Главоблъсканицата - 23" и 24" бюджетни монитори

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Re: Главоблъсканицата - 23" и 24" бюджетни монитори

Мнениеот ChimeyJimmey » Нед 14 авг 2011 21:32

escrime написа:Имаш ли нужда от нещо по-сериозно?

От година съм с него.
Идеален ми е.
Докато не се спраска или не видя нещо, дето очеизвадно ще ме вчепетли - няма да го сменям. :)

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Нед 14 авг 2011 23:00

escrime написа:Адски много ми харесва това HP, но ми е много извън бюджета. :cry: Иначе съм наясно и с него като ревюта...

Същата е историята и с ZR24w... :|

Тези HP-та са с матрици LG-Philips(монитори и телевизори на LG и Philips от аналогични серии са различни само по дизайн ;) ), но не знам кое на LG-Philips отговаря по параметри. Може да е малко по-евтино.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пон 15 авг 2011 8:34

Хем съм съгласен, хем не съвсем.
Напълно вярно е, че най-масово се използват матрици от LG, Philips, AU Optronics, Samsung и Sharp, до колкото ми е известно. Примерно Apple Cinema Display също ползва LG матрица. Eizo пък имат модели и с LG и със Самсунг...

Dell U2311h е с матрица LG LM230WF2

HP LP2475w е с матрица LG LM240WU4

HP и Dell де факто правят управлението на матрицата и там където те са се справили добре (или пък зле), друг производител може да е направил нещо различно. Цената на матрицата на LP2475w (гола матрица само) е от порядъка на 300 доларес, което пак е над бюджета ми.

Ето и другите монитори със същата матрица като HP LP2475w:

Philips 240PW9EB ............... LG.Display H-IPS (LM240WU4)
HP LP2475W ..................... LG.Display H-IPS (LM240WU4-SLA1)
Dell U2410 ..................... LG.Display H-IPS (LM240WU4-SLB1)
Eizo SX2462W ................... LG.Display H-IPS (LM240WU4-SLA1)
Eizo CG243W .................... LG.Display H-IPS (LM240WU4-SLA1)
Fujitsu P24W-5 ECO ............. LG.Display H-IPS (LM240WU4-SLA1)

Ето мониторите, които ползват матрица като Dell U2311h:

ViewSonic VP2365wb ............. LG.Display e-IPS (LM230WF2)
NEC EA231WMi ................... LG.Display e-IPS (LM230WF2-SLA1)
Dell U2311H .................... LG.Display e-IPS (LM230WF2)
NEC PA231W ..................... LG.Display e-IPS (LM230WF2)
NEC EA231WMi-BK ................ LG.Display e-IPS (LM230WF2-SLA1)
NEC PA231W-SV .................. LG.Display e-IPS (LM230WF2)
NEC SpectraView 231 ............ LG.Display e-IPS (LM230WF2)

Като се порови за ревюта и спецификации се вижда, че повечето монитори имат различно цветоотделяне, различна скорост на дисплея и различни плюсове и минуси... Най-близкото като цена до Dell U2311h, което намирам, е ViewSonic VP2365wb, който е с около 100 лв. повече.

За телевизорите все си мисля, че се плаща в повече за тунер и функции, които отсъстват от мониторите...

В добавка: Когато си купувате телевизор LG не изключвайте варианта той да е с матрица Samsung или пък обратното... mhihi
Най-масово у нас се продават телевизори с матрици AU Optronics. Не са лоши, но не са като Samsung примерно (обозначават се с S в серийните номера на марката - виждал съм само 1 път на живо).

Потребителски аватар
ValBo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ValBo » Вто 16 авг 2011 6:39

Не разбрах кое е водещото при избора на монитора
Доброто цветоотдаване, размера, времето за реакция или ниската цена.
Контрастът няма нужда да го коментираме изобщо, защото е маркетингов трик.

