За какво са червените означения на скоростомера

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Re: За какво са червените означения на скоростомера

Мнениеот Bobi_S13 » Сря 22 юни 2011 20:11

maslinkov написа:Аз искам да попитам в тази връзка защо имам леко, но доловимо виене /не мога да установя откъде/ точно като пинавам през червените линии на 50 и на 90 км/ч. След тях го няма? Резонансни зони ле са?

имат зумер, като мине стрелката се улавя от фотоклетка и така се придава сигнал към зумера. Той не е същия, за да не се бърка с този на фаровете. mhihi

(съжалявам, просто не се стърпях :oops: :oops: :oops: )

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Сря 22 юни 2011 20:16

Не се шегувам - който не вярва го качам и демонстрирам.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist

Мнениеот Bobi_S13 » Сря 22 юни 2011 20:22

знам, че не се шегуваш.

в интерес на истината бях, останал с впечатление, че червените линии са повече, но сега издирих една снимка на моето табло:

Изображение

тъй, че ме убедихте, за скоростите.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 22 юни 2011 20:47

Тук гледам, че има прекалено много предположения и гадаене, неподплатени с фактическа информация по темата. Нека още някой, като мен, си отвори книжката на колата, да прочете за значението на маркерите и постне тук информацията. Всичко друго е ала-бала.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 22 юни 2011 21:52

Тази е сигурно десетата тема която съм срещал тук и във форума на Сеат може би, но така и не съм видял ясен и категоричен отговор на този въпрос! Тези чертички май се оказаха доста сложен казус!

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Чет 23 юни 2011 9:19

ivo_555 написа:Тази е сигурно десетата тема която съм срещал тук и във форума на Сеат може би, но така и не съм видял ясен и категоричен отговор на този въпрос! Тези чертички май се оказаха доста сложен казус!

И двайсе теми ще има, защото е много по-лесно да се пита, отколкото да се чете, където трябва. И какво му е сложното на казуса, има ли казус изобщо? Който иска ясен и категоричен отговор на този въпрос, нека си отвори книжката на колата, там е ключът от бараката. Аз съм написал отговора по-нагоре, но предположенията продължават, за съжаление.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 23 юни 2011 9:23

maslinkov написа:Аз искам да попитам в тази връзка защо имам леко, но доловимо виене /не мога да установя откъде/ точно като пинавам през червените линии на 50 и на 90 км/ч. След тях го няма? Резонансни зони ле са?

Да не би да е от оборотите колега при дадените скорости? При мен си има един характерен звук/резонанс когато е на 1750 оборота, който ни по-нагоре, ни по-надолу го няма, нещо гърнето се обажда в моя случай...

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist

Мнениеот Bobi_S13 » Чет 23 юни 2011 9:28

Ljubon написа:
ivo_555 написа:Тази е сигурно десетата тема която съм срещал тук и във форума на Сеат може би, но така и не съм видял ясен и категоричен отговор на този въпрос! Тези чертички май се оказаха доста сложен казус!

И двайсе теми ще има, защото е много по-лесно да се пита, отколкото да се чете, където трябва. И какво му е сложното на казуса, има ли казус изобщо? Който иска ясен и категоричен отговор на този въпрос, нека си отвори книжката на колата, там е ключът от бараката. Аз съм написал отговора по-нагоре, но предположенията продължават, за съжаление.

човек се учи докато е жив. Считам темата за полезна, заради това я оставям!

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 23 юни 2011 9:36

Ljubon написа:

Мен честно казано не ми пука много за какво са тези чертички, горното ми мнение трябваше да прозвучи шеговито по скоро, но така е в интернет! Колкото до книжката на колата, на италиански е, хич не го разбирам!

