Смяна на заден амортисьор G3 1.6i 101ps

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на заден амортисьор G3 1.6i 101ps

Мнениеот emo-gar » Съб 16 юли 2011 16:58

Не знам автора на темата какво е свършил по въпроса,но аз току-що съм приключил със смяната на задните амортисьори(Каяба,масло).Както вече споменах,при мен работата за почва от гола ламарина,имаше защо!Горните чашки на пружините..просто ги нямаше(австрийка!!!!),тампоните-ами в окаяно състояние,за заден ляв амортисьор..просто ме е срам да му опиша състоянието,десния съм запазил за "научни" изследвания-все още се движи и кламбучка нещо в него.Допълнителни проблеми бяха горните чаши и тампоните(на'л в магазините казват:това сигурно е здраво,защитено било..таратанци),та един спринт до ул."Симеон" и още 30-на левчета(чашите са 24 комплект,тампончетата-10).
Който е тръгнал да сменя:да си подготви-КЛЮЧ,звездогаечен 16(гайката в моста),ключ 17-звездогаечен и лула,чирак-клещи(за стржена на амортисьора).Всички чашки и панички(освен ако колата е под 10 години!),шок-тампони и прашници,може и нови болтове за връзката към моста(взех М10х60-КЪСИ СА,поне М10х70+самозаконтряща гайка,ситна резба,няколко левчета..).
Ако не се отпусне добре задния мост-не излиза стойката!Подпирате на праговете(триножници,може с трупчета) и чрез "крокодил" и трупче контролирате пропадането на моста,не позволявайте да провисва прекомерно надолу(колкотрябва-толкова).
Отгоре всъщност трябва да се развият 2 гайки(на защитната "паричка" и на горния тампон).
Използвах случая да "наклепам" калника отвътре (Боди,смес от някакви бои...абе каквото ми попадна из мазето).
Не съм пробвал на практика още,но дори при натискане на задницата...това не е "моята кола" :shock .
Тъй като съмненията ми се оказаха повече от истина,продължението следва:предните долу...до ламарина.
Снимки така и не направих,ама мисля да разказвам "цветно".
Ей така, стигнах 200 пари.
И все пак-задните пружини са под натяг,не е кой знае колко,може и без скоби да стане демонтаж-монтажа,позволява да се завие гайката при някакъв натиск с ръка(стокови пружини-Венто,доколкото разгадах 1каф.+2жълти точки).

Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Мнениеот stypkata » Нед 17 юли 2011 19:17

Колеги имам 1 въпрос.Спорим с един колега,дали амортисьорите от CL,GL и GT са еднакви.Аз мисля,че на CL и GL може да са еднакви (обикновени),но GT e със спортни амортисьори и от CL не стават на GT

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 17 юли 2011 19:47

GT-то е с около 10 мм по-ниско от CL, GL и т.н. Амортисьорите са еднакви.

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Нед 17 юли 2011 20:08

Добре де сестра ми има GL моята е GT и на сестра ми вози много по-меко от моята и се накланя повече на завоите .А моя друса повече от нейната.От къде идват тея разлики в окачването не е ли от амортисьорите ? Значи на GL и GT са еднакви?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Мнениеот stefan4o » Нед 17 юли 2011 20:09

А пружините? Или те според теб нямат значение за возията? :mrgreen:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 17 юли 2011 20:53

Има доста видове пружини.
GT-то има допълнителна щанга в задния мост, вероятно предната торсионна щанга е по-твърда и т.н., по-ниско е, гумите са ви различни 100%, а пък те имат голямо значение за "возията"...

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Вто 19 юли 2011 18:35

Koлеги смених го амортисьорчето.Наистина е много лесен ремонт.Първо развих долния болт после горните 2 гайки .Един приятел натисна главината на долу и амортисьора сам си излезе после по обратния ред . Без вас нямаше да се справя да сте живи издрави ! :guinnes

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Чет 21 юли 2011 11:06

А как разбирате дали амортисьорите са за смяна? Малкото омасляване на амортисьора не е предпоставка за смяна на амортисьора , а това е знак за безупречната работа на амортисьора. Може да са за смяна само тампоните и прахозащитниците??????????? :screwy :bishop
Само да се вкарваш в ненужни разходи не е необходимо. Като се има в предвид , че газовите амортисьори също имат масло.:talk:
Питам защото и на мен ми предстои такъв ремонт и сам в размисли дали тампон или амортисьори. :screwy

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Чет 21 юли 2011 11:33

nikson85 написа:омасляване на амортисьора не е предпоставка за смяна на амортисьора

така е mhihi
предпоставка е да ги имаш в предвид в най-близко време :063:
което на практика е същото
един преден на вентото така си беше омазнен и държеше докато не изплю всичкото си масло ей така от изведнъж
а това с безупречната работа на амортисьора е направо mhihi
той и мотора ако е безупречен ще хвърля масло през всички възможни фуги mhihi

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Чет 21 юли 2011 11:43

parno написа:
nikson85 написа:омасляване на амортисьора не е предпоставка за смяна на амортисьора

така е mhihi
предпоставка е да ги имаш в предвид в най-близко време :063:
което на практика е същото
един преден на вентото така си беше омазнен и държеше докато не изплю всичкото си масло ей така от изведнъж
а това с безупречната работа на амортисьора е направо mhihi
той и мотора ако е безупречен ще хвърля масло през всички възможни фуги mhihi

Ами моя заден десен е омслен така , че маслото го е окъпало целия. Това сигурно е предпоставка за два нови амортисьора в скоро време. mhihi

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Чет 21 юли 2011 11:47

абсолютно вярно mhihi
щом омаслява значи семерингата уплътняваща стеблото на амортисьора е аут
щом е аут е въпрос на време да го метнеш в кофата пръв преди той да те метне в някое дере :bishop

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Чет 21 юли 2011 18:38

E как няма да разбера че е за смяна бе колега нали от 3 години всеки ден я карам колата и я познавам по-добре от себе си.Като вляза в дупка с повече от 80км/ч цялата кола се разклащаше и едвам я удържах.И на левите завои задницата си ходеше на където иска.+ това като се облегна с ръка на дясната половина на задната броня цялата кола хлътваше като лодка а лявата беше стегната. Сега няма такива проблеми.Взех 2бр за 15лв от един колега във форума.Работят си амортисьорите,даже са малко по-стегнати от моите.В левите завои сега е по-стабилна от колкото в десните.Само забележката е,че леко поскърцва в дупките тоя новия амортисьор,но ще го преживея,тя и без това си скърца цялата вътре от тея кори на вратите

koloniko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koloniko » Чет 08 сеп 2011 17:14

Имам един golf 3 , с който като мина през някоя дупка със задната част ,тропа все едно карам по джанти ..... това от амортисьора ли е или ....???? Ако някой може да ми помогне :oops:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 08 сеп 2011 19:37

koloniko написа:Имам един golf 3 , с който като мина през някоя дупка със задната част ,тропа все едно карам по джанти ..... това от амортисьора ли е или ....???? Ако някой може да ми помогне :oops:

Може и да е тампон на задния мост. При всички положения е добре да я погледнат в сервиз.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”