Все пак - монитор до 400 лв с хубава матрица, няма как да намериш.
Вариант са евтините Е и Н IPS матрици.
При тях си съществува проблема с разликата в тонирането, която си личи при сив баланс,но ако няма да се занимаваш с ретуш, това изобщо няма да го забележиш
Малко над твоят бюджет е HP ZR22w - сравнително добър монитор, става дори за ретуш, макар че аз не бих го ползвал.(но аз съм разглезен на тази тема)
Ако упееш да намериш някъде останал Dell 22" 2209WA, също е добра оферта.
Нито един от тях не покрива UGRA, но надали е и нужно:-)
И при двата е нужно да ги гледаш внимателно още при закупуването. Характерно за ниските класове монитори е производственият брак.

Моят съвет е да дадеш още 100-150 лв, и да паднеш с един инч, но да имаш добро цветоотдаване, отколкото да вземеш по-голям, но с по кофти матрица.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 16 авг 2011 8:04

Да, съгласен съм, че изискванията ми стават в повече за бюджетен монитор.
Сега ще се опитам да ги събера в едно изречение и да ги подредя по важност... 23 или 24 инча, цена до 400 лв., сравнително добро цветоотделяне и ъгъл на виждане над 170/160 градуса (не се занимавам с графичен дизайн и фотообработка, не и професионално) и бързина на матрицата.

e-IPS далеч не е някаква върхова извънземна технология и съм наясно с недостатъците, но пък е по-добре от twisted nematic. Всъщност за това и се спирам на CCFL e-IPS 23", вместо на LED TN 24".
Правя си заключението сам за себе си, че TN не ми харесва, но и трудно оценявам истински професионалните дисплеи като съотношение цена/добавена стойност. Вероятно защото не си вадя хляба с монитора.

Предполагам има и доста субективизъм в това, но е нормално.

При всички положения ще се огледам за моделите, които предложи, преди да се хвърля на Dell-а.
Благодаря за съвета! :да:

Потребителски аватар
ValBo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ValBo » Вто 16 авг 2011 9:15

Грешката е изцяло моя.
Четох го сутринта, без кафето да ми е подействало още;-)
Dell U2311H е добър монитор и е перфектен за цената си
Все пак - искай да го отворят и включат пред теб
Случва се често да има изгорели пиксели и доста от тях са с кофти тинт на матрицата

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 16 авг 2011 9:25

Имам възможност да го купя на цена под пазарната и да си избирам конкретната бройка и ревизия на панела. :)

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Сря 17 авг 2011 11:24

Тук има малко мнения по въпроса - http://hardwarebg.com/forum/showthread. ... -low-buget

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Сря 17 авг 2011 11:41

Хубава тема си заформям с дълги постове, които сигурно никой никога няма да прочете... :lol:
И поредните ми дълги словоизлияния са точно в тон с темата от hardware bg. :)

Вчера изникна нещо, което до сега не бях виждал на пазара на приятна цена -> Asus ML239H и LG IPS231P/IPS236V, които на практика са различни само като дизайн и HDMI при IPS236V.

И двата монитора ползват матрица LG LM230WF3

На практика матрицата е същата като при Dell U2311h, но е предназначена за LED подсветка. Цветоотделянето отново е 6 битово + AFRC.
Ето, че писаното в първия пост, че не се намира LED IPS до 400 лв. се променя... mhihi

Няма да задълбавам в подробности, а ще споделя малко смляни данни.
Цветово на практика няма съществени разлики, тъй като матриците са все с една и съща технология на LG. Разликата е в останалите показатели.
Съвсем случайно попаднах на цените на въпросните два модела вчера и като пообиколих някои от любимите си сайтове видях и интересни подробности.
Ще ги сравня много набързо с Dell U2311h за да си кажа какво ме отказа да поръчам LG-то тази сутрин, въпреки че го намирам по-евтино от Dell.

:arrow: По същество за Asus ML239H:

По спецификации обещава статичен контраст 1000:1, динамичен 50 000 000 (да, 50 милиона) към 1. :063:
Яркост - 250 cd/m2 и скорост на матрицата 5 милисекунди (gray to gray).

