Може ли съседът да ти забрани да си почистваш колата?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Re: Може ли съседът да ти забрани да си почистваш колата?

Мнениеот embi4a » Чет 14 юли 2011 10:03

Щом и хазяина не иска да се кара с хората и ти си наемател най-добре смени крушката, намери си касова бележка за например 5 лева и като дойде да ти поиска парите му дай бележката и кажи, че крушката дето си я сложил е от тефлон с карбонови нижки дето се използват от НАСА в космоса и затова е толкова скъпа.Освен това не гори изобща ток а дори като свети произвежда електричество.
Любезно му обясни, че парите които се събират и ти плащаш всеки месец са за подръжка на общите помещения и ти си удържаш платените от теб пари. И понеже си добър наемател и готин човек няма да искаш още 5 лева за труд за сменената кружка понеже да се качваш на стол е опастно занимание и си рискувал дет се вика здравето си. Пожелаваш му лека вечер и си затваряш. Ако претендира че цената е друга му обясни че си го молил нееднократно да я смени и той си е почукал на задника. Другия път ще видиш как ще смени той кружката :да:

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 14 юли 2011 10:33

embi4a написа:Щом и хазяина не иска да се кара с хората и ти си наемател най-добре смени крушката, намери си касова бележка за например 5 лева и като дойде да ти поиска парите му дай бележката и кажи, че крушката дето си я сложил е от тефлон с карбонови нижки дето се използват от НАСА в космоса и затова е толкова скъпа.Освен това не гори изобща ток а дори като свети произвежда електричество.
Любезно му обясни, че парите които се събират и ти плащаш всеки месец са за подръжка на общите помещения и ти си удържаш платените от теб пари. И понеже си добър наемател и готин човек няма да искаш още 5 лева за труд за сменената кружка понеже да се качваш на стол е опастно занимание и си рискувал дет се вика здравето си. Пожелаваш му лека вечер и си затваряш. Ако претендира че цената е друга му обясни че си го молил нееднократно да я смени и той си е почукал на задника. Другия път ще видиш как ще смени той кружката :да:

:respect :respect

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Вто 19 юли 2011 22:17

Спокич колега и аз съм единствения в Сливница със забрана от общината да си мия колата, заради откачени комшии.

Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafta » Сря 20 юли 2011 7:21

Или се ебаваш, или се ебаваш :shock :shock :shock .
Как и с кое право мое да ме накарат да не си мия колата?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 20 юли 2011 8:31

Домоуправителят се избира и назначава от собствениците и е отговорен пред тях. И може да бъде сменен след общо събрание на собствениците. Ти като не си собственик просто нямаш право на глас - или се съгласяваш с условията, които ти се налагат - или си взимаш багажа и отиваш да си живееш там, където си собственик.

И точно какъв ти е проблем да си смениш крушката пред СВОЯТА врата? :screwy Ще обеднееш с 50 стотинки ли?!??

Домоуправителят не е електротехник и не му се плаща за това. Единственото му задължение е да осигури резервна крушка при поискване. И ако и това не е направил - не си ти човека, който може да му търси сметка, защото си един прост наемател в чужд имот!

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 20 юли 2011 8:55

Колегата не е прост наемател, защото той плаща сумите за издръжка на въпросния домоуправител и за подръжка на въпросния блок, а не собственика на апартамента. Така че мисли малко преди да драскаш!

Последна промяна от Vlad777 на Сря 20 юли 2011 10:53, променено общо 1 път.
Причина: Малко си поправи тона!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 20 юли 2011 10:49

embi4a написа:Колегата не е прост наемател, защото той плаща сумите за издръжка на въпросния домоуправител и за подръжка на въпросния блок, а не собственика на апартамента. Така че мисли малко преди да драскаш!

