Правилно отглеждане на рибки? Акваристика

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re: Правилно отглеждане на рибки?

Мнениеот joker » Пет 08 юли 2011 22:01

Зависи от къде се вземат тубифексите...Те трябва да е държат на течаща вода(кранът на чешмата леко да капе)и сами се прочистват...що кранове развалих заради това :banghead: ....само бой дето не ядох от баща ми..Но живата храна правеше рибките много жизнени,засилваше оцветяването им и плодовитостта им....ама това беше отдавна...просто юношески спомени :talk: :beer

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Пет 08 юли 2011 23:11

joker, всяка вечер отнемане на част от водата, колкото и малко да е, е прекалено. Не може да се създаде нормален азотен цикъл, което не е добре за аквариума като цяло.

За осветлението - ват на литър е прекалено много, освен ако не искаш да си правиш полянки (ниски разстения) по дъното. Аз съм с 0.3 вата на литър и растенията ми се развиват пре доволно.

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Съб 09 юли 2011 0:05

Re5Pec7 написа:joker, всяка вечер отнемане на част от водата, колкото и малко да е, е прекалено. Не може да се създаде нормален азотен цикъл, което не е добре за аквариума като цяло.

За осветлението - ват на литър е прекалено много, освен ако не искаш да си правиш полянки (ниски разстения) по дъното. Аз съм с 0.3 вата на литър и растенията ми се развиват пре доволно.

Наистина е прекалено толкова често освежаване на водата.По правило се отнема 1/3 от водата,веднъж седмично,но все пак си зависи от много неща.
Относно осветлението е трудно да се каже колко точно е нужно примерно за литър вода.Това най-вече зависи от дълбочината на съда,а и не на последно място и според видовете растения и риби!

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Съб 09 юли 2011 12:46

Често водата зеленясва от пряката слънчева или дори дневна светлина. Независимо от степента на зеленясване се слага обгорен многожичен меден проводник, 2 кв.във водата за една вечер. Сутринта всичко зелено е паднало на дъното. Декоративните водорасли с коренова система, дори т.нар. леща на повърхността, им няма нищо. Трябва веднага да се изсмуче от дъното , защото следва диво разложение.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Съб 09 юли 2011 14:03

levonik написа:Често водата зеленясва от пряката слънчева или дори дневна светлина. Независимо от степента на зеленясване се слага обгорен многожичен меден проводник, 2 кв.във водата за една вечер. Сутринта всичко зелено е паднало на дъното. Декоративните водорасли с коренова система, дори т.нар. леща на повърхността, им няма нищо. Трябва веднага да се изсмуче от дъното , защото следва диво разложение.

Колега я кажи какво по-точно имаш в предвид.Обгорен ще рече?И каква дължина?Слагаш го във водата и толкова ?

EDIT:
Днес сглобих капака.Остана само да се боядиса.Всичко е направено в бюджетен вариянт от 10лв :D 5лв спрей и 5лв лампа.Другото си го набавих оттук оттам.Ето какво се получи:

ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

Чудя се между черно и синьо....какво ще предложите.Кутията е с такива размери,защото в последствие ще сложа разклонител с 3 изхода и таймер за лампата вътре.

Отделно анцитрусите ми почти изядоха краставицата.Супер готино си я ръфат ей :D Яко готино е като си ги гледам.Доста им се кефя.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Съб 09 юли 2011 21:49

Re5Pec7 написа:joker, всяка вечер отнемане на част от водата, колкото и малко да е, е прекалено. Не може да се създаде нормален азотен цикъл, което не е добре за аквариума като цяло.

Няма как да не сте прави колеги....аз гледах рибки още в зората на това хоби-началото на 70-те....нито имахме опит,нито имаше кой да ни учи....всичко бе емпирика.Иначе рибоците ми се радваха на добро здраве и водата и дъното бе чисто...Но с времето опитът се трупа и истината се налага...Не мога да се сравнявам с вас :bowdown :bowdown :bowdown !

