Куба...

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Куба...

Мнениеот calm » Съб 30 юли 2011 2:18

Интересува ме дали има колеги, скоро посетили тоя дълбок соц. Колко пари е самолетния билет(намирам само някакви екскурзии, с прекачване в Париж или Мадрид), но не намерих "чист" самолетен билет. Визи- какво е необходимо, условия и цени на и в хотели, на вън как е.
Влезнала ми е муха... един приятел е там и искам да го видя, но не искам "да го товаря с присъствие". В същото време ми се иска да огледам терена(месец-два)и да преценя дали си заслужава в соца да се напъвам да правя капитализъм.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Куба...

Мнениеот group® » Съб 30 юли 2011 10:07

Не знам какво разбираш под 'чист', но ако имаш предвид без прекачвания - няма да намериш ;)
А цената ти е към 1500-1700 евра

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Съб 30 юли 2011 10:20

"Чист" в смисъл да не е с екскурзия. Само пътя.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 30 юли 2011 10:25

Пишеш в Гугъл 'самолетни билети' - пълно е със сайтове и калкулатори.
Иначе това ми е детска мечта.
За положението там, най-добре питай приятеля си.
Дори и някой да е ходил на екскурзия, няма да може да ти даде толкова подробно инфо.

Визи има.
Ето малко инфо: http://www.upl-tour.com/index.php?optio ... &Itemid=60

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 30 юли 2011 13:41

До Куба няма директни полети. Дори чартърите са с междинно кацане за презареждане.
... И по тази причина изключително малко компании приемат полети до там... просто след 'презареждането' самолетите се оказват празни! mhihi
Преди години бях в Армения. На връщане имахме 1 нощ престой в Москва, в транзитен хотел.
Там имаше група кубинци, връщащи се от Авганистан. Седяха вече 2 седмици в хотела, без да могат да мръднат от етажа, защото пилотите на Аерофлот отказвали полети до Куба mhihi

За Куба мога да разказвам доста, но до '89г. След това вече само откъслечни слухове съм чувал.

и малко ОФФ по повод екскурзиантите:
Отива американски турист в лоби бара на 'Хавана Либре' (най-големия хотел в Хавана)
Приближава сервитьора:
!Buenas dias, senor! ?Que desea? (Добър ден, господине! Какво ще желаете?)
Един коктейл 'Ха-ха-ха'
Нямаме такъв коктейл...
Как нямате?! Прави се с тъмен ром, тъмно безалкохолно и големи парчета лед.
Аааа... имате предвид коктейл 'Куба либре'?
Хахахахахаха....

пояснние: 'либре' означава 'свободен' mhihi

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Съб 30 юли 2011 16:12

На жена ми баща и(втория) е кубинец и януари месец ходи.
само че от Атина пътува ,че там живее.
1000 евро отиване и връщане с прикачане в Испания.
не беше си ходил 20 години и каза че няма да си ходи още толкова.
Хавана било супер ,но всичко останало било ужасно изостанало от живота.
раздали им хладилници от червения кръст ,ама защото нямали никога ток ги ползвали за шкафове mhihi
по магазините нямало нищо което да си купиш свободно.
купил едно прасе от комшията му за 20 евро и го изпекли на пътя.
Абе като гледах снимките-- дива индия направо,мизерия,бараки вместо къщи.

Потребителски аватар
arni 74
Автомобил: Audi S3

Мнениеот arni 74 » Съб 30 юли 2011 17:13

Бившия ми шеф беше в Куба преди 2,5г.и отзивите бяха противоречиви,казваше"За тези пари,по добре да се отиде до Щатите",та като пристигнали в хотела,(който бил комплекс от затворен тип)от рецепцията им казали да не излизат от комплекса,т.е може да излизат ,но за тяхна сметка защото имало много джебчии,измамници и тем подобни,та общо взето си е било мизерия.В хотела са били all inclusive,и вечерта отиват да хапват,и разбира се отнякъде се появил сервитьор,и да не повярваш-българин :Mr Green Fun който им казал че срещу 100$ ще им осигури страхотна вечеря в стаята,и така и станало,компанията била от 8 души(все яки момчета)не могли да се справят с храната,а след като се навечеряли,сервитьора предложил на бившия ми шеф ,че срещу един шоколад милка,ще му уреди компаньонка за нощта :shock .На сутринта сервитьора чакал пред вратата разбира се :Mr Green Fun ,предлагал различни неща,а бившия шеф го попитал че видял встрани от комплекса да се продава място на плажа за 50,000$,та как може да се купи,а в отговор получил следното:Даваш парите,строиш си хотел,започваш да работиш,и в един прекрасен ден идват хората на Големия човек и ти казват ,че от този момент всичко което изкараш,50 процента отиват за държавата-демек Главния :Mr Green Fun ,а и в последствие хотела вече не е твой :kissy: ,та такива ми ти работи :Mr Green Fun

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 30 юли 2011 19:40

Ти па! Цяла Милка! :lol: :lol:
Обикновено за целта е достатъчна и 1 дъвка!

