Изпомпване на вода

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Изпомпване на вода

Мнениеот feikot » Сря 22 юни 2011 14:09

Колеги,обръщам се към всички,които могат да дадат мнение по въпроса,не само специалисти във ВИК.

Та,имам една виличка,на която няма нито ток,нито вода (тока отдавна съм го решил,но не могат да се надвишават определени мощности) и съм решил да си дърпам от някъде вода.Говоря за от някой съсед,защото покрай мен,има 2-3 вили,които са със сонда.Даже преди 3-4 дена,съседа,който се пада малко по-нагоре от мен би сонда и специалиста с багетите му каза,че водата е на 12 метра,той поиска да му ударят 20 метра,а вода излезе на 53 метър :screwy С оглед на мястото на което се намира моята вила,предполагам,че вода ще излезе,но може и да е по-надолу и за това не искам да давам 1000+ лв. и то за нещо,което не е сигурно,защото тия сондаджийте не дават гаранция,че ще излезе вода и един вид,могат да блъскат до 100 метра,да не излезе и да им платя 100 метра по 60 лв. 6000 лв. за една тръба набита в мястото ми...Не.

Сега съм го направил така-един резервоар от 100на литра в задното помещение,което го използвам за материали,дърва,дъски и прочие.Пълня го с туби,които нося от Казанлък и така имам течаща вода (относително понятие) но ми писна да разнасям туби вече.

Идеята ми е да бодна една помпа на някоя от съседските сонди,разбира се с тяхно разрешение,не бракониерската и да си качвам вода до мен.Обаче проблема е,че не мога да сложа мощна електропомпа,заради тока,защото е от батерии (соларна електроцентрала) и не мога да сложа някоя помпа 2 КВ например.А и мястото е далечно,ще има поне 100-150 метра маркуч.

Сега с елементарните ми познания по физика,всички знаем,че помпата трябва да е максимално близо до източника на вода и максимално нисък стълб преди помпата да има.Ок,ще прекарам кабел и маркуч и ще оправим работата,обаче,примерно 200 ватова или 300 ватова помпа дали ще може да вдига от 7-8 метра (компромис 5) вода и да я бута по 150 метра маркуч.Накрая не ме интересува как ще тече,важното е да тече,тя ще пълни резервоар.

Очаквам идеи примерно,за байпасно 2 помпи по-слабички или за някакви други решения,който до каквито е стигнал.Благодаря.

Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Re: Изпомпване на вода

Мнениеот Syncro » Сря 22 юни 2011 14:28

А комшиите как са с тока?

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 22 юни 2011 14:28

Намери човек който да каже къде в двора ти минава вода и си пусни сам тръбата.
Тва според мен е най-удачния вариант за твоя случай

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 22 юни 2011 14:34

с тия киловати помпи ще напояваш манастир по-скоро от колкото малка вила :Mr Green Fun
потапящи помпи по 300вт вдигат вода на 30м и повече
кажи каква помпа искаш потапяща или стационарна и ще ти измисля нещо - ама кажи и до колко пари :lol:
последно продадох 7 секционна помпа която няма и 700вт - не е проблем да вади кубик за час от 50 метра

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Сря 22 юни 2011 14:43

Syncro написа:А комшиите как са с тока?

Никъде няма.Само аз имам,защото и без това с това се занимавам (соларни електростанции) и за това.Другите не им се дават пари и си светят или със свещи или с акумулатора от колата на 12V.Има 1-2ма с генератори,ама то ако ще е с генератор аз имам 2,включително и бензинова помпа 4 цола.

hooligans написа:Намери човек който да каже къде в двора ти минава вода и си пусни сам тръбата.
Тва според мен е най-удачния вариант за твоя случай

А де,то това беше идеята.Дойде тоя същия и каза че е на 17-18 метра водата.И като си направя сметка съседа от 12 метра скочи на 53,аз от 17-18 нищо чудно да ми излезе на 80 метра.А пък почвата е отвратителна там,отгоре половин метър пръст (аз съм я карал с колички) и надолу една яка леска,ама яка ти казвам.Преди 20на години бащата беше докарал един багер Варински,да копае шахта,от която да се полива мястото (36 кубика-4х3х4м) тия багери тогава бяха най-коравите,като забие кофата и се надигаше целия.Изкопа 1 метър и взе да се отказва,че то не бяха почерпки,не бяха каси с бири,че кво ли не беше да я изкопае.

Варианта за сега е да намеря някой,който сам си търси водата,сам си слага тръбите и дава гаранция.Има един такъв,иска по 65 лв на метър,което е доста,има един,който идва и ти пере тръбата и взима по 25,ама никаква гаранция не ти дава.Освен да взема 2-3ма юнаци от моите и да взема една сонда и да я набием ние.Ама пак ме притеснява тая леска,че няма да помръдне надолу мамка му.Иначе за физически възможности,ще се справим с блъскането...

