Главоблъсканицата - 23" и 24" бюджетни монитори

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Главоблъсканицата - 23" и 24" бюджетни монитори

Мнениеот escrime » Пет 12 авг 2011 11:59

Ето, че и аз съм пред дилемата, за която е питано и писано много. Твърдо съм решил, че повече от 400 лв. няма да дам за монитор и че той трябва да е поне 23", за предпочитане 24".

Каква е целта на темата? - Да нахвърлям малко полезни (поне за мен) размисли и заключения от доста изчетена информация до момента. Надявам се, че и други колеги биха споделили лични наблюдения и полезна информация от подробни сравнителни тестове.

Търпя критика, ама да не ме закопате... :oops:

1. LED или CCFL лампа като подсветка?
Много е модерно на новите монитори и телевизори с големи червено-зелено-сини букви да е шляпнато LED. И какво от това?

Няма да изпадам в подробности за самата технология... Гугъл би се справил много по-добре от мен, така че направо към личните ми изводи...

Диодите като подсветка са въведени с 3 основни цели - ниска цена, издържливост и икономичност. Масово се рекламират с налудничави показатели на динамичен контраст от порядъка на 50 000 000 към 1 и обещават яркостта на слънцето. Оказва се, че на практика нещата не стоят съвсем по този начин.

Огледайте подробно спецификациите на бюджетните LED монитори и ще видите, че MTBF (средно време до дефект) е от 15 000 до около 30 000 часа. На първо четене това е предостатъчно. Интересното е, че CCFL мониторите масово са с показател от порядъка на 50 000 часа и повече. Не, че има явна причина да ползвате един единствен монитор в следващите 20 години, но просто дава повод за размисъл...

Същото е и по отношение на икономичността. Оказва се, че един LED монитор най-често консумира средно около 30 - 35W. Asus MS246H, който е със CCFL технология черпи абсолютно същото количество ток като модела със светодиодна подсветка. А има и обратни примери - Dell ST2310 е по-икономичен от Dell ST2320L, който е LED.

По отношение на цената е ясно - светодиодите са по-евтини. Добрият маркетинг, обаче, си върши работата и като правило LED мониторите са по-скъпи от еквивалентните CCFL модели.

Интересен факт за динамичния контраст - всеки производител го измерва по различен начин, в различни условия, т.е. на практика не виждам как може да се използва като аргумент факта, че Philips предлагат 20 000 000 : 1, а HP "само" 3 000 000 : 1... :lol: Още по-интересното е, че измерени с една и съща техника, LED дисплеите понякога се оказват с по-нисък контраст! :lol:

Иначе яркостта е на лице, няма спор в това. Бялото е искрящо, черното изглежда дълбоко. Е, понякога само изглежда, докато не се изгаси лампата. Точно там е следващият проблем... За да може да има изключително бяло и истинско черно, то тъмните тонове трябва да бъдат допълнително подтискани, за да не "кърви" подсветката през тях. Резултатът само един - загуба на динамика и детайли при сенките и тъмните сцени. Това се отразява и на останалата част от палитрата по сходен начин. Силата на цвета е пряка функция на силата на подсветката и на LED монитор цветовете като правило изглеждат "по-живи", но не и съвсем реални.

В крайна сметка светодиодните дисплеи обикновено (винаги има изключения) изглеждат по-драматично, с по-силно бяло и много наситени цветове. Това, което се губи е реалната цветова гама и детайлите в тъмните изображения. Много е важно да се има предвид, че LED монитор с IPS матрица в момента не може да се намери в размер 23 или 24 инча и на цена до 400 лв. Основно имам предвид TN монитори като сравнявам LED и CCFL.

2. Ъгъл на виждане.

Ходих, гледах, ползвах вкъщи и на работа монитори със обичайните 170/160 градуса зрителни ъгли. Стигам до заключението, че за мен лично са недостатъчни. Ако се приближите до такъв монитор с размер поне 23", или се излегнете в стола, веднага се вижда натрапчивата загуба на цвят и контраст в някой от ъглите. Все още не мога да обясня защо толкова ме дразни това. Очевидно е, че на много, много хора не им прави почти никакво впечатление. Мен, откровено казано, ме вбесява нуждата главата ми да е центрирана право срещу монитора. Не винаги ми е удобно и винаги почвам да се взирам там, където ъгълът е недостатъчен и картината се губи...

Решението - IPS, MVA, sPVA и т.н. Проблеми - цената и времето за реакция...

3. Възпроизвеждане на цветовете.

90% от бюджетните монитори са с TN матрица. Това почти моментално праща характеристиката в 68% от реалното цветово пространство. Всъщност проблемът е, че реално не са 68, а по-малко... Тук и калибровка рядко помага. Да, може да се подобри възприятието, но истинският набор цветове си остава ограничен. Аз не се занимвам с дизайн и фотография, но много, много дълго съм ползвал професионален CRT монитор и явно толкова съм свикнал с него, че това започва да ми прави впечатление веднага... За непрофесионалисти най-често тази оценка е чисто субективна.

