Смяна на заден амортисьор G3 1.6i 101ps
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Смяна на заден амортисьор G3 1.6i 101ps
Задния ми амортесьор протече.Мислех,че оригинално GT-тата трябва да са с газови амортесьори,но явно моите са сменени с маслени от предишния собственик.Както и е сега пред мен стои въпроса сам ли да го сменя или се искат някакви специални инструменти и умения.Та ,сменял съм си съединителя сам с помощта на някои колеги от този форум,на които съм много благодарен.Предполагам,че смяна на амортесьор няма да е по-трудна от смятана на съединителя.Знам,че пружината трябва да се хване с някакви скоби или тел ако нямам скобите.За задните амортесьори важи ли това или ще мога и без да я стягам? Легнах под колата и видях ,че само 1 болт държи долната част на а-ра и в горната част има 1 гайка.Трябва да развия гайката и долният болт нали така? Има ли нещо,което трябва да знам преди да започна ремонта? Не ми изглежда никак сложно,но трябва да попитам по-опитните дали има нещо важно.Мерси,ако някой помогне 
-
andro_
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Смяна на заден амортисьор G3 1.6i 101ps
Доста лек ремонт е (ако е хечбек).
Болтът отдолу развиваш. Отгоре сваляш пластмасите, които държат кората на багажника - ключе 10, развиваш по две "гайки", които държат пластмасите, после дърпаш нагоре. Сваляш гумения маншон на ботуша и развиваш гайка след гайка - мисля, че са ключ 17, трябват ти едни клещи, да си държиш контра на стеблото на амортисьора - отгоре е сплескано и плоско. Вместо клещи става и с гаечно ключе 7 ли беше, 6 ли, нещо такова. Запомняш или снимаш последователността на тампоните
. И сваляш амортисьора с пружината. Не ти трябва скоба за пружината. Не е под напрежение, за разлика от предните.
За да свалиш по-лесно амортисьорите, можеш да вдигнеш колата на два крика от двете страни едновременно
.
Така моста пада надолу, иначе ако е вдигната само от едната страна е малко трудно да извадиш амортисьора от ухото, в което стои в моста - трябва да сгънеш пружината със сила, а мисля че няма нужда да се мъчиш излишно.
Желателно е да си блокираш и двете предни гуми и от двете страни.
Болтът отдолу развиваш. Отгоре сваляш пластмасите, които държат кората на багажника - ключе 10, развиваш по две "гайки", които държат пластмасите, после дърпаш нагоре. Сваляш гумения маншон на ботуша и развиваш гайка след гайка - мисля, че са ключ 17, трябват ти едни клещи, да си държиш контра на стеблото на амортисьора - отгоре е сплескано и плоско. Вместо клещи става и с гаечно ключе 7 ли беше, 6 ли, нещо такова. Запомняш или снимаш последователността на тампоните
За да свалиш по-лесно амортисьорите, можеш да вдигнеш колата на два крика от двете страни едновременно
Така моста пада надолу, иначе ако е вдигната само от едната страна е малко трудно да извадиш амортисьора от ухото, в което стои в моста - трябва да сгънеш пружината със сила, а мисля че няма нужда да се мъчиш излишно.
Желателно е да си блокираш и двете предни гуми и от двете страни.
- stypkata
Благодаря за изчерпателният отговор андро,но като казваш "моста пада на долу" това означава ли,че немога да подпра колата с 2 столчета сложени под задния мост?Много са удобни ползвам ги да подсигурявам колата срещу инциденти като лягам под нея за ремонти.
-
andro_
- Автомобил:
- Двигател:
Под задния мост точно да слагаш подпори, мисля че не е необходимо. Ако искаш да си подпреш купето - ако искаш подпирай
.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
задния ти мост трябва да виси от страната на която работиш иначе ще имаш трудности с ваденето на амортисьора
подпирай ако искаш на праговете
подпирай ако искаш на праговете
- surgula
- Автомобил:
- Двигател:
Моста трябва леко да висне надолу за да може да извадиш амортисьорите с пружините, за това подпирането на моста не е хава. Колкото до пружините при мен не се е налагало да ползвам скоби за задните. Първо бях със спортни и ги смених с такива от GT и за двата вида не се е налагало използването на скоба.
- stypkata
А марката на амортесьора може ли да се разбере без да се сваля за да мога да купя първо същия и тогава да го вадя,иначе колата трябва да седи вдигната 1-2 дни.Снощи се опитах да развия набързо това 17 в долния край на амортесьора,но колата стоеше само на крик и не натягах много и не успях.Явно е доста стегнат .
Предлагат ми KYB на добра цена.Какво ще кажете за тази марка
Предлагат ми KYB на добра цена.Какво ще кажете за тази марка
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
като е на добра цена смени ги 2та
да смениш един амортисьор е като да си измиеш краката и да сложиш мръсните чорапи
вентото беше само с 1 сменен заден амортисьор и клатеше по-гадно от колкото с 2 стари
да смениш един амортисьор е като да си измиеш краката и да сложиш мръсните чорапи
вентото беше само с 1 сменен заден амортисьор и клатеше по-гадно от колкото с 2 стари
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
Подкрепям. Да смениш само един амортисьор е несериозно. Все едно да смениш само на едното колело диска или накладките
Ще дадеш 50-ина лева отгоре, ама поне ще знаеш, че имаш нови амортисьори отзад. Сменят се много лесно. След като ми го показаха
Също така е добре да сложиш и нови прашници и шок-тампони. Комплектът за двете колела ти е 20-30 лева макс.
