LED осветление на плафон Reloaded + снимки

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Re: LED осветление на плафон Reloaded + снимки

Мнениеот jijibs » Пет 18 фев 2011 22:20

Достигнах до схемата по опитен път, бих казал случайно, експериментирайки. Пробвах с различни стойности и свързване, но това е най-добрия вариант за мен. Откакто съм пуснал темата работи при мен безотказно. Мисля, че за 12 диода трябва да направиш схемата два пъти. Има и други варианти за реализиране на плавното изгасяне, ако не си доволен от предложената схема, на която недостатък, е че при по-голям товар не върши това, което се иска от нея.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Пет 18 фев 2011 22:45

И при мене работи близо 2 години безотказно благодарение на Жижи.
:drunk

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Нед 06 мар 2011 14:39

Да раздвижа темата и аз - направих нови лампи за плафоните. Особеното е, че използвах светодиоди от гирляндите за елха - 100бр. за 6лв. или по 6 стотинки на диод ... правете сметка всъщност колко им е производствената цена! Има малко базикане докато се махне термошлауха и отпоят кабелите, но кеф цена няма, а и имам свободно време! :lol: Навързах ги последователно 8 вериги по 3 диода с резистор 200 ома и светят супер - в купето става ден! Проблемът е, че забавянето не е достатъчно - само 1-2 секунди (заради голямата консумация). Може ли да увелича само кондензаторите или трябва да сложа още един ценеров диод и резистор, за да не се пренатовари и прегрее резисторът?

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Нед 06 мар 2011 22:58

Просто още една схема същата и всичко ще е както трябва.

Потребителски аватар
Lazi
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Lazi » Вто 12 юли 2011 12:23

колеги интереувам се някой играл ли си е да си слага диодчета в плафоните на багажника на жабката където крушките са без цокли? плафона: http://picbg.net/img.php?file=e860ec71ff55a57f.JPG
Крушката: http://picbg.net/img.php?file=2374de95de120b59.JPG

Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Мнениеот passatfen » Вто 12 юли 2011 16:53

трябва ти ето такова нещо има го почти във всеки магазин за авточасти :beer

Потребителски аватар
Lazi
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Lazi » Вто 12 юли 2011 17:02

А може ли да попитам някой от колегите да ми каже как се свалят задните плафони в купето че аз напъвах с една отверка и не направих нищо.

Потребителски аватар
ReD_LiNe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReD_LiNe » Чет 09 фев 2012 19:07

малко да събудя темата... Колеги уж всичко направих както трябва но явно ценера ми е прекалено маломощен ли знам ли но от някъде ми направи късо .... та сега свети постоянно ,само като затворя вратите маааалко по-слабо но пак свети, дори и с нажежаемата крушка дайе предложения какво съм прецакал ?

Потребителски аватар
G-HELL
Автомобил: Golf MKIII
Двигател:

Мнениеот G-HELL » Чет 09 фев 2012 22:32

При един приятел преди няколко месеца също направихме една беля докато пробвахме как ще свети (с 6, с 9, с 12 диода и т.н.) и направихме късо... От тогава плафона му с обикновена крушка не свети, а с диодна лента се вижда съвсем лекичко как свети (явно недостига ток). Дали не сме изгорили нещо? Междудругото той ми каза, че като е взел колата плафона ту светел, ту не светел (плафона е на Голф 3 от тези с едната секция като моят). Може би хлабава връзка нещо, а той се съмняваше в копчето (което има 3 положения). Свалихме плафона почистихме пластинките (ако са клеясали), мерихме с уред копчето изглежда, че си е наред. Значи според мен, ако сложим друг плафон ще е същата история. Бяхме мерили и тока на буксата мисля, но нямам спомен за стойности. Той не го бърка толкова, че е останал без плафон, ама някакси ми е гузно и искам да се реванширам като се постопли времето. Някакви идеи колеги? :roll: :beer

Потребителски аватар
ReD_LiNe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReD_LiNe » Пет 10 фев 2012 13:56

има ли вероятност някой от прекъсвачите по вратите да е дал фира от късото и затовa да свети постоянно :shock :?: @

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Пет 10 фев 2012 16:02

ReD_LiNe написа:има ли вероятност някой от прекъсвачите по вратите да е дал фира от късото и затовa да свети постоянно :shock :?: @

99.9% е невъзможно, защото е една метална плочка, която се притиска от пружина към замасена към купето пластина и пластина с кабела на масата. При затваряне на вратата пластмасов държач отделя плочката от пластините и веригата се отваря.

Потребителски аватар
G-HELL
Автомобил: Golf MKIII
Двигател:

Мнениеот G-HELL » Пет 10 фев 2012 16:37

А по моят въпрос някой може ли да каже нещо :oops:

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Пет 10 фев 2012 19:47

Буксата трябва да е със следните кабели: червения трябва да е +12V; кафевия - маса; кафяв с ивица - маса от бутона на вратата. Провери дали имаш напрежение при различните положения на ключето. За да не свети крушка или слабо светодиодите имаш пад някъде и се губи напрежението/тока.
Обикновения плафон няма нищо освен букса, ключе и пластини за крушката!

Потребителски аватар
ReD_LiNe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReD_LiNe » Съб 11 фев 2012 11:51

Днес направих замервания при различните положения на ключа и вижте какво стана... като е на позиция да свети постоянно:..12V... на средно положение при затворени врати : 9.4V :banghead: средно положение и отворена врата :12V ...
:shock според вас ключа или някой от елементите по платката е пробил ?

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Съб 11 фев 2012 14:26

ReD_LiNe написа:Днес направих замервания при различните положения на ключа и вижте какво стана... като е на позиция да свети постоянно:..12V... на средно положение при затворени врати : 9.4V :banghead: средно положение и отворена врата :12V ...
:shock според вас ключа или някой от елементите по платката е пробил ?

Замери директно на буксата, без да е включена, както и съпротивлението м/у клемите на ключето при различните му положения и сам ще разбереш :wink:

Върни се в “Направи си сам!”