Ползвах търсачката, четох стари теми, но освен да се дообъркам, друго не направих.
Реших да си взема личен лаптоп, като основния ми критерий е да е надежден.
На лаптопа ще ползвам програми които сега (със малко зор) ползвам и на 1,5гХз Атлон с 768 рам. Основно, интернет, някоя друга програмка и някой филм, игрите не са приоритет.
От прочетеното из форума и мрежата се насочих към бизнес класовете. Понеже съм пристрастен, от около 2 години в къщи има един ThinkPad Sl-500, който вижда доста тормоз, често е докарван до 90 градуса (не знам просто как успяват),с изключение на дребен проблем с драйверите на харда, е нямал проблеми, въпреки неправилната експлоатация. В мрежата и форума чета за DELL, HP които са имали вземане даване със сервиз още преди да изтече гаранцията.
Примерно към това съм се насочил... но
Пуснах темата за да ми дадете съвет, в правилна насока ли съм и дали наистина другите марки дават дефекти, понеже за леновото не можах да прочета (или просто не съм попаднал).
Темата може да ви се стори глупава, но просто искам да събера мнения за да си купя лаптоп който на втория ден няма да му свърши дъното, харда, или ще му се окъртят пантите.
Какъв лаптоп (взех ProBook 4520s)
- Mapoka
- Автомобил: 1992 VW Vento
- Двигател: 1.8 ABS
Какъв лаптоп (взех ProBook 4520s)
Последна промяна от Mapoka на Нед 24 юли 2011 19:31, променено общо 1 път.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Re: Какъв лаптоп (въпрос на надеждност)
Бизнес моделите са добър избор за надежност. Според някои колеги тук ThinkPadовете вече не са това, което са били едно време. Не мога да го потвърдя за съжаление, нямам наблюдения, а ми се струват читави наглед. HP нещо не ги долюбвам поради близък досег с разни павилиони, но те не са бизнес класа... Колегите хвалят пробуците им, може да са хубави, знае ли човек... Dell си имам един Latitude втора употреба, води се бизнес модел. Магнезиево шаси, много яко чудо. Ако намериш такова нещо, естесвено нов, ти го препоръчвам искрено. Откъм хардуер също е добре конфигуриран и сглобен - няма проблеми с охлаждането. Новите честно казано не съм ги гледал, но в момента май ще търся и аз нещо подобно за близък човек, та ще ми се наложи.
Някои колеги хвалят и Вайо-тата... Аз също смятам и някои Asus-и за хубави - поне изработката им е що-годе читава за по-евтината им цена. Всичко друго май... не знам. Аз мисля от Toshiba, Acer, MSI и подобни да бягам специално за конкретната покупка, която и на мен ми се налага да направя за въпросния човек. Като гледам изискванията са същите...
Успех с избора и покупката!
Някои колеги хвалят и Вайо-тата... Аз също смятам и някои Asus-и за хубави - поне изработката им е що-годе читава за по-евтината им цена. Всичко друго май... не знам. Аз мисля от Toshiba, Acer, MSI и подобни да бягам специално за конкретната покупка, която и на мен ми се налага да направя за въпросния човек. Като гледам изискванията са същите...
Успех с избора и покупката!
Последна промяна от slimmer на Чет 14 юли 2011 20:43, променено общо 1 път.
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Най-надеждният е този с най-голяма гаранция. Този Леново който си показал е малко зле от към параметри за парите си. Имам във работата три годишни туинкпад-и и да ти кажа не са това което бяха като качество да кажем с модели от около 5 години.Според мен вземи си този с най-голямата гаранция и най-доброто съотношение цена-характеристики. Ако кажеш като бюджет колко си отделил може и някой модел да ти посочим. 

- Mapoka
парите които имам заделени за момента са 1000лв, като е възможен толеранс 50-60 в плюс.
Не съм човек който обича да си сменя често вещите, затова и си мислих за нещо по "стабилно".
Ще се радвам да бъда насочен към някакъв по-правилен избор, от това към което се бях насочил.
Не съм човек който обича да си сменя често вещите, затова и си мислих за нещо по "стабилно".
Ще се радвам да бъда насочен към някакъв по-правилен избор, от това към което се бях насочил.

