Правилно отглеждане на рибки? Акваристика

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Re: Правилно отглеждане на рибки?

Мнениеот xploda » Чет 23 юни 2011 18:53

Аз чета точно от форума цитиран по-горе.
Иначе в момента ще започна с малък аквариум, има една оферта за 37 литров и една която чакам за параметри и цена. 250 литра и такива големи гьолове за момента не искам щото искам първо да свикна и след това да хвърля една торба пари за аква, щото 250-300 литра аква с цялото оборудване и рибки едно 300лв. минимум ако не и повече.
Ако взема 37 литровия човека каза, че ще ми даде и 1 скалария т.е. ще започна със скаларии. Ще добавя още една колкото да не е сама другата, а за повече мисля че няма да има място. Иначе се бях насочил към бети, въпреки че са агресивни много ми харесват, но ще видим утре вдругиден. Тази събота ако не се успа ще ида на този пазар, понеже четох много добри отзиви за него да се снабдя с оборудване, храна и нитрифициращи препарати, че ако взема скаларията няма да оживее 2-3 седмичния прословут процес на стартиране на сладководен аквариум.

Кажете някой, който може да ми изработи капак за аквата от шперплат/фазер или откъде мога да си набавя един лист? Пурите с телата намерих откъде да ги взема тънко.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Чет 23 юни 2011 21:36

Не знам до колко фазер/ шперплат е удачен вариант. Аз бях със стъкло. Получаваше се конденз по капака, а отделно и ако аквариума е понапълнен, въдушните мехурчета като се пукнат на повърхността, пръскат вода по капака :да:

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Чет 23 юни 2011 21:51

Скаларии в 37 литра хич не е добра идея, с тези 37 литра освен бързо да се разочароваш от хобито друго няма да постигнеш. Както каза един колега по горе колкото по малък е аквариума толкова по трудно е да постигнеш и подържаш равновесие в него. Ще започнат болести, силно замърсяване и т.н., Но в крайна сметка всеки избира сам какво да прави. Успех.

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Чет 23 юни 2011 22:00

mhihi Няма отказване от вредния навик за даване на акъли вместо конкретни отговори на конкретни въпроси :Mr Green Fun

Естествено, че капака няма да е директно върху аквариума, ще има междинен стъклен или плексигласов капак с дупки върху който ще ляга този с осветлението, ако се направи от талашит или нещо от сорта ще стане прекалено тежък. А за 37-те литра, че ще са ми малко...let ME worry about it ;)

Ta отново на въпросите - кой може да изработи капак или откъде да се снабдя с материал за изработката му?

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Чет 23 юни 2011 23:04

Моя капак първо беше от шперплат, но след около 2-3 месеца се наду от влагата и за нищо не ставаше.

В момента съм си направил от ламинат. В Практиер има "преоценен" ламинат на около 30% от реалната цена. Взех 1 пакет (не знам колко квадрата е) и стигна, та дори и остана ... Нито се е раздул нито нищо :) А и не е много тежък. На него съм закачил отзад 2 пури, а отпред е "вратичката". Ако искаш снимки кажи. Баластите съм ги сложил отзад, за да не се виждат. Стъклен капак няма, т.е. от аквариума следва директно този капак.

В изработката на капака няма нищо сложно, стига да не си вързан в ръцете :) Едно зеге, нитачка и дрелка :) Това ми трябваше на мен :)

btw за 250л аквариум, 300лв. ще ти струва само аквариума :) И аз мислех да си взимам подобен, но по груби сметки - аквариум, шкаф, канистър, капак и осветление (като шкафа и капака сам си ги правя) стъпваше на около 1000-1200лв :)

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Чет 23 юни 2011 23:59

Re5Pec7 написа:Едно зеге, нитачка и дрелка :) Това ми трябваше на мен :)

To добре, ама като нямам нито дрелка, нито нитачка, нито зеге или зеги там както се пише малко трудно ще сглобя всичко на ръка mhihi

Re5Pec7 написа:btw за 250л аквариум, 300лв. ще ти струва само аквариума :) И аз мислех да си взимам подобен, но по груби сметки - аквариум, шкаф, канистър, капак и осветление (като шкафа и капака сам си ги правя) стъпваше на около 1000-1200лв :)

Е тва го кажи на съветващите да си взема 250 литрово езерце mhihi

Потребителски аватар
Re5Pec7

Мнениеот Re5Pec7 » Пет 24 юни 2011 0:01

Е нямаш ли познат, от който да вземеш :)

На ЛС съм ти пратил снимките :)

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пет 24 юни 2011 0:10

Ще дам акъл за последно, не заради друго, а защото се опитвам да те предпазя от грешки допускани от мен.
Направиш ли дупки в стъклото или плексигласа, влагата пак ще отиде до шперплата :bishop . Но проба- грешка, проба- грешка, така тоя свят се развива. Успех!

