Вдига ли се разхода на гориво след смяна на джанти 14 със 15
- krasimir.ds
- Автомобил: vw golf 2
- Двигател:
Re: Вдига ли се разхода на гориво след смяна на джанти 14 със 15
От две седмици карам с 15 цолови джанти и първите ми впечетления са,че разхода ми се вдигна с малко.До сега бях с 14 цолови джанти,гумите с размер 175/65/14,а 15 цоловите гуми са отпред 195/50/15,отзад 195/60/15. Не съм карал много с петнайските и още не мога да разбера много добре какви са разликите ,но както писах и по горе ми се струва ,че с малко се вдигна разхода,може би 6-7 км на 100 в минус.Колата се държи доста по добре в завоите сега ,стойката съшо е много по добра с по големите джанти.Моля ако някой може да ми каже дали при смяната на тези размери гуми ще има отклонения в показанията на километража и скоростомера.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
Освен да хвърлим боб и да отгатнем каква кола караш?
- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
Марката и модела на автомобила нямат отношение тук,ако приемем че се кара със сериен размер гуми и джанти.
Отклонението в скоростомера е 1км/ч "+" при скорост 100.т.е ще показва 101км/ч!
Разхода си е същият,не се заблуждавай в друго.Тия 6-7 км +-винаги варират и ги има
Отклонението в скоростомера е 1км/ч "+" при скорост 100.т.е ще показва 101км/ч!
Разхода си е същият,не се заблуждавай в друго.Тия 6-7 км +-винаги варират и ги има

- stefan4o
Мда, съдейки по различните размери на 4те колела не съм убеден, че и преди това е карал със заводския размер, ама нейсе... Не се сещам за ФВ с такъв размер заводски
Иначе за другото съм съгласен с колегата по-горе 
Иначе за другото съм съгласен с колегата по-горе 
- dimopetkov
- Автомобил:
- Двигател:
И аз минах от 14ки на 15ки и почти не съм усетил разлика, може би с няколко стотин на 100 да се е вдигнал разхода, но това не е от значение

- krasimir.ds
- Автомобил: vw golf 2
- Двигател:
Извинявай stefan4o, колата ми е голф2 1.8 ,90к.с.Както тисах и преди джантите ги взех скоро и си бяха с тези гуми и те не са различни на четирите колела,разликата е че отпед са високи на 50,а отзад на 60,а в момента нямам завможност да си купувам други гуми.На моята кола няма написан размер за 15 цолови гуми ,но гледах за голф 3 със същия мотор и правилния размер е 195/50/15,каквито са моите предните ,така че има такъв заводски размер,а щом става за голф 3,не виждам защо да не става и за голф 2,все пак благодаря!
- stefan4o
195/50/15 е точният размер за теб. Аз също карам с такъв. Нямаш написан такъв размер поради простата причина, че този размер мисля заводски е само за ГТИ-ките от Мк2 серията. Иначе е баш 

- mania
- Автомобил:
- Двигател:
На ГТИ 3 също са стандартни. 195 и 205.
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
stefan4o написа:Мда, съдейки по различните размери на 4те колела не съм убеден, че и преди това е карал със заводския размер, ама нейсе... Не се сещам за ФВ с такъв размер заводскиИначе за другото съм съгласен с колегата по-горе
В упътването на моята тройка 175/65/14 го дават за зимни и летни.
Вдига ли се разхода на гориво след смяна на джанти 14 със 15 ???
Отговора може да си го дадеш сам! Дали ако носиш маратонки номер 44 и обуеш 45, дали ще имра разлика? На капачката на резервоара на повечето голфове са дадени размера гуми! АКо ги нямате е друга бира!
Отговора може да си го дадеш сам! Дали ако носиш маратонки номер 44 и обуеш 45, дали ще имра разлика? На капачката на резервоара на повечето голфове са дадени размера гуми! АКо ги нямате е друга бира!
- GREEN_lADY
- Автомобил:
- Двигател:
с малко, но да вдига се и може да се разбере на дълъг път 

- niki1_j
- Автомобил: Golf MK IV
- Двигател: ASZ
- Контакти:
Малко инфо и от мене .. както казват хората по-добре късно от колкото никога 
Както са казали колегите разлика няма как да няма и все пак наистина факторите са няколко - размер, тежест (гума+джанта) и вид на каучука.
Лично моят опит - Голф 4 бензин -> от 195/60/15 (знам че не е оригиналния р-р, но със спортното окачване това е е моя размер) към 235/40/17.
15ките бяха Клебер зимни разход 8-9 извънграда
17ките са Йокохама Адван А048 (семи слик
) - 10-11.
Първо разликата е в килцата и то доста значителна и второ - съпротивлението с асфалта.
Както се казва няма безплатен обяд.
Както са казали колегите разлика няма как да няма и все пак наистина факторите са няколко - размер, тежест (гума+джанта) и вид на каучука.
Лично моят опит - Голф 4 бензин -> от 195/60/15 (знам че не е оригиналния р-р, но със спортното окачване това е е моя размер) към 235/40/17.
15ките бяха Клебер зимни разход 8-9 извънграда
17ките са Йокохама Адван А048 (семи слик
Първо разликата е в килцата и то доста значителна и второ - съпротивлението с асфалта.
Както се казва няма безплатен обяд.
дига се разхода увеличава се стабилноста намалява се ускорението.
колкото двигателя е по-слаб , като се увеличи размера на джантата му се намалява ускорението и му се вдига разхода.
а на силен мотор като вр6 ако сложиш 14ски има вероятност да се пребиеш с висока скорост.
колкото двигателя е по-слаб , като се увеличи размера на джантата му се намалява ускорението и му се вдига разхода.а на силен мотор като вр6 ако сложиш 14ски има вероятност да се пребиеш с висока скорост.
- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
nikson85 написа:дига се разхода увеличава се стабилноста намалява се ускорението.колкото двигателя е по-слаб , като се увеличи размера на джантата му се намалява ускорението и му се вдига разхода.
а на силен мотор като вр6 ако сложиш 14ски има вероятност да се пребиеш с висока скорост.
Незнам как ще ги натикаш тия 14'' на Вр6

- galyaradeva
- Автомобил: Vw Caravelle 1998
- Двигател: VR6-140hp
- Контакти:
Със чук и тесличка влизат идеално
Аз имам Каравел от 15-ки скочих на 17-ки и не усетих разлика във разхода. Но пък затова е една идея по стабилен на пътя и завоите и две идеи по шумен даже дразни.
Аз имам Каравел от 15-ки скочих на 17-ки и не усетих разлика във разхода. Но пък затова е една идея по стабилен на пътя и завоите и две идеи по шумен даже дразни.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”