Колега с AJM въпрос климатроник

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Колега с AJM въпрос климатроник

Мнениеот batkotivalio » Вто 12 юли 2011 23:52

Интересува ме да попитам за климатроника....
Как ви се включват перките на радиатора...
При мен щом включа климатроника се включват и двете перки на високата скорост, това нормално ли е ?
...ниската скорост въобще не съм я виждал да включва...

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Re: Колега с AJM въпрос климатроник

Мнениеот Dead man » Сря 13 юли 2011 8:32

Да,нормално е... :012:

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Мнениеот Mega » Сря 13 юли 2011 10:14

... И при мен така се включват. Кофти е ако не се включат. От време на време се заслушвай за странни шумове от перките. Имат навика да отказват, не караме нови коли все пак. Едни пичове на "Сливница" и "Раковски" ги правят като нови за символични пари ...

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Сря 13 юли 2011 13:19

Аз до колкото съм запознат не е нормално още в началото да въртят на 2 степен(включва се когато налягането стане високо-предполагам си за дозареждане или фреона е ментак).

Потребителски аватар
batkotivalio
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Сря 13 юли 2011 21:53

Mega написа:... И при мен така се включват. Кофти е ако не се включат. От време на време се заслушвай за странни шумове от перките. Имат навика да отказват, не караме нови коли все пак. Едни пичове на "Сливница" и "Раковски" ги правят като нови за символични пари ...

Дам прав си, вече минах през тази процедура.
Имам други странни шумове не от перките а от компресора по системата, точно преди да включат перките за охлаждането се чува вътре в купето един присвирващ звук, веднага след като перките включат и охладят, този шум спира и те така...

Потребителски аватар
batkotivalio
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Сря 13 юли 2011 21:55

van4ooo написа:Аз до колкото съм запознат не е нормално още в началото да въртят на 2 степен(включва се когато налягането стане високо-предполагам си за дозареждане или фреона е ментак).

Климатика вече четвърта година си работи на 6 без никаква интервенция. Аз за това исках колега със същия двигател да погледне при него как се държат перките и да сравним...

Потребителски аватар
Съмнителният
Автомобил: Bora 4 motion
Двигател: BDE 2002

Мнениеот Съмнителният » Чет 14 юли 2011 2:07

При мен работи и на двете степени, като за втората се усеща когато тръгне.

Потребителски аватар
gozzu
Автомобил: Vw Golf 4 2_8 V6 4Motion 204 hp
Двигател: BDE 2002 г

Мнениеот gozzu » Чет 14 юли 2011 5:49

При мен когато включа климатроника, перките се включват на бавната скорост и след известно време за по около минута се включва втората степен когато външната температура е по-висока примерно над 30 градуса, а когато е примерно около 25-27 градуса навън по1ти не се включва втора степен на перките.
van4ooo написа:Аз до колкото съм запознат не е нормално още в началото да въртят на 2 степен(включва се когато налягането стане високо-предполагам си за дозареждане или фреона е ментак).
Може би колегата е прав, отиди при майстор да провери какво е положението.

Потребителски аватар
treniora
Автомобил: Passat 3B5

Мнениеот treniora » Чет 14 юли 2011 5:56

Перката се включва след пускане на климатроника, а втората степен се пуска за принудително охлаждане т.е когато колата загрее над определени градуси...... за това не си я чувал, покарай колата и после я остави да поработи на място в жегата и ще се пусне ;)

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Чет 14 юли 2011 7:13

Аз съм с климатик на тоя мотор и се включва почти веднага след като го пусна в жегата. Ако е по-хладно трябва да поработи за да се пусне. Наскоро за пръв път като угасих колата едната перка остана да работи, качвах една много стръмна улица в Княжево с жена, дете, багаж и климатик. Та нормално е колега, направи си само една профилактика на климатика и си карай със здраве. На акумулатора имаш малка кутия с бушони, извади ги и почисти леглата им за да ти е мирна главата.

Потребителски аватар
batkotivalio
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Чет 14 юли 2011 21:28

Не, опасенията ми не са че се включва веднага, а че когато трябва да охлажда работи само на високата степен.
Не трябва ли да работи на първа степен постоянно и когато е голяма жега и е необходимо принудително охлаждане, да се включва втората? Дефакто аз до този момент първата (бавната) степен не съм я виждал да работи никога... Как мога да я проверя дали работи?

