Правилно отглеждане на рибки? Акваристика

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Re: Правилно отглеждане на рибки?

Мнениеот mupk0 » Нед 10 юли 2011 13:16

xploda написа:
mupk0 написа:...Вторник ми пристига новият филтър,Филтъра, Сифона...

Пазарим от едно и също място май mhihi

Най-вероятно....zooportal.bg ?

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Нед 10 юли 2011 19:51

mupk0 написа:Вчера видях и за почистване на стъклата от тези магнитни гъби.Има ли смисъл от тях ?

Никакъв смисъл. Аз си купих такава и само веднъж съм я ползвал, за да разбера, че е пълен боклук. Продължавам да си чистя съклата с гъбичка за миене на чинии :)

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 11 юли 2011 1:33

А как ги миете?Всмисъл такъв първо миеш стъклата,изчакваш 5мин да се улегне мръсотията и тогава ли сифонираш ?

малко развитие по капака:
Шприц->водно и се боядиса с боя тъмно син металик(боята е от джип Крайслер- http://cdb.sxcolor.info/bg/Formula.mvc/ ... e=official ) с над 50% перли->2 ръце лак.Стана супер.Малко прашинки налазиха,но нямаше смисъл да отваряме камерата за един капак.Като цяло съм доволен.За първи път пръсках с пистолет,не е толкова трудно.Иначе там където го боядисвам съм чирак и общо взето пак безпари всичко излезе.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Пон 11 юли 2011 7:43

Нещо не те разбрах, сифониране се прави на дъното, не на стъклата. Ако искаш да чистиш стъклата отвътре си има друга джиджавка с щека и си чистиш с нея.
btw аз не виждам снимка :roll:

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 11 юли 2011 11:00

Ейсега ще сложа снимки на готовият капак.Като за такива условия стана супер.Иначе имах предвид,като миеш стъклата вдига ли се доста боклук.Защото ако се вдига,по-добре да го изчакам да падне на дъното и гааз със сифона :)

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Пон 11 юли 2011 12:44

При мен не се вдига. Всъщност не ми се събира и кой знае колко мръсотия по стъклата. Само от тия зелените водорасли ... като точки, които са. Другото го изяждат анциструсите. Преди да сменя водата просто с гъбичката премахвам зелените точици и след това веднага сифонирам дъното. Не ми се вдига никаква мръсотия от стъклата. А и го правя веднъж месечно (чистенето на стъклата). Повече чистя варовика, който остава при изпарението на водата, отколкото заради мръсотия :) Но все пак зависи много и от аквариума и обитателите му :)

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Пон 11 юли 2011 12:55

bobidi написа:Водата и стъклата могат да заленясат по ред причини, но недай да слагаш това което ти препоръчва колегата. Това не е начина на подръжка, а също така може да се поспори и за резултата. Храни по малко и си сменяй вода веднъж седмично, с броя и видът риби не би трябвало да имаш проблем с равновесието в аквариума.
Ето ги мойте локви.

Спори с руснаците и руските книги за отгледане на декоративни рибки. Поне аз не познавам по големи специалисти от тях в тази област. :D

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Пон 11 юли 2011 17:13

Колега прави и слагай каквото си искаш в аквариума. Сложи един аквариум на слънце и слагай колкото си искаш телчета, после се обади като се изчисти. При добър баланс аквариума не заленясва, водата още по-малко. Медните тръби имат антибактериален ефект принципно, за това и онез отвъд океана ги ползват в къщите си, но не са вълшебни.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 11 юли 2011 20:45

bobidi написа:. Медните тръби имат антибактериален ефект принципно, за това и онез отвъд океана ги ползват в къщите си, но не са вълшебни.

Аааааа...сакън!!!!Само глупости не пишете,че циганите калайджии ще ви се смеят!!!!!!

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Вто 12 юли 2011 7:21

joker написа:
bobidi написа:. Медните тръби имат антибактериален ефект принципно, за това и онез отвъд океана ги ползват в къщите си, но не са вълшебни.

Аааааа...сакън!!!!Само глупости не пишете,че циганите калайджии ще ви се смеят!!!!!!