- slimmer
Отидох в laptop.bg, определих максимум 1100 и от пробуците и тинкпадовете само това ми хареса като параметри: Probook. Другите пробуци са с Core i3, което си е слабичко. Тоя поне е с i5. Тинкпадовете са по-слаби като параметри. Останалите поне на мен не ми харесват - може да има някой по-мощен, ама надали с качествена изработка...
Все пак няма да е лошо някой от колегите, дето има досег до такова чудо да си каже мнението дали наистина си заслужава парите. Escrime може би...
Все пак няма да е лошо някой от колегите, дето има досег до такова чудо да си каже мнението дали наистина си заслужава парите. Escrime може би...
- Mapoka
И аз ги разгледах, наистина ПроБуците сякаш имат най добро съотношение цена/параметри. Единственото което ми е "тъмно" е как са с надеждността, въпреки че и при най здравия модел може да се случи на кофти бройка.
Май работата клони към параметри/цена, гаранция поне 2 години и да стискам палци да случа на бройка която ще откара повече след изтичане на гаранцията.
Май работата клони към параметри/цена, гаранция поне 2 години и да стискам палци да случа на бройка която ще откара повече след изтичане на гаранцията.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Служебните ни Probook 6555b за сега се държат много добре.
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Имам наблюдения над два пробка 4520 и 4525. 4520-ката над 2 години работа никакви проблеми. 4525-цата първата или втората седмица даде проблем на харда беше сменен и от тогава вече почти година никакъв проблем, а не работи на много благорпиятни условия. 

- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Действително най-добрият ти избор е голяма гаранция. Разучи всички възможности и за удължаване. Не е задължително т.нар. Care Pack да се купува заедно с лаптопа. Може и в края на първата година примерно. Инвестицията при всички положения ще е оправдана в това отношение. Обикновено цените за 2 допълнителни години са в порядъка на стотина, до около 150 лв, а понякога излизат и промоции, които правят покупката просто задължителна.
Относно ProBook - определено читав модел. На практика почти няма клиенти, които да се оплакват от тях. Наложи се гаранционна смяна на няколко хард диска, както и slimmer ти е посочил, но това се проявява още в самото начало и се случи с няколко бройки 4520s. По-новите за сега са съвсем стабилни, да чукам на дърво. Оглеждай се за лаптоп със спецификация на батерията Long-life. Това е подобрена технология. Дават ги с чувствително по-дълъг живот по отношение на брой цикли заряд-разряд.
И аз съм фен на IBM Thinkpad. За съжаление наблюденията ми върху Lenovo Thinkpad не са съвсем пресни. Скоро баща ми купува такъв за свой колега. Ходи в сервиз след 3 месеца, но бързо го върнаха и до момента няма проблеми. Ако не се лъжа wireless картата губеше връзка постоянно.
Бизнес серията на Dell също е чудесен вариант. Имам двама близки с такива на по 6 години, на които са сменяни само батериите и оптичните устройства. Имай предвид, че батерията си има живот и е абсолютно нормално да започне да губи свойствата си от даден момент нататък. Особено като се има предвид, че никой от големите производители не си произвежда сам батериите. Поръчват се на вендор, който прави дадена батерия по спецификация и я брандира за производителя, който поръчва.
Каквото и да си купиш може да даде дефект. Няма техника, която да не дефектира. Огледай ги като дизайн и параметри кое ще ти допадне, заложи на бизнес серия и се застраховай с дълга и читава гаранция. Останалото е късмет...
УСПЕХ!
Относно ProBook - определено читав модел. На практика почти няма клиенти, които да се оплакват от тях. Наложи се гаранционна смяна на няколко хард диска, както и slimmer ти е посочил, но това се проявява още в самото начало и се случи с няколко бройки 4520s. По-новите за сега са съвсем стабилни, да чукам на дърво. Оглеждай се за лаптоп със спецификация на батерията Long-life. Това е подобрена технология. Дават ги с чувствително по-дълъг живот по отношение на брой цикли заряд-разряд.
И аз съм фен на IBM Thinkpad. За съжаление наблюденията ми върху Lenovo Thinkpad не са съвсем пресни. Скоро баща ми купува такъв за свой колега. Ходи в сервиз след 3 месеца, но бързо го върнаха и до момента няма проблеми. Ако не се лъжа wireless картата губеше връзка постоянно.
Бизнес серията на Dell също е чудесен вариант. Имам двама близки с такива на по 6 години, на които са сменяни само батериите и оптичните устройства. Имай предвид, че батерията си има живот и е абсолютно нормално да започне да губи свойствата си от даден момент нататък. Особено като се има предвид, че никой от големите производители не си произвежда сам батериите. Поръчват се на вендор, който прави дадена батерия по спецификация и я брандира за производителя, който поръчва.
Каквото и да си купиш може да даде дефект. Няма техника, която да не дефектира. Огледай ги като дизайн и параметри кое ще ти допадне, заложи на бизнес серия и се застраховай с дълга и читава гаранция. Останалото е късмет...
УСПЕХ!

