Вдига ли се разхода на гориво след смяна на джанти 14 със 15
Вдига ли се разхода на гориво след смяна на джанти 14 със 15
Колеги здравейте !!! Бих желал да Ви помоля за съвет. Сложих джанти 15 цола с гуми 195/60/15. Старите ми бяха 180/65/14 и искам да знам дали ще вдигне разхода на гориво и с колко? Предварително благодаря
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Вдига ли се разхода на гориво след смяна на джанти 14 със 15
Ми то като си сложил покарай и ти кажи
Принципно съм чувал, че вдигали, но в крайна сметка ако радиусът на колелото остане същият не виждам защо трябва да вдига разхода.
Принципно съм чувал, че вдигали, но в крайна сметка ако радиусът на колелото остане същият не виждам защо трябва да вдига разхода.- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
mania написа:Ми то като си сложил покарай и ти кажиПринципно съм чувал, че вдигали, но в крайна сметка ако радиусът на колелото остане същият не виждам защо трябва да вдига разхода.
По-голяма ширина на гумата = по-високо съпротивление = по-висок разход.
Разликата обаче според мен не заслужава внимание.
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Haralampi написа:mania написа:Ми то като си сложил покарай и ти кажиПринципно съм чувал, че вдигали, но в крайна сметка ако радиусът на колелото остане същият не виждам защо трябва да вдига разхода.
По-голяма ширина на гумата = по-високо съпротивление = по-висок разход.![]()
Разликата обаче според мен не заслужава внимание.
Да, има го и това
- Haralampi
mania написа:Да, има го и товаНо като че ли наистина разлика би се усетила ако се сложат 16 примерно. Абе радвай им се, моята 3-ка винаги е била с 15 и се ядва.
Колкото по-, толкова по-.
ceci_cdi написа:КСложих джанти 15 цола с гуми 195/60/15. Старите ми бяха 180/65/14 и искам да знам дали ще вдигне разхода на гориво и с колко?
Правилният отговор на така зададен въпрос обаче е: Да, ще вдигне разхода.
С колко: няколко милилитра на 100 км. Точен отговор възможен само след точни измервания. Различните гуми имат различно съпротивление дори и при еднакви размери.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Триенето при търкаляне зависи от широчината, диаметъра и твърдостта на гумата (и твърдостта на пътя разбира се). При същия стил на каране (и същото налягане в гумата) разликата трябва да и няколкостотин милилитра на 100км, ама нископрофилните гуми създават усещане за по-стабилна кола и неусетно ще ти променят и стила, така, че предполагам, че разхода ще ти се вдигне повечко. Ако караш извънградско със същата скорост, като досега едва ли ще забележиш промяна в разхода.
- lubo007
- Автомобил: GOLF 5 TDI
- Двигател: BKC
здравейте колеги, нека и аз споделя с вас! Карах Г3 1,8 90 коня на метан. гуми 13/70/175. слойих 15/60/195 - преди да ги сменя минавах около 100км градско(бутилката ми беще малка), след преминаване в 15' минавах не повече от 92. същото каране, обаче се осещаше че колата набира по бавничко.
Има извесно завишение на гориво, а и според мен и извесно отклонение в километрите. сле време(когато сложих зимните- 13') колата се отпуши!
Определено стойката е друга с 15'
Има извесно завишение на гориво, а и според мен и извесно отклонение в километрите. сле време(когато сложих зимните- 13') колата се отпуши!

- kpuck0o
- Автомобил:
- Двигател:
lubo007 написа:здравейте колеги, нека и аз споделя с вас! Карах Г3 1,8 90 коня на метан. гуми 13/70/175. слойих 15/60/195 - преди да ги сменя минавах около 100км градско(бутилката ми беще малка), след преминаване в 15' минавах не повече от 92. същото каране, обаче се осещаше че колата набира по бавничко.
Колега това е бензин,още по-малко метан,нормално е да се усеща и минимално "скопяване" и повече гориво.А и не да не забравяме това са с два цола по-големи гуми,няма защо да се очудваш.
Никой не отчита и разликата в тежестта на джантите/гумите.