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Съб 09 юли 2011 22:04

mupk0 написа:..

Moжело е да сложиш някакъв рефлектор да сочи право надолу. Можеш да го облепиш отвътре навсякъде с фолио за печене, аз така мисля да направя. Като праснеш и една черна боя отвън и си готов :да:

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 10 юли 2011 0:20

xploda написа:
mupk0 написа:..

Moжело е да сложиш някакъв рефлектор да сочи право надолу. Можеш да го облепиш отвътре навсякъде с фолио за печене, аз така мисля да направя. Като праснеш и една черна боя отвън и си готов :да:

Пропуснал съм да снимам.Сложих на пурата едно фолио и си концентрирах светлината.Оказа се ,че утре най-вероятно ще боядисам всичко в цвят черна перла.Там където работя се оказа ,че има 20гр. боя черна с много перли :) Даже и лак ще му ударя.Чудя се дали и да не го шприцовам,но после нещо не ми се търка :D

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Нед 10 юли 2011 0:27

Супер е станало :)
Имам няколко въпроса само :)
двете бутилки с вода са предназначени за преливане предполагам?
а колко литрово ти е аквариумчето?
Изглежда супер свежо :)
браво :)
само внимавай да не го загрозиш с кутията :beer

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 10 юли 2011 0:49

hooligans написа:Супер е станало :)
Имам няколко въпроса само :)
двете бутилки с вода са предназначени за преливане предполагам?
а колко литрово ти е аквариумчето?
Изглежда супер свежо :)
браво :)
само внимавай да не го загрозиш с кутията :beer

Аквариума е почти 30л.Много нестандартен е и обема му в този момент е към 27л и нещо.Днес смених 4л вода,което ще рече почти 20%(добре е според книгите 15-20% на седмица).Кутията я видяхте в завършен вид.Просто трябва да я боядисам черна.Имах идея за чупка от стряхата надолу тип китайска къща,но ще се чуе.Всичко зависи от това дали ще успея да го измисля в последствие.

До момента имам:
2 Анцитруса
2 неона

Вторник ми пристига новият филтър,за да разкарам тази гъба,новия сифон и новата храна за анцитрусите.

Филтъра: Изображение

Сифона: Изображение

Храната: Изображение

Консултирах се с хора и ще направя пасаж от 6неона(тоест още 4) и една мъжка бета ще сложа вътре :) Това е замисъла като цяло.Може да добавя и още някое водорасло и нещо глинено,за да може да се крият по-добре.

Ако всичко върви по план,догодина ще си направя нов аквариум,с формата на шкафа(ще разкарам книгите отстрани) и по сметки трябва да стане над 150л.

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Нед 10 юли 2011 8:19

2 кв. многожилен кабел около 15 см. Оголваш от изолацията, препичаш на газовия котлон за да се махне лака и след като го направиш на Г го закачаш на ръба на стъклото. Да се потапя около 10 см. от вечерта - до сутринта.
Смисълът май е действие като синия камък, но е щадящо и контролирано.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Нед 10 юли 2011 8:52

Водата и стъклата могат да заленясат по ред причини, но недай да слагаш това което ти препоръчва колегата. Това не е начина на подръжка, а също така може да се поспори и за резултата. Храни по малко и си сменяй вода веднъж седмично, с броя и видът риби не би трябвало да имаш проблем с равновесието в аквариума.
Ето ги мойте локви.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 10 юли 2011 9:48

Вчера видях и за почистване на стъклата от тези магнитни гъби.Има ли смисъл от тях ?

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Нед 10 юли 2011 11:11

mupk0 написа:Вчера видях и за почистване на стъклата от тези магнитни гъби.Има ли смисъл от тях ?

Не.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Нед 10 юли 2011 11:32

mupk0 написа:...Вторник ми пристига новият филтър,Филтъра, Сифона...

Пазарим от едно и също място май mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”