Решението и проблемите са като в 2.

4. Скорост на реакция на матрицата и какво по дяволите е сиво - сиво (gray to gray)?

Още един интересен факт - показателят за скорост сиво - сиво е по избор на производителя. Точно като динамичния контраст, този показател се мери при каквито условия и с каквито нюанси на сивото е удобно за да се постигне по-добър резултат. Сравнението почти винаги не е меродавно само по заводска спецификация. Един монитор, който се продава като 2 или 5 ms, може да има реално време за реакция (включено - изключено) от 16 - 18 ms. Едно е сигурно - TN матриците са по-бързи. Вижда се и при игра и във филми. Образите се променят по-бързо и го няма "ореола" около фигурите, който се получава, когато се "форсира" матрицата с цел по-малко следи и сенки при движение на образите. След доста тестове стигам до заключението, че за мен лично е достатъчен средно бърз монитор. За да видя реалното забавяне обикновено ми се налага да се взирам продължително време и да очаквам да се появи омразния "motion blur".

Отново предполагам, че е въпрос на субективно усещане, но при всички положения съм сигурен, че един бавен монитор може да изкара всекиго извън нерви.

5. "Кървене" на матрицата, еднаквост на дисплея.

За съжаление тук нямам какво да напиша. Най-хубаво е да се тества на тъмно. Има примери за доста добри TN монитори с LED и за доста лоши IPS със CCFL, както и за обратното. При всички положения не пропускайте да се огледате за по-светли ъгли в сравнение с центъра на дисплея и дали едната половина не е по-светла от другата.

6. Гаранция Франция.

Крайно препоръчително е гаранция за всеки пиксел и съответно колкото повече, толкова по-добре. Прави ми впечатление, че марката и цената не могат да са единствена гаранция. Може да дефектира всякаква техника - и EIZO и NEC и Hanspree. На каквото и да се спрете и на каквото и да се дължи избора - застраховани няма!

На какво се спрях аз, ако някой изобщо стигне до тук без да се е отегчил до смърт :arrow: http://www.dell-bg.net/product/category/23/id/8093/

Следващата седмица мисля да го купувам. Ако някой може да предложи нещо по-добро - сега е момента! :lol:

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Re: Главоблъсканицата - 23" и 24" бюджетни монитори

Мнениеот Bobi_S13 » Пет 12 авг 2011 15:13

знаех си, че съм направил правилния избор като те замъкнах с мене да купуваме монитор/теУевизор :kissy:

евала за труда баце гоУем си :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown

п.п. Иво, да манеш ограничението за емотите ( ся трябва да броим) :beat_butt2

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Съб 13 авг 2011 12:10

:oops: :oops: :oops:

Нещо, обаче, никой не иска да ме разубеди... :Mr Green Fun

Ако някой може да предложи нещо друго интересно - нека казва, че съм лапнал въдицата... mhihi

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 13 авг 2011 14:24

Отнасяй плувката :mrgreen:

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Съб 13 авг 2011 14:38

escrime написа::oops: :oops: :oops:

Нещо, обаче, никой не иска да ме разубеди... :Mr Green Fun

Ако някой може да предложи нещо друго интересно - нека казва, че съм лапнал въдицата... mhihi

Нямаш ядове, разубеждавам те. Изобщо не очаквай от този Dell да е с качеството на легендарния 1905FP например - ето чети малко - http://hardwarebg.com/forum/showthread. ... 2%D0%B0%29

Защо не си вземеш направо един 32" телевизор, както са им паднали драстично цените стига да имаш място е по-добрия избор според мен. ;)

Според мен LED технологията има единственото предимство пред по-старите модели с катодна лапма, че харчи малко по-малко ток и е леко по-тънък. Другото е маркетинг за да си продадат новата продукция. ;)

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 13 авг 2011 15:12

Може би са малко по ярки новите - на гледане имам предвид

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Съб 13 авг 2011 15:38

Тюх, как забравих за flickering да драсна... :banghead:

Четох доста за стробо ефекта не само по нашите форуми и стигам до заключението, че си искам обратно CRT-то... mhihi

Лошото е, че не обичам да си сменям техниката и поради това обикновено си задавам трудно съвместими параметри. :|

1. Широкоекранен, FullHD
2. 23" или 24". Откровено казано 27 или 32 ще ми дойдат в повече. Да, за филми ще е супер, но освен че трябва да му търся място, трябва да се чудя и от какво разстояние да го гледам, когато си върша работа (не се занимавам с графична обработка или поне не често)...
3. По възможност IPS или пък VA матрица, но не и бавен монитор
4. Или нов или задължително със задоволителна гаранция (абсолютен минимум 1 г. и да е с възможност за продължаване)
5. В никакъв случай над 400 лв., защото ми се струва крайно неоправдано за личните ми нужди

Принципно харесвам ревютата на Retro PC mania, но всяка жаба да си знае гьола. Аз не съм художник или дизайнер и няма как напълно да оценя истинско 24-битово цветоотделяне. Като почти напълно редови потребител пък изключвам варианта да си взема 21" монитор с отношение на страните 4:3, произведен преди 6-7 години на цена над 200 лв.

