Среден разход по борд комп. разминаване

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Re: Среден разход по борд комп. разминаване

Мнениеот stefan4o » Съб 16 юли 2011 7:49

При Мк4, където таблото е свързано с ЕКУ-то предполагам, че има шанс и еку-то да има намеса в пресмятането. Или поне да праща някакви "живи" данни от датчици/периферия на агрегата. При Мк2 например таблото само си смята тези неща, без ЕКУ, доколко познава вече е съвсем отделен въпрос.
Не съм 100% сигурен, но мисля че самото изчисляване на разхода става в инструменталното табло(instrumental control module)

Вече можеш да си сигурен. Тъй като съм с кАрАбУнатор и дефакто единствената електроника по колата ми е радиото mhihi

Последна промяна от stefan4o на Съб 16 юли 2011 8:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Re: Среден разход по борд комп. разминаване

Мнениеот pe6kata » Съб 16 юли 2011 8:10

при по-старите, като голф2 и пасат б3, разходомера не е на базата на инжекторното време, а по вакуума в колекторите- демек по МАП. Пак е сравнително точно де. И естествено на база изминатите км и т.н.
Не съм 100% сигурен, но мисля че самото изчисляване на разхода става в инструменталното табло(instrumental control module)

При голф3/пасат б4 и нагоре е изцяло на инежекторно време, няма маркучи.
В ЕКУ-то влиза сигнал вкл. и от датчика за скоростта. И дали знае със точност колко гориво е впръскано? Разбира се, при положение, че той изчислява на база информацията от куп датчици и казва точно колко(и кога при дизелите). При това тук се изисква голяма прецизност.

Информация за разходомера на бордовия идва директно от ЕКУ на колата(той я смята). Има два пина на иструменталното табло специално за това(единия е за дизели, другия за бензинови) през които се подава точно тази информация. Както и пин на ЕКУ-то специално за подаване на изчисления разход към инструменталното табло. Стига колата да е оборудвана с бордови. Ако не е, се добавят тук-там някои неща и пак става :lol:

Точността на разходомера е много голяма. Не мога да си обясня как на колегата му дава 2/100 отклонение.
Иначе в жегите особено бензина се изпарява,и това не трябва да се пренебрегва. за целта има одушници, клапан, вилтър за бензиновите пари, които по принцип не се изпускат в атмосферата, а се изгарят. Ако нещо не е по реда си...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”