пътуване в чужбина със затъмнени стъкла

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: пътуване в чужбина със затъмнени стъкла

Мнениеот maxpayne » Чет 18 авг 2011 11:24

mufin написа:А който като мен пътува редовно там даже и не вижда за две седмици полицай на пътя

Това не може да бъде критерий, това че няма кой да те спре не означава, че не си в нарушение. Апропо като се прибирах последния път и имаше патрул на 1км след границата, дебнеха явно за наши шофьори.

http://www.sefeaa.gr/downloads/2009/KOK.pdf
доколкото разбирам от гугъл транслейт в глава 81, точки 7 и 8 се говори именно за прозрачността на стъклата, ако има някой да говори гръцки да сподели

в един гръцки форум го намерих това, там обсъждат фолио за прозорците
http://www.opel-club.gr/vbulletin/showthread.php?t=5809

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Чет 18 авг 2011 11:35

maxpayne написа:
mufin написа:А който като мен пътува редовно там даже и не вижда за две седмици полицай на пътя

Това не може да бъде критерий, това че няма кой да те спре не означава, че не си в нарушение. Апропо като се прибирах последния път и имаше патрул на 1км след границата, дебнеха явно за наши шофьори.

Разбира се, но закона им не забранява затъмняването, както твърдят нашите вестници и разбирачите от форумите.
Има само ограничение за степента на затъмняване, която е различно от пълна забрана, нали?

Във всеки случай при изминати над 3000 км последния път, от тях 2500 в Гърция и 500 в Бг полицаи видях в Гърция един път, а в България около 10 ....

В Гърция бяха застанали на пътя Серес-Аспровалта на ограничение 50. Всички гърци минаха с поне 80 км/ч...

В България дебнеха от всякакви храсти и хралупки.
На 1 км стоят защото знаят какви джигити идват от север, като си караш нормално никой не се сеща да те спира

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 18 авг 2011 12:14

mufin написа:...Разбира се, но закона им не забранява затъмняването, както твърдят нашите вестници и разбирачите от форумите.
Има само ограничение за степента на затъмняване, която е различно от пълна забрана, нали?...

Законът позволява на всеки полицай да прецени степента на затъмняване на око :idea: И свалят номерата докато не си платиш глобата-за това няма да спорим надявам се.За мен това е достатъчна причина да считам,че фолиото е по-скоро забранено отколкото разрешено,или поне да не убеждавам останалите :idea:
mufin написа:...

В Гърция бяха застанали на пътя Серес-Аспровалта на ограничение 50. Всички гърци минаха с поне 80 км/ч...

Значи превишение на скоростта с 30 км/ч. в Гърция е разрешено по твоята логика?

Потребителски аватар
badov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот badov » Чет 18 авг 2011 15:56

Колеги вие не сте ли забелязали, че по белите държави няма катаджии по пътищата които да дебнат scare Те си патрулират по пътищата и магистралите и спират който преценят с буркани или с таблото на задния процорец POLICE-FOLOW ME mhihi Аз лично патрулки по пътищата не съм видял.Спирали са ме само в движение-карат зад мен и пускат бурканите или ме изпреварват и пускат таблото mhihi А за превишената скорост си имат достатъчно камери :mrgreen:
Просто не обръщат внимание на прозорците, затова не ни глобяват.Иначе си трябва документ според мен.Аз взех да се замислям да свалям фолиото, че не ми се ходи на TUV, защото само като видят, че нямам катализатор и ще ме върнат mhihi

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Чет 18 авг 2011 16:18

icoico написа: Законът позволява на всеки полицай да прецени степента на затъмняване на око :idea:

Значи превишение на скоростта с 30 км/ч. в Гърция е разрешено по твоята логика?

