Какво да гледам при покупка на голф2 1.6GTD

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
иванчо
Автомобил:
Двигател:

Какво да гледам при покупка на голф2 1.6GTD

Мнениеот иванчо » Чет 23 юни 2011 16:07

Нов съм и търсих с търсачката, но ненамирам много инфо. Харесах си една двойка турбо 1.6GTD. 87год. с тясната броня, с голям прозорец. Пали с показването на ключа, но ми се срува, че трябва още да върви. Стрелката на температурата застава малко след средата. Нормално ли е. Педала на съединителя е малко по-твърд. Така ли е. Какъв е действителния нормален разход на нафта. Има малко ръждички. Къде гният най много. Направо кажете какво да тествам и да преценя дали да я набождам. Разликата с Джетата само в багажника ли е, че се колебая и за една Джета пак 1.6TD,88год.

иванчо
Автомобил:
Двигател:

Re: Какво да гледам при покупка на голф2 1.6GTD

Мнениеот иванчо » Пет 24 юни 2011 8:14

И на двете не бяха мити двигателите и като че ли беше омаслено около гарнитурата на главата. Това голям проблем ли ще дойде.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 24 юни 2011 14:31

На тази кола на солидна възраст обърни внимание на компресията,да не е с пукната глава(тва им е нещо като слабост),луфт на турбината и колко е нападната от ръждата.Не знам собственика доклко ще ти позволи да погледнеш всичко де :?

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 24 юни 2011 17:12

Ръжди не може да няма 24 годишна кола, сега колко да върви...еми зависи какво си карал и с какво сравняваш..съединителя не е супер мек по принцип...е не като на жигула,но не и като на нова кола..нещо средно.Ако не е смазвано жилото скоро,сред време става по-тежък педала(предполагам и други причини има),но не е фатално.Разход спокойно в София 7,извъградско пада на 5,ако се кара леко може и 4.5,но рядко.
Омасляване тук там сигурно ще има гледай да не е теч,качи се врътни няколко км на по-високи обороти и виж ако има прясно избило масло то си личи,виж пушаците от гърнето,не трябва да има сиво,сивкаво и тн пушек...като форсираш рязко може да изпуши,но не трябва да продължава да пуши като печка като държиш оборотите.
Джетата е същата,по-голям багажник,но ако се товари идва недостатъка че спирачките са същите и не държат много на по-голям товар,трябва да се внимава.
Ако не държиш много на дизел разгледай 1.8 с АГУ би трябвало да има читави екземпляри,ако са наред с газта ще върви по същия начин,но като пари ще ти дойде по-малко разхода за гориво.Но все пак за стара кола гледай конкретната бройка да е читава и да не ти прави ядове..то ядове не може да няма,но поне частите не са скъпи за тези коли и има супер много хора,които наистина разбират от тях и могат да ги оправят качествено :)

shanadjiqta
Автомобил: Audi 80 B4
Двигател: 1994 1z

Мнениеот shanadjiqta » Пет 24 юни 2011 17:26

ако двойката е читав екземпляр изобщо не трябва да пуши,моята пропуши след като и пуснахме нафта от помпата :wink: по принцип са много здрави двигатели,особено тези с кулера,ама ако тази няма винаги може да и се сложи;турбото също държи на издевателства особено ако е гарет т2(последните 3000 км съм му спрял тока,навито е на 1,5 бара и държи).Нали знаеш че дизел се купува зимата,тогава веднага излизат проблемите с паленето.Хубаво е да я огледа някой който разбира от дизели,но пак ти казвам-много корав мотор е по принцип с много готин разход-градско в стара загора ми пипаше 5,5 като беше с фабричните настройки,извънградско 5.Послушай работата на мотора като е студен,покарай я малко и послушай пак,като загрее трябва да трака много по-слабо и равномерно.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 24 юни 2011 23:15

agent_kowalski написа:Ръжди не може да няма 24 годишна кола,

Въпроса е да се огледа до къде са стигнали.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 24 юни 2011 23:17

shanadjiqta написа:ако двойката е читав екземпляр изобщо не трябва да пуши,

Ако е пуснато гориво,или цепнати турбопътищата ще подпушва - то тва е поправимо.Може да пуши бяло от износен авансатор - и тва е поправимо макар срещу 100-150 лв.Ако пуши обаче синьо е масло и ремонта.....Иначе Г2 + 1,6ТД е уникална кола :banana

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Съб 25 юни 2011 8:32

е да,ако собственика зимно време е теглил по една пароструйка от време на време може и почти да няма ръжда..
хубавото на тия коли е че дори да вземеш гробница си се набутал 1000лв,човек може да вземе и 3-4 годишна кола пак гробница за 15 пъти повече пари, и ремонта ще му изнезе пак няколко пъти повече.
не че 1000лв са малко пари,но по-лесно се преживяват :) а и старото голфче не е скъпо много за ремонт и е с просто устройство :)
успех на колегата в покупката :beer

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Съб 25 юни 2011 10:50

Притеснява ме температурата(ако е верна стрелката де),не би трябвало да държи след средата и то без някакво особенно натоварване.Най-добре е,когато работната темп.е достигната,да я погазираш около минута и да следиш температурата дали и как се покачва.После спираш,изчакваш 20-30сек. и гасиш...ако не бълбука от разширителния съд е добре.Иначе на такава стара кола е малко вероятно мотора да е изряден.

