Здравейте.
Тъй като ми предстои пътуване реших да сменя по пасата (B3/2E) това което е за смяна по предницата: тампони на Макферсона и десен кормилен накрайник(беше му се отворил маншона и така и така се минава стенд....). Колата беше минала стенд за последно при смяна на зимни с летни гуми на 1 април. От тогава съм минал 5000 км. Държи правата, не влиза сама в завой и т.н. въобще всичко е наред. С алуминиеви джанти съм и гуми премиум континентал на един сезон. До деня на ремонта не съм имал абсолютно никакви оплавания с изключение на чукането горе в амортисъорите от лоши тампони.
След смяната им и последвал стенд колата взе бясно да дърпа наляво сама, ако влезнеш в завой дозавиваше. Върнах им я. Реакцията бе: всичко е в зеленото. Пипнаха малко наклона на десния амортисъор и колата взе да дърпа на дясно.Прежалих 30лв и отидох в Кастрол на "Бр Бъкстон". Там просто гледах и честно да си призная не можах да се хвана за нищо. Настройките на сходимост и наклона бяха точно в средата, провериха предницата обстойно всичко е наред.След техния стенд започна да бяга на ляво. Върнах се размениха ми гумите и започна да бяга на дясно.Пробвах със зимните ми гуми(балансирани и проверени): дърпа на дясно, пробвах със други джанти и гуми дърпа на ляво.
Въпроса ми е къде бъркам: как след смяна само на макферсон тампони и изведнъж се оказва че гумите ми които до момента са 6 изведнъж са много криви? Тази кола я карам само аз и гарантирам че не е влизала в сериозни дупки. Моля за съвет наистина ми е необходим.
Благодаря Ви предварително!!!!!
Моля за съвет: дърпа на дясно след 3 стенда.
- vasko__2
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Моля за съвет: дърпа на дясно след 3 стенда.
Смени гумите,ще се оправи.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Пробвах. Имам 2 комплекта летни и едни зимни.Не става. Пробвах и с на колега гумите - дърпа на ляво и тресе:очевидно крива гума, но при него не се усеща.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Да нямаш блокирала спирачка - загрява ли диска и джантата? Гледаш ли посоката на гумите?
Последна промяна от vasilb на Пон 04 юли 2011 23:05, променено общо 1 път.
- TDI stavrev
- Автомобил: MKV
- Двигател: BKD
Размени местата на гумите ляво дясно.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Не. Преди смяната бях минал около 300км. При едно от спиранията (имам навика) пипнах джантите. Нормално студени бяха. Веднага след смяната започна драмата, при същите гуми и хардуер изобщо.Размених текущия комплект гуми - същото. Дърпа на дясно макар и малко по-малко.
- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ако имаш разлика на предните гуми, една спрямо друга дори от порядъка на 0.20мм-0.50мм, е напълно достатъчно при идеално центрирана предница да ти тегли колата!!!! Когато предницата е центрована перфектно, такива малки разлики в дълбочината на грайфера излизат наяве:)
Премери си две абсолютно, ама абсолютно еднакви гуми и пробвай смело (мери се с шублер!!!!! не с други измишлиотини)

Премери си две абсолютно, ама абсолютно еднакви гуми и пробвай смело (мери се с шублер!!!!! не с други измишлиотини)

- kykata_rymaneca
- Автомобил: vw golf 5
- Двигател: cbdb
пробвай да завиеш малко от накрайника на тази страна където ти дърпа, няма да ти износи гумите и стенда не може да направи точен стент ако има луфт в реиката и ако са по меки тампоните на носачите пак може от това да се получава когато е така се събират леко колелата да не са на 100% прави а леко навътре в предния край.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
peter70 написа:Прежалих 30лв и отидох в Кастрол на "Бр Бъкстон". Там просто гледах и честно да си призная не можах да се хвана за нищо. Настройките на сходимост и наклона бяха точно в средата, провериха предницата обстойно всичко е наред.След техния стенд започна да бяга на ляво. Върнах се размениха ми гумите и започна да бяга на дясно.Пробвах със зимните ми гуми(балансирани и проверени): дърпа на дясно, пробвах със други джанти и гуми дърпа на ляво.
Я! Пешо, това да не съм го писал аз?!

