Проблем със харда

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Проблем със харда

Мнениеот fox_vt » Пет 06 май 2011 19:56

Здравейте,може ли някое експертно мнение относно хард дисковете.Малко предистория-както си работеше компота и паф заби изскочи син екран за секунда и се рестартира и до там,минава биоса почва да върви червейчето на вина и толкос.Какво направих-сложих бутващия диск на Нортон чоста да рековери системата но греда някъф файл го нямало или имало грешка-нещо от рода на bios.ini или bios.info едно от двете.Викам добре,вадя ботващия на уиндоуса за преинстал-зарежда файловете и хоп пак греда нещо ID 0 ID 1 там не било наред и неще.Във биоса излизат и двата харда сатата и резервния ата(каква ирония резервния го взех точно заради таквис издънки)но до там,обаче кво откачам сатата и опа вече може да преинсталирам.Да ама неща на него :) закачам сатата на друг комп даже не го и вижда в биос а и м/у другото на моя комп от тези опити стига само до биос червейчето на вина го няма.Давам го в сервиза и след 2 часа готов-2 лоши сектори опрайли ги-аз имах премеждия вече с тея точно лоши сектори и резервния хард беше затова.Както и да е нося го у дома слагам и уй scare пак неще минава биос и до там-обаче откачам ата диска и опаа вина тръгна се едно нищо не е било.Малко дълго стана ама съвсем зациклих,та какво може да е от евента гледах пулих се или кабел за смяна или хард scare шегаджии,значи в биоса сатата е мастер,ата слейв а СД то е мастер като СД то и атата са на един кабел.Ата диска е 0 ли беше или 1 а мастера 3 канал ли е там онова иде.Ама те така са от една година де.Та давайте акъли scare

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Проблем със харда

Мнениеот slimmer » Пон 09 май 2011 7:12

Интересен проблем имаш... Защо не провериш и двата харддиска с програми за тестване (от някой друг компютър ако трябва; производителите си имат програмки на сайтовете си)? Може да имаш проблеми с настройките и на BIOS-а. А и кабелите може да пробваш да смениш. Общо взето методът на изключването помага в такива случаи - почваш да вързваш нещата едно по едно докато установиш кое прави въртели и защо. Провери си IDE устройствата дали са правилно направени на master и slave (jumper-четата дали са правилно сложени).
Лошото е, че малко трудно може да ти се помогне специално за това дистанционно...
Пиши все пак ако има развитие и може да помогнем с нещо.
Успех!

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 10 май 2011 10:10

Склонен съм да вярвам че може и да има нещо такова нищо че системата работи така поне 7-8месеца.Сега се сещам че когато сложих резервния хард и исках да преинсталирам ми даваше да сложа вина само на малкия хард,и се наложи да го откача и след преинсталирането да го закача.А принципно големия хард на който е вина във биоса е мастер но трябва ли да е на първо място,демек ите 0 мисля и ако да как се настройва това.На сата диска джъмпера е само за ограничаване на скороста на пренос,а на малкия вече има за задаване на мастер и слейв.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Вто 10 май 2011 10:24

Хм, може нещо да се "бият", знаеш ли ги... Пробвай следната конфигурация: IDE DVD - master, IDE HDD - slave.
Предполагам нямаш два IDE канала, за да разделиш DVD/CD-то от резервния хард...
На SATA-та нищо не ѝ пипай във всеки случай, даже ако имаш jumper там, би следвало да го махнеш, освен ако не е наложителен.

Във всички случаи, които съм наблюдавал, ако IDE-то е пуснато, SATA-та винаги остават след 2-ро или 4-то място, в зависимост от това колко канала има IDE-то. Това не може да се конфигурира, освен ако не спреш IDE контролера, което при теб не е удачно.
В Boot опциите обикновено може да зададеш от кой диск точно искаш да зареди (което явно е работело 7-8 месеца).

Ако при инсталация на Windows не ти дава да се инсталира на SATA, значи Windows-ът няма вградени SATA драйвъри за твоето дъно и SATA контролерът е пуснат в AHCI mode (ако изобщо има такава опция). Ако е 7-ца това е рядък случай. Другият вариант е да не ти е засичал HDD-то самият BIOS (повреден диск...).

Какво ти е дъното м/у другото??

