Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот wili98 » Пет 15 юли 2011 13:11

Я да видим сега.. кой не познава правилника за движение по пътищата.
Всъщност закона за движения по пътищата НЕ цитира, кой цват е разрешен и кой забранен...
Но затова има правилник.. и какво пише в него:
ПРавилник за прилагане на ЗДвП написа:чл.31.(7).Светлинните сигнали имат следното значение:
...
...
точка 4.

жълта светлина - означава "Внимание, спри!". Това не се отнася само за
онези от водачите, които в момента на подаването на този сигнал, след като им е
било разрешено преминаването, са толкова близо до светофара, че не могат да
спрат, без да създадат опасност за движението. При подаване на този сигнал на
кръстовище водачите, които навлизат или се намират в кръстовището, са длъжни да
го освободят.

ProvideR
Автомобил:
Двигател:

Глоба за превишена скорост чрез заснемане

Мнениеот ProvideR » Вто 19 юли 2011 20:05

Вчера получих по пощата Електронен фиш за налагане на глоба на стойност 150 лв. Приложена е и 1 снимка към фиша. Карах служебна кола в посока кръговото между Стара Загора-Димитровград. Винаги в този участък до летище Стара Загора карам с 50-60 км/ч, защото знам, че има скоростни камери и се пазя.
Определено съм сигурен в себе си и в скоростта, с която съм карал. 150 лв си е гавра!
Разпирах насам-натам приятели и ми казаха, че като ми изпращат фиша трябва да има не 1, а 2 или повече приложени снимки, за да се направи съпоставка времево, а и оттам как се изнася колата по пътното платно. На робот дето снима и може да прикачи скорост от някоя друга кола не вярвам.
Кажете какво мога да направя в случая, за да избегна тази глоба? Искам да подам обжалване и да си изискам други снимки от този ден, за да видя дали наистина е така.

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Вто 19 юли 2011 22:33

ако можеш, я го снимай този електронен фиш да го видим ;) иначе обжалвай и пред КАТ и пред съда, като в жалбата си напиши и това искане, съдът ще ги изиска служебно, но на теб надали трябва да се пращат всичките снимки

Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lucky7o » Чет 28 юли 2011 9:00

Здравейте колеги :)

Преди време получих "честитка" по пощата, отидох тъй като си мислех да не би да са ме снимали някъде с колата... Оказа се, че от 2005-та година, дължа на глобул 105 лв за които са ме осъдили... Днес в работата дойде писмо с, което ми правят запор на заплатата. Въпроса ми е : не би ли трябвало преди това (преди да ме осъдят) да получа някакво известие, да се ява някъде да дам касова бележка (примерно, ако съм си платил задължението - което не съм де) Има ли смисъл да се занимавам, или да си плащам ? 900 лв почти е с някакви такси за съди и разни глупости...

п.с Една приятелка работеше по това време в глобул и ни извади картите, никъде по договора няма мой подпис...

Потребителски аватар
Pokerstars
Автомобил: Audi A4 B7
Двигател: 2006

Мнениеот Pokerstars » Нед 31 юли 2011 16:05

Да попитам и аз,писаха ми фиш за преминаване през маркировка,но изпуснах седем дневният срок,въпроса ми е сега какво трябва да направя?Пише че ако не се заплати в срок се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичен изпълнител???Едва ли трябва да чакам някой да дойде сам да ми вземе 20-те лева,къде трябва да отида и да си го заплатя?

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Нед 31 юли 2011 22:11

lucky7o написа:Здравейте колеги :)

Преди време получих "честитка" по пощата, отидох тъй като си мислех да не би да са ме снимали някъде с колата... Оказа се, че от 2005-та година, дължа на глобул 105 лв за които са ме осъдили... Днес в работата дойде писмо с, което ми правят запор на заплатата. Въпроса ми е : не би ли трябвало преди това (преди да ме осъдят) да получа някакво известие, да се ява някъде да дам касова бележка (примерно, ако съм си платил задължението - което не съм де) Има ли смисъл да се занимавам, или да си плащам ? 900 лв почти е с някакви такси за съди и разни глупости...

п.с Една приятелка работеше по това време в глобул и ни извади картите, никъде по договора няма мой подпис...

колега, твойто си е направо достоен случай да се посъветваш с адвокат ;)
За теб най-добрият случай би бил, ако можеш, да обявиш договора за нищожен поради липса на съгласие, а най-малкото е да обжалваш тая сума от 900лв, дето ти я е постановил ЧСИ-то, защото за вземане от 105лв. адвокатският хонорар ще е около 150 и толкова някъде такси, демек съдът може да я намали до 400-450лв. Имай предвид, че срокът ти да обжалваш чрез ЧСИ до окръжен съд е 7 дни.

smirkerbear
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smirkerbear » Пон 01 авг 2011 18:58

при колко промила алкохол ти вземат книжката?

ivelin1476
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivelin1476 » Вто 02 авг 2011 17:12

smirkerbear написа:при колко промила алкохол ти вземат книжката?

10 :drunk

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 03 авг 2011 16:51

wili98 написа:Я да видим сега.. кой не познава правилника за движение по пътищата.
Всъщност закона за движения по пътищата НЕ цитира, кой цват е разрешен и кой забранен...
Но затова има правилник.. и какво пише в него:
ПРавилник за прилагане на ЗДвП написа:чл.31.(7).Светлинните сигнали имат следното значение:
...
...
точка 4.