Съшото едно към едно, само дето аз стенда го бях минал предния месец и пича въобще не ми закачва датчиците - директно ми смени двете предни гуми.
После се върнах и му казах, че да, прав е бил - от гумите е.

Оказа се, че протектора на едната гума е с дълбочина 5.4мм, а на другата - 5.7мм.
Сега тези двете са ми задни, а и нямам дърпане наникъде

- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
Радо-просто е невъзможно 3/10мм да ти окажат такова влияние. По-скоро би се получило при разлика в налягането на гумите. Понякога еднакви гуми (нови) имат различно сцепление. Но не е от тази минимална разлика в износването.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
neon написа:По-скоро би се получило при разлика в налягането на гумите. Понякога еднакви гуми (нови) имат различно сцепление.
Възможно е да съм бил комбинирал предни/задни гуми на 1 мост (това им е втори сезон на тези). Но тогава същото би трябвало да се отнася и за гумите на задния мост... дето сега са ми отпред

Джантите при мен задължително минават на проверка и изправяне, преди да се качат. Присъствах и при баланса на гумите - няма подскачания.
Относно налягането - преди да ги разменя и това пробвах

Вдигане на налягането на лявата гума (на където влачеше) с 0.4 бара (пак на същия компресор) - много малка разлика...
Иначе за толкова минимално износване и аз не мога да си го обясня.
Вероятно наистина проблема е другаде, но след като се оправи - не съм задълбочавал в размисли.
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
В какво състояние са сайлент тампоните(разкъсвания?) в носачите и предните лагери(луфт?)? 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Днес пробвах със зимните гуми - дърпа много леко на дясно. Размених гумите пак. Минах баланс и проверка на джантите на предните летни гуми при което даже и размених гумите. Дърпа много леко на дясно и волана е малко крив. Мисля че това е най-доброто до момента. Две от гумите ми са нови на по-малко от един сезон, другите две са на сезон и малко. Грайферите на гумите две по две са еднакви.
Не разбирам само как до смяната на тампоните всичко да е наред а след това да не могат да ми вкарат колата в пътя. Нямам разбити или тръгнали тампони на предницата, всичко е сменено . Преди при ускорение и висока скорост (130 км) не дърпаше. След смяната на тампоните при същите гуми и на същото им местоположение след изминати 200 км със скорост ~100km/h (и преди баланса и проверката на джантите) ме заболя ръката да държа волана за да вкарам колата в пътя.
Вярвам на последния стенд, но не знам какво да правя от тук нататък.
Не разбирам само как до смяната на тампоните всичко да е наред а след това да не могат да ми вкарат колата в пътя. Нямам разбити или тръгнали тампони на предницата, всичко е сменено . Преди при ускорение и висока скорост (130 км) не дърпаше. След смяната на тампоните при същите гуми и на същото им местоположение след изминати 200 км със скорост ~100km/h (и преди баланса и проверката на джантите) ме заболя ръката да държа волана за да вкарам колата в пътя.
Вярвам на последния стенд, но не знам какво да правя от тук нататък.
-
- Автомобил: Passat+T4
- Двигател: ABS+AAB
едната гума може да е износена неправилно (имах такъв проблем) вътрешната част е износена и е монтирана от другата страна износването се пада от външната страна и се поллучава теглене в посоката в която е износена гумата.
- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да напиша и аз че при мен дори 0.2мм разлика в грайфера на гумите ми е давало теглене наляво или надясно. Може и да изглежда нищожно малко, нo съм се убедил за себе си, че няма майтап и си тегли колата с такива гуми.

Последна промяна от brad4edat на Вто 05 юли 2011 23:55, променено общо 1 път.