Хубава тема си заформям с дълги постове, които сигурно никой никога няма да прочете...
И поредните ми дълги словоизлияния са точно в тон с темата от hardware bg.
Вчера изникна нещо, което до сега не бях виждал на пазара на приятна цена ->
Asus ML239H и LG IPS231P/IPS236V, които на практика са различни само като дизайн и HDMI при IPS236V.
И двата монитора ползват матрица
LG LM230WF3На практика матрицата е същата като при Dell U2311h, но е предназначена за LED подсветка. Цветоотделянето отново е 6 битово + AFRC.
Ето, че писаното в първия пост, че не се намира LED IPS до 400 лв. се променя...
Няма да задълбавам в подробности, а ще споделя малко смляни данни.
Цветово на практика няма съществени разлики, тъй като матриците са все с една и съща технология на LG. Разликата е в останалите показатели.
Съвсем случайно попаднах на цените на въпросните два модела вчера и като пообиколих някои от любимите си сайтове видях и интересни подробности.
Ще ги сравня много набързо с Dell U2311h за да си кажа какво ме отказа да поръчам LG-то тази сутрин, въпреки че го намирам по-евтино от Dell.
По същество за Asus ML239H:По спецификации обещава статичен контраст 1000:1, динамичен 50 000 000 (да, 50 милиона) към 1.
Яркост - 250 cd/m2 и скорост на матрицата 5 милисекунди (gray to gray).
Звучи прекрасно, но ето какво се оказва всъщност след калибриране на дисплея (трябва да вметна, че заводските настройки не са крайно лоши):
Статичен контраст при яркост 120 cd/m2: 749:1 с черно 0.16 cd/m2. Максимално измерена яркост 223 cd/m2 при контраст 803:1.
За сравнение Dell със своята CCFL подсветка предоставя контраст 857:1 и черно 0.14 cd/m2 при яркост 120 cd/m2. Максимално измерена яркост 242 cd/m2 при контраст 970:1.
Т.е. Dell дава по-добър контраст, благодарение на по-дълбокото черно, което постига.
Сега към забавните 50 милиона към 1 динамичен контраст...
Динамичният контраст всъщност контролира подсветката по отношение на показаното изображение на екрана. Просто казано - усилва я при светли картини и я намалява при тъмни.
Реално, обаче, технологията не работи както е описана от маркетолозите. Всъщност се оказва, че "сработва" едва секунда-две след като на екрана е пусната изцяло черна картина. Управлението на подсветката се задейства и напрактика се самоизключва. В такива условия би могло да се приеме, че черното е близо до абсолютна нула и съответно контраста е безкрайност към 1. Да, но няма да ви е много забавно да гледате само черен екран, нали?
Всъщност реално измерения контраст, когато е включена опцията е 794:1. Да, повече е от 749:1, ама къде останаха 50 милиона към 1?!
При Dell-а динамичния контраст е 990:1. Добра стъпка от 857:1, но крайно далеч от 10 000:1 по спецификация.
Динамичният контраст е чист маркетингов трик. Можете спокойно да го пропускате! 
За скоростта няма какво много да се напише. Обещаните 5 милисекунди всъщност са 14 по ISO, но ASUS предоставят overdrive функция (Trace free). Когато е активирана картината става доста динамична и монитора се справя супер и е подходящ и за игри. Всъщност резултатите на Dell (8 милисекунди по спецификация) са почти същите - има вграден overdrive.
Скоростта на дисплея много често е чист маркетингов трик!Най-големият проблем на този ASUS - "кървенето" на матрицата. Светодиодите са по долната страна и на тъмен фон веднага се забелязва с невъоражено око как светлината "пробива" през черното.
Мен лично това ме отказва на момента!
2-3-5 приказки за LG IPS231P и IPS236V
По книга - 250 cd/m2, статичен контраст 1000:1, динамичен 5 000 000:1 (по-скромно от ASUS

), скорост на матрицата 5 милисекунди (gray to gray).
След калибровка при 120 cd/m2, контраста е 860:1 при черно 0.14 cd/m2. Максимално измереният контраст е 927:1 при 274 cd/m2.
Резултатите на Dell U2311h са напълно сходни.
Динамичен контраст - при тестовете прави цветовете много наситени, почти нереални, но на практика не увеличава контраста.
Всъщност се справя по-зле от ASUS-а. Максимално измерен - 631:1.
LG са подходили консервативно към скоростта на дисплея. 5 милисекунди са абсолютна шега. Реално е доста по-близо до 14 ms. За разлика от ASUS (настройка в менюто за скорост) и Dell (вграден RTC overdrive), LG са оставили монитора без RTC (Response Time Compensation). Разликата е доста очевидна и LG изостава. Въпреки това за редови потребител не е отчайващо. Не е като да оставя следи през целия екран...
Определено матрицата не "кърви" толкова силно като ASUS, но този проблем е на лице. Долният десен ъгъл е сравнително светъл и предполагам, че ще е доста натрапчив при вечерно гледане на някой филм...
До тук добре... реших, че разликата в цената може и да оправдае избора на LG. Все пак така или иначе ще си избирам конкретната бройка, която купувам.
Отказа ме гаранцията! Тя е 3 години, но покрива всеки пиксел само през първите 72 ч.! От там нататък трябва да са 5 или повече...
Поне за мен - Мерси, ама не, мерси...
П.П.: Miki, точно сега дочитам темата в hardwarebg.com Благодаря, че я пусна тук!

П.П.2: На живо продължавам да харесвам Dell U2311h най-много