жълта светлина - означава "Внимание, спри!". Това не се отнася само за
онези от водачите, които в момента на подаването на този сигнал, след като им е
било разрешено преминаването, са толкова близо до светофара, че не могат да
спрат, без да създадат опасност за движението. При подаване на този сигнал на
кръстовище водачите, които навлизат или се намират в кръстовището, са длъжни да
го освободят.

Нещо подобно написах във възражението в самия акт. Незнам дали са го взели предвид, но паричната голба е минималната - 50лв. Искам да похваля сайта www.i-kat.org. Регистрирах се, пуснах си справка за НП, получих я след няколко часа, с размера на глобата, сметка и код по който да ги преведа и онлайн запазване на час за получаване на отделно гише за където не ти трябват билетчета и не се чака :да:

Потребителски аватар
azzurro
Автомобил:
Двигател:

Неточност в акт?

Мнениеот azzurro » Нед 07 авг 2011 1:58

Здравейте, колеги! Имам следното питане... писаха ми вчера акт за неспазване на знак Г4/ако не се лъжа/ както и да е няма значение... та нямах никакви възражения, бях си виновен казах си да ми пишат каквото трябва, писаха, лека работа им пожелах и си заминах. Сядам сега на спокойствие да го погледна този акт и виждам, че ми е объркано егн-то, понеже като ми го дадоха да подпиша четох, но не и имената и егн-тата, а само написанато относно нарушението.. не очаквах че може да са толкова интелигентни че да объркат нещо при преписването на личните ми данни... мога ли когато отида в понеделник в кат да обжалвам - да си спестя 50лв и 4т., има ли смисъл и има ли изобщо някакъв закон относно фактическите неточности? все пак ако преведа пари дали ще стигнат където трябва... и изобщо какво да направя!? ако някой е имал подобен опит ще съм благодарен! Поздрави :)

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Пет 12 авг 2011 9:20

Pokerstars написа:Да попитам и аз,писаха ми фиш за преминаване през маркировка,но изпуснах седем дневният срок,въпроса ми е сега какво трябва да направя?Пише че ако не се заплати в срок се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичен изпълнител???Едва ли трябва да чакам някой да дойде сам да ми вземе 20-те лева,къде трябва да отида и да си го заплатя?

Ами сега колега, фиша автоматически става Акт и няма да платиш 20 лева, а ще са повече и ще гърмят и точки от талона.

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 12 авг 2011 11:28

ivo_555 написа:Колега, щом не си съгласен с акта, отиди и си напиши възраженията и в КАТ! Иначе не искам да взимам страна в това дали си виновен или не, но просто го приеми като съвет, като видиш зелена светлина, без брояч, и не си видял кога е светнала, т.е., може тя вече да е към края си, премести си крака на спирачката, и дори намали, за да можеш да спреш като светне жълтото, пък ако не светне пак ще си минеш! Иначе оправданието "минах на жълто защото не можах да спра" за мен е доста относително нещо, по принцип за да не можеш да спреш на жълто, значи вече не виждаш светофара, обаче щом си го видял в повечето случай има време да се спре!

:screwy
Просто обръщайте по-голямо внимание на пешеходните светофари mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
Танков
Автомобил: Golf MK1
Двигател:

Мнениеот Танков » Пет 12 авг 2011 11:48

hooligans написа:
ivo_555 написа:Колега, щом не си съгласен с акта, отиди и си напиши възраженията и в КАТ! Иначе не искам да взимам страна в това дали си виновен или не, но просто го приеми като съвет, като видиш зелена светлина, без брояч, и не си видял кога е светнала, т.е., може тя вече да е към края си, премести си крака на спирачката, и дори намали, за да можеш да спреш като светне жълтото, пък ако не светне пак ще си минеш! Иначе оправданието "минах на жълто защото не можах да спра" за мен е доста относително нещо, по принцип за да не можеш да спреш на жълто, значи вече не виждаш светофара, обаче щом си го видял в повечето случай има време да се спре!

:screwy
Просто обръщайте по-голямо внимание на пешеходните светофари mhihi mhihi mhihi

не винаги помагат... направи ляв завой на T образното кръстовище пред гробищата в орландовци идвайки от сточна гара и ще се убедиш че светва жълто за колите и чак тогава червено за пешеходците.. иначе аз дори на брояч винаги гледам пешеходните светофари но на няколко места виждам несъответствия така че просто при светофари намалявайте или поне не давайте газ :)

Потребителски аватар
STEYN
Автомобил: A4 B6
Двигател: AVF

Мнениеот STEYN » Пет 12 авг 2011 12:53

Колеги въпрос за скутер /50 кубиков, хонда дио/ - имам оферта да го купя, документи има, но са на някакъв предишен собственик - стар талон и елипсовиден номер. За скутери прочетох, че не е задължително да се слага квадратен номер. Ако да кажем скутера е изряден откъм гражданска и пътен данък и аз имам документите на реалния собственик, има ли проблем да го карам аз? Положението няма ли да е същото все едно съм взел колата на приятел?

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Нед 14 авг 2011 11:39

Бях питал преди за халогените и получих отговор,че може да ми направят проблем .... А в чужбина могат ли да се използват или закона е за всички държави ?

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”