Взими си Леново няма да сбъркаш
Здрави са като танк
Виж ревю на Edge серията
http://news.laptop.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/lenovo-thinkpad-edge-k%D0%B0%D0%BA-lenovo-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0-thinkpad-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/

Здрави са като танк

Виж ревю на Edge серията
http://news.laptop.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/lenovo-thinkpad-edge-k%D0%B0%D0%BA-lenovo-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0-thinkpad-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/
- slimmer
escrime написа: ...

Успех в избора!
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
@Марока:
Не си казал дали искаш лаптоп за стационарно ползване (това значи по-голям дисплей, от 15 до 17 инча, обикновено по-бърз процесор и графична) или нещо, което винаги да можеж да вземеш със себе си, сиреч предимно мобилно.
Този Едж дето си го избрал, аз не бих го препоръчал заради разделителната - на 15 инча 1366*768 за мен е изключено - въпреки голямата площ на екрана на него не пасва "почти нищо"
Иначе Едж са хубави за consumer линия, но някой по-джобен модел.
Имай предвид няколко неща:
1. Както вече беше споменато - гаранция. И то не такава от магазина, а от прозводителя
2. Колкото по-разпространена (не известна) марка вземеш, толкова по-лесно след изтичане на гаранцията ще можеш да си намериш части 2ра ръка, ако стане нещо. Негативен пример (който аз съм запомнил от моя опит) за това са например някви МСИ лаптопи или батерии за Сони Вайо
3. Лаптопи могат да се поръчват и от чужбина. Не е проблем да се намери бизнес серия (говоря конкретно за Леново), която е била т.нар промо бройка, която е била изложена някъде на панаир или шоу руум на фирмата производител. Такива устройства са често с 40-50 % по-евтини от листовата цена, но пък са като нови и могат да се ъпграйдват с 3 годишна гаранция carry-in за 50-100 или on-site срещу 100-150 евро. Така че и тва е вариант да се сдобиеш с бизнес Тинкпад на цената на нормален лаптоп.
Не си казал дали искаш лаптоп за стационарно ползване (това значи по-голям дисплей, от 15 до 17 инча, обикновено по-бърз процесор и графична) или нещо, което винаги да можеж да вземеш със себе си, сиреч предимно мобилно.
Този Едж дето си го избрал, аз не бих го препоръчал заради разделителната - на 15 инча 1366*768 за мен е изключено - въпреки голямата площ на екрана на него не пасва "почти нищо"
Иначе Едж са хубави за consumer линия, но някой по-джобен модел.
Имай предвид няколко неща:
1. Както вече беше споменато - гаранция. И то не такава от магазина, а от прозводителя
2. Колкото по-разпространена (не известна) марка вземеш, толкова по-лесно след изтичане на гаранцията ще можеш да си намериш части 2ра ръка, ако стане нещо. Негативен пример (който аз съм запомнил от моя опит) за това са например някви МСИ лаптопи или батерии за Сони Вайо
3. Лаптопи могат да се поръчват и от чужбина. Не е проблем да се намери бизнес серия (говоря конкретно за Леново), която е била т.нар промо бройка, която е била изложена някъде на панаир или шоу руум на фирмата производител. Такива устройства са често с 40-50 % по-евтини от листовата цена, но пък са като нови и могат да се ъпграйдват с 3 годишна гаранция carry-in за 50-100 или on-site срещу 100-150 евро. Така че и тва е вариант да се сдобиеш с бизнес Тинкпад на цената на нормален лаптоп.
- escrime
slimmer написа:escrime написа: ...Само да те коригирам - vwfena каза за дефекта в харддиска на 4525...
Видях, видях, че за 4525 е писано.