Също така е добре да сложиш и нови прашници и шок-тампони. Комплектът за двете колела ти е 20-30 лева макс.-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Чашката на пружината,тази която е на амортисьора-в какво състояние е?Защото на моите KYB,които купих,тази чашка е отделен елемент и се набива на новия.Реших да не разчитам на старите,доста са ръждиви.Вероятно идващите събота-неделя ще ги сменям,ако има кой да снима-и "кино" ще има.Мисля и гумените тампончета към купето да си взема,въпреки убежденията че "това не се поврежда..".Само че, на Венто, достъпа до горният край е малко ...е, не невъзможен без як демонтаж на кори,но е желателно да се направи.Сега ще си правя "къстъм" ключе за горния край на стержена..И тия,долните болтове..ще трябва да си подготвя "дубльори",за всеки случай,май са М10х75.
П.С. И не бяха много ефтини "каяба-KYB",от Косер ми струваха по 70лв.бройка,маслен-"Премиум",чешка сглобка.Общо 180 с прашници,шок-тампони и "чинийки".Като сложа и гумените тампони...минава 200пари тая работа.
П.С. И не бяха много ефтини "каяба-KYB",от Косер ми струваха по 70лв.бройка,маслен-"Премиум",чешка сглобка.Общо 180 с прашници,шок-тампони и "чинийки".Като сложа и гумените тампони...минава 200пари тая работа.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
точно на венто нищо не се разглобява отгоре като сменяш амортисьори
става вече 4-5 пъти ги разкачам мойте
а при такива цени за каяба бих предпочел закс
150 лв са 2 задни - тези тампони горе от към купето не знам колко трябва да са измъчени че да станат за смяна
става вече 4-5 пъти ги разкачам мойте
а при такива цени за каяба бих предпочел закс
150 лв са 2 задни - тези тампони горе от към купето не знам колко трябва да са измъчени че да станат за смяна
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
stypkata написа:Задния ми амортесьор протече.Мислех,че оригинално GT-тата трябва да са с газови амортесьори,но явно моите са сменени с маслени от предишния собственик.
Газовите и те са с масло.
- stypkata
Мерси много за информацията колеги,но немога да отделя 200лв за нови амортесьори.Преди 1 година на един приятел му протече единия преден амортесьор и той си купи 1 за 20лв и още кара с него.Проблеми никакви.Важното е само да не хлътва като се облегна и да държи стегната колата в завоите
На мен и с изтекъл амортесьор не ми пречи да я карам,не мисля,че ако съм с 2 работещи било то и различни марки ще ми е проблем.Все пак мерси и аз предпочитам да взема 2 чисто нови от най-скъпите ,но не става 
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
Доста те наплашиха колегите. Чак пък 200 лева. Монро-тата са по 50-60 кинта бройката, а те съвсем не са най-евтините. Ако се понапънеш малко и ползваш отстъпка в някой магазин може и за под 100 лева да си намериш два
Е, няма да са Закс, Каяба, Билщайн, ама със сигурност по-добре два такива, отколкото един стар и един в незнайно състояние 

-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
То има и "рекорд" и други ефтини марки.И аз мислех,че при моето каране така ще доживее до преклонна старост,но при 1-2 ситуации с по-рязка маневра и малко неравности...
,едвам успях да я вкарам в пътя.При това със скорост до 60,при 100-120 не ми се мисли!А за цените-ами аз съм си "късметлия",на кутиите пише друга цена(около 60),но в магазина ми казаха,че цените са други...не иде реч за 20лв. разлика,исках тая марка и сравнителни читав магазин.Пък и не съм по пазарлъците,в друго ми е "силата".Водех се от максимата "ефтино-добро,лошо"..пък ще се разбере.
При ситуацията на колегата-ами виж в "продава",мисля да има предложения за двата задни заедно с пружини..на цената на един нов,поне ще знае кой го е "прекарал" после,а може и да уцели добра сделка.Иначе то стари и аз си имам на колата.Лошото при мен е ,че като почна да сменям...до гола ламарина всичко,и се получават едни цифри....
,едвам успях да я вкарам в пътя.При това със скорост до 60,при 100-120 не ми се мисли!А за цените-ами аз съм си "късметлия",на кутиите пише друга цена(около 60),но в магазина ми казаха,че цените са други...не иде реч за 20лв. разлика,исках тая марка и сравнителни читав магазин.Пък и не съм по пазарлъците,в друго ми е "силата".Водех се от максимата "ефтино-добро,лошо"..пък ще се разбере.При ситуацията на колегата-ами виж в "продава",мисля да има предложения за двата задни заедно с пружини..на цената на един нов,поне ще знае кой го е "прекарал" после,а може и да уцели добра сделка.Иначе то стари и аз си имам на колата.Лошото при мен е ,че като почна да сменям...до гола ламарина всичко,и се получават едни цифри....
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”