Как да си преместа винетката от старата кола на новата
- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
Re: Как да си преместа винетката от старата кола на новата
И за догодина май няма да е.
- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
feikot написа:И за догодина май няма да е.

- feikot
А в цивилизованите държави (на запад от Букурещ...) плащаш за една винетка,ако имаш повече коли и си я въртиш на колите,защото няма как да караш 2 коли едновременно...или 3.Кой колкото има.А тук,ако имаш 3 коли-3 винетки,3 пъти повече за крадене.Аз не си залепям винетките и НЯМА да ги залепям твърдо.Като ми тябва на едната кола я слагам на нея или на другата.Хептен искат да ни го вкарат целия.
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
feikot написа:А в цивилизованите държави (на запад от Букурещ...) плащаш за една винетка,ако имаш повече коли и си я въртиш на колите,защото няма как да караш 2 коли едновременно...или 3.Кой колкото има.А тук,ако имаш 3 коли-3 винетки,3 пъти повече за крадене.Аз не си залепям винетките и НЯМА да ги залепям твърдо.Като ми тябва на едната кола я слагам на нея или на другата.Хептен искат да ни го вкарат целия.
Ако в това число включваш Румъния - и там е като при нас, само че с електронни винетки, на които го има номера на колата.
Относно карането на 2 и повече коли: Имаш 3 коли на твое име. Ти, жена ти и детето ти карате и трите едновременно. Как да стане с една винетка? Щом имаш пари за 3 коли и можеш да си позволищ да ги поддържаш, какъв е проблема да им вземеш по една винетка.
По твоята логика и гражданската да е една* и само да си я менкаш.
*Това с ГО според мен е редно да е на водач, не на кола. Все пак задкормилната уредба е виновна за 99.9% от ПТП-тата. Прави ти се поименно и си я носиш като книжката.
- feikot
Не включвах Румъния.А защо не и винетката да е така,да си я имаш на твое име.Обаче това води един огрооооооооооомен софтуер за милиооооооооооони и 5 години вграждане в системата на КАТ.Отиди.
Ама винетката и ГО да е поименна е идеално.
По твоя пример,да се карат 3те коли това е някакъв изключително рядък случай.В общи линии,едната като ходя на вилата,другата ежедневка и за дълъг път.Ем...
Ама винетката и ГО да е поименна е идеално.
По твоя пример,да се карат 3те коли това е някакъв изключително рядък случай.В общи линии,едната като ходя на вилата,другата ежедневка и за дълъг път.Ем...
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Баща ми има 4 коли на негово име и всеки ден се карат и четирите от четири различни водачи.
- feikot
Не говоря за хора,които имат 4-5 или 20 служебни коли... 

- bulaki
- Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
- Двигател:
- Контакти:
Barboukov написа:feikot написа:
*Това с ГО според мен е редно да е на водач, не на кола. Все пак задкормилната уредба е виновна за 99.9% от ПТП-тата. Прави ти се поименно и си я носиш като книжката.
В момента съм в Германия и не мога да карам колата на приятеля при,който съм точно поради тази причина,защото ГО е само на негово име.Ако карат колата няколко човека,за всеки трябва да има ГО от там им идват и по-ниските цени за ГО,а не като при нас,че е по-лесно на колата и да ни режат главите от кръста.
Сега по темата.Новите винетки се свалят доста по-трудно от миналогодишните,но е невъзможно да се свалят без никакъв проблем,само дето ако са надписани с химикал той остава по прозореца и ще трябва евентоално да се повтаря.Като се свалят обаче трябва много да се внимава да не се разпадне баркода и цифричките под него,които са серийният номер,защото от догодина,ако нямаш баркод няма да важи или нещо такова.Ако все пак ви се струва трудно отлепването се доверете на някой който го е правил доста пъти и знае как става без да повреди винтката.Иначе начинът колегите са го описали по-горе как се прави.Успех на всички ентосиасти!
- stelasss
- Автомобил:
- Двигател:
Здравеите колеги,днес ми се наложи да местя год. винетка,която е сложена в началото на годината,тоест се е пекла и мръзнала доста в колата.Ще ви опиша процедурата която приложих и винетката излезе, като току що отлепена от оригиналното и фолио.За целта ни трябва около 0,5л.топла вода,леко пареща на пипане с ръка ( но не вряла че може да се пукне стъклото предполагам),домакинска гъба, макетен нож с нов остър резец и 5мин. време.Мокрим гъбата,с топлата вода и налагаме директно върху винетката,след няколко секунди като поохладнее гъбата,я мокрим на ново,целта е да се згрее винетката и омекне лепилото и.Тази процедура се прави около минута,вземаме макетния нож,подпъхваме внимателно резеца в ъгълчето на винетката и започваме да отлепяме настрани после надолу,и винетката е в ръцете ни като нова, без да са останали някои от знаците и по стъклото.Дано помогна на някои колеги,че тия 5 или 10 лв. за местене на винетка при автостъкларите си е,жив обир.Успех
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”