Потребителски аватар
Re5Pec7

Мнениеот Re5Pec7 » Пет 24 юни 2011 0:23

Е той ако има стъклен капак няма нужда да го дупчи, за да си сложи капак с осветление.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 24 юни 2011 0:33

И аз като малък гледах рибки, много готино хоби :bowdown
Тогава не съм си задавал този въпрос, но като сте по 10 дни на море, кой ги храни?
Ако има хубав вариант, веднага ще си възвърна старото хоби
:bowdown :beer

Потребителски аватар
Re5Pec7

Мнениеот Re5Pec7 » Пет 24 юни 2011 0:40

Хули, ако преди тези 10дни, 1 месец си хранел рибките редовно, не е проблем да ги оставиш и без храна. Издържат на глад около 2 седмици, но естествено не е добре да се прекалява. Ако се притесняваш да ги оставиш за толкова време, има автоматичини хранилки :)

На мен когато ми се налага да замина някъде, ги храня по 2 пъти на ден за 1 седмица :) Най-дългия период в който съм ги оставял на гладно е бил 7 или 8 дни и им нямаше абсолютно нищо :) В аквариума все ще си намерят какво да хапнат :) (ако е разработен добре де :))

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 24 юни 2011 0:53

хмм, почна да ме навиваш :bowdown
Я кажи повече инфо за тези автоматични хранилки ?
До сега не видях някой да казва за храненето, какво трябва да е, по колко пъти дневно, колко и тн.
Бих си взел, но ме притеснява, че събота и неделя ме няма, пък и морета а у 10-15 дни и незнам как ще се хранят през това време...
Ако има вариант веднага си взимам :banana
Като бях малък най-обичах гупите като раждаха, не съм спал с дни mhihi

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пет 24 юни 2011 1:22

hooligans написа:хмм, почна да ме навиваш :bowdown
Я кажи повече инфо за тези автоматични хранилки ?
До сега не видях някой да казва за храненето, какво трябва да е, по колко пъти дневно, колко и тн.
Бих си взел, но ме притеснява, че събота и неделя ме няма, пък и морета а у 10-15 дни и незнам как ще се хранят през това време...
Ако има вариант веднага си взимам :banana
Като бях малък най-обичах гупите като раждаха, не съм спал с дни mhihi

Ако имаш кинти - http://shop.zoomania.org/Akvaristika/Ak ... nilki.html
Ако обичаш да майсториш http://aquariumbg.com/forum/napravi-si- ... -hranilka/

Аз за този проблем с ваканцията мисля да го реша с няколкодневно угояване преди заминаване и после прогресивно хранене след диетата :)

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Пет 24 юни 2011 6:25

Моите съм ги оставял без манджа по 2 месеца :oops: - нищо си им няма, намират си какво да рупат. Това естествено при добре развита, не пренаселена локва с много зелено, на голо стъкло и камъни едва ли ще намерят нещо за плюскане.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 24 юни 2011 8:57

GRUEL написа:Моите съм ги оставял без манджа по 2 месеца :oops: - нищо си им няма, намират си какво да рупат. Това естествено при добре развита, не пренаселена локва с много зелено, на голо стъкло и камъни едва ли ще намерят нещо за плюскане.

Именно , риба от глад не умира , разболяват се и умират при прекалено хранене . От производител на риби знам , че с месеци могат да не се хранят .Аз съм пробвал до 10-тина дни , няма разлика нито във вида им , нито в държанието им . Проблема е с лампата - дали да я угасиш , или да я оставиш светната . Аз ги оставям на угасена , но премествам аквариума на малко по-светло място , не на директна слънчева светлина все пак :) . Нашия аквариум е малко над 50л . Зависи от рибите , но в подобен аквариум могат да се гледат успешно например скаларии до 3-4 , или 1-2 сомчета с 2-3 скаларии . Казват че тези риби се понасят , но не винаги , аз имам друг опит . При нас отначало скалариите (2 бр. ) израстнаха по-бързо и надделяваха , но в момента (2-3 години по-късно :D ) останаха само сомчетата и са около 15-20 см дълги , два броя :D . Просто сомовете напоследък ги гонеха непрекъснато и не ги оставяха да се хранят :| .

Върни се в “ОФФ-Топик - други”