пътуване в чужбина със затъмнени стъкла

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: пътуване в чужбина със затъмнени стъкла

Мнениеот icoico » Нед 14 авг 2011 13:49

mufin написа:
icoico написа:Това къде си го написал на български?

Ами малко по-нагоре, в преден пост...
:banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

...си написал:
...For front and rear windows the current law states that the transparent parts of a vehicle must ensure that the driver and passengers are visible at all times, because of this it seems that dark tints are prohibited....

според актуалния закон,през предните и задните стъкла водачът и пътниците трябва да бъдат видими през цялото време,поради което изглежда затъмняването е забранено? :roll: :idea:
Или не съм го прочел,или не съм си превел нещо правилно?

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Нед 14 авг 2011 13:55

icoico написа:според актуалния закон,през предните и задните стъкла водачът и пътниците трябва да бъдат видими през цялото време,поради което изглежда затъмняването е забранено?[/color] :roll: :idea:
Или не съм го прочел,или не съм си превел нещо правилно?

Ами...... не си си превел правилно
it seems that dark tints are prohibited

не е същото като

изглежда затъмняването е забранено

Попитай някой по-добре с английския

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 14 авг 2011 14:01

mufin написа:

...Попитай някой по-добре с английския

Питам де...преведи го в прав текст.Значи според актуалния гръцки закон полицаят може да те спре и да ти свали номерата основавайки се на това,че не те вижда през задното стъкло?Няма измерване на светопропускливост,няма тинтири-минтири?

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Нед 14 авг 2011 14:06

Ами означава :
"Изглежда тъмното затъмняване е забранено"

Сигурно правиш разлика със

"затъмняването е забранено"

В Гърция всяка втора кола е затъмнена отзад, а в южните райони и отпред.
Като попитах хазяина си миналата година на остров Закинтос дали ще има проблем със затъмнени задни стъкла, той се смя със глас по телефона

Ти имал ли си проблеми някъде в Европа за затъмнени ЗАДНИ стъкла?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 14 авг 2011 14:27

mufin написа:Ами означава :

миряса ли?

Ти имал ли си проблеми някъде в Европа за затъмнени ЗАДНИ стъкла?

Нямам затъмнени стъкла :dontknow: Иначе в Германия се оказва ,че трябва да имаш някакъв си ABG-сертификат за фолиото,или колата ти да е минала TÜV с него.Което пак ме подсеща колко пъти съм предупреждавал колеги за афтърмаркет ксенона,никой не вярваше докато не "изгоря"(буквално mhihi) , първата жертва. Хубаво,че полицаите обикновено не обръщат внимание на такива дребни подробности...засега :roll:

mufin написа:
...В Гърция всяка втора кола е затъмнена отзад, а в южните райони и отпред.
Като попитах хазяина си миналата година на остров Закинтос дали ще има проблем със затъмнени задни стъкла, той се смя със глас по телефона

Когато в един ресторант в Патра обясних,че не пия алкохол защото съм с кола собственикът и целия персонал направо се натъркаляха от смях :Mr Green Fun
Въпреки това не бих убеждавал никого тук,че в Гърция алкохолът е разрешен...

Потребителски аватар
UnLucky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот UnLucky » Нед 14 авг 2011 15:24

icoico написа:

mufin написа:

Когато в един ресторант в Патра обясних,че не пия алкохол защото съм с кола собственикът и целия персонал направо се натъркаляха от смях :Mr Green Fun
Въпреки това не бих убеждавал никого тук,че в Гърция алкохолът е разрешен...

:bowdown :да: Ако мислеха всички като колегата, Куките щяха да са безработни, а(погребалните агенции) Мойра нямаше да мине от ЕТ на ООД! mhihi

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Нед 14 авг 2011 15:32

Изяснихме ли че няма международни разпоредби за забрана на затъмняване освен фабричното.
И че в повечето ЕС държави със задни затъмнени нямаш проблеми (кои точно - пише в списъка)при определни условия (най-често странични огледала)

Потребителски аватар
badov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот badov » Нед 14 авг 2011 17:35

За задни стъкла няма проблем!При мен дори на багажника е затъмнено и никакви проблеми.Всяка втора кола във Франция и Германия е със затъмнени задни стъкла, а има и доста изцяло затъмнени (без предното разбира се).Щом тук си ги карат със затъмнени стъкла, значи не е забранено.Ако беше забранено нямаше да си ги правят хората, понеже глобите са адски солени дори и за тях!Според мен проблеми не правят само, че по границите доста надничат какво имаш отзад и те карат да отваряш цялата кола.Общо взето е това :D

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 14 авг 2011 21:13

mufin написа:Изяснихме ли че няма международни разпоредби за забрана на затъмняване освен фабричното.
И че в повечето ЕС държави със задни затъмнени нямаш проблеми (кои точно - пише в списъка)при определни условия (най-често странични огледала)