Парно : Отворен съм към всякакви предложения и идеи,ако трябва и потапяща да е,ако трябва и стационарна,въпроса е да не консумира много.320Ah са ми батериите,мога да вържа помпата за отделен инвертор (да избегна ограничението на контролера) ама пак не трябва да е много мощна.Като разбира се гледаме и да е икономичен вариант :Mr Green Fun

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 22 юни 2011 14:45

стационарните помпи вадят вода от по-малка дълбочина
кажи колко дълбоко ти е водата за да проверя какво имам

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Сря 22 юни 2011 14:50

Ами аз още не съм решил от кой съсед да дърпам,единия е както вече споменах на 53 метра водата,но качва водния стълб на 13 метра.Малко по-нагоре от него е друг,който сондата му е с 2 клапана (най-долу и на 5 метра) и неговата вода е на 23 метра като водния стълб мисля,че ми беше казвал,че е на 8.Това са вилите,които са на по-високо от мен,което значи,че помпата ще трябва да изкара просто водата от земята и тя ще си се стече надолу.Вече по надолу от мен е друг който е на 5 метра,обаче има деневилация поне 7-8 метра и разстояние 12-30 метра.

Потребителски аватар
Rabbit
Зайцевъд
Автомобил: Audi
Двигател: BAT 2005

Мнениеот Rabbit » Сря 22 юни 2011 14:52

а като тези двамата са по-горе - не може ли просто да ти пуснат вода от техните цистерни. пък ти може да им даваш ток в замяна. или пари.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 22 юни 2011 14:58

feikot написа:....
Парно : Отворен съм към всякакви предложения и идеи,ако трябва и потапяща да е,ако трябва и стационарна,въпроса е да не консумира много.320Ah са ми батериите,мога да вържа помпата за отделен инвертор (да избегна ограничението на контролера) ама пак не трябва да е много мощна.Като разбира се гледаме и да е икономичен вариант :Mr Green Fun

При условие ,че нямаш ток от "истинския" , просто забрави :) . Вземи си все пак генератор , нормална помпа и си направи по-голям резервоар , за да си струва гимнастиката - палене , помпи , маркучи ...

Центробежна помпа не може да вади вода , както казваш сам от дълбочина повече от 7-8 м. , т.е. теоретичен максимум 10м воден стълб , което е 1 атмосфера :) , на нашата планета - толкова . Това значи , че ако сондата е 50м , помпата трябва да е на дълбочина повече от 40м и няма да я виждаш въобще и в един момент като се "качат" подпочвените води и тя ще стане водолаз :mrgreen: . Май най-добре - потопяема .

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 22 юни 2011 15:02

[quote="milmar"][/quote]
центробежни са и потапящите помпи колега - принципа на изпомпване
стационарните не могат да вадят от голяма дълбочина - там макс. дълбочина е около 8 до 10м и височинния стълб е до около 30м (зависи от помпата де mhihi )
ако ще вади от 30м макс. и вибрационна помпа ще му свърши работа още повече че водата от върха на сондата ще тече хоризонтално или даже отвесно към резервоара му

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Сря 22 юни 2011 15:04

Нямат цистерни,само ръчни помпи.

Да де,след разяснения и аз се ориентирах към потопяема.Иначе тока е достатъчен за това което е там-телевизор (булсатком ;) ) хладилник и лампи.Все пак е място да отидеш за риба и да има къде да спиш,тва че аз взех да се лигавя напоследък...май взех да прекалявам даже.Но си прав,че не е достатъчно за такива енергоемки упражнения,както казах концепцията беше различна в началото,ама знате че човек надгражда надгражда...и все не му стига

А и имам бензинова помпа руска,4 цола с пожарникарски маркучи е,първите 10 метра можеш да стъпваш по маркуча,ама целта ми е да си използвам тока и да ми е "безплатна" водата

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 22 юни 2011 15:10

parno написа:
milmar написа:

центробежни са и потапящите помпи колега - принципа на изпомпване
стационарните не могат да вадят от голяма дълбочина - там макс. дълбочина е около 8 до 10м и височинния стълб е до около 30м (зависи от помпата де mhihi )....

Мисля , че стана ясно какво имах предвид , нямаше нужда от забележката , не всички потопяеми са центробежни , освен това стационарни ?? , другите да не са движещи се :063: .... както и да е да не задълбаваме спора :) .
Мисълта ми беше - в случая потопяема ще е по-малко проблемна , без значение вибрационна или центробежна :idea: .

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 22 юни 2011 15:17

Изображение стационарна помпа
Изображениепотапяща вибрационна
Изображениепотапяща ротационна
да стане ясно кое понятие какво значи и нека
да не задълбочаваме повече

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 22 юни 2011 21:39

Понеже с помпите вече всичко се изясни :D .... няма ли все пак начин да се прекара електричество на това място ? Все пак 21 век сме , в България сме .... е последното за жалост ...
Не може ли да се х-електрифицирате все пак , не е ли имало никога ток на това място ?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 22 юни 2011 22:26

Това, че нямаш истински ток усложнява много задачата.
Доколкото разбрах имаш съсед, който изпомпва вода само от 5 метра, ама за да стигне до теб трябва да я качиш още нагоре. При този съсед можеш да изпомпваш вода и с твоята пожарна помпа и да пълниш някаква цистерна. При него е просто защото помпата може да се сложи само на 5м над нивото на водата, а за помпата няма да е проблем да я качи после още на 30м или дори повече, с другите комшии трябва потопяема помпа, а те не са много надеждни, а и са скъпи.
А какъв е диаметъра на сондите, колко голяма помпа може да се спусне надолу.
Защо не си направиш експеримент с помпичка от чистачки да видиш колко високо ще качи вода?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”