Пасат В3 вентилатор на климатроник

Техническа и сервизна информация за Passat
joreto_88
Автомобил:
Двигател:

Пасат В3 вентилатор на климатроник

Мнениеот joreto_88 » Вто 01 юни 2010 20:39

Здравейте!
Баща ми преди около 1 седмица си купи Пасат В3 комби модел '92/'93г. Колата е с оригиналния си климатроник, обаче има малък проблем. Предишния собственик е изкарал копче за вентилатора и се пуска директно на най-бързата степен. Като натискам да намалявам степените, на дисплея отчита намаляване, но вентилатора не реагира. Предполагам става въпрос за реостат както при повечето коли. Искам да го възстановя и да си е както е излезнала от завода. Но как? В момента колата е с откачени тръби на компресора и свален радиатор на климатика, ако има значение. Нещо бучеше в таблото много дразнещо, един приятел го погледна и каза датчик за вътрешна температура, заради степента (AUTO), откачи му буксата и сега не бучи, но това не е от значение, защото ги няма тръбите и радиатора, но предполагам ако се пусне в действие климатика ще трябва и нов датчик. Гледам човечеца е бил голям фен на копчетата - клемореда е прецакан и си е изкарал и копче за стартера :Mr Green Fun . За клемореда ми е ясно каква е процедурата, но как да оправя климатроника, че малко съм на Вие с VW.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: Пасат В3 вентилатор на климатроник

Мнениеот bobocamaro » Вто 01 юни 2010 22:22

Привет колега,в първия линк позиция 13 на чертежа е регулатора на оборотите за вентилатора.Във втория и третия линк са ел.схемата на климатроника и общите веселби по инсталацията.Моля колегите да ме коригират ако съм дал невярна информация,за да не вкарвам човека в излишен филм :beer

http://www.vaglinks.com/Docs/Catalogues ... umbers.pdf
http://www.scribd.com/doc/21215594/Pass ... limatronic
http://www.scribd.com/doc/20131677/1993 ... -Schematic

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 02 юни 2010 9:14

:screwy
Бахти.
Някой ако причини това на кола,аз ще го удуша собственоръчно с две ръце! mhihi
Аз с климатици и климатроници се занимавам - питай още каквото те мъчи :)
-> за вентилатора - или е починал регулатора за оборотите или шим-а в контролера.Регулатор имам при мен и може да го сменим за да побваме дали е от него.Ако не е - контролер или проблеми по кабелите...кой знае къде какво е омазано.
-> за тръбите - това ще ти струва една торба с пари понеже като седи отворена системата се пълни с влага и всичко заминава :
-рециклиране на твоя компресор понеже 100% няма да тръгне - клапанна плоча,гарнитури - едни не лоши парички между 100 и 200лв според компресора.
-ако има нужда ремонт на някой заминал маркуч,който е пробит.
-нов/друг кондензатор (така се води предния радиатор) -нов е около 200лв немски,втора ръка според зависи,но трябва да не е пробит.
-задължително смяна на филтър-дехидратор,понеже е пълен с влага 100% - още 80-90лв
-промиване на системата с течност,която не съдържа влага и разлага старото масло (не кореселин или спирт!) - още 50-тина лв
-след това имаш фреон,който ти е още 100-тина лв за тази система.
Дотук си готов да имаш шанс да завее студено.
Като завее студено ще се окаже,че половината ти електромотори по климатроника не работят и е вадим табло,за да оправяме тях и всичките други анджаклами,които предния собственик и ти сте изскубали mhihi
Ако си готов на такава мащаба инвестиция,мога да ти гарантирам,че ще имаш климатроник и той ще работи доре,но си прецени добре финансите. :012:

joreto_88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joreto_88 » Чет 03 юни 2010 20:26

Е*ал съм го и климатроника може и без студено. То ще излезне колкото половината цена на колата. Интересува ме може ли да се направи само вентилатора? Да си се пуска и спира от оригиналните копчета и да си му работят степените?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 03 юни 2010 20:40

Така,щом zfa159 не ме е цитирал считам че инфото е вярно.Разгледай схемите,купи си регулатора побучен на кожуха на вентилатора плюс контролера и ще е вееш някак си по-плавно.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 03 юни 2010 21:17

mhihi
Избра си по-добрия вариант за климатроника :)
Може да се направид а работи само вентилатора - няма грижи,само трябва да видя какво точно е омазано преди нас и да сложим здрав регулатор,да видим дали ще тръгне всичко като хората....то е малко сложно понеже има и 1 реле в цялата картинка (половината реле 106 на бушониерата е за вентилатора) и да го хакнем да работи :)
Ако всичко стане,направо ти оставям този регулатор срещу 30-тина лв и с го ползваш със здраве.
Иначе нов никак няма да ти хареса като цена mhihi . Върши ти работа такова от Пасат В3 и В4,както и от Голф 3,един и същи е за всичките тези,които са с оригинален климатроник -> 1J0 907 521 .
Както казах - по-добре ела да видим колата,преди да си купуваш такова,понеже управлението на този вентилатор е много по-сложно отколкото изглежда и има поне 10 причини да не тръгне.Може дори да е като при мен - спукана спойка в реле 106,което пали вентилатора...разказа ми се играта,докато я намеря и отстраня :mrgreen:
:beer

Потребителски аватар
stoti
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoti » Чет 30 юни 2011 1:58

zfa159 Едно голямо благодаря за инфото относно студената спойка на релето сега оправихме на един приятел б3-ката и няма равно това климатроника .

Поздрави

Потребителски аватар
StariaPassat
Автомобил: Passat b3
Двигател: 9A 1992

Мнениеот StariaPassat » Чет 07 юли 2011 12:31

Вече губя надежда, помагайте! Имам Пасат в3 1992, с климатроник. Предполагам, че имам същия проблем с вентилаторчето. Според мен системата не е фабрична, защото никъде в нета не видях същия панел за управление или същия регулатор/резистор. И къде да го търся това реле №106. Видях на някоя снимка, но при мен на това място имам №13. Ако някой се чувства компетентен мога да щракна и някоя снимкичка.

П.С. Не ми казвайте, че е трябвало да внимавам каква кола купувам. Това го разбрах и сам :banghead: :012:

Потребителски аватар
popas
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот popas » Чет 07 юли 2011 15:45

Здравейте на всички. При мен това реле се намира в двигателния отсег точно до казанчето за антифриза заедно с още едно но на него нему помня номера. Но при мен май не е оригинален климатроника и затова май е там.

Потребителски аватар
StariaPassat
Автомобил: Passat b3
Двигател: 9A 1992

Мнениеот StariaPassat » Пет 08 юли 2011 11:07

:idea: вярно, че и там имаше някакви реленца... Ще ги погледна. За годината на производство, колата е била нещо революционно, но сега на никой май не му се занимава с ъпдейтвани трошки с безброй метри окабеляване.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Пет 08 юли 2011 12:26

"Стария Пасат" като прочетох ника и ми стана весело, извиниме.
Старият пасат е хубава кола. Няма се ядосваш за тея трошки. А ако беше някой нов модел? :banghead: :D

Ходи при Стефан(zfa), че лятото ще мине.

Върни се в “Passat”