странен проблем със шибедах голф 3 (вече не толкова странен)

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Re: странен проблем със шибедах голф 3

Мнениеот i3v3a3n » Пет 29 юли 2011 21:51

Браво пичове е затова обичам тоя форум определено има полезни неща тук
шестица на ваското1
Сега по въпроса -- е аз оня ден избързах да се похваля че при мен не го прави и ей на вчера на обяд в жегата реших да пробвам колегата какво каза за неговия и чудо и при мен същия проблем ... оказа се след многобройни опити че не е контакта на копчето както си мислех релетата цъкаха чат пат но ток до моторчето все едно нямаше , правеше го проблема и на отваряне и на затваряне във всякакъв момент , тогава ми хрумна че би могла да е токовата защита (биметалната пластинка в колектора на моторчето) която задейства но не от претоварване а от прегряване , тя действа точно на тоя принцип големината на тока преминавайки през нея я кара да загрее и ако тока се повиши поради някаква причина тя загрява повече и изключва при някаква зададена температура на корпуса и, съответстваща на определен ток максимален.
След като си го помислих това слезнах от колата и пипнах ламарината на тавана , можеше да си изгориш ръката на нея поне 60 градуса на пипане може и малко повече да е била . Това е напълно достатъчна температура да сработи термодвойката на биметалната пластина .... Изчаках малко 10-ина минути не че ще се охлади но поне ток през нея няма да минава да я загрява допълнително и си затворих люка ... повече не го отворих :)
Сега добрата новина , ако е такава биметална пластинка която слагат в колекторите на моторчетата по вратите за отваряне на джамовете -- проблема е решен , изважда се пластинката , може да се наложи малко разпояване има спойки там и в единия край където дава контакта има винтче с което се регулира натиска върху пластината съответно големината на работния ток пропорционален на големината на температърата. Идеята е малко да се натегне винтчето и проблема е решен без закопуването на нов мотор ... утре ще се занимавам с проблема ще пиша има ли решение

tedredbad
Автомобил: VW Golf III
Двигател: ABU 1993

Мнениеот tedredbad » Пет 29 юли 2011 22:33

хехе аз го имам същия проблем , но вече в чудо се бях видял и го бях отписал , а сега ми стана ясно. също така искам да ви помоля да ми помогнете малко ако е възможно - веднъж свалях машинката и от тогава ест се прееба центровката на люка. онзи ден се потих около 2 часа , но точно нагласяне няма :( ужким го натъкмих да не свети от никъде и като полях с вода отгоре , на ръката ми започна да тече мн стабилно. това ме навежда на мисълта , че ми е заминало уплътнението. някой може ли да помогне със акъл или евентуално снимков материал ? благодаря предварително

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 29 юли 2011 23:14

Нормално е да тече, то ако не течеше щеше да е физически невъзможно да се отваря в 2 посоки. Нали затова има улук и тръбички, които отвеждат водата на земята.

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Съб 30 юли 2011 20:29

tedredbad написа:хехе аз го имам същия проблем , но вече в чудо се бях видял и го бях отписал , а сега ми стана ясно. също така искам да ви помоля да ми помогнете малко ако е възможно - веднъж свалях машинката и от тогава ест се прееба центровката на люка. онзи ден се потих около 2 часа , но точно нагласяне няма :( ужким го натъкмих да не свети от никъде и като полях с вода отгоре , на ръката ми започна да тече мн стабилно. това ме навежда на мисълта , че ми е заминало уплътнението. някой може ли да помогне със акъл или евентуално снимков материал ? благодаря предварително

дай повече инфо за ква центровка иде реч ,че както казва колегата е нормално да пуска вода и най вероятно са ти запушени тръбичките. Като вали забелязал ли си да тече от някъде или е след тая операция която си му правил?? :talk:

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Нед 31 юли 2011 12:21

отговарям на това което се канех да правя и давам информация все на някой може да му е от полза.
Вчера отворих механиката моторчето и платката с електрониката да търся токовата защита така наречената биметална пластинка. За съжаление такава каквато очаквах да видя от механиките по вратите нямаше , в колектора на моторчето нямаше биметална пластинка , за мое учудване моторчето за шибедаха се оказа не с един а с два колектора от двете страни на ротора с по 2 четки общо 4-ри четки (предполагам че преди 20 години когато са го проектирали немците им е било трудно да реверсират двигателя с тогавашната електроника и затова така сложно са го направили) обаче това си има и хубавата страна липсата на почти никаква електроника което прави устройството вечно, е има три транзисторчета и съпротивления но това всеки може да го подмени при дефект. Другото гадно нещо е че за да извадиш само моторчето трябва да махнеш платката и да му отпоиш колекторите плюс третата пластинка, не са го направили разглобяемо. Така на въпроса къде е въпросната термо двойка , ами да има и то не една ами 3 ,е едната не съм сигурен дали е точно биметална пластинка или просто прекъсвач на веригата , но ще си го покаже с времето. Двете пластинки са сложени в пластмасови кутийки с размери 20/10/5 мм (така както затварят релетата в кутийки, въпреки че там релетата не бяха затворени) запоени са на платката. До колкото успях да видя самите пластинки са запресовани и няма как да се регулира натиска, кръгли са с големината на потенциометър аз успях само да им почистя контактите с кърпичка нищо повече не може да се направи. Другото което ме притеснява е по начина им на изработка приличат много на термо-датчиците които се слагат в печките на някои лазерни принтери, което ще рече че са с еднократно действие сработи ли тая защита връщане повече няма на пластинката даже в повечето случай се стопява и пласмасата и тртябва нова, това обаче трябва опитно да се провери точно как сработва и тогава ще се разбере дали проблема идва от тях аз не съм го правил скапвам си устройстото, трябва от някакво дефектно да се вземе за тест. Аз все си мисля че проблема не идва от тях защото те са доста стегнати и трябва доста сериозна температура за сработването им , другото което е възможно обаче е че на контактите на едното ми даде съпротивление 30-40 ома което не беше нормално след почистването и двете си дадоха 0-ла съпротивление. Защо са две на брой ами по едно за двете вериги на двата колектора.
Третата пластинка по- вероятно е от там да идва проблема или е биметална или е просто ключ , защо мисля че е ключ, защото при нея има една триъгълна пласмасова издатина която се върти ексцентрично минава през ламаринката на капачето на механиката и завършва с пластмасово кръгло капаче което покрива отвора за шестограмния ключ с който ръчно може да се отвори или затвори люка. Идеята е следната когато отместиш капачето ръчно да навиваш люка то да изключи веригата на моторчето и тогава да навиаш спокойно, малко е безмислена тази функция по скоро като защита да действа но аз не виждам друго обяснение на цялата джаджа. Така там аз отново зачистих контактите и натегнах двете пластини там могат да се натягат чрез изкривяване няма болтчета така ги натегнах че сега и да завъртиш капачето пак не се отлепят не съм го проверявал с мултицет така си мисля. Тази пластина беше много хлабава дри при леко пипане с пръст се отлепяше контакта . Ами това е трябват допълнителни тестове със дефектно устройство , свалане на пластините реголируемонавоварване през тях и то ще си покаже от къде идва сичко или да чакам отново да го направи ако го направи свалям капачето и меря с мултицета .След тестовете вчера на обяд след интервенцията ми нямаше никакви дефекти е вчера и не беше толкова горещо времето тестовете продължават . Другата добра новина е че ако ме дразни много за 5 минути може да се шунтират всички тея защити с поялник сваля се само пласмасовото капаче на електрониката нищо друго.

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Нед 31 юли 2011 12:39

:bowdown утре ще взема дефектното моторче и ще направя тва което си направил и ти :) и ще го монтирам после за проба.
пп. не е ли по лесния вариянт направо поялника да играе? :D