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Чет 14 юли 2011 22:06

batkotivalio написа:Не, опасенията ми не са че се включва веднага, а че когато трябва да охлажда работи само на високата степен.
Не трябва ли да работи на първа степен постоянно и когато е голяма жега и е необходимо принудително охлаждане, да се включва втората? Дефакто аз до този момент първата (бавната) степен не съм я виждал да работи никога... Как мога да я проверя дали работи?

Може да ти държи климатига високо налягане затова да ти прави така.Перките не се командват само от температурата на мотора ,но и от налягането в климатичната система.
Потърси колегата memberlist.php?mode=viewprofile&u=109721 мисля че ще ти свърши работата :beer

Потребителски аватар
treniora
Автомобил: Passat 3B5

Мнениеот treniora » Чет 14 юли 2011 22:29

red.devilll написа:
batkotivalio написа:Не, опасенията ми не са че се включва веднага, а че когато трябва да охлажда работи само на високата степен.

Може да ти държи климатига високо налягане затова да ти прави така.Перките не се командват само от температурата на мотора ,но и от налягането в климатичната система.
Потърси колегата memberlist.php?mode=viewprofile&u=109721 мисля че ще ти свърши работата :beer

Я обясни, при работеща перка, как така климатичната система вдига високо налягане....? ;)

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Чет 14 юли 2011 22:58

treniora написа:
red.devilll написа:

Я обясни, при работеща перка, как така климатичната система вдига високо налягане....? ;)

А ти сам си обясни за какво се пуска втора степен на перката след като първата работо без да спира?
Ако има малко Фреон,ако е запушена инсталацията или е запушен климатичния радиатор или има масло от компресора повече от колкото е нужно по системата се вдига много високо налягане.
Аз на моята съм усетил 2-ра скорост на перките да се включат само веднъж до сега(на тази кола). а на старата пускам климата пуска се първа и до 10 секунди тръгва и втораата степен,След промиване на климатичната инсталация (вътрешно),всичко си дойде на мястото.
Иди ако искаш при някой който се занимава с климатични инсталации за да те просветли малко по въпроса за да не се изказваш неподготвен

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 14 юли 2011 23:16

Всъщност нещата седят така при тези коли :
от гледна точка на климатика - когато се пусне климатика/климатроника,налягането на фреона в частта високо налягане се повишава.Съответно перките тръгват на 1-ва степен заедно с компресора,за да охлаждат фреона (на изхода на кондензатора той трябва да е под високо налягане и ниска температура).Съответно това налягане се влия много от околната температура.Заради което е измислено над определено налягане (става ясно,че първа степен идва бавна и не смогва да охлажда добре фреона,заради което се губи ефективност и се тормози компресора) и тогава пуска 2-ра степен на перките.това се случва на 16-18 бара според датчика.
При новите коли т.е. след 2004-та (освен Мерцедес,където технологията е така още от 95-та) перките се управляват електронно и не се въртят изобщо докато климатика не вдигне над 10 бара (примерно се движите с 200км/ч и не се налага да работи перката.При старата ситуация,те ще си въртят на 1-ва степен,което е безсмислено).Съответно при повишаване на налягането,постепенно се изменя напрежението към перката и тя се завърта все по-бързо и по-бързо,докато достигне максималните си обороти при нужда.Така се регулира охлаждането по възможно най-добрия начин.
Ако с пускането на климатика/троника тръгва направо 2-ра степен на перките,значи не работи 1-ва и някой си е играл да ги направи вместо 1-ва,да пали 2-ра.За лятото не е проблем,но за пролетно и есенно време (когато компресора може да работи с цел да се премахва изпотяването на прозорците при лошо време) това само пречи на нормалната работа на колата,както и дори в топло време,при висока скорост, няма смисъл да въртят само бързо.
това дали и кога ще се включва 2-ра скорост заради налягане на фреона,зависи от цялостното състояние на системата,колко са чисти радиаторите,какво е количеството на фреона и т.н. и т.н.
:beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”