Трябва ли да предупреждаваме за катаджии ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Трябва ли да предупреждаваме за катаджии ?

Да,колегиално е
354
83%
Не,писнало ми е от "джигити"
53
12%
Все ми е тая
21
5%

Общо гласове: 428
Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Трябва ли да предупреждаваме за катаджии ?

Мнениеот dobrin » Пет 22 юли 2011 23:36

Аз предупреждавам. Ако не забравя. Напоследък по-рядко.

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Мнениеот Luciano » Съб 23 юли 2011 1:42

Все ми е тая

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 23 юли 2011 2:06

"Автомобилът твой ли е? Жената в него твоята ли е? Какво работиш? Ами сега какво да те правим?" - само който не е пътувал по българските пътища, той не знае най-популярните въпроси и отговори от "анкетата", с която започва срещата с патрулките на КАТ.

Неприятната беседа приключва с реплики като: „Е, ще почерпиш, нали сме хора!” или „Пусни парите през задния прозорец на патрулката и му мисли, ако нещо се обадиш!”.

Признавам, че бях позабравил репликите в тази инак изконна сцена по българските улици и пътища. Но преди две седмици си ги припомних. Случи се в центъра на София:

Признавам си, платих им

През задното стъкло виждам синята светлина на полицейска патрулка, която някак свенливо и съвсем безшумно ми примигва с фаровете да отбия. Сякаш ме канят на кафе хората... Едър и нахъсан младок ми обяснява със суров тон за неправилния обратен завой, който съм направил. Взима документите ми и си ги вписва в някаква тетрадка в патрулката. Толкоз, ролята на „лошия” приключва.

От новичкия бял опел, навярно дарен по европейски програми за борба срещу корупцията в полицията, тутакси излиза „добрият”. „Какво правим?” - пита ме. Въпросът мигом издухва от главата ми всички фантазии, че подкупността се е уплашила от заканите на управниците, на ръководството на МВР и на чисто новия началник на столичния КАТ. Сещате се какво правя, грях ми на душата...

„Добрият” мигом дематериализира двайсетолевката и вежливо ми помага да си събера документите. После с лъчезарно-назидателна усмивка добавя: „Ама ти спестихме сто лева, нали!”.

Връщам се в къщи и отварям сайта на МВР. Вляво на страницата се мъдри надписът „Антикорупция”. Когато го видя, пред очите ми винаги изниква ликът на един вечно усмихнат експерт от британското вътрешно министерство, което създаде и активира линка за подаване на сигнали за корупция в МВР.

Без съмнение настойчивостта му да осъществи начинанието е била провокирана от експериментите на британските детективи в столичните полицейски управления и в КАТ. Два от тях са много впечатляващи.

Пред полицейски офицери във всички РПУ-та в София са описани и оставени на съхранение куфари с пари и ценни вещи, които уж са били намерени случайно. За жалост (или пък съвсем очаквано?) служителите, които приели ценните вещи, се издънват, като отмъкват всички куфари.

Експеримент с подобен резултат е направен и с автомобили в уличното движение. Експертите симулират нарушения и очакват реакцията на катаджиите, които пък опитват да вземат рушвети.

За тях законите са други...

И така, в деня на моята злополучна среща с „нашата полиция” попълвам графата за сигнали срещу корупция в МВР. Вписвам номера на полицейската патрулка /С 28 62/, оставям личен телефон и име на свидетел.

Обратно получавам вежлив постинг, че сигналът ми е приет под номер В61А374597. Призовават ме и да се обадя на телефон 982 22 22, за да бъда информиран как тече проверката по подадения сигнал.

Чакам седмица-две с надеждата, че някой ще ми звънне на оставения телефонен номер. Всуе! Опитвам аз да се свържа по телефонния номер, публикуван от МВР. Оказва се, че това е автоматичен телефонен секретар, който трескаво ме убеждава да разкажа за корупционното си преживяване със служители на ведомството.

В паметта на телефонния робот обаче не е записана нито дума за това как всъщност протича проверката за хода на разследванията по вече подадени сигнали.

Но стига съм се тюхкал! Нали Шенген ще ни оправи!

Потребителски аватар
mafiota_a4
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN 09.1998

Мнениеот mafiota_a4 » Съб 23 юли 2011 3:39

Вчера в 5:00 сутринта бързах за работа и тия като се скрили в една отбивка между две села и аз както си бързам със 165км. по едно време светнаха едни буркани в царевицата и един ми блести в очите с един фенер,а другия ще се спъне от бягане да излезе с палката.Спрях със пищене на гуми и си викам ей сега ми откачиха главата откъм кръста.Да ама те пък само ми претарашиха багажника и мен и ме пуснаха без да ми искат документи и без да се представят.Та мисълта ми беще че никой не ме предопреди за тях и затова и аз не предопредих никой от тези с които се разминах.
После се замислих обаче,че май по закон нямаха право да ме спират в тази тъмница извън населено място пък и без светлоотражателни жилетки.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Съб 23 юли 2011 5:44

