Висока температура на процесор и видеокарта - решено

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Висока температура на процесор и видеокарта

Мнениеот slimmer » Съб 18 юни 2011 16:02

Знам, за какво става въпрос (с един Glacial Tech Igloo си реших проблемът евтино и ефективно) - не съм имал нещо по-различно от AMD, само едно Core 2 Duo на текущия лаптоп по необходимост. Разлика няма особена - 4-5 градуса по-малко от Athlon X2... Айде стига спам, въпрос на вкус и възможности. Все пак сме тук, за да помогнем да си реши конкретния проблем.

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Мнениеот marianchev » Пон 20 юни 2011 16:37

Днес махнах пак охладителя и почистих пастата която бях нанесъл оня ден. Капнах доста по-малко, поразнесох я небрежно и затворих. Натоварих процесора на 100% и след 15-тина минути вдигна 71 градуса и повече не мръдна нагоре. Преди на първата минута хващаше 80 градуса. Май ще се размина без нов охладител, явно съм прекалил с количеството паста първия път. Ще сложа един вентилатор за 3-4 лева вътре и ще го видя как по-добре ще се държи дали когато вкарва или изкарва. Мисля че с това ще се реши проблема дори и в сегашните жеги. В стаята няма климатик и си е топличко. Май хванах добра топлопроводимост между процесора и охладителя и едно вентилаторче бонус ще заспи. Ако не, тогава ще сменям радиатора.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 20 юни 2011 17:46

По добре да е изкарващ ако ще е само един и да е максимално близо до вента на захранването,като целта е двата вента да издухват от горния заден ъгъл а въздуха да влиза от самосебеси отпред от долната страна и отзад ако има дупка,и потока на въздуха да е диагонално нагоре.Добре насочени въздушни потоци могат да направят чудеса и даже и със 1-2 вентилатора,но ако се разположат много и на неправилно място вентовете вътре ще е като циркулационна фурна.
пп с каква програма товариш процесора?

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пон 20 юни 2011 18:26

fox_vt написа:Добре насочени въздушни потоци могат да направят чудеса и даже и със 1-2 вентилатора,но ако се разположат много и на неправилно място вентовете вътре ще е като циркулационна фурна.

Това е правилният отговор.
Изчисления по термодинамика. :)
Отбелязваш горещите точки в кутията (генериращи жега) и започваш да мислиш, спрямо специфичната конструкция, как да ситуацираш потоците.
Може да се наложи да резнеш с ъглошлайфа дупка за вент, да обърнеш захранването, така че и неговият вентилатор да поема жега и да изхвърля (ако е от хубавите) и т.н.
Снимай кутията отворена, на първо време, за да се дадат конкретни идеи. :041:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 20 юни 2011 19:26

ChimeyJimmey написа:
fox_vt написа:Може да се наложи да резнеш с ъглошлайфа дупка за вент, да обърнеш захранването, така че и неговият вентилатор да поема жега и да изхвърля (ако е от хубавите) и т.н.
Снимай кутията отворена, на първо време, за да се дадат конкретни идеи. :041:

Няма нужда от ъглошлаф. Боркоронките за гипс картон вършат иделна работа за алуминиева кутия и за тънко тенеке - пробвал съм на стария тенекиен сандък - дупка на покрива , дупки на страничния капак -става идеално на бавни обороти с дрелка. после коронката в коша , но отвора е идеален кръг. Марианчев знае как да пробива .Отвор на покрива за изкарваш 120 мм хеликоптер върши чудеса

Потребителски аватар
marianchev

Мнениеот marianchev » Пон 20 юни 2011 20:00

kris11 написа: ...Марианчев знае как да пробива...

Не е като да не съм дупчил, и инструменти не липсват mhihi
Ей го сандъка отворен, захранването има голяма перка която е насочена надолу - цялата долна част е вентилатор, отзад на решетката няма (захранването го сменях че първото гръмна със звук и светлина :horror: ), обаче повече духа навърте в кутията и към процесора и видеото отколкото отзад, там е по-слабо :dummy: . Както и да е де, на капака който съм го махнал долу под нивото на видеокартата има решетка и още една която се пада точно срещу процесора след като се затвори.
При всички положения ще местя всякак вентилаторчето след като си взема утре. В общи линии други дупки нямам по кутията. Мога да махна и 2 капака отпред където са редовете за ЦД, ДВД ромовете
Товаря с игра - DIRT3, тя ми пържи на 100% незнам що и излизам с алт/таб при отворен еверест да следя темп.
Прикачени файлове
komp.jpg
komp.jpg (61.3 KиБ) Видяна 1082 пъти

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 20 юни 2011 20:09

Старата кутия ми беше с такова разположение. 1 отвор горе до захранвамнето ф 120 мм . Аз свалих DVD о 1 слот надолу за да се вмести хеликоптера. Измуква идеално горещината от професора. Видеото няма оправия така - нищо не помага -няма поток кутията/дели кутията на 2 -горе и долу под видеото.. Ще помогне 1 вентилатор на видеото 80-90 мм и 1 страничен ф 120 мм да вкарва,
С Центуриона се родих -по-голям сандък, много добър поток на въздуха. Старата кутия ми е в офиса , ако искаш може да наминеш да хвърлиш поглед.