Звучи прекрасно, но ето какво се оказва всъщност след калибриране на дисплея (трябва да вметна, че заводските настройки не са крайно лоши):

Статичен контраст при яркост 120 cd/m2: 749:1 с черно 0.16 cd/m2. Максимално измерена яркост 223 cd/m2 при контраст 803:1.
За сравнение Dell със своята CCFL подсветка предоставя контраст 857:1 и черно 0.14 cd/m2 при яркост 120 cd/m2. Максимално измерена яркост 242 cd/m2 при контраст 970:1.
Т.е. Dell дава по-добър контраст, благодарение на по-дълбокото черно, което постига.

Сега към забавните 50 милиона към 1 динамичен контраст... mhihi
Динамичният контраст всъщност контролира подсветката по отношение на показаното изображение на екрана. Просто казано - усилва я при светли картини и я намалява при тъмни.

Реално, обаче, технологията не работи както е описана от маркетолозите. Всъщност се оказва, че "сработва" едва секунда-две след като на екрана е пусната изцяло черна картина. Управлението на подсветката се задейства и напрактика се самоизключва. В такива условия би могло да се приеме, че черното е близо до абсолютна нула и съответно контраста е безкрайност към 1. Да, но няма да ви е много забавно да гледате само черен екран, нали? :lol:
Всъщност реално измерения контраст, когато е включена опцията е 794:1. Да, повече е от 749:1, ама къде останаха 50 милиона към 1?! :lol:

При Dell-а динамичния контраст е 990:1. Добра стъпка от 857:1, но крайно далеч от 10 000:1 по спецификация. :lol:

Динамичният контраст е чист маркетингов трик. Можете спокойно да го пропускате! ;)

За скоростта няма какво много да се напише. Обещаните 5 милисекунди всъщност са 14 по ISO, но ASUS предоставят overdrive функция (Trace free). Когато е активирана картината става доста динамична и монитора се справя супер и е подходящ и за игри. Всъщност резултатите на Dell (8 милисекунди по спецификация) са почти същите - има вграден overdrive.

Скоростта на дисплея много често е чист маркетингов трик!

Най-големият проблем на този ASUS - "кървенето" на матрицата. Светодиодите са по долната страна и на тъмен фон веднага се забелязва с невъоражено око как светлината "пробива" през черното.

Мен лично това ме отказва на момента!

:arrow: 2-3-5 приказки за LG IPS231P и IPS236V mhihi

По книга - 250 cd/m2, статичен контраст 1000:1, динамичен 5 000 000:1 (по-скромно от ASUS mhihi ), скорост на матрицата 5 милисекунди (gray to gray).

След калибровка при 120 cd/m2, контраста е 860:1 при черно 0.14 cd/m2. Максимално измереният контраст е 927:1 при 274 cd/m2.

Резултатите на Dell U2311h са напълно сходни.

Динамичен контраст - при тестовете прави цветовете много наситени, почти нереални, но на практика не увеличава контраста. Всъщност се справя по-зле от ASUS-а. Максимално измерен - 631:1. :063:

LG са подходили консервативно към скоростта на дисплея. 5 милисекунди са абсолютна шега. Реално е доста по-близо до 14 ms. За разлика от ASUS (настройка в менюто за скорост) и Dell (вграден RTC overdrive), LG са оставили монитора без RTC (Response Time Compensation). Разликата е доста очевидна и LG изостава. Въпреки това за редови потребител не е отчайващо. Не е като да оставя следи през целия екран...