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Съб 25 юни 2011 13:35

иванчо написа:Нов съм и търсих с търсачката, но ненамирам много инфо. Харесах си една двойка турбо 1.6GTD. 87год. с тясната броня, с голям прозорец. Пали с показването на ключа, но ми се срува, че трябва още да върви. Стрелката на температурата застава малко след средата. Нормално ли е. Педала на съединителя е малко по-твърд. Така ли е. Какъв е действителния нормален разход на нафта. Има малко ръждички. Къде гният най много. Направо кажете какво да тествам и да преценя дали да я набождам. Разликата с Джетата само в багажника ли е, че се колебая и за една Джета пак 1.6TD,88год.

Здр колега.
За стара кола като тази е важно да е добре поддържана.Щом пали от рас се предполага ,че компресията е все още в норми.
Може да направиш тест като запалиш двигателя и докато работи на тихи обороти извади щеката за нивото на маслото.Ако от отвора ясно се виждат изгорели газове от картерното налягане ,говори за силно износен двигател.Ако двигателя е читав оттам няма да има движение на газове.
Относно температурата на антифриза не вярвай много на стрелката на таблото.Нормалното е лятото при градски условия периодично перката на радиатора да се включва и изключва.Извън градско при нормално каране няма да се включва перката.
Аз лично харесвам тори макар и предкамерен двигател.Има нисък разход на гориво,относително добра динамика,много е прост което го прави надежден.

Успех с покупката дано всичко е наред.

иванчо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот иванчо » Съб 25 юни 2011 15:08

Мерси колеги. Като го взема и ще го снимам и ще питам вече за конкретни неща.

иванчо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот иванчо » Вто 28 юни 2011 22:03

Купих, но Джета 1.6ТД,70кс, 88г. Взех,я от човек който я е купил от германия чисто новаа с всички документи и книжки какво е сменяно през цялото това време. В момента е на 200 хил км. Има гражданска до края на годината, комплект зимни гуми, СД-МП3... Но трябва да се сменят някои неща и имам нужда от съвет от къде да си ги купя (даже с отстъпка ако може). Ще ми е удобно от магазин в южните квартали на София. (Дианабад, Студ. град, Младост) Какви марки части да купувам (нещо средно, не най скъпото) Нещата които са за смяна са Съединител, задни амортисьори и задни лагери на главините.
:bowdown

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Сря 29 юни 2011 9:20

За тези неща можеш да отидеш в D N в младост 2...шела в младост 2 имаш една улица дето идва от деница пресича Ал.Малинов (макдоналдса ти остава от дясно) караш след него 100метра и сервиза ти е от дясно.Имат части имат всичко,гаранция дават на труда..не са от най-ниските цени,но много коли съм правил при тях спецялно за спирачки,съединители и по ходовата са много добри.Всичките неща които си казал ще ти дойдат около 500лв с труд,частите са им истински определено.

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Сря 29 юни 2011 17:33

иванчо написа:Купих, но Джета 1.6ТД,70кс, 88г. Взех,я от човек който я е купил от германия чисто новаа с всички документи и книжки какво е сменяно през цялото това време. В момента е на 200 хил км. Има гражданска до края на годината, комплект зимни гуми, СД-МП3... Но трябва да се сменят някои неща и имам нужда от съвет от къде да си ги купя (даже с отстъпка ако може). Ще ми е удобно от магазин в южните квартали на София. (Дианабад, Студ. град, Младост) Какви марки части да купувам (нещо средно, не най скъпото) Нещата които са за смяна са Съединител, задни амортисьори и задни лагери на главините.

Съединител 70-80лв
задните амортисьори 120-140лв двата
лагерите не се сещам ,но не са повече от 30лв бройката.

Ако можеш сам да си смениш частите ще е супер все пак джетите са простички за работа mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 29 юни 2011 18:00

samo ra4na na zavoite написа:
иванчо написа:Купих, но Джета 1.6ТД,70кс, 88г. Взех,я от човек който я е купил от германия чисто новаа с всички документи и книжки какво е сменяно през цялото това време. В момента е на 200 хил км. Има гражданска до края на годината, комплект зимни гуми, СД-МП3... Но трябва да се сменят някои неща и имам нужда от съвет от къде да си ги купя (даже с отстъпка ако може). Ще ми е удобно от магазин в южните квартали на София. (Дианабад, Студ. град, Младост) Какви марки части да купувам (нещо средно, не най скъпото) Нещата които са за смяна са Съединител, задни амортисьори и задни лагери на главините.

Съединител 70-80лв
задните амортисьори 120-140лв двата
лагерите не се сещам ,но не са повече от 30лв бройката.

Ако можеш сам да си смениш частите ще е супер все пак джетите са простички за работа mhihi mhihi mhihi

Какъв е тоя съединител за 70-80 лева? Сделан в час по трудово ли? Хубав съединител ти е едно 250 лева по спомен, сложи и жилото още 40-50, щото като се сменя съединителят се сменя и жилото с него, освен ако не е купено вчера.
Общо взето наготви си едни 500 лева и още към 150 за труд и си готов.

Върни се в “Дизелови агрегати”