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Нед 31 юли 2011 13:07

отговарям на колегата с регулажа -
Ако не си разглобявал самите водачи на люка жилата и другата карантия по релсите , моята центровка ще ти свърши работа инече трябва да провериш ръчно дали сичко върви добре дали си регулирал едно спямо друго водачите и жилата - там не съм разглобявал не мога да ти кажа как става.
монтираш си механиката с моторчето към люка държи се на два болта включваш сички кабели и с копчето регулираш ръчно люка да се затвори ако може ако не може да се отвори максимално (говоря не придвижване по релсата а нагоре надолу) след като го настройш така отвиваш двата болта на механиката с моторчето държиш я в ръце и натискаш копчето за нагоре надолу в същата посока примерно ако си затварял люка преди да го свалиш същото копче за затваряне на люка натискаш и държиш натиснато копчето докато самата електроника не изключи движението след това монтираш и сичко е ок . Ей трябва много да внимаваш в двете крайни положения да не изкъртиш водачите ако го правиш с ток от моторчето говоря за отваряне на люка напред назад когато се плъзга по релсата. При мен центровката беше малка аз затова така го правих.
Ако при теб разликата е голяма по добре не рискувай по този начин ето втори.
откачи жиците на моторчето, пъхни манивелата шестограмния ключ и наръка го затвори люка така няма значение в какво положение е бил, като го затвориш откачи моторчето включи му жиците и натисни копчето съответстващо на функцията която си правил докато изключи завиваш му болтовете и си готов , може да го донастройш пак по тоя начин ако нещо не ти харесва.
Внимавай при ръчното навиване с манивелата ако много си разместил механиката да не стигнеш до границата на позиционера който е вътре при червяка при моторчето при електрониката и да продължаваш да навиваш и да го изкъртиш той е пласмасово колело с улейчета за изключвателите при най малкото съпротивление спираш да навиваш , даже най добре откачи моторчето (механиката с моторчето) и така наръка върти с манивелата да провериш дали има ограничители , може и да го включиш към тока да натиснеш някое копче до крайно положение и там вече с манивелата да видиш има ли ограничител , аз това не съм го проверявал мисля че няма но ти го провери за секи случай щото ако има става инфекция, ако има ограничител при навиването наръка трябва да имаш предвид ограничителя и ако се наложи да откачиш и върнеш на ръка малко брой оборотите които правиш , после пак закачаш и така докато го затвориш

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Нед 31 юли 2011 13:41

абе най лесно е с поялника но така елиминираш 3 функции които е полезно да имаш те затова са ги сложили ако са сметнали че са излишни нямало е да ги сложат
двета затворените термо пластинки те са максимално токови защити за моторчето две са за реверсиране (ако примерно има преграда по пътя блокирала механика като му пуснеш ток моторчето няма да се движи и ако задържиш така 10- 15 секунди и моторчето ти е довиждане ще замерише ще запуши ако преди това не изгори някой от бушоните в таблото при такова положение тока се покачва от 7 до 10 пъти над номиналния тогава трябва да задействат тея защити) верно това може никога да не ти се случи но ако се случи е лошо става мазало. във вратите е направено по културно с електронна токова защита плюс биметална като ти опре в крайно положение и тя изключва ама там имаш и доста чипове, които могат да изгорят винаги, а тук това не може да се приложи защото ако опре в крайно положение докато електрониката премери тока всичките водачи ще са заминали , то същото се случва и при прозорците те затова толкова често се чупят , пластмасите водачите на жилата . Решението в бъдещ план а то може на новите коли и това да прилагат е само стъпкови моторчета там нямаш нужда от позиционери електронни токови зачити крайни изключватели но пък яко електроника за оправлението им
А другата за която говоря тя май не е токова защита а само ключ нея спокойно можеш да я шунтираш според мен тя е сложена за следната ситуация въртиш с манивелата не си изключил жиците на моторчето и без да искаш натиснеш копчето за движение тогава има две положения или ще изхвръкне манивелата и ще се задвижи механиката или ще я блокираш и идваме на горния случай --- а тя се натяга без проблем и без да я шунтираш

tedredbad
Автомобил: VW Golf III
Двигател: ABU 1993

Мнениеот tedredbad » Вто 02 авг 2011 16:59

@ колегата i3v3a3n , направих го по начина с манивелката , въртене напред-назад и на всички посоки докато уж не ми хареса и после с 1 шише вода отгоре :) няма ограничители с изключение на тези за крайните положеиния. теча въпреки че всичко е уж затворено перфект - тече по уплътнението , по-точно не теч ами сълзене + 1-2 капки , които попадат в тавичката и от там в каналчетата. теч по самата кора или тавана няма , но ме притеснява , че в момента отпред ми е леко хлътнал , но трябва да си поиграя още малко , за да го наместя на 100 %. иначе от тая работа с моторчето - добре си се представил с изложението , но не разбирам нищо от жици , за да разбера какво си написал хахахаха. но все пак ме отърва от даване на пари - мислех че се е преебала машинката. има ли някакъв начин да направя профилактика и малко смазка без да разглабям половината кола ??? (м/у другото някъде четох , че ветробрана ,който се отваря , при затварянето на люка давал пад от 1-2 А на машинката => по-голямонапрежение от страна на машинката => загряване , незатваряне и трошене на карантия) това само го бях прочел , но не ме сдържа и го махнах и усезаемо без уреди и такива работи има ефект :) хайде сега със здраве всички.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”