Определено матрицата не "кърви" толкова силно като ASUS, но този проблем е на лице. Долният десен ъгъл е сравнително светъл и предполагам, че ще е доста натрапчив при вечерно гледане на някой филм... :banghead:

До тук добре... реших, че разликата в цената може и да оправдае избора на LG. Все пак така или иначе ще си избирам конкретната бройка, която купувам.
Отказа ме гаранцията! Тя е 3 години, но покрива всеки пиксел само през първите 72 ч.! От там нататък трябва да са 5 или повече... :shock :o

Поне за мен - Мерси, ама не, мерси... :Mr Green Fun

П.П.: Miki, точно сега дочитам темата в hardwarebg.com Благодаря, че я пусна тук! :да:

П.П.2: На живо продължавам да харесвам Dell U2311h най-много :oops:

Последна промяна от escrime на Сря 17 авг 2011 20:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 17 авг 2011 16:53

escrime написа:Отказа ме гаранцията! Тя е 3 години, но покрива всеки пиксел само през първите 72 ч.! От там нататък трябва да са 5 или повече... :shock :o

По спомен имаше статистики, че около 80%-90% от случаите пиксел изгаря в първите 2 часа от работата на монитора. Иначе споменатия по-горе дел е доста приличен за цената си, дори аз се колебая да не го взема или да премина на нещо малко по-качествено (и по-скъпо за съжаление)

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Чет 18 авг 2011 8:22

Да, действително най-често пикселите се проявяват като дефект в първите часове. Въпросът е, че ако "гръмне" пиксел на четвърти или пети ден, когато монитора е съвсем нов, ще е доста дразнещо.

Имам познат, който от години на сам е управител в една от големите вериги за техника. Като дойде време да си купува телевизор/монитор винаги си взима бройка, която е работила като демонстрационна поне месец. Реално след един месец вероятността да си отиде някой пиксел става много, много малка.

Вчера ходих да гледам второупотребен HP LP2465... Невероятен монитор! Останах много впечатлен.
Проблемът е, че подсветката е вече навъртяла към 10 000 ч. и с аматьорското си зрение ми се стори, че яркостта му доста е спаднала.

maxpayne, всичко зависи от целта на монитора и от субективното усещане. Примерно за брат ми купих на доста ниска цена HP X23 led. Ползвал съм го седмица-две и за стандартно "цъкане" из нета, филми и игри е просто перфектен. Обаче ако го види дизайнер или фотограф сигурно ще го хвърли в кофата без да го погледне.

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Чет 18 авг 2011 12:15

А как стои въпроса с гаранцията за дефектни пиксели на този Dell?
Цитирам Драгнев от ретропсмания - "Уточнение. Оказа се, че този “евтин” модел няма гаранция за дефектни пиксели и смяната му бе проблемна. Тъй като все пак сме доста популярен ресурс за ревюта на техника, успяхме да сменим монитора с друга бройка, затова ще спестим споменаване на името на вносителя. От друга страна, напълно сме наясно, че вина за дефектния пиксел не носи вносителя, а производителя и неговите гаранционни условия. Полученият като смяна монитор не го отворихме, защото решихме че рискът от намиране на мъртъв пиксел или дори няколко е доста голям, а ресурса ни от нерви за разправии с вносител и доставчик се бе изчерпал."
Не съм склонен да му вярвам много, понеже не е уточнил от коя фирма е взет - официален представител може би? Ако е така кой точно обаче, понеже аз знам поне два - Интелинет и ЦАПК Прогрес. Освен това на тия "ревютата" нещо го избиха на тенденциозност от сорта на "щом ние не го предлагаме, значи не струва" :D

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 18 авг 2011 12:47

Съгласен с мнението на Мики :D и цените къртят здраво,малко попрекаляват при все гаранцията от 6 месеца,която дават :beer

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Чет 18 авг 2011 13:26

Гаранцията е като за всеки Ултрашарп, който предлагат - Политика на Dell за изгорели пиксели

Т.е. също не е перфектна, но поне е еднаква за целия период от 3 г. и е различно за светли и тъмни.
Гледах 2-3 такива Dell-а до момента и на нито един не видях гръмнал пиксел.

Днес ще видя още един за да си опресня впечатленията и вероятно вече ще мина към поръчка, че сигурно народа се отегчи от глупостите в темата... :lol:

Dell се внася и от Поликомп. Специално за Интелинет имам положителни отзиви във връзка с един лаптоп от тях. :)

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 18 авг 2011 16:38

Мнения за този "небюджетен" монитор... ?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”