Диагностичен кабел за Golf 4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
B_A_D
Автомобил:
Двигател:

Диагностичен кабел за Golf 4

Мнениеот B_A_D » Съб 30 юли 2011 20:22

Колата е Golf 4 TDI 1.9 110 h.p. 1998г. Спрял съм се на тези два модела:
OBDII V600 USB Car Diagnostic Cable for VW/Audi/Skoda
Изображение
Тест видео
и
USB KKL VAG-COM 409.1 Compatible Interface for VW/AUDI/SEAT/SKODA
Изображение
Тест видео

Пише че и двата стават за VW след 1996г но знае ли човек... Това ще ми е първи такъв кабел и затова моля за съвет. Основно ще се ползва като тестер на двигател, трансмисия, ABS и AIRBAG. Благодаря предварително!

Последна промяна от B_A_D на Съб 30 юли 2011 23:20, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Re: Диагностичен кабел за Golf 4

Мнениеот icefire » Съб 30 юли 2011 21:34

Колега, 409.1 е много архаично и за Г4 няма да ти върши добра работа. Потърси си кабел с CAN bus, защото само K и L линии не е достатъчно, за да се свържеш със всички контролери.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 30 юли 2011 22:15

ползмай втория ,но под com port!USB правят грешки при прехвърлянето на информацията!

Потребителски аватар
B_A_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B_A_D » Съб 30 юли 2011 23:12

rudoni написа:ползмай втория ,но под com port!USB правят грешки при прехвърлянето на информацията!

OBDII KKL VAG-COM 409.1

Само това успях да намеря което не е на USB port но то не поддържа CAN-BUS :(

icefire написа:Колега, 409.1 е много архаично и за Г4 няма да ти върши добра работа. Потърси си кабел с CAN bus, защото само K и L линии не е достатъчно, за да се свържеш със всички контролери.

VAG-K+CAN USB Vehicle OBD
и
CAN-BUS USB to 16pin OBD II Car Diagnostic Interface Scanner for VW/Audi/Skoda

Май ще е някои от тези двата (по-скоро втория) Притесняваме това че има прекалено малко ревюта с него и да не стане тъка, че само да си дам парите и после да го гледам като паметник ...

п.п. Също тъка ми прави впечатление, че втория кабел няма диск :shock

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Нед 31 юли 2011 6:12

за почти същата сума може да си вземеш http://sklad66.com/cms/VCDS-VAG-COM.html с инструкция на български и гаранция

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Нед 31 юли 2011 8:14

и за какво ти е този CAN BUS ? твоята кола няма такъв протокол!тя подържа протокол ISO 9141 за което ти е нужен обикновен К адаптор!ако искаш да бараш и нови модели след 2003 тогава може! scare

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 31 юли 2011 10:51

Колега, не знам погледна ли този: http://www.dealextreme.com/p/vag106-car ... lack-58552

По принци, в DX диагностичните кабели са китайски ментета с пиратски софт. Второто как да е, но не знам до колко китайската имитация на оригиналния кабел работи. В сайта на Ross-Tech оригинален кабел + vcds 10.6 струва към 400 евро. В Бг може да се намери оригинален кабел + пиратски софт (според мен това е най-добрият компромис) за около 120 кинта (с CAN Bus). Всичко под тази сума са вече ментета. Някои от ментетата обаче работят много добре - други не. Затова трябва да се произнесе някой по-вещ.

rudoni написа:и за какво ти е този CAN BUS ? твоята кола няма такъв протокол!тя подържа протокол ISO 9141 за което ти е нужен обикновен К адаптор!ако искаш да бараш и нови модели след 2003 тогава може! scare

Колега, сигурен ли си, че няма? Кои мотори на Golf4 тогава имат този протокол?

Едит: Току-що прочетох, че всеки Г4 има CAN-протокол към мотора и ABS-a. При ранните модели, инфото за екстрите и комфорт пакетите минава по K и L линиите.

С други думи, аз бих си взел такъв с CAN bus, за да мога да се свързвам с повече контролери.

Потребителски аватар
B_A_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B_A_D » Нед 31 юли 2011 21:24

Как да разбера дали моя модел Golf има can-bus протокла ?
B_A_D написа:... Golf 4 TDI 1.9 110 h.p. 1998г.

Няма смисъл да давам пари ако не го поддържа, все пак го взимам за мен, няма да отварям гараж и да права диагностика на друга кола освен на моята :)

icefire написа:По принци, в DX диагностичните кабели са китайски ментета с пиратски софт. Второто как да е, но не знам до колко китайската имитация на оригиналния кабел работи. В сайта на Ross-Tech оригинален кабел + vcds 10.6 струва към 400 евро. В Бг може да се намери оригинален кабел + пиратски софт (според мен това е най-добрият компромис) за около 120 кинта (с CAN Bus). Всичко под тази сума са вече ментета. Някои от ментетата обаче работят много добре - други не. Затова трябва да се произнесе някой по-вещ.