случва се голф 2 да ме пропусне а мазен "джигит" с нов мерцедес да ми премигне
много знаете вие кой лети с 200 като кара срещу вас mhihi
отговорих с "винаги предупреждавам"

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 23 юли 2011 7:00

mafiota_a4 написа:Вчера в 5:00 сутринта бързах за работа и тия като се скрили в една отбивка между две села и аз както си бързам със 165км. по едно време светнаха едни буркани в царевицата и един ми блести в очите с един фенер,а другия ще се спъне от бягане да излезе с палката.Спрях със пищене на гуми и си викам ей сега ми откачиха главата откъм кръста.Да ама те пък само ми претарашиха багажника и мен и ме пуснаха без да ми искат документи и без да се представят.Та мисълта ми беще че никой не ме предопреди за тях и затова и аз не предопредих никой от тези с които се разминах.
После се замислих обаче,че май по закон нямаха право да ме спират в тази тъмница извън населено място пък и без светлоотражателни жилетки.

И ако те бяха глобили? Щеше да оревеш всичко, че са се скрили като мишоци, ама нямаше да споделиш, че си карал със 165?

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Съб 23 юли 2011 7:46

Да, поне аз го правя и съм благодарен като ме уведомят. На извънградско има откровени явки насред пътя с ограничение 60 км/ч, те естествено седят там и чакат шарани. Не съм състезател.

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Съб 23 юли 2011 11:00

Извън населени местА винаги сигнализирам за фуражки... И винага естествено "благодаря" на отсрещния,че ми е светнал.Все пак... Ако тръгна да карам с 90 аз ще откача. Не съм от неделните шофЕри...и карам както си знам,съобразявайки се с пътната настилка и другите участници... Може да не е гооляма работа,но все пак нека сме толерантни...направи добро,за да ти се върне :да:

Потребителски аватар
inzovo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот inzovo » Съб 23 юли 2011 11:10

Винаги предупреждавам :да:

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Съб 23 юли 2011 11:13

Винаги предупреждавам колегите за катаджии.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Съб 23 юли 2011 11:13

Не предупреждавам. За мен предупреждението е все едно да направя услуга на някой който на следващия завой може да похарчи цяло семейство с ненормалното си шофиране. Карам си нормално (в повечето случай) и не ми дреме дали някой ще ми светне или не. Всеки е длъжен да спазва правилата на пътя и съответно ако не ги спазва да си носи отговорността за това. Как аз мога да се съобразявам с всеки знак или маркировка, а някой си бай х.й не може защото "бърза" или колата му е 100-200 коня на моята? Аз също нарушавам понякога, спират ме, плащам си глобата, замислям се много сериозно как карам и работя над себе си това да не се повтаря. Дали ще платиш в КАТ повече или на място на полицая по-малко и в двата случая си плащаш за нарушението и се замисляш. Гледам да поддържам колата си в технически изправно състояние за да е приятна за каране и безопасна за мен и останалите участници в движението. А това че полицаите се криели, какво значение има бе колеги? Ако си караш според правилата и МПС-то ти е ОК, какво ти пука дали се крият или ги виждаш отдалеч? Знаеш, че дори и да те спрат ти си чист пред себе си, няма за какво да се притесняваш. А затова че ги няма в чужбина, веднага се сещам за едно стадо и пастири които непрекъснато трябва да го пазят да не кривне от правия път. Има джигити - има куки, има добри шофьори - куките намаляват. Самосъзнание и манталитет колеги - тук е корена на проблема.

Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tihon » Съб 23 юли 2011 11:36

По принцип предупреждавам - винаги, въпреки че лично аз никога нямам проблеми ако ме спрат. Така и гласувах. След което прочетох темата...
Повече няма да предупреждавам с премигване за КАТ. Много сте убедителни, колеги. :bowdown За по малко от 10 мин ми обърнахте лични представи спазвани от близо 10 г шофиране.

dido.sofiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dido.sofiq » Съб 23 юли 2011 12:54

По закон ... когато катаджиите са отбили някъде на пост - трябва да са със запалени буркани нощем

Потребителски аватар
avgeorgiev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот avgeorgiev » Съб 23 юли 2011 14:32

Каспър написа:Не предупреждавам. За мен предупреждението е все едно да направя услуга на някой който на следващия завой може да похарчи цяло семейство с ненормалното си шофиране....

Напълно съгласен! :да:

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Съб 23 юли 2011 18:40

Не мога да разбера някой хора.Защо като премигна на водача "Х" движещ се с/у мен значи той кара S-класа с 200км/час и вероятно е пиян или дрогиран и е повел семейството си към оня свят?
Предупреждавам всички,дори и тези колеги който сега обясняват колко примерни шофьори са и викога не нарушават правилата :bowdown
Предупреждението с премигване е един вид обединение на водачите с/у общия противник КАТ. И да-докато се крият в храстите ще ги приемам за противници! Даже патрулките на КАТ са едно от нещата който в даден смисъл ни обединяват с това предупреждение.
А за не предупреждаващите-споко,ще продължавам да ви премигвам за да намалите често превишената си скорост и ще продължа да спазвам правилата ;)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”