Относно мизерията - ами то има 3-4 града, всичко друго ееее...
И в Хавана имаше гета, дето най-големия признак на благосъстояние беше антената за радиото на покрива.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Съб 30 юли 2011 19:56

Понеже имам едни познати, които в зората на нашата демокрация (1992 г.) продадоха разни апартаменти из Лозенец в София и заминаха за Куба.
Равносметката:
купиха си хубави къщи за около 5000$ и както казваше единия от тях с 40~50 долара на месец преяждаш и имаш всичко. Като се има предвид, че заминаха с по над 60 000$ на човек, това можеше да им гарантира хубав живот и на внуците им, НО.
Идва голямото НО, което се случва в Куба последните няколко години, да кажем 5~6 г.
Цените за туристите неимоверно скочиха. Това, което се купуваше за центове сега вече е доста долари, за НЕместните.
Ако 1997 г. можеше да се наеме апартамент в хотел за 5 долара на вечер, то сега вече е поне 50 долара. Ако за 1 долар купуваше цяла бутилка Хавана клуб, то сега в заведение едно голямо е вече 2~3 долара.
Поне такава информация имам за Куба в момента.
Общо взето се отваря към туристическия бизнес и цените растат от ден на ден.
Като цяло пълна мизерия за местните.
Все още (ако не бъркам) за нелегален чейндж на долари местните ги грози толкова години затвор, колкото долари са намерели тях при арестуването им.

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Нед 31 юли 2011 0:48

Първо :bowdown за инфото.

До тук направих следните изводи:
Самолетни билети гледах- от 460Е до 2и кусур :screwy . Не мога да схвана логиката, но това подлежи на проучване. Прекачвания ясно. Кеф ти Мадрид, Цюрих, Лондон, даже и Москва :screwy (крачка на зад, после две на пред)

На истина доста инфо има в нета за страната, въпреки, че в по- голямата си част се повтаря, но все пак прочетох и полезни неща от сорта на... %-то съотношение на отрасловите дялове в икономиката и това, че: "Въпреки,че Куба е родината на пурите, през Февруари 2005 година бе приет закон забраняващ тютюнопушенето във всички обществени сгради и обществен транспорт, както и в кина и театри, магазини, ресторанти, барове, кръчми, болници, детски градини, спортни комплекси и таксита. Заведенията за хранене могат да имат зали за пушачи, които обаче трябва да са разделени от тези за непушачи със стени и затворена врата и да бъдат оборудвани със съответните отдушници. Не са въведени обаче глоби, премахнати бяха единствено автоматите за цигари. Също така е забранена продажбата на цигари на лица под 16 години. Не може да има магазини за цигарени изделия в близост до учулища." :banghead: death , а казват, че е изостанала държава :xaxaxa
Друго нещо, което ме хвърли в тъч, беше средната работна заплата- 19$, и средната пенсия- около 9$. Е как при тия пари дето получават, за девойките :seeex да не носят легенди?! В тая връзка се замислих, че ако се инвестира там, няма нищо по- хубаво от инвестиция в производство с последваща реализация на световния пазар. А защо не и на вътрешния. До колкото разбрах, проблема на Куба е, че вносът на хранителни продукти е три пъти по- висок от износа, т.е. трябва си производство. НО, има голямо "НО". Какво трябва да се прави със съдружника- държавата :banghead:
Да закупиш имот, може, но с опция "до време". Нищо не е вечно, дори и комунизма. А след това идва реституция. А и да купиш, на истина трябва да се ожениш.
Минус е и разликата в цените за местното население и за чужденците.

Общо взето, изводът до който достигнах, е че... това е невероятно място за туризъм- пиеш, е_еш и бегаш. Всичко друго е с въпросителни и много "ако". Събирам още инфо по темата.

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Мнениеот Петре » Нед 31 юли 2011 9:27

Едва ли ще ти помогна много,но един пич започна да ходи до Куба преди няколко години два-три пъти годишно,лека търговийка :mrgreen: .Млад човек с висше образование,а накрая се ожени и остана там!
Нямам контакти с него,понеже интернет там има,колкото вода в Чад.Има един мейл на съседката му,но отговор още не съм получил.
п.с. той мисля пътуваше през Москва за по-евтино.

