Golf 2, 1.6d на олио

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
polkut
Автомобил:
Двигател:

Golf 2, 1.6d на олио

Мнениеот polkut » Нед 10 юли 2011 22:05

Здравейте колеги! От близо месец съм горд собственик на едно голфче 88ма година чист дизел. Понеже съм беден студент :lol: чета сега напоследък из форумите да си карам на олио. Имам няколко въпроса. Решил съм сега за лятото да сипвам 50:50 нафта с използвано олио. Четох че в началото ще обере всички боклуци от резервоара и ще ги набъка във филтъра, четох също и че трябва да ги меша, нафтата и олиото преди да ги сипя в резервоара защото иначе олиото падало на дъното и не било добре. Горивните филтри 2 ли са или е 1. Каква е цената им. Също някой ако може да ми обясни малко по-подробно как се пречиства олиото. Един човек беше писал че първо го прецежда през стари дънки, оставял го да се утаи и го прецеждал отново през филтъра на кафе машина. Някой беше писал че си купил филтри 2 микрона. От къде мога да си купя и аз и на каква цена? Имам много въпроси ама не се сещам сега за всичките :)

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Golf 2, 1.6d на олио

Мнениеот emo-gar » Пон 11 юли 2011 19:20

Виж сега,без особени подробности,но "биодизел" на основата на отработено растително масло е едно,а олиото за готвене е друго.Тя колата ще проработи и със старо трансформаторно масло, олио....ама колко безпроблемно ще работи!!!Сега си беден студент,ама ако караш така-беден ще си останеш и след като завършиш!Защо гледате веднага да "натаковате" гявола у въздуха бре...Не се сърди,но по-добрия вариант е да си намериш някоя работа през лятото и да си сипваш гориво(например синът ми,студент,вестници разнасяше-но в колата си НАФТА сипваше...)Ами има и колелета,даже и аз карам редовно(ако съм на 47 и взимам сносна заплата)...ей,стана ми нервно..

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 11 юли 2011 20:02

polkut написа: Понеже съм беден студент )

Ако не искаш да станеш още по-беден, просто не се занимавай с олио, ами си сипвай нафта от бензиностанция и си гледай уроците. Зарежи тия митове и раздумки на колеги за това, колко добре е за колата олиото, колко тихо и икономично работи с него и т.н. Един ден ще благодариш за съветите... :да:

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пон 11 юли 2011 20:11

То темата я ..натаковахме..и с Мое участие ,но ще рискувам да продължа в тоя дух(малко на майтап).Малко житейска (емпирична) икономика:ако си купил например Голфчето за едно..1000лв.,ще трябва да прекараш горе-долу 400 литра гориво на "далавера-абсолютна"(в случая олиото на дедо :lol: ,от рентата).Каква е сметката-избил си му цената!Ся трябва да "отвъртиш" още 400 литра отнейде,та да изкараш едни чисти 1000,а с тях да си купиш ново Голфче(на старо).Те така казваше дедо:100 кози=200 ярета :P .
Критики нося всякакви!

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Пон 11 юли 2011 20:20

emo-gar написа:То темата я ..натаковахме..и с Мое участие ,но ще рискувам да продължа в тоя дух(малко на майтап).Малко житейска (емпирична) икономика:ако си купил например Голфчето за едно..1000лв.,ще трябва да прекараш горе-долу 400 литра гориво на "далавера-абсолютна"(в случая олиото на дедо :lol: ,от рентата).Каква е сметката-избил си му цената!Ся трябва да "отвъртиш" още 400 литра отнейде,та да изкараш едни чисти 1000,а с тях да си купиш ново Голфче(на старо).Те така казваше дедо:100 кози=200 ярета :P .
Критики нося всякакви!

mhihi :respect
По темата:колега, по-добре си карай колата без такива афтърмаркет горива и дънкови филтри.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 11 юли 2011 20:57

the_tupan написа:По темата:колега, по-добре си карай колата без такива афтърмаркет горива и дънкови филтри.

И аз това му казах, дано послуша. :012:
Към автора: прочети ТЕЗИ 20 страници с размисли и страсти за олиото, ако наистина мераците ти са големи. :)

polkut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polkut » Пон 11 юли 2011 22:07

Това съм го чел. Първо, аз си работя, обаче парите не стигат. Второ, този голф няма да го карам цял живот. Та нека прекратим съветите от типа "по-добре недей" и ако "продължаваш така беден ше си останеш". Казаха ми че голфа имал 2 горивни филтри, единия бил след резервоара а другия е при двигателя. Вярно ли е това и ако е вярна на каква цена са те?

Потребителски аватар
vasko__2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko__2 » Пон 11 юли 2011 23:07

Горивния е отпред- струва около 12-18 лв. Може да добавяш олио към горивото,добре филтрирано,но няма да го караш дълго Голфа.На SDI на един такъв"беден студент" му сменявах 4 бутала,заради каране с некъв биодизел.Той като тебе бъркал олио и нафта.И къде му отиде икономията?...Даде една камара пари за ремонт.Инак дали може да караш- може.Ама дали си струва- избора си е твой, колата също.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 12 юли 2011 9:54

polkut написа:Това съм го чел.
...Та нека прекратим съветите...

Колега, казваш, че си чел голямата тема за олиото, но въпреки това реши да пуснеш нова, за да ти се обърне специално внимание. :shock

Търсиш съвети, но когато те не съответствуват на нагласата ти, не ги искаш. :screwy Щом си решил нещо, сипвай олиото и действай, има много майстори, които да ти ремонтират колата после...

Карам 1.6D от 1985г., само че Пасат, любима кола ми е, все още моторът и работи като нов! Това са много добри и здрави мотори и когато се полагат минимални грижи и не се издевателства с тях, те подобаващо се отблагодаряват на стопанина им. :да:

В крайна сметка колата си е твоя и можеш да правиш с нея каквото решиш. :012:

polkut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polkut » Вто 12 юли 2011 11:12

Погледни въпросите ми от първия пост! Там питам за горивните филтри и тяхната цена, питам и от къде мога да си намеря филтър 2 микрона през който да си цедя олиото! Не ви питам добре ли е да карам на олио или не. Модератора може да слага ключ... просто няма никакъв смисъл :не:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 12 юли 2011 11:19

Карай смело на олио, докато е топло времето, няма проблем.
Филтъра се задръства в студовете. Пробвамо.
Ползваното олио е киселинно, от там идват понякога проблемите. Ако PH - то се коригира, всичко е наред.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 12 юли 2011 12:32

polkut написа:... питам и от къде мога да си намеря филтър 2 микрона

Щом си студент, би трябвало да разбираш от микрони. За информация, разпространените филтри за питейна вода са 60 микрона (загуба на налягане 10%) и 40 микрона (загуба на налягане 25%). Такива филтри се слагат на входа на водопроводните инсталации, където налягането на водата е високо. А да прекараш олио без налягане през филтър от два микрона - това е просто мисия невъзможна.
Ако все пак ти трябват такива филтри - има в Практикер и Бриколаж - за пречистване на вода. :012:

Върни се в “Дизелови агрегати”