Метанол и/или бензин?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
zzzzzzz
Автомобил: Golf Mk3
Двигател: ADD

Re: Метанол и/или бензин?

Мнениеот zzzzzzz » Пон 25 юли 2011 23:32

apa6o написа:
icefire написа:.....

Колега, изказваш се неправилно, нито етанола, нито метанола са по-калорични от бензина, напротив, доста по-малко калорични са, но за сметка на това за горенето им е нужен пъти по-малко кислород, поради което е възможно да се постигне повишение на мощността :wink: А при наличие на метанол на цена от 1.20 литъра, то това си е една адски ефективна алтернатива на това да даваме парички на БоклукОйл и Сие, като дори може да резултира в един вид силов тунинг :roll: Единственото, което е необходимо, е да се проучат малко по-подробно ефектите на такова гориво върху ДВГ пригоден за бензин :)

Прав си, че може да стане нещо като силов тунинг понеже на колегата siem до колкото разбрах май са му правили ремап на компира за да работи с Е85...което дори и при някакъв завишен разход (предполагам не повече от литър-два/100 км) си е оправдано като инвестиция....а колкото до някакви механични проблеми по двг....едва ли

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 26 юли 2011 9:13

zzzzzzz написа: Колега...завършил съм ТУ - София, Транспортния факултет. Знам мноо добре, кое за кво е и т.н. и понеже не ми се спори ше ти кажа един мнооооо верен лаф: Практиката ебава мамата на теорията :wink: Колицата ми си бачка как си треа щот не допускам фалове :wink: Диагностики, проверки на сонда, свещи, кабеляци, бобина, комутатор...всичко тва е направено точно преди два дни. Просто ти казвам, че теорията е едно, а на практика нещата са малко по-различни и го твърдя от личен опит. Успех :да:

Ей с тва обяснение можеш да кажеш и че твоята кола върви само с чист въздух на практика и това е. Само,че нали знаеш,че всичко случващо се на практика си има и някакво теоретично обяснение.
И понеже си завършил ТУ-София, запознат си с нещата и знаеш много добре кое за какво е и т.н. ни обясни каква е теорията или научното обяснение да караш с метанол бензин 1:1 или 2:1 и да не се повишава разхода а само вървежа?
Ще чакам с нескрит интерес отговора ти.Ако това което пишеш е истина,може да ми спести много пари от разхода на гориво,но едва ли е така mhihi

Потребителски аватар
zzzzzzz

Мнениеот zzzzzzz » Вто 26 юли 2011 16:26

tisho_psg написа:
zzzzzzz написа: ....

Ей с тва обяснение можеш да кажеш и че твоята кола върви само с чист въздух на практика и това е. Само,че нали знаеш,че всичко случващо се на практика си има и някакво теоретично обяснение.
И понеже си завършил ТУ-София, запознат си с нещата и знаеш много добре кое за какво е и т.н. ни обясни каква е теорията или научното обяснение да караш с метанол бензин 1:1 или 2:1 и да не се повишава разхода а само вървежа?
Ще чакам с нескрит интерес отговора ти.Ако това което пишеш е истина,може да ми спести много пари от разхода на гориво,но едва ли е така mhihi

Добре бе майка му да е*а къде видя да съм писал "колата ми върви на въздух"....обяснение: мерене на разход - пълен/пълен резервоар....разход на автомобила - зависи как я караш... и от още само 1 млн други фактори!!! Те ти наука като толкова държиш

Потребителски аватар
dany_iv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dany_iv » Пон 28 яну 2013 13:01

Здравейте.

Темата е малко стара, но...
Намира ли се още метанол на такива цени и ако да.., от къде?

Поздрави

Потребителски аватар
zzzzzzz

Мнениеот zzzzzzz » Пон 28 яну 2013 20:23

Ползвай Гугъл-а. Търси фирми, занимаващи се с химически продукти

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 29 яну 2013 1:28

Стана ми интресно за тоя метанол порових малко в нета и ето какво намерих
1. История на метанола

Не е по темата, а и не ме интересува към момента. Който се интересува да си отвори линка и да си я прочете.