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пон 01 авг 2011 9:17

calm,
мой приятел съвсем скоро беше точно на екскурзия в Куба
Според него - прекрасна страна с прекрасни хора - но ужасна полицейщина !
За туристите е много скъпо всичко - политика някаква
Имат две официално валути - за местни и чужденци
С местна валута турист няма право да разполага - ако те хванат лошо !
Местни с валута за чужденци също нищо добро не ги чака
Има си черноборсаджийство естествено, но риска е за теб
С валутата за чужденци се пазарува само в определени магазини с цени лоши :)

Ако искаш да разгледаш нещо извън хавана ще ти трябва транспорт - много скъп е рент а кара !
Местните карат автомобили от 50-те с двигатели преправени от руски моторни лодки - голямо шоу

Имало какво страшно много да се види в Куба, но трябва някой да те води и да ти показва и доста официални пари.
Иначе куба-либре и жени са без пари :), хавански пури - ментета също, ако намериш някой местен да те уреди с оригинални пури на черно (ама трябва да ги разбираш) също е добра оферта :)
абе изобщо Куба си е било приключение - особено с полет през Москва :)

Потребителски аватар
Fripon_X
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fripon_X » Пон 01 авг 2011 10:37

Колега аз съм кубинец от малък живеч тук но подържаме връска с родата там. Преди една седмица развеждах из София 2ма кубинци приятели. За билетите не ги питах колко пари им е излязло, но от това което ми разказаха в подробности за начина им на живот ме отказа да отида там освен на почивка. Улиците им са швейцарско сирене часни компании няма магазините работят до 5 следобяд. Там е трудно за живот много при това просто нямаш избор (като стоки). Ще питам една приятелка в кубинско посолство колко е визата и ще пиша.

Потребителски аватар
asentm
airman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asentm » Съб 13 авг 2011 20:48

Я престанете с розовите сънища!
Мислех, че си правиш майтап за бизнес там, но ти НЕ явно.
"Острова на свободата" това не е от ерата на Кастро, а още от ерата на сухия режим в щатите, цялата престъпност е била там. Батиста е контролирал нещата, но Кастро е направил от рая на земята нещо което трудно се описва. В южните щати и най-вече Флорида най-страшните банди са кубинските. Говори се, че Кастро нарочно пуска престъпниците с лодки...после има учение и който оцелее продължава да "твори" в щатите. Така той пълни врага с гадове, а и не плаща издръжка в затворите.
Не забравяй и огромното руско КГБ влияние.
Моя съвет е или бъди щастлив и задоволен турист или не си бъркай носа дето не ти е работата

bimmoby
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bimmoby » Съб 13 авг 2011 22:11

бях на почивка в куба 2010г.
общо взето е като пътуване назад във времето.
невороятна красота,всичко е непокътнато.
старите коли са по курортите главно като атракция,иначе в Хавана има сериозен трафик и 70-80% от колите
са такива като у нас,малко по стари де и липсват джипове и луксозни марки.
аз за 12 дни ,а доста обикаляхме,дупки по пътищата не видях,разхождахме се спокойно по улиците-престъпност нямаше само много те тормозят да искат бакшиши за всичко и да ти продават всичко възможно.
непрекъснато те спират и ти предлагат нещо,което понякога става доста досадно.
на няколко пъти наемахме скутер и като питах къде е безопасно да паркирам ми казаха-навсякъде и човека ми показа нещо което не бях забелязал-навсякъде има камери,но са куполни,високо по сградите и непрекъснато наблюдават.
така че сме оставяли скутера на улицата с каските за часове-никакви проблеми.
обикаляхме хавана и нощем-също
наистина магазините са много малко,цените са доста високи,има си принципно всичко за туристите,особено в магазините в хотелите(без гнусни американски стоки като кока кола).
мобилните телефони отказаха на втория ден -само можеше да избираш,но не и да те търсят
ако се надяваш на интернет,скайп и гугъл-забрави.
не съм останал с впечетление че гладуват,не са и лошо облечени
виждал съм доста по голяма мизерия в други държави
просто са 30-40г назад във времето и точно това е впечатляващото,но има и части от хавана,които приличат на квартали в богати европейски градове
визата е 40долара,скъпи са летищните такси-около 370евро,всички полети са с прикачване
но преживяването е невероятно,особено за тези които обичат да се гмуркат
горещо препоръчам и да се видят двата осрова-кайо ларго и кайо коко

ако става въпрос за бизнес-просто забрави

Върни се в “Пътеводител”