Свещи, разлика между NGK BUR6ET и NGK BP6ET

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bojidar13
Автомобил:
Двигател:

Свещи, разлика между NGK BUR6ET и NGK BP6ET

Мнениеот bojidar13 » Вто 26 юли 2011 9:30

Привет!,
Колата е ГолфІІ 1.8mi.
Тук дават като оптимум BUR6ET (ордер№ 3172).
Тук дават като оптимум BР6ET (ордер№ 1263).
Ъпгрейт и на двете места е BРR6EIX (ордер№ 6637).
Всъщност има ли разлика между NGK BUR6ET и NGK BP6ET или става въпрос за един и същ артикул с различни търговски обозначения (произведен в два различни завода на NGK например)?

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Re: Свещи, разлика между NGK BUR6ET и NGK BP6ET

Мнениеот yoan4o » Вто 26 юли 2011 9:53

Въпроса е много добър.
Аз също съм се чудил как е възможно един и същи производител да дава различни вариянти за един и същи двг.

Ще намериш трети вариянт ако провериш тук -
http://www.ngk.de/

Аз лично врярвам на немския сайт, другите не ми харесват.

bojidar13
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bojidar13 » Вто 26 юли 2011 10:22

Ще намериш трети вариянт ако провериш тук -
http://www.ngk.de/

Не, не намерих трети; в посоченият от теб линк е варианта с NGK BUR6ET , т.е. първият посочен от мен, но така или иначе въпроса за разликата е актуален.

ZAD19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZAD19 » Чет 28 юли 2011 4:23

Колега, ако имате в града магазин AUTOHELP, там трябва да проверите какви свещи ви трябват! Те са вносители на свещи NGK! Във всички случай ще ви препоръчат NGK BUR6ET! Преди една година си купих същите свещи и като изкарах старите от колата се оказаха BP5ET! Пише на тях Япония и ауди VW! Това са оригиналните свещи за нашите коли! Преди два месеца отворих книгите на колата и открих, че колата трябва да се кара с ВР5ЕТ. Същите свещи, които свалих от колата! Официалния сайт на NGK и AUTOHELP дават едни свещи, производител - други! Предполагам нямаш книги на колата, затова трябва да отидеш в сервиз VW, да ти кажат какви свещи да си сложиш!
Моят съвет е: слагай NGK с топлинно число 6 и карай смело! Буквите едва ли имат значение т.к. тази марка в БГ е СУПЕРМЕНТК!

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Чет 28 юли 2011 6:59

ZAD19 написа:Колега, ако имате в града магазин AUTOHELP, там трябва да проверите какви свещи ви трябват! Те са вносители на свещи NGK! Във всички случай ще ви препоръчат NGK BUR6ET! Преди една година си купих същите свещи и като изкарах старите от колата се оказаха BP5ET! Пише на тях Япония и ауди VW! Това са оригиналните свещи за нашите коли! Преди два месеца отворих книгите на колата и открих, че колата трябва да се кара с ВР5ЕТ. Същите свещи, които свалих от колата! Официалния сайт на NGK и AUTOHELP дават едни свещи, производител - други! Предполагам нямаш книги на колата, затова трябва да отидеш в сервиз VW, да ти кажат какви свещи да си сложиш!
Моят съвет е: слагай NGK с топлинно число 6 и карай смело! Буквите едва ли имат значение т.к. тази марка в БГ е СУПЕРМЕНТК!

----------------------------------------
Ако знаеш само колко допълнителна информация се крие зад буквичките ще си изтриеш мнението много силно и бързо.

По въпроса на автора :щом са различни буквите значи би трябвало да има разлика ,но дефакто ги дават взимозаменяеми :roll: .
http://www.renault-bg.com/site/sveshti.html

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Чет 28 юли 2011 9:08

Предполагам, че едните са иридиеви или платинени и имат удължен живот (предписаните от производителя). Другите отговарят като параметри и затова са заместител.От там идва и разликата.

ZAD19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZAD19 » Чет 28 юли 2011 19:48

Колега Keymaker, уважавам мнението на всички колеги. Вече 20 години карам колите си с NGK. Те са най-добри на нашаят пазар. Първите свещи от тази марка, които бяха внесени в България, бяха произведени в Япония. Тогава тези буквички имаха значение, сега едва ли!Жалко, че караме със свещи ментета. Наскоро разглеждах английски сайт за интернет търговия - NGK свещите бяха на цени като в БГ, но произведени в Япония! Успех!

bojidar13
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bojidar13 » Пет 29 юли 2011 14:20

Колега, ако имате в града магазин AUTOHELP, там трябва да проверите какви свещи ви трябват!

Отидох в магазин на AUTOHELP и зададох същия въпрос; според продавача BP6ET е старата номенклатура на BUR6ET, т.е. става въпрос за една и съща свещ...
Сега на практика: купих си от AUTOHELP-а BUR6ET, а от един колега взех BP6ET (по негови думи на около 20 000км), но вече имаха наченки на триъгълник на централния електрод.
Резултата е, че с BP6ET работи по-добре и сега ме е яд за хвърлените нахалост пари за нови свещи!
От друга страна е възможно и продавача да не е прав!

