Здравейте,
Предстои ни пътуване до гореспоменатия остров и в тази връзка се опитвам да набавя по-актуална информация. Последните няколко дни получих много, разностранна и непотвърдена информация която бих искал да сверя.
- пътят от Солун до Игуменица вече е изцяло магистрала, пътната такса трябва да е 5.80 EUR (както е и според viamichelin.de). Пътят включва общо 55 тунела.
- на границата допускат резерв от гориво до 10 л.
- в Игуменица има по-евтини локални фериботи, които пътуват само до острова на около 1 час (тук се интересувам само за тези по-евтини фериботи, http://www.ferries.gr ми е известен)
- към момента най-евтиния дизел може да се намери на 1.50 EUR/литър (всъщност тази информация ми е от о. Закинтос, незнам дали е така по магистралата Солун - Игуменица)
Ще ми е полезна всякаква друга потвърдена информация.
Също така искам да помоля за конкретна информация. Тълкувания, мнения, разсъждения и позиции не биха се отразили добре на темата.
Благодаря предварително на отзовалите се
Пътуване до о. Корфу (Керкира)
- fichtenweg
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AHH
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Пътуване до о. Корфу (Керкира)
Обърни се към Deadman, той ходи там преди половин година и ще ти даде инфо за пътя.
Иначе от дир.бг днес разбирам, че в Гърция е абсолютно забранено да караш с теглич както и да караш със затъмнени стъкла. Идвал е някакъв техен шеф днес в бг. Ако това те касае разбира се.
http://dnes.dir.bg/news/gartzia-mvr-kur ... 30461?nt=4
http://dnes.dir.bg/news/gartzia-shofyori-6707810?nt=14
Иначе от дир.бг днес разбирам, че в Гърция е абсолютно забранено да караш с теглич както и да караш със затъмнени стъкла. Идвал е някакъв техен шеф днес в бг. Ако това те касае разбира се.
http://dnes.dir.bg/news/gartzia-mvr-kur ... 30461?nt=4
http://dnes.dir.bg/news/gartzia-shofyori-6707810?nt=14
- fichtenweg
Колега, благодаря за полезното инфо
. Ще пробвам да открия колегата Deadman.

-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
fichtenweg написа:- на границата допускат резерв от гориво до 10 л.
Това не го разбрах. На 20-ти миналия месец се прибрах от почивка в Гърция, бях с пълен резервоар натам, там не съм зареждал. Проблеми не съм имал.
fichtenweg написа:- към момента най-евтиния дизел може да се намери на 1.50 EUR/литър (всъщност тази информация ми е от о. Закинтос, незнам дали е така по магистралата Солун - Игуменица)
Мда, цената се движи около 1,40-1,55 за литър
- fichtenweg
bnick написа:fichtenweg написа:- на границата допускат резерв от гориво до 10 л.
Това не го разбрах. На 20-ти миналия месец се прибрах от почивка в Гърция, бях с пълен резервоар натам, там не съм зареждал. Проблеми не съм имал.
колега, до о. Корфу ни чака много повече път отколкото до Халкидики или изобщо северна GR. От друга страна обаче, като се замисля, особена полза от резервно гориво в това количество (на фона на общите разходи) няма - да ми спести най-много 3EUR. Така чe игнорирайте този въпрос.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Магистралата е платена след Солун и директно излиза на пристанището. Зареди си гориво, защото в Гърция по магистралите няма много бензиностанции, а често трябва и да излезеш от магистралата за да заредиш (това с 10 литра е някаква глупост)
В Гърция се кара леко и спокойно, просто не се прави на състезател, защото там са предубедени към бг самоубиците (не че си нямат местни, но все пак са си техни
)
На Корфу е красиво
В Гърция се кара леко и спокойно, просто не се прави на състезател, защото там са предубедени към бг самоубиците (не че си нямат местни, но все пак са си техни

