Метанол и/или бензин?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Re: Метанол и/или бензин?

Мнениеот velinsl » Нед 17 юли 2011 17:23

Това руското ако има кой да го преведе...
Това добре метанола е по-калоричен, видяхме смесите.
Интересно е о къде се купува и най-вече какъв е разхода с различно съотношение и какви пари излиза долу-горе за 100км?

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Нед 17 юли 2011 17:57

Ама кой го мързи да четеее-в цяла Европа където има Е 85 е на цена близка до тази на бензина, което го прави нерентабилен заради повишения разход. Искам да видя човека, който може да си произведе за лични нужди 100% чист етанол, за да измине с тях 10 000 км примерно за една година. Как го реши велинсл , че метанола е по-калоричен ?! за справка
Бензин.......91–98 октана (RON)....29.00 MJ/L...45.00 MJ/kg
Газ - LPG...115 октана (RON).......22.16 MJ/L...34.39 MJ/kg
Етанол.......129 октана (RON)........19.59 MJ/L...30.40 MJ/kg
Метанол.....123 октана (RON)......14.57 MJ/L...22.61 MJ/kg
Или напрактика е два пъти по-некалоричен от бензина :wink:

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Нед 17 юли 2011 18:59

apa6o написа:, че метанола е по-калоричен

до колкото прочетох набързо в горните постове... :wink:

Потребителски аватар
zzzzzzz
Автомобил: Golf Mk3
Двигател: ADD

Мнениеот zzzzzzz » Нед 17 юли 2011 19:07

velinsl написа:Това руското ако има кой да го преведе...
Интересно е о къде се купува и най-вече какъв е разхода с различно съотношение и какви пари излиза долу-горе за 100км?

Купувам го от фирма, която продава химически реактиви и лабораторни материали...Продава се на килограм, но горе долу 1литър е около 1.20 лв макс. Ти си направи сметката ако го смесваш 1:1 колко ще ти е горивото. И пак повтарям, че при мен няма завишаване на разхода!

Потребителски аватар
apa6o

Мнениеот apa6o » Нед 17 юли 2011 19:31

zzzzzzz написа:

Купувам го от фирма, която продава химически реактиви и лабораторни материали...Продава се на килограм, но горе долу 1литър е около 1.20 лв макс. Ти си направи сметката ако го смесваш 1:1 колко ще ти е горивото. И пак повтарям, че при мен няма завишаване на разхода!

Я кажи сега, че колата е почнала да върви като луда и ще ти поискам патентно право над твоя перпетум мобиле mhihi Най-малкото колата трябва да има различен ламбда показател и да си мисли компа, че караш на по-бедни смеси, а от там да впръсква повече... Безплатен обяд няма :wink:

ПП А в такъв случай ти наистина караш по-бедни смеси, поради което при по-голямо натоварване двигателя може да се окоти впечатляващо, предполагам :wink:

Потребителски аватар
zzzzzzz

Мнениеот zzzzzzz » Нед 17 юли 2011 20:01

apa6o написа:
zzzzzzz написа:

Я кажи сега, че колата е почнала да върви като луда и ще ти поискам патентно право над твоя перпетум мобиле mhihi Най-малкото колата трябва да има различен ламбда показател и да си мисли компа, че караш на по-бедни смеси, а от там да впръсква повече... Безплатен обяд няма :wink:

ПП А в такъв случай ти наистина караш по-бедни смеси, поради което при по-голямо натоварване двигателя може да се окоти впечатляващо, предполагам :wink:

Колега ше повтарям ама явно не четеш. Твоята теория за завишения разход принципно е правилна, ама дефакто при мен не е така. Разхода си ми е същия. Освен това написах, че колата се стрелка една идея повече. Туй то. И кво ше рече различен ламбда показател...нещо немога да те фана :?

Потребителски аватар
apa6o

Мнениеот apa6o » Нед 17 юли 2011 20:54

Твоята кола има т.нар. ламбда сонда, наречена още кислороден сензор, която отчита наличието на кислород в изгорелите газове. По този начин ЕКУ на колата добива представа за случващото се в цилиндрите и преценява, дали сместа е бедна, богата или нормална. Използвайки метанол, за чието изгаряне е необходим по-малко от половината О2 спрямо бензина, то по прости сметки близо една четвърт от О2 в цилиндрите си остава неизползван, което съответно би трябвало да накара ЕКУ да обогати смесите, като ще се стреми да постигне ламбда в рамките на зададените му допустими стойности, от там и по-високия разход. Друг въпрос е, ако колата ти не е съвсем в ред и просто това не се случва...

Потребителски аватар
zzzzzzz

Мнениеот zzzzzzz » Нед 17 юли 2011 21:12

apa6o написа:Твоята кола има т.нар. ламбда сонда, наречена още кислороден сензор, която отчита наличието на кислород в изгорелите газове. По този начин ЕКУ на колата добива представа за случващото се в цилиндрите и преценява, дали сместа е бедна, богата или нормална. Използвайки метанол, за чието изгаряне е необходим по-малко от половината О2 спрямо бензина, то по прости сметки близо една четвърт от О2 в цилиндрите си остава неизползван, което съответно би трябвало да накара ЕКУ да обогати смесите, като ще се стреми да постигне ламбда в рамките на зададените му допустими стойности, от там и по-високия разход. Друг въпрос е, ако колата ти не е съвсем в ред и просто това не се случва...