Преди зимния сезон ми се наложи сам да сменям гумите и се почна едно носене напред-назад. Определено (при мен поне де) летните ми тежат доволно повече от железните. Съпоставено с по-широка гума, неминуемо води до увеличаване на разхода, при мен около 0.5/100.
Преди зимния сезон ми се наложи сам да сменям гумите и се почна едно носене напред-назад. Определено (при мен поне де) летните ми тежат доволно повече от железните. Съпоставено с по-широка гума, неминуемо води до увеличаване на разхода, при мен около 0.5/100.
- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
Няма никаква разлика,аз от 13-ки минах на 15-ки и разхода си е тоя.Ако мина на валяк 16-ки може би ще качи 1.5 литра
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
ceci_cdi написа:Колеги здравейте !!! Бих желал да Ви помоля за съвет. Сложих джанти 15 цола с гуми 195/60/15. Старите ми бяха 180/65/14 и искам да знам дали ще вдигне разхода на гориво и с колко? Предварително благодаря
Колега,опитвал ли си дали може да завива тая кола!!!??Аз пробах едни 15-ки,предните бяха 185/65/15,задните 195/60/15,та с предните не завивам,а задните-само за гладък асфалт,иначе ще ми опадат калниците...верно че джантите са с ET 13,6j отпред и 7j отзад- ама това изнася странично...
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
lubo007 написа:здравейте колеги, нека и аз споделя с вас! Карах Г3 1,8 90 коня на метан. гуми 13/70/175. слойих 15/60/195 - преди да ги сменя минавах около 100км градско(бутилката ми беще малка), след преминаване в 15' минавах не повече от 92. същото каране, обаче се осещаше че колата набира по бавничко.
Има доста голяма разлика при размерите, които си дал. Адекватният заместител на 175/70/13 е 195/50/15. Ти си сложил по-голяма гума и реално тези 8 км, за които казваш, че са по-малко една част се дължат на това, че километражът ти отчита с някакъв процент по-малко. Моите лични впечатления за тези два размера са:
175/70/13 - колата върти гуми с много по-малко газ, извънградско се усеща разликата при скорости около и над 100 км/ч, съответно минусите при малкия размер са плюсове при големия. С 15ките с усилен борд нямам проблеми при по-острите завои (пробвах ги по пътя за Търново през пр.Хаинбоаз има 2-3 много шибани завоя. Не се усеща характерното за по-висок борд гума "омекване" при по-острите завои, понеже нископрофилните са с подсилен борд, който е в пъти по-твърд, отколкото например при зимните 13-ки, с които карам.
Колегата по-горе е прав за съпротивлението - ако вземем две гуми с еднаква шарка и каучук, но едната е по-широка съответно тя ще има по-голямо съпротивление - оттам малко по-висок разход и разбира се малко по-лоша динамика. Но в градски условия, където се предполага, че скоростите са ниски там едва ли ще се усети някаква разлика в разхода, ако изобщо я има ще е в границите на стат.грешка.
Според калкулатора
ако караш със 175/70/13 и изминеш 100км, то с гуми 195/60/15 километражът ще отчете, че си изминал около 94км, при реално изминати 100. Поне така го смятам аз, разликата между двата размера е 40мм в диаметър, което прави 6%.
- Dead man
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Hyundai Sonata 2007
- Двигател: 2.0 16V 145HP
- Контакти:
Качва с малко,но незначително количество бензин...
100-200 грама...
100-200 грама...
- Haralampi
Аз ако за нещо бих минал на по-малки джанти, то заради комфорта
Но визията е друга с по-големи... спор няма. По-големи от 16 в БГ не бих сложил, както ще да изглежда... не и на твърдо окачване като на Голф. Може би на Пежо.
Но визията е друга с по-големи... спор няма. По-големи от 16 в БГ не бих сложил, както ще да изглежда... не и на твърдо окачване като на Голф. Може би на Пежо.
- hipnotic
- Автомобил:
- Двигател:
аз вече второ лято карам с 215/40/16" и не съм осетил разлика в разхода на гориво,като за зимни съм с 175/70/13", а пък и горивото все скача такаче 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”