Нормално ли е ? - 1.9 TD

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
tremendous
Автомобил: Passat
Двигател: AAZ

Нормално ли е ? - 1.9 TD

Мнениеот tremendous » Пон 18 юли 2011 19:57

Вчера ми се наложи да тегля ремарке с пасата и при изкачването на един баир реших да го тествам. От 60км/ч дадох до дупка газ обаче двигателя не реагира - нито пуши , нито върви повече. Отпуснах до средно положение и отново дърпаше със същата тяга. Тоест няма разлика дали ще е to the floor или с леко газ. Очаквах поне да пуши и от това да разбера, че му е тежко/ 4 та - 60км/х / но поне да се опитва да набира повече. Това нормлано ли е или нещо има проблем :screwy
П.С - помпата ми е от тази която няма маркуче за бууст

Потребителски аватар
blade84
Автомобил: Vento

Re: Нормално ли е ? - 1.9 TD

Мнениеот blade84 » Пон 18 юли 2011 20:07

Откога имаш колата аз имам Венто със същия мотор, и е нормално да си поизпуши на пълна газ, все пак не е ПД. Щом твойта не пуши и не иска да дига оборотите е ограничено горивото в помпата.
А и колто тежко е това ремарке, да не е 1 тон? :mrgreen:

Потребителски аватар
passat b4 1.8 kl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passat b4 1.8 kl » Пон 18 юли 2011 20:48

Колега нормално е да не лепи, на 4-та с 60км би трябвало да си на 1500оборота, пробвай на 3-та скорост да се събуди турбинката и ще дойде тягата. :wink:

Потребителски аватар
tremendous

Мнениеот tremendous » Пон 18 юли 2011 21:58

Да , другото което направих е вкарах 3 та и ест започна повече да дърпа пак без да пуши , вдигнах около 70-80 и дадох 4 та и пак същата работа - набира леко , без да пуши и без да се влияе от тва дали съм натиснал до дупка или наполовина

polkut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polkut » Пон 18 юли 2011 22:10

И при мен е точно така (голф 2 1.6д) Когато тръгна да изпреварвам няма никакво значение дали съм натиснал педала до край или до половината. Върви еднакво... :roll:

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Вто 19 юли 2011 0:36

Спроед мен е нормално, защото хем тоя двигател си е тромав в заводски вариант, хем си бил с ремарке :wink: И аз съм имал случай баир нагоре и то стръмен, и съм на 2ра скорост, но по тоя баир има дупки и за да ги избягам намалям и след това давам газ пак на 2ра, но няма никой и си иска 1ва.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Вто 19 юли 2011 1:05

Радвай се, че си го взел тоя баир със 60 mhihi Колата си ти е в ред....ии не ти пожелавам да почне да пуши как си требе :beer

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Вто 19 юли 2011 1:26

Малко и идва горивото... Как до дъно ще е натиснат педала, ще е по баир нагоре и натоварена и няма да изпуши... Горивото не е наред...

Потребителски аватар
tremendous

Мнениеот tremendous » Вто 19 юли 2011 8:26

Може би наистина горивото не е наред защото и разхода , който ми дава е доста различен от тукъшните съфорумци с ААЗ - 4.7л / 100 извънградско с 100км/ч и точно 6 / 100 градско.

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Вто 19 юли 2011 9:31

колега разхода ти е нормален.И моя разход е 6.6 само градско при последното засичане.Бил си в турбо лаг затова не е хукнала колата,а относно бууст коректора ...голям та*ак ,че го нямаш ...Е пробвай малко да удължиш времето на пръскане като затегнеш малко болта на помпата :)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 19 юли 2011 9:41

При дизелите без комп горивната помпа (ГНП) представлява един механичен регулатор на обороти на двигателя , а педала за газта играе роля на задатчик . Примерно натиснеш до 1/4 от хода на педала - задаваш 1000 оброта , ГНП и мотора "правят всичко възможно" :D да догонят 1000 оборота и толкова , мотора не се ускорява повече , дори и да караш по равно или надолу . Ако натиснеш още - задаваш примерно 2000 .

И така в баира натиснеш педала така че ГНП-то "иска" да накара мотора да "вдигне" 2000 оборота и му подава максималното възможно количество гориво , съобразно и с налягането на турбото (което в твоя случай под 1500 оборота все едно го няма :D ) . Мотора достога 1500 с "300 зора" и толкова може , и да натиснеш педала повече е нормално да не се случи нищо повече , защото мотора вече "прави" максималното което може .

Само старите карбураторни бензинки се влияеха така директно от газта , ама няма вече такива 8) .

Потребителски аватар
goshy
Автомобил: 2009 VW Tiguan
Двигател: 2.0 TDI

Мнениеот goshy » Вто 19 юли 2011 9:45

milmar написа:При дизелите без комп горивната помпа (ГНП) представлява един механичен регулатор на обороти на двигателя , а педала за газта играе роля на задатчик . Примерно натиснеш до 1/4 от хода на педала - задаваш 1000 оброта , ГНП и мотора "правят всичко възможно" :D да догонят 1000 оборота и толкова , мотора не се ускорява повече , дори и да караш по равно или надолу . Ако натиснеш още - задаваш примерно 2000 .

И така в баира натиснеш педала така че ГНП-то "иска" да накара мотора да "вдигне" 2000 оборота и му подава максималното възможно количество гориво , съобразно и с налягането на турбото (което в твоя случай под 1500 оборота все едно го няма :D ) . Мотора достога 1500 с "300 зора" и толкова може , и да натиснеш педала повече е нормално да не се случи нищо повече , защото мотора вече "прави" максималното което може .

Само старите карбураторни бензинки се влияеха така директно от газта , ама няма вече такива 8) .

Много добре казано. Все пак караш пасат с ремарке в баир. Това е много голямо натоварване за така или иначе не много пъргавия AAZ. Не се притеснявай. :да: :да:

Потребителски аватар
tremendous

Мнениеот tremendous » Вто 19 юли 2011 10:55

Благодаря на всички за отговорите и най-вече на milmar за изчерпателната информация :beer
Само не разбрах как моята помпата разбира какво налягане е направило турбото за да пуска повече гориво. Зададено е предвартелно при какви обороти колко да пуска или по друг начин. Тези с маркучетата са ми ясни

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Вто 19 юли 2011 12:41

Колега,твоята помпа е нагласена да дава максимално гориво според педала ти както каза колегата от центробежния регулатор...натиснеш ли до долу и пуска максималното количество и това е.Затова на ниските трябва да пропушва малко защото нямаш налягане ,а на високите пушака изчезва ,защото имаш същото гориво но вече и налягане.На помпите с бууст пин там е почти същото обаче самия бууст пин е ограничителя ...все едно дебитомер играе...на ниските като няма налягане пина седи в горно положение и ограничителя е на малко количество гориво ,а в момента в който турбото се развърти пина слиза на долу и покачва ограничителя и регулатора на помпата пуска повече гориво.Затова мотора с бууст пин на помпата тръгва по рязко на около 2200 оборота и върви малко повече стоково :)

Потребителски аватар
don hose
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот don hose » Вто 19 юли 2011 13:19

Само че това с максималното гориво на по-високи обортоти не го казвайте на хора които знаят как работи механичната роторна помпа.
Успех!

Върни се в “Дизелови агрегати”