Колега всички кабели вече са китайски :) Но това в никакъв случай не ги прави по-лоши от оригиналите ами напротив. В сервиза в които последния път ми правиха диагностика използват китаец закупен от DX, преди него са имали оригинален немски кабел които при поредната диагностика така изпушил, че заминало и дъното на лаптопа барбар със захранване. Дали ще го взема от DX или от ТУК Предпочитам DX по разбираеми причини.

keymaker написа:за почти същата сума може да си вземеш http://sklad66.com/cms/VCDS-VAG-COM.html с инструкция на български и гаранция

Колега много ти благодаря, че ме насочи към този кабел :) Описанието определено грабва и цената както каза не е висока но ако нямам can-bus най-вероятно ще взема някои кабел от първия ПОСТ.

п.п. Прегледах и останалите им кабели и мога да кажа че пазаруват от DX китайци са !

Последна промяна от B_A_D на Вто 02 авг 2011 1:31, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Нед 31 юли 2011 21:37

B_A_D написа:Как да разбера дали моя модел Golf има can-bus протокла ?
...
Няма смисъл да давам пари ако не го поддържа, все пак го взимам за мен, няма да отварям гараж и да права диагностика на друга кола освен на моята :)

Колега, можеш ли да ми обясниш защо го искаш да си купиш такъв кабел изобщо???
Та ти се чудиш дали колата ти има кан шина, а си тръгнал кабел да си взимаш диагностика да си правиш. Не се заяждам, но няма ли да е по-хубаво като ти се прииска диагностика да отидеш при някой дето ги чува нещата и той да види къде кво става.
Та ти ще прочетеш какви грешки има записани, ще си преведеш какво ги е причинило грешките евентуално, но ще можеш ли да си обясниш защо са се появили???

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Нед 31 юли 2011 21:51

ето пращам за справка!

Потребителски аватар
B_A_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B_A_D » Пон 01 авг 2011 1:10

joromnt написа:Колега, можеш ли да ми обясниш защо го искаш да си купиш такъв кабел изобщо???
Та ти се чудиш дали колата ти има кан шина, а си тръгнал кабел да си взимаш диагностика да си правиш. Не се заяждам, но няма ли да е по-хубаво като ти се прииска диагностика да отидеш при някой дето ги чува нещата и той да види къде кво става.
Та ти ще прочетеш какви грешки има записани, ще си преведеш какво ги е причинило грешките евентуално, но ще можеш ли да си обясниш защо са се появили???

Не съм монтьор и никога няма да тръгна да си поправям сам колата! Взимам кабела защото искам да следя какво се случва с автомобила ми във всеки един момент. НЕВЯРВАМ НА МОНТЬОРИ ! Последния път като я карах на такъв бе6е заминал датчика на ABS-a и лампичката на таблото постоянно светеше, закарах я на майстор, закачи я на компютър и каза че десния е за смяна. Купих датчика и се оказа че и левия бил за нов ... Имам и още куп такива примери с пишман майстори но ще ви ги спестя. Дано си ме разбрал.

rudoni написа:ето пращам за справка!

За моя Golf непише нищо :(

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пон 01 авг 2011 8:30

виж и тук!

Потребителски аватар
B_A_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B_A_D » Пон 01 авг 2011 14:08

Според файла всички VW до 2001 са с ISO-9141 протокол. Благодаря ти колега като взимам кабела ще поръчам един и за теб ;)

владислав
Автомобил: Seat Leon ST
Двигател: CAXC 2015 - TDI CRBC

Мнениеот владислав » Пон 01 авг 2011 14:29

Аз съм с първият кабел и работи при мен, Ваг-кома си го свали от форума, има тема в Основен форум след 49-та страница.
Този дето ще ти дойде с кабела няма да работи или поне няма да е лицензиран и няма да може да правиш адаптация. Приятел си взел от този китайски сайт и по-евтин кабел и работеше.
С какъв windows си? 32 -битовият няма да има проблем, но 7-цата 64 пробвах и със vag-kom 311.2 и 409.1 не ще, само с vcds-lite 1 и нещо май беше, пак от форума но ми дава че има вирус.

Последна промяна от владислав на Пон 01 авг 2011 15:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 01 авг 2011 14:53

Колега, този от форума също не е лицензиран mhihi Дава ти, че има вирус, защото версията е пиратска. Антивирусните програми често засичат краковете като вируси. Просто игнорирай съобщението.

Адапрация дали можеш да правиш или не зависи както от софта, така и от кабела. Както казах, 409.1 е стара версия и според мен е безсмислено да се купува такъв за Г4.

Относно има ли CAN bus или не - мисля, че още в началото на темата написах как седи въпросът. Тези, които твърдят, че няма, вероятно се бъркат с това, че таблото няма CAN. По-новите модели (след 2003-та масово) използват CAN протокол за пренос на данни към таблото, за да могат да се реализират по-бърз пренос на данни и повече функции на "бордкомпютъра". Това обаче няма нищо общо с факта, че CAN се използва за осъществяване на връзка към двигателя и ABS-а, като това важи за всички модели Golf 4. Не че през K и L линиите не може да се прочетат грешките (т.е. и със по-стар KKL кабел и версия 409.1 става диагностика), но няма да има възможност за свързване с всички контролери и някои функции ще са невъзможни (както колегата е забелязал - адаптацията не е тръгнала).

Затова моят съвет към колегата, който търси кабел, е да прежали 10 евро отгоре и да си вземе с CAN bus. :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”