Зимни гуми - кой с какви - оценка
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка
В това отношение положението е трагично
Другия вариант, който масово се практикува е да се купуват гуми втора ръка за по 30-40 лева и да се самоубеждаваме видиш ли перфектни са и нищо, че са с ДОТ 05-06 просто са чудесни и грайфер даже им е останало!!! Моето мнение е, че само чисто новата гума с пресен ДОТ и доказана марка наистина намаля риска от ПТП заради гумите (не го изключва обаче, защото винаги може да има дефекти дори при нови гуми)!!!

nokiangage написа:И айде да не кажеш, че са коли за по 500 лева - там ясно, ама редовно си засичам коли в диапазона 3000-5000 лева, със свалени джамове и музиката, обаче с Дебика Фриго екипирана на 38 градуса...Ама к'вото и да си говорим е по-важно цялото село да чуе баса, доколкото скърцащите гуми по-малко хора ги чуват все пак
Приоритети!
Какво им е на гумите - не спират ли? Ако са летни на 9 години мислиш ли, че са по-добри в каквото и да е отношение (освен откъм цена)?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
По стечение на обстоятелствата караме някои от служебните си коли със зимни гуми. Колкото и пресен дот да са усещането, което ти дава лятната гума при горещ асфалт е коренно различно. Да не говорим, че като се понамокри малко асфалта зимната гума има много лоши мераци да не стъпва добре на него 
Към горния колега - обуй си колата с нови зимни, изчакай големите жеги и пробвай да спреш с тях, след това направи същата гимнастика с нови летни същия размер, после пробвай и на мокър асфалт
И тогава пак да си пишем. Става ли? Щото тия сравнение с нови зимни и 9-годшни летни са малко свободни съчинения

Към горния колега - обуй си колата с нови зимни, изчакай големите жеги и пробвай да спреш с тях, след това направи същата гимнастика с нови летни същия размер, после пробвай и на мокър асфалт

И тогава пак да си пишем. Става ли? Щото тия сравнение с нови зимни и 9-годшни летни са малко свободни съчинения

- hitman0013
- Автомобил: GOLF 4
- Двигател:
Като се замислим, първо не е ли гадно да еб.. мамата на нови зимни гуми на 1 сезон, опичайки ги на 40градуса.Второ-и 10годишни лятни са по-добри от зимните при висока скорост, топъл асфалт и остри завои.Защо ли зимната гума свири яко при рязко потегляне, завой и спиране-дали не се плъзга и от там да идва звука!!??!!
stefan4o написа:Към горния колега - обуй си колата с нови зимни, изчакай големите жеги и пробвай да спреш с тях, след това направи същата гимнастика с нови летни същия размер, после пробвай и на мокър асфалт
Карал съм цяло лято със зимни Клебер (на 2 години) и мога да те уверя, че като сложа летни усещането беше определено по-лошо. Тъй че вземи ти си сложи едни зимни лятото (ама не най-евтините) и после пак ми говори. Не споря, че се износват и не стават за зимни после - аз ги пуснах за летни точно защото бях решил, че няма да са зимни повече.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
MMX написа:stefan4o написа:Към горния колега - обуй си колата с нови зимни, изчакай големите жеги и пробвай да спреш с тях, след това направи същата гимнастика с нови летни същия размер, после пробвай и на мокър асфалт
Карал съм цяло лято със зимни Клебер (на 2 години) и мога да те уверя, че като сложа летни усещането беше определено по-лошо. Тъй че вземи ти си сложи едни зимни лятото (ама не най-евтините) и после пак ми говори. Не споря, че се износват и не стават за зимни после - аз ги пуснах за летни точно защото бях решил, че няма да са зимни повече.
Кое усещане бе колега, ако колата ти спира за 40 метра с летни гуми, със зимни ти трябват 50м... като сополи са лятото. Возят по-меко и е по-лек волана със зимните... ама пробвай да спреш на АБС с едните и другите...
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
MMX написа:stefan4o написа:Към горния колега - обуй си колата с нови зимни, изчакай големите жеги и пробвай да спреш с тях, след това направи същата гимнастика с нови летни същия размер, после пробвай и на мокър асфалт
Искаш да кажеш,че лятото зимните гуми дават по-добра стабилност от летните гуми ли?
tisho_psg написа:Искаш да кажеш,че лятото зимните гуми дават по-добра стабилност от летните гуми ли?
Да - по-малко преплъзване. Нямаше ABS колата в интерес на истината, но защо си мислите, че зимните се разтапят? Ако е така то постоянно ще оставят черни петна дори без рязко спиране. Гуми са това, не е смола. Някой ако е карал в Африка на +70° може да каже и друго, но там поначало няма да намери зимни гуми.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
С теб изобщо няма смисъл да се спори, предавам се.
Току-що отрече смисълът да се произвеждат летни и зимни гуми