Последна промяна от kris11 на Вто 21 юни 2011 9:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пон 20 юни 2011 21:25

Колега, кутията ми в офиса е подобна и със същото захранване (12 см вент). Сложил съм един вентилатор 80мм (толкоз може кутията, ти ако може сложи по-голям и не се скъпи за парите, 3-4 е много евтино, 8-9 лв е по-нормално) на Arctic Cooling с контрол на оборотите с тия на процесора (вентилаторът поддържа споделяне на 4-пиновия сокет, който захранва процесора) и си работи на около 40 без напън и около 55 с напън Phenom X3 със същия кулер като твоя.
Забелязвам, че има доста прах, чисти го по-сериозно. Само с прахосмукачка не става. Аз лично на радиатора на процесора му свалям вентилатора и го мия с четка, другото леко с парцалче. Ако не ти се занимава толкоз, поне го издухвай със сгъстен въздух (и с просто ама силно духане става ;), просто прахосмукачката не може добре да се справи с междуребрията).
С Arctic Silver пастата може да свалиш може би макс 3-4 градуса още, ако имаш мерак и ти се дават пари.
И не е хич препоръчително да работи над 60 градуса който и да е процесор дълго време...

Между другото за видеокартата имам едно Accelero S2, което ми стои тук неизползвано от както съм го взел и нямам на какво да го сложа, а на теб може да ти е полезно, ако ще играеш игри. Ако се заинтересуваш, пиши на ЛС.

Последна промяна от slimmer на Пон 20 юни 2011 21:35, променено общо 2 пъти.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Пон 20 юни 2011 21:30

На 71С този процесор е пътник :bishop

Потребителски аватар
marianchev

Мнениеот marianchev » Пон 20 юни 2011 21:43

Кутията не съм я бърсал вътре :oops: , ама кулера го измих до блясък преди няколко дена, вентилаторчето доколко можах изистих (въртеше се когато го снимах, ама канончето го е хванало), няма значение де- мисълта ми беше че охладителните елементи са чисти. Утре ще взема някоя перка да видим докъде ще я докарам. За паста ако ще дам 20 лв, по-добре да взема друг охладител за още 5 отгоре. Смятам че тази от 1,5 лв се справя що годе добре

bnick ако разгледаш първия пост в темата градусите бяха над 80 и си прасках пак докато сейвна. От доста отдавна загрява така. Един единствен път ми се е рестартирал компа при игра и влезнах в биоса - беше на 86 градуса. Явно на 90 защитата го изключва и рестарт. Случи ми се само веднъж.
Много пъти и дълго време съм цъкал докато зумера пищи, значи е било на над 70 и още си диша :lol:
Взе да ме дразни вече та затова съм решил да подобря охлаждането. Иначе нема си мръдна и пръста scare

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Пон 20 юни 2011 22:25

тая картинка говори ли ви нещо?
Изображение

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пон 20 юни 2011 22:27

В твоя случай най-добре от вертикалните вентилатори от тоя тип. Лошото е, че сокетът ти е така насочен, че вентилаторът ще духа към захранването, поне на тези модели, които аз гледах. Тоя примерният е най-евтиния такъв вариант от тези, които съм гледал. Аз ти препоръчвам някой Freezer, по-добри са им вентилаторите, а и са си с Arctic Silver паста. С най-евтиния такъв свалих 20 градуса (80->60 при 100% на всички ядра) на един Phenom X4 Black Edition... Знам, че най-вероятно ти се струват скъпи тия неща, но няма как. Ако искаш да играеш игри е така...
За вентилатора на кутията ти споменах в предишния пост какъв ти препоръчвам, ако имаш желание.
Захранването няма нужда да го пипаш, нали не си го побългарявал? (един от колегите ми беше решил, че трябва да духа към процесора :screwy - резултат: прегряване).
Надявам се не си се обидил за прахта, просто ти казвам на мен каква ми е практиката. Малко съм идиот в това отношение - искам компютъра, който го профилактирам да е като нов...

Успех пак с модификациите!

vinixx, картинката малко не взима предвид ролята на захранването, fan duct към процесора и вентилатори като горните...

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 20 юни 2011 23:43

Слагай просто по-голяма кутия и сериозно захранване със 120 мм перка и все пак имай предвид, че пастата служи да съпроводи топлината от процесора към радиатора. Т.е. слага се изключително малко само да уплътни. Иначе вместо термомост се получава преграда и топлината си остава в процесора и дънната платка.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 21 юни 2011 7:50

marianchev написа:bnick ако разгледаш първия пост в темата градусите бяха над 80 и си прасках пак докато сейвна. От доста отдавна загрява така. Един единствен път ми се е рестартирал компа при игра и влезнах в биоса - беше на 86 градуса. Явно на 90 защитата го изключва и рестарт. Случи ми се само веднъж.
Много пъти и дълго време съм цъкал докато зумера пищи, значи е било на над 70 и още си диша :lol:
Взе да ме дразни вече та затова съм решил да подобря охлаждането. Иначе нема си мръдна и пръста scare

:D Аз не казвам, че на 80С се е чувствал добре. Просто при тези температури деградира кристала. По спомен над 66С този процесор е пътник. Смени си охлаждането с нещо до 30 лв и си готов. Кутии и охлаждания за над 50-60 лв при тази система са излишен лукс :D

П.С. И сложи перки с най-голям възможен диаметър отпред и отзад

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Вто 21 юни 2011 7:58

Охлажданията на такава система са необходимост при дадените условия, не излишен лукс... Човекът си има всичко необходимо за добър поток на въздуха с изключение на перка в задната част и малко по-голям охладител на процесора... Все пак не е с microATX кутия...

П.п. marianchev, премести тия кабели около радиатора на процесора малко по-към DVD-тата и HDD-тата, така го запушваш малко.
Преди малко поразгледах какво предлагат из Варна и открих тези и тези - имат голям избор на разни охладители поне по сайтовете.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”