И какво плаща на домоуправителя?
Издръжка ли
АХЙАХАХАХАХАХХАХХАХ
:screwy тая жега ще ви умори :applause:

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 20 юли 2011 10:51

Мисля аз :063: А ти ще можеш ли? :063: Аман от кибици-разбирачи.

Колегата си е прост наемател и живущ в блока и толкова. По решение на ОС се избира домоуправител и се приема правилник. Според правилника всеки живущ е длъжен да заплаща месечните си разходи. И поради тази причина само ОС на СОБСТВЕНИЦИТЕ може да дава оценка и да "уволнява", "глобява" и изисква от домоуправителя. Живущите нямат глас, освен ако не са и собственици ;)

СОБСТВЕНИЦИТЕ решават и държат сметка, а ЖИВУЩИТЕ плащат - сеш се? mhihi Или е трудно да го проумееш така "надраскано"

И когато живущия не е собственик - да се обърне към собственика за съдействие. Щом не получава такова и не го кефи средата - изнася се и си търси късмета на друго място, където ще има кой да му смени изгорелите лампи ;)

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 20 юли 2011 13:39

Нещо май на Вас господа ви пречеи жегата....понеже в момента нашият блок събира от всички собственици по 1500 лева за Технически паспорт на сградата трябваше да се прочетат разни документи и глупости и точно в тези документи пишеше, че ако не ни удовлетворява работата на сегашния домоуправител, можем да гласуваме всички/собственици/наематели, за да бъде направен друг от живущите в блока. Така и за да Ви убедя в това което казвам, даже намерих една статийка от 17.03.2011

Наематели и собственици ще имат равни права при взимането на решения, касаещи всички живеещи в блока. За да взимат решения обаче, наемателите ще трябва да бъдат упълномощени от собственика. Ще бъде създадена и професия "домоуправител". Това предложение на "Атака" приеха вчера депутатите по време на първо четене на закона за етажната собственост. Двата проекта, внесени от кабинета и "Атака", бяха разгледани заедно. Домоуправители ще може да бъдат както наематели на апартаментите, така и специализирани частни фирми, гласят промените.

Външни юридически лица ще могат да управляват сградите като домоуправители, коментира вносителят Николай Пехливанов. "Подобна практика има в Италия, там отдавна е станало ясно, че домоуправителят не е доброволна функция като у нас. Проблемите тук идват най-вече откъм санирането на сградите", поясни Пехливанов. Според него, професионалният управител на входа трябва да е с висше образование, да е с чисто съдебно досие и да премине курс за обучение. Пехливанов предложи да се създаде и специален регистър на лица и фирми, които могат да кандидатстват за професионални домоуправители. Списъкът да се публикува на страницата на МРРБ, поиска той.

Депутатите приеха и предложението на кабинета за поддръжка на общите части на входа месечно да се плащат на апартамент поне по 2,40 лв. Сумата е 1% от минималната работна заплата.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 20 юли 2011 13:48

Органи на управление
Чл. 10. Органи на управление са:
1. общо събрание;
2. управителен съвет (управител).

Представителство в общото събрание
Чл. 14. (1) Собственик, който не може да участва в общото събрание, може да упълномощи писмено пълнолетен член на домакинството си, лице, с което е в роднинска връзка, или друг собственик, който да го представлява.
(2) Когато в етажната собственост собственици са и общините, държавата или юридически лица, упълномощаването се извършва съответно от кмета, областния управител, съответния министър или управителните органи на юридическите лица.
(3) Собственик може да упълномощи и друго лице, което да го представлява. В този случай пълномощното се заверява нотариално.
(4) Едно лице може да представлява най-много трима собственици.
(5) Участието на пълномощник се отразява в протокола на общото събрание, а копие от пълномощното се прилага към него.

Така, наемателят е точно никой, освен ако собственика не го е упълномощил с нотариално заверено пълномощно.
Айде стига сте цитирали новини, цитирайте закона :idea:
Наемател не може да свиква ОС или да гласува за махането на домоуправитекя освен ако :
(3) Собственик може да упълномощи и друго лице, което да го представлява. В този случай пълномощното се заверява нотариално.