- hitman0013
- Автомобил: GOLF 4
- Двигател:
stefan4o написа:С теб изобщо няма смисъл да се спори, предавам се.Току-що отрече смисълът да се произвеждат летни и зимни гуми
![]()
![]()
Наистина няма смисъл, явно има хора, които пък са на мнение май че няма смисъл да се произвеждат лятни.Пак по-добре от летни гуми на сняг

stefan4o написа:С теб изобщо няма смисъл да се спори, предавам се. :bowdown Току-що отрече смисълът да се произвеждат летни и зимни гуми :bowdown :bowdown :bowdown
Ако не си разбрал още какъв е смисълът от летните гуми ще ти кажа - зимните са много хубави, но се изтъркват също толкова бързо. Най-"хубавите" китайски гуми са жива пластмаса - няма да ти се изтъркат 10 години и съответно толкова и ще спират. Триенето за спиране и не-триенето за нисък разход на гориво и дълъг живот без изтъркване са 2 противоположности. Затова няма начин как да се направи идеална гума поне от познатите материали - или не спира или се износва и излиза твърде скъпо.
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
Ако не си разбрал още какъв е смисълът от летните гуми ще ти кажа - зимните са много хубави, но се изтъркват също толкова бързо.
Това ли е смисъла на летните гуми?

Всеки има право да пише каквото си иска (дори да е глупост),нали е демокрация...
tisho_psg написа:Ако не си разбрал още какъв е смисълът от летните гуми ще ти кажа - зимните са много хубави, но се изтъркват също толкова бързо.
Това ли е смисъла на летните гуми? :shock
Всеки има право да пише каквото си иска (дори да е глупост),нали е демокрация...
Хайде прочети по-горното съобщение, което съм цитирал и на което отговарям. Там се говори за "смисъл" и отговарям в конкретния контекст. Постоянно някой чете 1/3 от написаното без да следи за какво се говори и после се запъва да коментира. stefan4o казва "Току-що отрече смисълът да се произвеждат летни и зимни гуми" - оттам аз му казвам, че има смисъл и пояснявам какъв. Такива като теб блеят със стадото, нямат никаква по-конкретна представа от нещата и разсъждават на принципа "щом се произвежда значи трябва".
- Velko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Може ли и аз да кажа нещо.Баща ми караше реното си със зимни гуми през лятото
Впечатленията са следните - над 30 градуса гумата залепва за асфалта, свирят като откачени и се ИЗПИЧАТ!
Взех един ден реното да върша работа, беше валнало малко дъжд
... е няма такова чудо.Не мога да тръгна, не мога да спра
и се блъснах
После му казах че повече няма да се кача в тая кола докато кара със зимните гуми целогодишно.Аз си ги сменям и ми е екстра.

- dinkonikolaev
- Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
- Двигател: PF AAM
До сега съм карал с Michelin Alpin но тая година ще пробвам с Marangoni Matea.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”