Чудех се къде да пусна тази тема, може би на някои ще им бъде интересно.
Та започна се така - трябва да се качат едни филтри на един репитер (радиолюбителите знаят) на връх Ботев, където се намира въпросният репитер.
Решаваме и тръгваме петък следобед от София - един приятел и моя милост.
Пристигаме в Калофер накъде около 20:30ч.
Сядаме да хапнем по една супа (шкембе разбира се

на фона на връх Ботев - заветната цел:
Аз не съм се качвал до връх Ботев никога, имах късмета да се кача на хижа Тъжа на нова година и след това на хижа Мечит по някое време през късната зима.
Говорим за качване с колата разбира се...

Та хапваме и трябва да заредя с гориво.
Един съвет - ако тръгвате някъде, някога ОФФроуд - винаги, винаги зареждайте резервоарите до горе, никога не се знае какво може да се случи, а в определени ситуации това може да е животоспасяващо!
Оказа се, че в самия град Калофер няма нито една бензиностанция, да не говорим за газстанция.
Наложи се да се връщам на около 2км обратно, за да заредя с гориво.
Тръгнахме нагоре.
Понеже беше тъмно не съм снимал, но след рекапитулация се оказа, че черният път до горе е общо 38км!
Караме си спокойно и бавно, на 1-а и на 2-а скорост, говорим си в колата и по радиостанциите.
Спокойни сме, защото доста хора сме предупредили къде отиваме, а и поддържаме постоянна комуникация с тях.
Имаме 3 броя радиостанции, един APRS (Automatic Position Reporting System), който на всеки 30 сек. праща сигнал къде сме и това се отбелязва на карта в Интернет, бе модерна работа.

И на около 3-4км под върха почти сигурни, че вече сме стигнали се озоваваме пред това:
Ами сега накъде?!!!
Пробвах да тръгна леко, както се вижда и следата от гума вляво, но се отказах.
Имах и лопатка в колата като краен вариант.
Имаше вариант или да спим в колата, или да се качим пеша до върха, или да се опитаме да намерим друг път.
Избрахме вариант номер три - върнахме се назад и тръгнахме по склона нагоре.
Понеже беше тъмно не съм снимал, а и адреналинът дойде малко повече и нямаше как да се мисли за снимки в този момент.
Снимките са от връщането обратно:
Белите стрелки сочат от къде минахме първоначално и къде опряхме без изход.
Червената стрелка посочва алтернативният път нагоре, който успях да изкача ( syncro power

Гледката от горе е невероятна:
И сме на върха:
Не правете това сами! В никакъв случай!!
Не правете това без да сте подготвени и без да знаете какво ви очаква!
Отговорността е изцяло ваша и подобни прояви са опасни за здравето и живота!
Началото и края:
Всичко е добре, когато свършва добре.