Не бе, спазват правило 43..... както ти си им разпоредил :D
Моят съвет е да вземаш отношение към неща които
1. си сигурен че знаеш как стоят теоретично (законово)
2. познаваш много добре от личен опит

По темата със затъмняването
- нито ги знаеш законово, щом за теб правило 43 на някого си забранявало изобщо затъмняването в Европа. После реши че в Гърция било съвсем забранено. Сега спамиш други забавни неща....
- нито пък имаш личен опит от глоби в Гърция, обаче си чел някакви форуми че много глобявали .
Много се изписа, повечето глупости. Ако някой попадне на темата в изследователско търсене на истината за законите за затъмняване - истината е тук:
http://www.visionwindowfilms.co.uk/Car-Window-Tinting-Laws.aspx
Да се чете с разбиране :D

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 18 авг 2011 21:03

Мin petagese san pocа,fille mou :012:

Последна промяна от Pichaga на Чет 18 авг 2011 21:17, променено общо 1 път.
Причина: от чуждите езици, тук се разрешава само латинския-тъй като админо-модския състав го говори на 100%

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 18 авг 2011 22:05

Ами...propter quod jump ut caulis masculus,но не съм сигурен в превода :roll:
Нека някой,който постоянно пребивава в Гърция и има желание да каже кое-как е с тъмните стъкла,така може да разлайваме кучетата до сутринта...
maxpayne написа:...в един гръцки форум го намерих това, там обсъждат фолио за прозорците
http://www.opel-club.gr/vbulletin/showthread.php?t=5809

bobotas се оплаква,че го глобили 80 евро за прекалено затъмнени стъкла(-40 за плащане на глобата в срок)Полицаят му казал щом иска да е тарикат да си извади медицинско от дерматолог,че слънцето му вреди на здравето и да го завери някъде си.Съответно bobotas плюе властта,че хем иска икономии хем не му дава да си залепи тъмно фолио,за да не се натоварва климатика и колата да гори по-малко mhihi Нататък не ми стигна нахалството да отнемам време на преводачката :oops:

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Нед 21 авг 2011 8:00

mufin написа:
- нито ги знаеш законово, щом за теб правило 43 на някого си забранявало изобщо затъмняването в Европа. После реши че в Гърция било съвсем забранено. Сега спамиш други забавни неща....
- нито пък имаш личен опит от глоби в Гърция, обаче си чел някакви форуми че много глобявали .
Много се изписа, повечето глупости. Ако някой попадне на темата в изследователско търсене на истината за законите за затъмняване - истината е тук:

mufin
прощавай ама ти изобщо не си в час, за сметка на това си упорит като магаре !!

за разлика от твоите желания и "разсъждения" аз съм написал това, което е официалния закон и наредба

Къде и как се спазва е съвсем различна тема !!!

Спри да се заяждаш и най-вече да ръсиш компетентни прстотии - не правиш услуга на никого с това !!!

поздрави

Потребителски аватар
badov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот badov » Нед 21 авг 2011 15:24

DarkForce написа:
mufin написа:

mufin

за разлика от твоите желания и "разсъждения" аз съм написал това, което е официалния закон и наредба

Спри да се заяждаш и най-вече да ръсиш компетентни прстотии - не правиш услуга на никого с това !!!

поздрави

Колеги аз ще питам довечера във френския форум за тъмните стъкла във Франция и Германия и ще пиша по темата.Но и аз съм на 99% сигурен, че е забранено (не напълно, но има някви проценти) макар, че са ме спирали и нищо не са ми казали-явно не им се заяжда mhihi След толкова постнато инфо със закони мисля,че няма смисъл колегите които са пътували веднъж или два пъти да спорят.Явно не са решили да се заяждат.Ще пиша като имам инфо от франсетата тука-те най-добре ще знаят mhihi

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Нед 21 авг 2011 18:23

"DarkForce" :

поздрави

1. Това, което си написал не е закон
2. Това, което си написал е стандарт за нови автомобилни стъкла
3. Това, което си написал не се отнася към допълнителното затъмняване
4. Това, което си написал само заблуждава много хора

Според теб затъмняването е напълно и навсякъде забранено, а това си е ЧИСТА ГЛУПОСТ

Дори само българския закон за движение по пътищата много ясно потвърждава колко ГОЛЕМИ глупости продължаваш да пишеш

Ако правилото, което упорито тикаш като закон, се отнасяше за затъмняване,

Кажи ми как тогава Българският закон позволява, а "твоето" правило не позволява?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!