Нямаш проблеми при условие,че си носиш съответния документ,издаден от съответната техническа служба(не от производителя),че съответното затъмняване не е в разрез със съответния закон в съответната държава :roll:
Aко трябва да цитирам съответния немски закон,нямаш право да пипаш стъклата,които са от непосредствено значение за видимостта на водача.Няма предни,задни,леви и десни :idea:

§ 40 StVZO - Scheiben, Scheibenwischer, Scheibenwascher, Entfrostungs- und Trocknungsanlagen für Scheiben
(1) Sämtliche Scheiben - ausgenommen Spiegel sowie Abdeckscheiben von lichttechnischen Einrichtungen und Instrumenten - müssen aus Sicherheitsglas bestehen. Als Sicherheitsglas gilt Glas oder ein glasähnlicher Stoff, deren Bruchstücke keine ernstlichen Verletzungen verursachen können. Scheiben aus Sicherheitsglas, die für die Sicht des Fahrzeugführers von Bedeutung sind, müssen klar, lichtdurchlässig und verzerrungsfrei sein.

Тук падаш в ръчичките на съответния чичко полицай и за да излезеш сух от водата ти трябва именно този документ :deal Почти никой полицай няма да седне да ти иска такива подробности ако не си те е заплюл поради някаква причина,но ако недай боже удариш някого при движение назад да речем ,и ти напишат в акта "несертифицирано затъмняване на стъкло от непосредствено значение за видимостта на водача"...гориш не ами...

В повечето държави също films must be homologated in an appointed lab (applies UN-ECE R43) :roll:

Макаронаджиите will soon accept ABG certifed films

За Гърция мисля се разбрахме:

Тази извадка от закон не се наемам да коментирам в оригинал mhihi :
ΆΡΘΡΟ 81 ΠΑΡ.7
Τα διαφανή μέρη των αυτοκινήτων, οχημάτων και των ρυμουλκουμέ-
νων, τα οποία αποτελούν τμήμα του αμαξώματος αυτών, περιλαμβανομένου
και του ανεμοθώρακα καθώς και οποιουδήποτε εσωτερικού χωρίσματος, επι-
βάλλεται να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε, αφ’ ενός μεν, σε περί-
πτωση θραύσης τους, ο κίνδυνος τραυματισμού προσώπων να μειώνεται στο
ελάχιστο, αφ’ ετέρου δε να είναι ορατός τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβαίνο-
ντες αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνι-
ών και Δημόσιας Τάξης καθορίζονται οι προδιαγραφές των μεμβρανών που
επιτρέπεται να επικολλώνται στα παράθυρα πίσω από τη θέση του οδηγού
- συνοδηγού, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει δεξιό καθρέπτη, καθώς και οι περι-
πτώσεις εκείνες που για ιατρικούς λόγους επιτρέπεται η επικόλληση μεμβρα-
νών σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου.
Ειδικότερα, τα διαφανή μέρη του ανεμοθώρακα πρέπει να είναι κατασκευ-
ασμένα από τέτοια ύλη, ώστε:
α) η διαφάνεια του ανεμοθώρακα να μην ελαττώνεται με την πάροδο του
χρόνου·
β) να μην παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων που φαίνονται
διά μέσου του ανεμοθώρακα·
γ) σε περίπτωση θραύσης τους, ο οδηγός να έχει ικανή καθαρή θέα της
οδού.

според запознати означава ако полицаят каже,че не вижда през стъклото си загазил,освен ако нямаш медицинско свидетелство,че светлината ти пречи :roll:

В Унгария е забранено затъмняването над 30 процента на задните стъкла на пътнически автомобили...и требе унгарски сертификат :roll:

ВъпросТ:
Колко от вас имат валиден сертификат от Технотест,или TÜV,ABG или нещо подобно за затъмнени с фолио стъкла?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 15 авг 2011 9:51

mufin написа:Единственото ограничение в Гърция е пътниците да се виждат, тоест фолиото не трябва да е много тъмно. Въпреки това за затъмнени задни прозорци там не се прави проблем

Това в червено е твоя интерпретация на закона. Но попаднеш ли на полицай, който е нервен и сприхав, а и не си му симпатичен, то тогава ще се стовари върху теб цялата строгост на закона. Пък иди тогава му обяснявай (на гръцки), че и другите карат така. :012:

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Вто 16 авг 2011 20:54

Ljubon написа:
mufin написа:Единственото ограничение в Гърция е пътниците да се виждат, тоест фолиото не трябва да е много тъмно. Въпреки това за затъмнени задни прозорци там не се прави проблем

Това в червено е твоя интерпретация на закона. Но попаднеш ли на полицай, който е нервен и сприхав, а и не си му симпатичен, то тогава ще се стовари върху теб цялата строгост на закона. Пък иди тогава му обяснявай (на гръцки), че и другите карат така. :012:

да ти кажа, не е никаква моя интерпретация, а лични наблюдения.
Аз не познавам никой глобен, не съм глобяван и аз лично въпреки много хиляди километри по магистрали, първокласни и селски пътища там. Задните ми стъкла са 70% затъмнени и въпреки това нито един полицай не се и сетил да ме глобява. На границата еидн единствен път помолиха да сваля задните стъкла за да видят децата...