На Корфу е красиво
- fichtenweg
Интересен, много детайлен и сравнително актуален 7 дневен пътепис за о. Корфу
- addicted
- Автомобил:
- Двигател:
Колега,последно пътувах преди година за Корфу.Магистралата е напълно готова,движението се отбива само ако се налага нещо инцидентно.На границата тук бяхме заредили догоре и минахме без проблем
Както е казал един от колегите,бензиностанции по магистралата няма,ще се наложи да слизаш от нея в малките градчета,за да наливаш.С фериботите е следното : ако отиваш за Лефкими (южната част на Корфу) пътя е около 40 минути....за столицата Керкира ако отиваш - около час и половина.За съжаление не помня какви бяха цените 

- Burner_inc
- Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
- Двигател: BLS 2009
Колеги, резерв от гориво е гориво в туби 

- fichtenweg
Е да все за туба е ставало дума, от самото начало на темата. Само че, както писах по-горе игнорирайте тази точка.
Благодаря за инфото колежке addicted, цената на ферибота е ~ 38 EUR лек автомобил + по 8 EUR на пътник. Имам информация, че вече може и да има бензиностанции на магистралата, но така или иначе съм решил на Янина да заредя, тъй като се очаква на острова да е малко по-скъпо горивото.
Благодаря за инфото колежке addicted, цената на ферибота е ~ 38 EUR лек автомобил + по 8 EUR на пътник. Имам информация, че вече може и да има бензиностанции на магистралата, но така или иначе съм решил на Янина да заредя, тъй като се очаква на острова да е малко по-скъпо горивото.
- lavidaloca
- Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
- Двигател:
Миналата седмица се върнах от Керкира и ще се опитам да ти дам що годе достоверна информация. Пътя е много добър нямай притеснения. Магистралата от Солун до Игуменица е безупречна. Проблема и е, че е още нова и няма достатъчно инфраструктура, което значи че или трябва да се заредиш добре от България или някъде около Солун да понапълниш - от Солун до Игуменица има само 1 бензиностанция на Шел. Засега пуктовете за Тол таксата на магистралата са 2 (действащите) иначе общо 6 мисля бяха. Таксата е 2,80 евро за лека кола. Самата магистрала слиза почти до пристанището така че в игуменица не вярвам да имаш проблем.Със самия ферибот пътуването е около 1час и 15минути, ако акостира на Лефкими. Оттам до Керкира имаш около 45-50км. Не се притеснявай и не се презапасявай с гориво, на острова има достатъчно бензиностанции! Почти във всяко едно селище има по една бензиностанция на ЕКО, на места има и на БП. Цените варират около 1,74-1,76 евро за бензина и 1,45-1,48 за нафтата. Аз лично не видях да продават никъде по пътя си газ. С това на първо време мога да ти помогна, ако има още нещо питай 

- fichtenweg
Върнахме се на 14.08 от Керкира, не съм се презапасявал с гориво но и не ми се е налагало да зареждам на острова, въпреки че минахме към 500 км. Действително имаше бензиностанции от всякаква марка в изобилие. Намерих с нави преди да тръгна 2 BP бензиностанции на много удобно място в Игуменица точно по пътя за порта и зареждах оттам и в двете посоки. Между другото най дългия тунел на отиване е 5.4км а на връщане 4.5 км. Продължителността на пътуването между Игуменица и Корфу зависи от гемията на която ще попаднеш. По старите го правят за над 2 часа, а по-новите и за 1,5. Лефкими ми беше далеч спрямо крайната точка на пътуването. Между другото между Солун и Игуменица има и друга бензиностанция (мисля че се казваше "елин"). Работещите толове са 2 от общо 5
Благодаря все пак за инфото.
Благодаря все пак за инфото.
аз колега ходя втора по дред година на керкера.-Страхотно място.Относно горивото слагам 50л.нафта в багажника и газ.Миналата година два пъти ме спираха гръцките полицай и отварям багажника виждат горивото-никакъв проблем.само тази година са дигнали малко таксите по магистралите след солун 2.80 евро а миналата година беше 2.00.
Сравнение с миналата година ферибота от игуменица е по евтин с около 4.00евро.Тази година беше 42 евро а миналата 46. това е до Левкимви
Сравнение с миналата година ферибота от игуменица е по евтин с около 4.00евро.Тази година беше 42 евро а миналата 46. това е до Левкимви