Искам да се похваля, че успешно подкарах VAG Check 1.1.6 на джобния ми компютър (на FSC Loox N560) и последния освен за навигация вече става и за диагностика на моя Голф 3. Струваше ми 2-3 дена ровене по форуми и настройки, понеже никъде нямаше ясни указания как да стане. За интересуващите се ето ги основните стъпки:
1. Трябва ви джобен компютър с Windows Mobile 5 или 6 който има USB-host, както и кабел за диагностика - същия който се ползва с лаптопа.
2. Сваляте си програмата оттук: http://4pda.ru/forum/index.php?showtopi ... =VAG+Check и я лекувате съгласно указанията.
3. Сваляте и драйверите (Zeno USB Host Drivers) за джобния компютър оттук: http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=117033
4. Инсталирате драйверите и инсталирате програмата (при мен поне тук започна най-сложното, доколкото нямаше указания какво се прави и си играх доста с настройките, а всъщност цялата работа се оказа лесна).
5. Стартирате приложението RS232 USB Serial Driver и натискате new. Приложението ще ви подкани да свържете новото устройство - свързва се кабела към колата и USB-Host на джобния компютър. Ще изскочи прозорец който ще пита за инсталиране на драйвер - просто го затворете. Приложението RS232 USB Serial Driver автоматично открива какво устройство е закачено.
6. Стартирате програмата VAG Check и отивате на Program - Configuration - Post Settings. Там трябва да го има даден порта отворен от приложението RS232 USB Serial Driver - пише vag kkl или нещо подобно.
7. И вече можете да си правите диагностика на колата през джобния компютър

Проблеми:
1. Има и по-нова версия на програмата 2.1 - не може да се ползва защото иска специфичен кабел и сигурно заради това не е и "лекувана".
2. При мене указанията за лекуване на 1.1.6 сработиха без никакъв проблем - регионалните ми настройки са "български". Имаше оплаквания, че с регионални настройки "руски" лекуването не работи и се препоръчваха "английски", но може и да е било временен проблем, вече отстранен.
3. При мен не работи тестването на ABS-а, предполагам е специфичен проблем с програмата, всичко друго работи нормално (на лаптоп ABS-а се тества нормално).
Надявам се да съм полезен на някого. Въпреки, че програмата е от преди 2-3 години популярността на джобните компютри нарастна, кабелите за диагностика поевтиняха и т.н.