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Чет 23 юни 2011 9:52

Абе, и моята е на италиански и днес на светло видях че нямам червена линия на 90км/ч ама толкова съм се обуначил от това виене.... че още малко и ще я пренапиша на български :lol: Докато го определям хванахме и сменихме преден ляв лагер на главината /беше му се пукнала вътрешната черупка и сачмите бяха пеклено сини, макар и цели/ Ще сменя и маслото на скоростите, да не би да е диференциал това, макар да съм почти уверен че от бензиновата помпа /на 1500км е, немска?/- вие м/у 40-60км/ч с макс. на 50 и м/у 80-95-100км./ч., с макс на 90. І-то на ІV-а, ІІ-то на V-а. Не съм гледал оборотите, но май не са около тези, за които говори колегата по - горе, като имам предвид скоростта. Ако не изчезне,след смяна на маслото, следва преглед на вакуума да не би от недостатъчно резерв да се товари помпата. Защото е най - лесно да зареждам над 1/2 резервоар бензин и да не я чувам, ама няма да спя спокойно. :lol:

Потребителски аватар
ivan.karadenizov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan.karadenizov » Чет 23 юни 2011 11:31

Да се включа и аз в дискусията за червените линии. Подкрепям това:
Bobi_S13 написа:показва ограничението на скоростта в страната, за която е произведена. Едното е скоростта в жилищна зона, втората в градско, 3тата извънградско.

Признавам си - не съм си чел книжката :oops:

И опровергавам колегата Ljubon: в откъса от ръководство пише: if there are gearshift points, т.е. ако ги има - са за предавките, ако ги няма - ги няма. Предполагам, че тука вече става въпрос дали има оборотомер или не.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 23 юни 2011 11:40

Оукей, извинете, че питам за Пасат в раздела за Поло/Лупон но би трябвало тези маркери да са общовалидни за марката. А защо на моята Б3 има само една черта и тя е на 50? От италия е колата иначе.

Изображение

Хем звучи логично за скоростите, хем пък ако на 1-ва карам с 50 км/ч скоро ще сдаде багажа кутията, прекалено къси скорости има и няма как да стане или поне не е здравословно, ако греша моля някой да ме поправи. Което пък навежда на мисълта, че е посочено ограничението примерно в града...Ходи разбери ги... :beer

Потребителски аватар
BRASNA4A
Автомобил: VW GOLF3 GTI
Двигател: ABF

Мнениеот BRASNA4A » Чет 23 юни 2011 12:10

Тези чертички са за предавките според мен,на карбураторните VW и Hondi например съм забелязал че има за всяка скорост червена ограничителна черта за превключване на по горна предавка за да не прецакаш мотора,иначе на пълната инжекция си изключва като достигнеш предела.При пълната инжекция чертата е само на 50км. която явно означава допустима скорост в града.
Прикачени файлове
motovdo.JPG
Табло на карбураторен Голф 2 с червени сектори за предавки
19.jpg
Табло на Голф 2 GTI(инжекция) със един червен сектор на 50км.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Чет 23 юни 2011 12:48

Моята е пълна инжекция 98г., от Италия е - серия Х, а имам червени линии на 30 и 50 + оборотомер. Вероятно е свързано със совтуера - програмите за управление на двг. в ЕКУ-то. Предполагам при ускорителен режим трябва да се следят І-а до 30, ІІ-а до 50 и после вече няма значение над 50 - следващите предавки, по оборотомера. Ако бях с голям двг. щях да кажа че почва да се разгръща, ама не съм. Някои твърдят че в този диапазон да караш на ІІІ-а гори по - малко, отколкото на ІV-а, ако си с голям двг. /над 1.6/ Ама като гледам Пасат-а, явно и това не е вярно. :drunk

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 23 юни 2011 12:51

BRASNA4A написа:Тези чертички са за предавките според мен,на карбураторните VW и Hondi например съм забелязал че има за всяка скорост червена ограничителна черта за превключване на по горна предавка за да не прецакаш мотора,иначе на пълната инжекция си изключва като достигнеш предела.При пълната инжекция чертата е само на 50км. която явно означава допустима скорост в града.

Добре,по тази логика на 2ра 40,3та 80,4та 120?Вярно колата може повече ,но се мъчи.Това не е ли един вид пак напомняне за превключване за "разтоварване" на мотора?Лично аз 4та рядко включвам в града.До 60-70км си пердаша на 3та.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”