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Сря 20 юли 2011 14:27

Nafta написа:Или се ебаваш, или се ебаваш :shock :shock :shock .

Съвсем сериозно 2-рия във Сливница съм с предупреждение, след това следва акт за скромната сумичка от около 200 лв, заради това, че си мия колата на улицата, при положение,че няма режим на водата.Ама пусти откачалки.

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 20 юли 2011 15:02

hooligans написа:
Органи на управление
Чл. 10. Органи на управление са:
1. общо събрание;
2. управителен съвет (управител).

Представителство в общото събрание
Чл. 14. (1) Собственик, който не може да участва в общото събрание, може да упълномощи писмено пълнолетен член на домакинството си, лице, с което е в роднинска връзка, или друг собственик, който да го представлява.
(2) Когато в етажната собственост собственици са и общините, държавата или юридически лица, упълномощаването се извършва съответно от кмета, областния управител, съответния министър или управителните органи на юридическите лица.
(4) Едно лице може да представлява най-много трима собственици.
(5) Участието на пълномощник се отразява в протокола на общото събрание, а копие от пълномощното се прилага към него.

Така, наемателят е точно никой, освен ако собственика не го е упълномощил с нотариално заверено пълномощно.
Айде стига сте цитирали новини, цитирайте закона :idea:
Наемател не може да свиква ОС или да гласува за махането на домоуправитекя освен ако :

Не мисля, че ще е проблем едно пълномощно :wink:

Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafta » Сря 20 юли 2011 16:00

plamen000000 написа:
Nafta написа:Или се ебаваш, или се ебаваш :shock :shock :shock .

Съвсем сериозно 2-рия във Сливница съм с предупреждение, след това следва акт за скромната сумичка от около 200 лв, заради това, че си мия колата на улицата, при положение,че няма режим на водата.Ама пусти откачалки.

Ти да не си миеш колата с тор?Кво им пречи?Бахти и дивите комшета имаш :063:

Потребителски аватар
Golf6000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golf6000 » Сря 20 юли 2011 16:05

freestyler911 написа:Днес преживях драма!

Реших да ударя една прахосмукачка на зверилника, и да позабърша.
Отнема ми 15 минути до 30 минути.
Разпъвам удължителя (аз съм на 2-ри етаж , като първия е приземен), и си чистя.
Часът е 12:00 на обед.

Комшийката излиза на прозореца и почва да ме храни и да храни и бъдещите ми деца и т.н. (Никой от останалите 10-тина апартамента не се е оплакал).

Питам какъв е проблема, бил съм и вдигал прах с тая прахосмукачка ( :063: ) .
Обяснявам аз как работи прахосмукачката, а тя ми вика, ми мене не ме кефи да си чистиш колата тука , и затова не си я чисти тука.
ОК!
Ваш ли е паркинга?
Не.
Не е и мой!
Затова си има часове в които не се вдига шум. ок?

Щяла да ми издейства писмена заповед да не съм си чистил колата там и да не съм си я ремонтирал.

От къв зор?
Има ли право?

няма право да ти казва нищо ако искаш и барабани ще биеш от 14часа на обед до 16 часа е почивката през останалото време не слушай никой за нищо поздрави :012: :banana :drunk

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 22 юли 2011 8:19

Vlad777 написа:... И ако и това не е направил - не си ти човека, който може да му търси сметка, защото си един прост наемател в чужд имот!

А ти ще си промениш ли тона!!!
Може колегата да има висше образование и да не е "ПРОСТ". Виж, че е наемател спор няма!!!!!!!!!

Последна промяна от Vlad777 на Пет 22 юли 2011 14:31, променено общо 2 пъти.
Причина: 1. Това не е смисъла и 2. Ти нещо адвокат ли си? и 3. Мнението ти не е по темата!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”