Кое точно е глупост, всичко е въпрос каква е сплавта. Калайджиите няма какво да ги коментирам.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 12 юли 2011 7:26

Не, че съм експерт-акварист, ама доста неща изчетох покрай тези рибки, но никъде не се споменава за жици мици. Мен лично не ми допада идеята някакси. Мед, пък и обгорен, щом премахва мръсотията от джама за една нощ смятай как ще действа на рибките. Даже и микросаждите мисля няма да са благоприятни за рибоците. Виж ако ще сменяш веднага след това водата по-става сякаш :roll:

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Вто 12 юли 2011 8:32

Медната жица действа безупречно,а и няма никакви нежелани последствия за рибите!!!
Веднъж да се появи някакво нестандартно решение и веднага ще се намерят хора да го анатемосат.Повечето от коментаторите тук имат никакъв или минимален опит в акваристиката,затова е хубаво да понатрупат опит,преди да почнат да поназнайват и спорят.Казвам го,като съвет,не се заяждам :kissy:

Ако някой е против метода с жицата,то нека обясни на какво основание,но без предположения...конкретно,за да не се окаже,че спорим за нещо,което не разбираме!

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Вто 12 юли 2011 9:16

emiltd написа:Ако някой е против метода с жицата,то нека обясни на какво основание,но без предположения...конкретно,за да не се окаже,че спорим за нещо,което не разбираме!

Против съм до толкова , че може да се постигне чист аквариум и без нея. Върху риби и растения отрицателен ефект трудно ще постигнеш защото концентрацията е прекалено малка, не съм пробвал дали има ефект върху мекотели и скариди които са доста по чувствителни, някои препарати за борба с охлюви съдържат именно мед.

п.с. Нищо не отричам , казвам че е излишно. Не се премахва първоисточника на проблем със зелени водорасли в случая, а се отстраняват последиците. Със същият успех може да се ползват и многото препарати против водорасли.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 12 юли 2011 12:35

Колеги не се карайте.Всеки си има наблюдения.Току що ходих до магазинчето от което пазаря(приятно заредено) и си взех вносна бета.Българският вариянт като цяло не ми хареса.Ето по-долу ще видите снимки.Та стана въпрос за храненето на рибки и каква храна да закупувам.Казах му ,че анцитрусите и неоните си ги храня със съответната храна от Tetra,и той веднага ми предложи негов вариянти.Попринцип заради наличието на толкова много рибки съм склонен да му вярвам.Даде идея за храна от някакви работи и български зеленчуков микс както се изрази той.Отделно ми показа хранене на рибките с нещо с А.... било рак ,замразен.250гр-4лв и определено работеше като гледах как ядът рибките му.Отделно забелязах,че бетата която взех убилно си яде от останалата по повърхността храна която днес им дадох.

ЕДИТ: Защо не преименувате темата по друг начин...нещо от сорта Кът за любителите акваристи?

И сега въпрос относно поведението на рибките.Сложих бетата и всичко е доста спокойно.Тя обикаля другите я отбягват.Не изглежда стресирана защото си обикаля спокойно.Неончетата по едно време искаха да пият бира с нея,но тя ги напъди нещо и сега те стоят по-надалеч.Относно поведението им с анцитрусите...ами крият се все още,но се надявам да се харесат.Забелязах,че доста време прекарва в тези водорасли дето плуват във водата.Да взема да купя още ?

Ето видео:

Ето снимки:бетата е синя,червената в магазина не ми хареса нещо.(по каталог като гледам е тази : Betta splendens Regan,има нейните характерни украски)
Изображение
Изображение
Изображение

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Вто 12 юли 2011 12:38

emiltd написа:Не е важно кой,кой е... :D,важното е че си схванал мисълта ми :да: ,щото човека преди теб си помисли че разказвам вицове :bishop

Важно е човек като препоръчва нещо на някой да има представа какво точно става. А не да каже чух,прочетох и т.н. Пак ще кажа за да имаш чист аквариум няма нужда нито от жички, нито от химии. Правилният подбор на количество и размер риби за даден обем, умерено хранене и редовна смяна на водата са достатъчни. Гледам риби които се славят като едни от най-големите свине, и проблем със зеленясвания нямам при редовна подръжка. Правил съм си аквариумите на блато при неспазване на горните неща.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”