Чудомир е добавил нещо, което аз пропуснах... Ослушай се фирмата, от която купуваш, дали има собствен сервиз, оторизиран от производителя, или се процедира като Техномаркет/полис, които правят ремонтите си при дистрибутори и директни партньори. При всички положения ако ти се наложи да ползваш гаранция оторизирания сервиз се справя по-бързо и мисля, че е една идея по-сигурен. Както в началото си дал линк към IBS - това е определено правилен избор, според мен. Имам доста положителни впечатления.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Аз от моя немалък опит мога да ти кажа само следното, ако надеждността е приоритет:
- Стой далеч от мултимедийни серии като цяло, особено HP!
- Стой далеч от марки като Acer, MSI, Fujitsu-Siemens и всякакви други евтини производители
- Ако външният вид, теглото, размерите и екстрите не са от значение за теб - насочи се към Леново Т. Т серията са наистина Танкове - за съжаление с положителните и отрицателните последици от това - тежки, грозни, липса на екстри и ергономия, но здрави.
- Ако все пак екстрите, теглото, дизайна, размерите са от значение за теб - мога с 2 ръце да ти препоръчам Sony Vaio - бизнес сериите им са достатъчно здрави (магнезиева/алуминиева основа и капак), но са и изключително ергономични, практични, лекички и с елегантен дизайн. Освен това притежават глезотийки като осветена отдолу клавиатура (вместо смешния светодиод-фенерче на Леново!) и мн други.
Алтернативно погледни бизнес серийте на HP, ASUS, Toshiba. Прилична алтернатива са, но аз винаги бих избрал VAIO пред тях.
Оттам нататък всичко е въпрос на бюджет. Вярно е, че скъпото не непременно е качествено... но се убедих, че пък няма евтино и качествено
- Стой далеч от мултимедийни серии като цяло, особено HP!
- Стой далеч от марки като Acer, MSI, Fujitsu-Siemens и всякакви други евтини производители
- Ако външният вид, теглото, размерите и екстрите не са от значение за теб - насочи се към Леново Т. Т серията са наистина Танкове - за съжаление с положителните и отрицателните последици от това - тежки, грозни, липса на екстри и ергономия, но здрави.
- Ако все пак екстрите, теглото, дизайна, размерите са от значение за теб - мога с 2 ръце да ти препоръчам Sony Vaio - бизнес сериите им са достатъчно здрави (магнезиева/алуминиева основа и капак), но са и изключително ергономични, практични, лекички и с елегантен дизайн. Освен това притежават глезотийки като осветена отдолу клавиатура (вместо смешния светодиод-фенерче на Леново!) и мн други.
Алтернативно погледни бизнес серийте на HP, ASUS, Toshiba. Прилична алтернатива са, но аз винаги бих избрал VAIO пред тях.
Оттам нататък всичко е въпрос на бюджет. Вярно е, че скъпото не непременно е качествено... но се убедих, че пък няма евтино и качествено

- escrime
Колегата е определил бюджет от приблизително 1000 лв. Това автоматично го праща на най-евтиното Вайо. Аз лично не бих...
Още повече, че Вайо като цяло са бутикови лаптопи, а в това отношение за мен Apple няма конкуренция.
За хубавото - хубави са, просто не мисля, че се вписват в изискванията на колегата за цена.
П.П.: Кой ги сервизира у нас?
П.П.2: При сериозни суми (над 2000 лв.) се влиза в класа на мобилни работни станции от производители като HP, Dell и т.н., които определено има какво да предложат...
Още повече, че Вайо като цяло са бутикови лаптопи, а в това отношение за мен Apple няма конкуренция.
За хубавото - хубави са, просто не мисля, че се вписват в изискванията на колегата за цена.
П.П.: Кой ги сервизира у нас?
П.П.2: При сериозни суми (над 2000 лв.) се влиза в класа на мобилни работни станции от производители като HP, Dell и т.н., които определено има какво да предложат...
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”