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Нед 31 юли 2011 14:06

Здравейте искам да продължа тая тема понеже проблема се появи и може всеки момент да замръзне пак деа scare
Първо какво означава тая грешка която не всеки път изкача,
Снимки0099.jpg

след това са настройките в биоса и накрая вида на дъното и харда.Малко предистория след проблемите от началото на темата всичко си работеше досега но въпросната грешка се появява от време на време при стартиране на вина.Днеска от нямане кво да правя :beat_butt2 реших да сменя пастата на чипа на дъното че не ми харесват 61 градуса темп,даже му сложих и едно вентче и като сглобих всичко вна пак нещя да тръгне.И съответно пак нямаше никва комуникация с харда-нортон чоста не тръгна-нямало хард,ХДД регенертора съшо извади грешка,а MHDD от първите 20 сканирани сектора искара 20 BAD сектора повече не го и чаках даже.И след няколко опита и ръчкане вина ме пита как да зареди дадох му с последната добра конфигурация,и нищо.На следващия опит му дадох да зареди нормално и воала тръгна но след 20 мин харда пак отсече угасна му ламбата и всичко замръзна.И така реших тоя петък кат зема кеша да си взема нов хард но в главата ми се прокрадна една кофти мисъл-ами ако не е от харда ще си ги прая на супа деа :banghead: .Та може ли нещо друго да е-дъно например или настройки,аз като електричар ми се струва все едно нещо прекъсва ама пробвах със друг сата кабел на друг комп и нищо.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Нед 31 юли 2011 14:07

Ето и другата снимка
Snap2.png

А 5 минути след като написах поста се случи това
Снимки0104.jpg

и след рестарта при опита да направи чекдиск стига до 2 ра стъпка и до там.Май ще се отива за нов хард :(

пп щях да забравя сега като изстина компа се включи без проблем ама до кога...

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 31 юли 2011 16:48

Нещо и вирус ми прилича да имаш. Пробвай с преинстал на Уина и изтеглен кабел от нета. И махни Иде харда

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Нед 31 юли 2011 16:51

Като гледам втората снимка имаш някакъв вирус

Потребителски аватар
ahhi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ahhi » Нед 31 юли 2011 17:33

Мдам тва е вирус,който е преди SP2, и мисля трябва да не го хващаш. Иначе харда с bad секторите е заминал и си прави гаргара с теб. Не мога да ти кажа как се оправят,защото и аз не знам,но мога да ти кажа аз как го оправям :при формат преди преинсталация оставям няколко гб unformated,тоест губиш ги и така си върви.Идеята е да не ползваш услугите на лошите сектори и няма да имаш проблем, с 2 такива проблемни харда съм на 2 различни компа.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Нед 31 юли 2011 17:38

Свали си Hiren`s Boot и имаше програма дето изолира "лошите" сектори.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Нед 31 юли 2011 18:14

Толкова мнения за вирус може и да сте прави 2 пъти нода се включва заради вирус ,обаче аз го премахвам дали той не е омазал работата.Иначе това с оставянето на празно място на харда е интересно ще го пробвам,а до хиренс диска незнам за в момента компа работи за 10 тина минути и до там ако успея да го дръпна,ама щом има вирус определено ще има преинстал.А дали може да мина само с рековери на системата със записа от нортон чост?

пп до колегата бник какво ще рече това махни иде диска??

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 02 авг 2011 6:30

Мдам колега барезифранко тряя те черпя едно и тоя дето е измислил хиренс диска.Току що приключи репайра на диска 18 бад сектора вече са история (дано да е за дълго),хард диск сентинела показва перфектни стойности,смарта също,сега остава вируса да гоня.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 02 авг 2011 7:27

Вирус се гони с формат и преинсталл. После теглиш ъпдейти до откат и инсталираш. И не ползвай НОД32, няма да казвам епитет за тая програма, да не се обиди някой ползващ я. Предпочитам АВИРА, дори и АВГ пред НОД32

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 02 авг 2011 15:06

Ами какво да ти кажа първо бях с касперски навремето докато не го спряха после ми сложиха авг или аваст една от двете,значи буквално вирусите я изядоха,такова чудо не бях виждал.И от тогава съм с нода и за толкова години не е имало вирус камо ли проблем.Обаче от бтк дават лиценз за нода акп си на нет към тях и дали е съвпадение дали не е но може да се окаже вярно твърдението че когато всички на бтк минат на нод ще се влоши като цяло защитата,при положение че и централния им сървър май е с нод32.Но времето ще покаже засега ще изчакам пък ако трабва и преинстал ще завъртя.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 02 авг 2011 16:09

Изолирал си лошите сектори добре, но тръгнат ли харда си е пътник. Четенето и записването около лошите, прави нови лоши. Ако са на едно място е хубаво да ги изолираш напълно, имам предвид и добрите между тях, харда да не чегърта там въобще.
Относно Нод, що бе, аз от 7-8г го ползвам и вирус не съм хванал, отделно че компа не се товари, за разлика от другите тъй наречени "антивирусни" mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”