ZAD19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZAD19 » Съб 30 юли 2011 5:19

Това са свещите за АБУ 1993 г.

BOSCH - W8DTC;
BERU - 14-8 DTU;
NGK - BP5ET;
SHAMPION - N9BYC

Божидар, предполагам, че и твоите свещи са тези!Това е по книгите, които дават с колата!

Ако проверите в сайтовете на NGK и BERU, за този двигател дават друг номер свещи!

bojidar13
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bojidar13 » Нед 31 юли 2011 17:27

Това са свещите за АБУ 1993 г.

BOSCH - W8DTC;
BERU - 14-8 DTU;
NGK - BP5ET;
SHAMPION - N9BYC

За BERU и за SHAMPION - не знам, но за BOSCH свещите са W7DTC, а за NGK-BUR6ET (двигателя е GX); не знам "АБУ 1993 г." какво означава, но Голфа който карам след 1991 вече не се произвежда.
Старите, оригинални, свещи, които свалих от колата са NGK-BUR6ET; колата си пристигна с тях от Германия преди 12 години и си работи с тях до миналата седмица; имат щемпел на ауди върху тях и няма да коментирам само в България колко хиляди са навъртели, бяха подострени като моливи и смея да твърдя, че работата на двигателя с нищо не се подобри като сложих новите NGK-BUR6ET (или поне аз като лаик не усещам подобрение, някой специалист, който знае какво точно да гледа и слуша може би щеше да регистрира някаква промяна)!
Така или иначе въпроса за мен е приключен - вече ги купих и сложих!

ZAD19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZAD19 » Нед 31 юли 2011 22:21

Колега, Божидар! АБУ е двигателя, а годината на производство е 1993 г. Вие сте постъпили много правилно като сте свалили първо старите свещи и сте купили същите нови. Аз направих обратно, купих нови и после свалих старите и тогава разбрах, че съм сгрешил.
Поздравявам Ви за перфектния правопис! Успех!

Потребителски аватар
VENISH_GOLF_3_GT
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VENISH_GOLF_3_GT » Пет 02 ное 2012 8:04

истината е 101000036AA - BUR6ET. мога да доставя оригинални от Англия на по- ниски цени от тези на неоргинални

Последна промяна от VENISH_GOLF_3_GT на Чет 22 ное 2012 13:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Пет 02 ное 2012 10:01

Истините са много. Ако някой от вас се хавне и направи съпоставка, ще се убеди в следното: всяка година производителите си обновяват каталозите, сътветсващи с производството им. Ако някой провери в каталог от преди 2-3 години, за една и съща кола могат да излязат различни свещи като спецификация. В някои случаи има и допустнати грешки в каталозите, от къде произлиза и факта, че за даден модел от скоро се предлага друга свещ.

Има и друг момент, на мен вече ми се е случвало. Влизам в магазина и казвам - искам NGK BKUR6ET-10. Човека ми казва, е добре де ама за каква кола са ;). Казвам си песничката и отговора след около минутка ровене в каталога е ... ама това не са свещите за тази кола. :Mr Green Fun не думай, вадя смартофнче, ngk.de и питам тука какво пише :) ... Ами нямаме ги налични. Та в някои магазини, само и само да не излезеш без стока може и да ти продадат нещо, което не е за теб. Така че трябва да се внимава.

За това най - добре първо проверете от няколко източника. Примерно Аутодата + сайта на производителя и тогава с каталожно номерче в магазина.

:)

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Пет 02 ное 2012 10:12

Инъче всеки сам може да провери какво означава кода на свеща тук:

http://www.math.uwaterloo.ca/~rblander/NGK.txt

BUR6ET

[B] - Thread diameter = 14mm - Диаметър на резбата

[UR] = U - semi-surface discharge, R - resistor (всеки сам да си преведе, за да не напиша някоя смешка, на мен по - ми е ясно в този му вид ;)

[6] топлинно число

[Е] - Thread reach = 19mm - Дължина на резбата

[T] = 3 ground electrodes - 3 полюсна

BP6ET

Разликата идва в типа на свеща в чисто физически план:

[P] - projected insulator type

Тоест наистина и двете свещи са за тази кола, с едентични характеристики ;)

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Съб 03 ное 2012 13:13

Да кжем имате кола на 10-15-20 годинки,в книгата за колата пише какви свещи се препоръчват... kakво става ако решите да си вземете платинени или иридиеви свещи които не са съществували когато са писали ръководството за ремонт?

Има ли някакъв надежден каталог или сайт за свещи от различни марки?

Резултатите на долният сайт достоверни ли изглеждат?

http://www.autozone.com/autozone/parts/Spark-Plug/_/N-9n80x

на втора страница с резултатите са и въпросните NGK BP6ET Part Number: 1263 (трябва да зададете джета2 1.8 като автомобил)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”