2. Метанолът като гориво

Чистия метанол обикновено се използва като гориво само в двигатели на състезателни автомобили. При обикновени автомобили той може да се добавя към бензина в количества от 10% до 50%. Колкото повече метанол добавяме, толкова повече трябва да обогатяваме горивната смес. Съвременните горивни системи с електронно впръскване, снабдени с ламбда сонда и обратна връзка, могат сами да се настройват в определени граници. Oктаново число на метанола е 130 по RON, което позволява работа при много висока степен на сгъстяване ( 16:1 и повече ), а от тук и по-висока мощност. Друго полезно качаство на метанола е че при неговото изпарение се поглъща голямо количество топлина. Това води до охлаждане и сгъстяване на горивната смес, което допринася за увеличаване на обемната ефективност на двигателя. При горенето на метанола се отделят по-големи обеми газове в сравнение с бензина, което води до по-високо налягане в цилиндрите. Благодарение на горепосочените фактори, един бензинов двигател, оптимизиран за работа с метанол може да постигне увеличаване на въртящия момент с 8-12 процента. Метанолът има по-ниска температура на пламъка от бензина, поради което се отделят по-малко азотни оксиди.

Трябва да се отбележат и някои отрицателни качества на метанола:
- поради по-ниската му калоричност от бензина, разходът на гориво измерен в литри се увеличава около два пъти;
- ниското налягане на парите на метанола в студено време затруднява запалването на двигателя;
- чистия метанол гори с почти невидим пламък, което е предпоставка за пожари и изгаряния;
- при студен двигател се получава отмиване на масления филм от стените на цилиндрите, което води до ускорено износване на цилиндрите и сегментите;
- Метанолът е силно отровен.

3. Метанолът като опасен химикал

Метанолът е смъртоносен за хората. При поглъщане първоначално се проявява наркотичен ефект, подобен на този при етанола. След няколко часа се проявяват симптоми на токсично отравяне: главоболие, слабост, повръщане, нарушения в зрението, конвулсии, кома и смърт. Фаталната доза е около 25-50 мл. Поради това, че метанола прилича по вкус и мирис на етиловия алкохол, такива отравяния се случват често. При метаболизма на метанола се получава формалдехид, който уврежда централната нервна система и оптичния нерв. По тази причина, дори и при по-леките случаи на отравяне, хората ослепяват. Отравянето може да стане и чрез вдишване на изпарения или контакт с кожата. Поради това при работа с метанол трябва да се използват гумени ръкавици. При съмнение за отравяне с метанол, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Взето назаем от сайта : http://www.racing-fuels.net/

С оглед на маркирания текст еВал ти икономията при такива опасности.
По-добре с автобус.

Потребителски аватар
dany_iv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dany_iv » Вто 29 яну 2013 16:59

Здравей.

Ами... Гугала ми извади минимална цена към 2 лв.. затова питах..

Потребителски аватар
zzzzzzz

Мнениеот zzzzzzz » Вто 29 яну 2013 17:12

dany_iv написа:Здравей.

Ами... Гугала ми извади минимална цена към 2 лв.. затова питах..

2 лв на литър или килограм...защото има разлика...1 литър метанол до колкото помня е около 800 грама като тегло. Скоро не съм купувал, но до последно мисля октомври взимах на 1,15 лв/литър

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Сря 30 яну 2013 9:10

Някой птавил ли е експеримент с тази пропорция, Most cars on the road today in the U.S. can run on blends of up to 10% ethanol.

Реално е интересно това до каква икономия ще доведе.

Потребителски аватар
zzzzzzz

Мнениеот zzzzzzz » Сря 30 яну 2013 11:48

Прочети темата

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”