--------------- Ето как "твоето" правило би забранило затъмняването на задни странични прозорци, ако наистина важеше за затъмняването, а не беше стандарт за нови автостъкла:
9.1.4.1. Измерената нормална светлопропускливост по т. 9.1.2 по отношение на предни
стъкла трябва да е не по-малка от 75 %, а за прозорци различни от предни стъкла трябва да е не
по-малка от 70 %

(70% пропускливост има чисто ново задно странично стъкло БЕЗ никакви затъмнения, както сам си установил дори и най-прозрачното фолио сваля пропускливостта до 50 %. Тоест ако това беше закон, то задните странични не могат да се затъмняват.)

--------------- Ето как ЗДП позволява затъмняване на задни странични прозорци:

(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките
автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на
огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Кое според теб е законовото положение в България?

Разбери че си далеч, далеч дори и от възможността да го проумеш и затова не е редно да ЗАБЛУЖДАВАШ народа по форумите.
Дори самия факт че в ЗДП се коментира това, трябва да те накара да се замислиш че онова твоето не е това което ти трябва, защото няма как да има два различни закона за едно и също нещо
Ако решиш че пак ще ме обиждаш, вместо да помислиш, то моля те, наред с обидите ОТГОВОРИ НА горния въпрос С М И С Л Е Н О.

Да повторим за стотен път:
НЯМА ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОН ЗА ЗАТЪМНЯВАНЕТО
Всяка държава има свой собствен закон за допълнителното затъмняване
Ето за интересуващите се част от регулациите по държави:
(а ти умнико обърни внимание на изрази като "There is no limit on the shade for all the rear windows")
Europe

Window Tint Laws in UK

In the UK, regulations set by the Vehicle and Operator Services Agency under the Road Vehicles (Construction and Use) Regulations 1986 require that all front windows (in front of the B post) can have no less than 70% VLT. Windscreens are only allowed tinting outside the sweep of the windscreen wipers to a maximum of six inches from the top of the windscreen. British police are increasingly cracking down on illegally tinted vehicles and many now carry tint meters to check the VLT. There are no regulations on the level of tint you can have on the rear windows (all windows behind the B post) so you can put any tint on these windows including completely blacking them out

Window Tint Laws in Austria

If the window is marked with a "V" symbol then you can only put a clear safety film on the rear windows, id there is no symbol then you have to allow 20% VLT for the rear windows. You can put clear safety films on the front windows with a light transmission of 85%, you can not put any film ont he front windscreen.

Window Tint Laws in Belarus

In Belarus any kind of window tint is illegal. An exception is made for factory tint in vehicles purchased before 1st April 2006. Vehicles of cash collectors, KGB and certain officials are exempt from this legislation.

Window Tint Laws in Belgium

You have to allow at least 70% VLT on the front windows and this must be certified by the Glass Institute. This is not authorised for the front windows of M1 vehicles except for window film installed prior to 30th April 2003). There is no limit on the shade for all the rear windows, but if installed on the back windwscreen you must have at least one rear view mirror in the side opposite the driver

Window Tint Laws in Czech Republic

On the front side windows the window & film must equal at least 70% VLT, safety or combined films must be certified, same VLT regulations. You can not fit any film to the front windscreen. For the rear windows there is no limit provided the film is certified.

Window Tint Laws in Denmark

For the front windscreen you must allow a minimum of 75% VLT, the front side windows must allow a minimum of 70% VLT. For the rear windows you must allow 40% VLT.

Window Tint Laws in Finland

For the front windscreen you must allow a minimum of 75% VLT, the front side windows must allow a minimum of 70% VLT. For the back windscreen you must allow 70% VLT for M1, M1G-, N1- to N1G vehicles provided that there are front windows providing suitable visibility to the rear. If a rear brake light is installed , as a compulsory device, then tint must not cover this.