П.П.: В офиса и вкъщи от няколко месеца ползвам монитори с TN матрици. Да, трагични са, но да си призная - стробо ефекта не го улавям при нормална работа (яркост около 30-40%).

П.П.2: Въпросният Dell вероятно ще го купя на цена чувствително под пазарната и с възможност да си избера конкретната бройка и ревизия на панела.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 13 авг 2011 16:04

Само да отворя една скоба- Откакто взех ИБМ преоткрих 4:3 8) Как ще им искат над 200 лева,тея луди ли са аз навремето го взех Даймъндтрон тръбата на 22 инча за 120 и ми служи вярно 7 години

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Съб 13 авг 2011 16:09

escrime написа:...
П.П.2: Въпросният Dell вероятно ще го купя на цена чувствително под пазарната и с възможност да си избера конкретната бройка и ревизия на панела.

При това положение мисля няма друга алтернатива.
btw ако ще го ползваш за игри или за нещо по-сериозно от сърфиране и гледане на филми ще ти трябва и мощна видеокарта, че с тая резолюция ... нали се сещаш ;)

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Съб 13 авг 2011 19:08

Matematiks написа:Само да отворя една скоба- Откакто взех ИБМ преоткрих 4:3 8) Как ще им искат над 200 лева,тея луди ли са аз навремето го взех Даймъндтрон тръбата на 22 инча за 120 и ми служи вярно 7 години

Моят IBM P275 също го ползвах около 6 години и го купувах около 100тина пари. Преди него имах Dell 21"... Може би не се изразих правилно в предишното мнение... имах предвид истински професионално LCD с размер около 20". Примерно това -> http://www.rmania.net/monitori-hp----lp ... ps-69.html

Никой не му отрича предимствата, но предпочитам нов, особено при такава цена...

Miki, на ясно съм с видеЛото. Зимата вероятно ще почвам нова конфигурация, че със сегашната сигурно и Minesweeper ще ми насича във FullHD... mhihi

Благодаря за съветите, колеги. :да:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Нед 14 авг 2011 16:00

Какво ще кажеш за този? HP LP2475w. Една колежка по някаква случайност се е оборудвала с такъв служебен и от както го видях на живо ми е като муха в главата. Аз работя на HP L2445w, но хич не го харесвам (може би защото преди него бях с LP2065, който е много по-класен монитор, но ми утесня).

Последна промяна от radi_nrj на Нед 14 авг 2011 22:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Нед 14 авг 2011 19:30

Адски много ми харесва това HP, но ми е много извън бюджета. :cry: Иначе съм наясно и с него като ревюта...

Същата е историята и с ZR24w... :|

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Нед 14 авг 2011 20:30

Eй, спецове, аз съм с Philips 23" 231E.
Да го хвърлям ли?

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Нед 14 авг 2011 20:53

Ако ще го хвърляш, кажи къде живееш да те дебна... mhihi
Ще се прежаля с TN-а... mhihi

Точно един Филипс ме караше да се чудя дали да не скоча на прост потребителски монитор с TN матрица -> Цък тука

Интересното е, че му дават по спецификация по-широки ъгли от обикновеното, но на живо не ме впечатли много. Една идея по-добре ми се стори от останалите в магазина, но разликата не беше голяма.

Не са лоши Филипсите от опита ми до момента. Щом ти върши работа, не те болят очи и ти харесва - ползвай си го. ;)

Иначе най-лесно е да се препоръчва, ама друг да плаща. ;)

Имаш ли нужда от нещо по-сериозно?

Потребителски аватар
blaze
Автомобил: Кораб Майка
Двигател: AHF BAU

Мнениеот blaze » Нед 14 авг 2011 21:22

Едва ли ще ти допадне LG, аз изобщо не ги люблю, но според средствата преди няколко месеца си взех този:
http://www.technomarket.bg/products/090 ... -m2262d-pc

Който беше на промоция, пак в техномаркет за около 320.00лв
Веднага ти казвам предимствата:
- има много и всякакви входове и изходи (не са описани всички, но има USB, MMC, 2xHDMI, 2xEuro, 2x, RGB...и т.н.)
- има ТВ тунер, който се справя доста добре с HD пакетите от Булсат ком
- може да спираш светлината на индикатора ON/OFF - обожавам тази функция! На тъмно като гледаш е много разсейващо да свети някъде си диод....
- ъгъла и качество на виждане е достатъчно приятен
- комплекта е в изобилие от кабелчета и праходници и т.н. за да се позлва пълноценно
- приятно меню и интерфейс

И недостатъците:
- LG :mrgreen:
- малко е капризен приемника за дистанционното
- няма наклон на долу от стойката, само в другите посоки (това означава, че ще е експеримент да го сложиш на мясо по-високо от полезрението ти)
- бавничко превключва между режимите на работа (около5-8сек)

Поправка: Излъгал съм.... с "23 съм на същия модел.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”