Пълнене на климатик с пропан бутан
Пълнене на климатик с пропан бутан
Тъй като чувам, че доста често вместо фреон пълнели климатиците с пропан бутан ме интересува има ли начин да се разбере с какво е напълнен? Наскоро ми го заредиха и ако има начин да се разбере бих искал да проверя "съдържанието". Майстора сам разправяше какво правели "другите" и той как не е такъв, но знае ли човек.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Пълнене на климатик с пропан бутан
Не би ми хрумнало, но най-малкото би трябвало да понамирисва?
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Един написа:Тъй като чувам, че доста често вместо фреон пълнели климатиците с пропан бутан

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97

- Namesata
- Автомобил: VW PASSAT USA
- Двигател: KR 16V 9A
Един написа:Тъй като чувам, че доста често вместо фреон пълнели климатиците с пропан бутан ме интересува има ли начин да се разбере с какво е напълнен? Наскоро ми го заредиха и ако има начин да се разбере бих искал да проверя "съдържанието". Майстора сам разправяше какво правели "другите" и той как не е такъв, но знае ли човек.
Много се съмнявам че климатика ще работи с пропан бутан.Не съм пробвл но своиствата на фреона и пропан бутана са много различни.
Натисни игличката на климатика и ще разбереш дали е с газ или фреон.Предполагам разпознаваш миризмата на пропан бутана.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
За пръв път чувам , но според моите познания по физика (от обща култура
) ми звучи доста логично , т.е. втечняване и после изпаряване на някакъв газ (примерно пропан бутан) би имало охлаждащо действие подобно на фреона .
Обаче пропан-бутан поставен в система предвидена да работи с фреон , т.е на по-високи налягания ми изглежда градска легенда
.

Обаче пропан-бутан поставен в система предвидена да работи с фреон , т.е на по-високи налягания ми изглежда градска легенда

доста често вместо фреон пълнели климатиците с пропан бутан
Може и да е пробвал ....някой

- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
Докато колегата ZFA159 не каже за мене си остава градска легенда.
То се втечнява и т.н. ако беше така , всяко лято да си трескаме с пропан дутанче и нема грижи.

То се втечнява и т.н. ако беше така , всяко лято да си трескаме с пропан дутанче и нема грижи.

Аз съм малко консервативен за това на този етап и да ми кажат, че става не бих го направил.
Stivi написа:Един написа:Тъй като чувам, че доста често вместо фреон пълнели климатиците с пропан бутан
:shock това майтап ли е ?? То вярно че системата събира малко количество и няма да гръмне при ПТП ама пак може да стане някоя беля ако фъсне извднъж !
Въобще не е шега и не го чувам за първи път - явно е редовна практика. Казвали са ми, че ако някой ми обещава пълнене за под 60лв. значи слага поне частично пропан бутан. С него минава някак номера, но системата се скапва през зимата - зле влияе на уплътнения и маркучи или нещо от тоя род. Ако издиша или се запали е отделна тема. Въпросът беше дали има начин лесно да се разбере съдържанието.
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Един написа:Въпросът беше дали има начин лесно да се разбере съдържанието.
Два начина за разбиране.
1 - както писаха по-горе, се изпуска през игличката за пълнене и ако човек има добро обоняние, разбира дали е пропан-бутан
2 - пак се изпуска от игличката и с газ детектор се замерва. На почти всяка газ станция или сервиз за газови уредби имат такъв
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Има и трети вариант пак изпускаш от вентила но поднасяш запалка и ако пламне значи има,само дето може да стане сактлък.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
freestyler911 написа:Докато колегата ZFA159 не каже за мене си остава градска легенда.
Няма го Стефан, да хвърли малко светлина по въпроса.

- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
То това е хитър метод с подушването, ама фреона май не е много за душене. 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”