Колега...завършил съм ТУ - София, Транспортния факултет. Знам мноо добре, кое за кво е и т.н. и понеже не ми се спори ше ти кажа един мнооооо верен лаф: Практиката ебава мамата на теорията :wink: Колицата ми си бачка как си треа щот не допускам фалове :wink: Диагностики, проверки на сонда, свещи, кабеляци, бобина, комутатор...всичко тва е направено точно преди два дни. Просто ти казвам, че теорията е едно, а на практика нещата са малко по-различни и го твърдя от личен опит. Успех :да:

siem
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот siem » Съб 23 юли 2011 14:09

Пичоев, аз тази част от статия я постнах 05.2010г.От тогава си карам на етанол (етилов спирт) и за сега нямам проблеми а за Вас мога да кажа, че всеки сам си преценява...които смята, че 10-15 годишната му бангия скъсана от каране в Европа заслужава да и сипва само ненужно скъп бензин, нека го прави.Аз за мен съм решил този проблем.
И да разхода е по-голям, но си намирам спирт на далавера и не ми пука.Като пари ми идва все едно на газ, но без газова уредба...

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Съб 23 юли 2011 14:14

siem написа:Пичоев, аз тази част от статия я постнах 05.2010г.От тогава си карам на етанол (етилов спирт) и за сега нямам проблеми а за Вас мога да кажа, че всеки сам си преценява...които смята, че 10-15 годишната му бангия скъсана от каране в Европа заслужава да и сипва само ненужно скъп бензин, нека го прави.Аз за мен съм решил този проблем.
И да разхода е по-голям, но си намирам спирт на далавера и не ми пука.Като пари ми идва все едно на газ, но без газова уредба...

Е как става просто наливаш етанол и резервоара и това така ли?
Като разход колко идва на 100км?

А ако нямаше спирт на далавера щеше ли да караш на метанол?

siem
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот siem » Съб 23 юли 2011 14:28

На метанол не зная, а ако нямам спирт на далавера твърдо НЕ.Все пак цената му в аптеката е между 6-10 лв.(така мисля)Все пак бензина все още е САМО 2.52 лв.

Потребителски аватар
zzzzzzz

Мнениеот zzzzzzz » Съб 23 юли 2011 18:40

siem написа:На метанол не зная, а ако нямам спирт на далавера твърдо НЕ.Все пак цената му в аптеката е между 6-10 лв.(така мисля)Все пак бензина все още е САМО 2.52 лв.

Прав си етанола е 5 кинта/литъра на едро при нас, а метанола е към 1,20 макс. Иначе и аз бих карал с етанол...поне не е отрова като метанола

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 25 юли 2011 16:55

В Германия се продава бензин Е10, което ще рече 90% бензин и 10% био-етанол. Октановото му число е 95. По-евтин е от "нормалния" бензин, но за сметка на това разходът се повишава леко и колата върви по-кофти. Нищо, че иначе етанолът е по-калоричен. Така че аз си оставам фен на бензина, в който, между другото, има до 5% био-етанол, само че производителите не го обявяват (не са длъжни до 5%).

Идеята на немците беще да се елиминира малко по малко стандартният бензин Е5, само че не им се получава точно както им се иска, защото малко хора го зареждат, въпреки кампаниите по медиите.

Потребителски аватар
apa6o

Мнениеот apa6o » Пон 25 юли 2011 20:26

icefire написа:В Германия се продава бензин Е10, което ще рече 90% бензин и 10% био-етанол. Октановото му число е 95. По-евтин е от "нормалния" бензин, но за сметка на това разходът се повишава леко и колата върви по-кофти. Нищо, че иначе етанолът е по-калоричен. Така че аз си оставам фен на бензина, в който, между другото, има до 5% био-етанол, само че производителите не го обявяват (не са длъжни до 5%).

Идеята на немците беще да се елиминира малко по малко стандартният бензин Е5, само че не им се получава точно както им се иска, защото малко хора го зареждат, въпреки кампаниите по медиите.

Колега, изказваш се неправилно, нито етанола, нито метанола са по-калорични от бензина, напротив, доста по-малко калорични са, но за сметка на това за горенето им е нужен пъти по-малко кислород, поради което е възможно да се постигне повишение на мощността :wink: А при наличие на метанол на цена от 1.20 литъра, то това си е една адски ефективна алтернатива на това да даваме парички на БоклукОйл и Сие, като дори може да резултира в един вид силов тунинг :roll: Единственото, което е необходимо, е да се проучат малко по-подробно ефектите на такова гориво върху ДВГ пригоден за бензин :)

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 25 юли 2011 20:57

Прав си, току-що проверих. Топлинната стойност (т.е. калоричността) на бензина е с около една трета по-висока от тази на етанола. Поради тази причина и горивата със съдържание на био-етанол водят до повишен разход.

С метанол не съм пробвал нищо, но при Е10 сметката е проста. Бензинът е по-евтин, но разходът е по-висок. След като изгорих един цял резервоар открих, че нищо не съм спестил, напротив, возя се малко по-скъпо и колата върви по-зле.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”