Ти колко пъти си глобяван в Гърция за затъмнени стъкла?
Ако не си, колко хора познаваш глобени за това?
Та думата ми е вместо да преповтаряте глупости, чути от ТВ или прочетени по форумите, по-добре говорете от личен опит иначе просто заблуждавате хората.
Всяка страна има собствени правила за това колко може да се ограничава видимостта. Повечето са ясни и категорични, за Гърция правилото е доста мъгляво, но никой не прави проблем за задни стъкла (не интерпретирам а споделям личен опит)

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Вто 16 авг 2011 21:00

Всякакви легенди се разказват за Гърция ито все от хора, които не са ходили там ама чели по вестниците, слушали радио..

Последна промяна от mufin на Вто 16 авг 2011 21:03, променено общо 1 път.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Вто 16 авг 2011 21:02

icoico написа: ....

Огромният ти пост потвърждава ли че вече си разбрал че няма общо международно правило, а че всяка държава има собствена регулация. Тоест че цитираното от теб "Правило 43 на ИКЕ ООН Приложение 3 Точка 9.1.4.1. " няма нищо общо ?
И че в Гърция не е забранено затъмняването, а има изискване пътниците да се виждат...

Това със Технотеста можеш вече да спреш да го повтаряш, защото ако в държавата няма ограничения за затъмняване на задното стъкло няма никаква нужда от никакъв документ
Ако беше прав, то и в България трябваше да носиш документ за затъмнени задни стъкла
Но не трябва, защото закона не го иска.
Ако толкова са ти харесали хората в Технотест - извади си колкото искаш сертификата, но не заблуждавай народа по форумите

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 16 авг 2011 23:38

mufin написа:
icoico написа: ....

Огромният ти пост потвърждава ли че вече си разбрал че няма общо международно правило, а че всяка държава има собствена регулация. Тоест че цитираното от теб "Правило 43 на ИКЕ ООН Приложение 3 Точка 9.1.4.1. " ..

Е то е цитирано и в линка,който си пуснал ,като нормативен акт с който се съобразяват фирмите,монтиращи фолио във Франция и Германия :idea: Освен това ако се поразровиш където трябва ще откриеш ,че законът във всяка отделна държава изисква автомобилите с чужда регистрация,преминаващи/пребиваващи през територията и да отговарят на техническите изисквания в съответната държава.Конкретно относно Гърция-просто отвори техния форум на БМВ да речем и виж колко народ е изревал с по 160 евра глоба за фолио mhihi

mufin написа:
icoico написа:...
Ако толкова са ти харесали хората в Технотест - извади си колкото искаш сертификата, но не заблуждавай народа по форумите

Спорът с теб почва да ми напомня една скорошна случка.Търся място за паркиране в града.Седящият до мен колега изведнъж почва да сочи:"Е там спри,тва е безплатен паркинг!!" Аз, оглеждайки паркшайн автомата,знака и огромната табела "Платено паркиране" отговарям че тва естествено е платен паркинг.При което той ме заковава с репликата:"Аз тука спирах и не съм плащал нищо" mhihi mhihi

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Чет 18 авг 2011 10:18

icoico написа:Е то е цитирано и в линка,който си пуснал ,като нормативен акт с който се съобразяват фирмите,монтиращи фолио във Франция и Германия :idea:

Ей не се отказваш
То може и да е цитирано, но нали точно в тоя линк вярвам си успял да прочетеш че всяка държава има свои правила за допълнителното затъмняване
А "твоето" правило се отнася за качествата на фабрично новото автомобилно стъкло.
Според това правило нови автомобилни стъкла, внесени във всяка държава спазваща това правило, ще имат еднакви характеристики за пропускане на светлината.
Допълнителното затъмняване обаче всяка държава си го е регулирала отделно.
Не е нужно юридическо образование за да се прецени разликата.

Давам пример - в България по действащия закон закон за движение по пътищата няма никакъв проблем да затъмниш задните странични прозорци на 100%, стига да имаш странични огледала. Дори и да ги боядисаш с блажна боя
Ако ти беше прав и въпросното правило наистина се отнасяше за допълнителното затъмняване как този закон изпълнява това правило, след като видимостта през тези прозорци е нулева?

Абсолютно същия пример важи за всички държави, където няма ограничение за затъмняване на задните прозорци.

Като се мъча да те убедя че не си прав, не го правя за да се заяждам, а за да спрем една глупава практика на разпространение на поредната форумна легенда.

Същата работа е с Гърция - всички повтарят колко много глобявали там, щото в някакъв форум чели...

Голяма роля имат и медиите които откровено лъжат по темата.
Следват форумните ентусиасти, които постват легендите. После форумните наивници, които прочитат легендите и ги повтарят като "чиста" истина и така повечето народ е убеден, щото го прочел няколко пъти някъде си
А който пътува редовно там даже и не вижда полицай на пътя

Последна промяна от mufin на Чет 18 авг 2011 11:31, променено общо 1 път.

Върни се в “Пътеводител”