Въпроси по Автоматик на Golf3 1,9 tdi AFN

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Golf_1,9tdi_AFN
Автомобил:
Двигател:

Въпроси по Автоматик на Golf3 1,9 tdi AFN

Мнениеот Golf_1,9tdi_AFN » Нед 19 юни 2011 10:48

Здравейте, карам Golf3 1,9 tdi AFN (първа регистрация 1998г.) и имам някои въпроси, свързани с автоматичната скоростна кутия. Колата като я взах показваше около 188 000 км. (мисля че реални), а аз съм навъртял с нея около 15 000 км. главно градско каране в София. От както я карам автоматика в общи линии не си е променял поведението и си има някакви болежки, с които се съобразявам, а именно:

- При тръгване на Drive (D) предавка не тръгва плавно, а все едно с някакво отлепване (не си спомням дали в началото, като я взех правеше така, може и тогава така да е била така);
- Когато колата е студена, ако настъпваш повече между първата и втората предавака дава някакво леко пребоксуване, все едно забавяне, до окончателното превключване на по-горната предавка. Това го прави само като е студена, като загрее вече си работи, като частовник. Ако караш с много малко газ, си влизат нормално предавките;
- Има теч на масло от автоматика, но май не е от съединяването с двигателя (тоест от семеринг), много сме го гледали с разни майстори и така и не разбрахме от къде пуска. За да оправим това сменихме и картера на автомата, че беше крив и гарнитурата към него сменихме, но после пак продължи да пуска масло. Бяхме почистили автомата веднъж и доколкото успях да го видя, май после беше протекло от упътнението на пробката за доливане на масло. Между другото за 8 месеца преди да сменим картера губеше около 400 грама, а след смяната на картера падна на 250 грама;
- Когато е студена колата, при лек наклон автомата я държи да не тръгва назад, но загрее ли мотора/автомата, дори и при много лек наклон връща назад. А иначе дадеш ли на задна скорост сама тръгва и то много чевръсто.

Иначе мотора на колата е в доста добро състояние и като цяло автомобила е читав и върви добре. Моля за откровеното ви мнение по тези въпроси. Един познат ми предлага да диагностицира кутията с някакъв VAG (не знам и кутията за този модел дали може да се диагностицира на компютър), не знам дали да му давам и въобще да ли да я пипам, защото дори и при тези неща колата въври много добре и да не взема да си отворя работа само. Иначе автомата е обслужен (масло Total 220, филтър).
Предварително благодаря!
Николай

Върни се в “Дизелови агрегати”