Window Tint Laws in France

The only film you can apply to the front windshield is a maximum 10cm banner at the top of the window in a uniform colour for solar protection or small infomrative labels. The front side windows must be homologated in an appointed lab (applies UN-ECE R43). Providing the car is fitted with 2 side mirrors you may film the rear windows for solar protection, films must be homologated in an appointed lab (applies UN-ECE R43)

Window Tint Laws in Greece

For front and rear windows the current law states that the transparent parts of a vehicle must ensure that the driver and passengers are visible at all times, because of this it seems that dark tints are prohibited.

Window Tint Laws in Hungary

For the front windscreen you have to allow a minimum 75% VLT and for the front side widnwos a minimum of 70% VLT. For passenger cars the back side windows must allow 70% VLT, for non passenger cars the back side windows and rear windscreen have no limits of VLT. For the windscreen. Clear safety films and high UV films must be homologated by the Hugarian authorities with a 75% VLT.

Window Tint Laws in Italy

You may not put any film on the front side windows or windscreen. Provided that the vehicle is equipeed with rear view mirrors on each side there is no limit to the VLT for the rear windows. Italy will soon accept ABG certifed films (with a translation)

Window Tint Laws in Malta

The Malta Transport Authority Permits 70% VLT on the Front Side windows. You may install a band across the top of the windscreen with a depth of no more than 100mm of the depth of the windscreen. 30% VLT is required on the rear and side windows.

Window Tint Laws in Russia

Window tinting limits are specified in GOST 5727-88. The limit is 75% VLT for the front windshield (a darker stripe no wider than 10cm (4") is allowed at the very top) and 70% for the front side windows. Tinting of the back windows is not regulated and so any level of tint can be used.

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пон 22 авг 2011 8:05

mufin

1 За кой път да ти го кажа - прз цялото време ти говоря единствено и само за предните прозорци
както в нашят закон така и на другите държави - няма проблем за задните - при определени условия !!

2 В пълно подтвърждение на моите думи са цитираните от теб извадки от други държави. Там си го пише кристално асно - за предните стъкла трбва да имаш пропускливост 70 или 75 %
Тези проценти автоматично падат със слагането на фолио по причина, че производителите на стъкла ги правят точно на тази граница !!! Фолиата са с над 20%
ако можеш да смяташ при положение, че имаш фабрични 70-75 % по стандарт с още надолу от фолиото 20% си извън нормите АВТОМАТИЧНО !!!

Front са предни РЕАР задни - пояснявам защото ОЧЕВИДНО не правиш разлика или не разбраш английски и не ти е ясно какво си копирал и постнал!

спирам да се занимавам с теб, но спри да заблуждаваш хората с твоите абсолютно погрешни "разсъждения" и "теории" !!!

Свържи се с оторизираните органи на България които имат референтни такива за Европа и те ще ти обяснят всичко и на теб !!!
НЕ СИ ТИ този, който определя правилата !!

За последен път - твоето си е "свободни разсъждения"

това което аз пиша е съществуващото законво положение !!!

поздрави

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 22 авг 2011 8:25

DarkForce написа:mufin

1 прз цялото време ти говоря единствено и само за предните прозорци
както в нашят закон така и на другите държави - няма проблем за задните - при определени условия !!

Радвам се че съм успял да те убедя в това.
Чиста лъжа е че си говорил единствено за предните прозорци
Ето какво твърдиш вече две седмици:
Здравейте
както се оказа според м/ународните правила затъняването на стъкла освен фабричното в допустимите норми
е незаконно !
справка темата
./viewtopic.php?f=59&t=79298&start=90
Ако някой полицай поиска може да направи голям проблем за това !
Поздрави

Къде тук си писал за задни (rear), мой човек?
Можеш да погледнеш какво съм написал аз 5 поста над цитирания твой и във всичките ми постове след това, там ще видиш кой говори за задните. :mrgreen:

От този ти пост наивният форумен новобранец разбира само едно:
Според теб има международни правила за затъмняването и според тези правила затъмняването е забранено....
А това е чиста глупост и затова се занимавам с теб толкова дълго. Именно за да не се разпространяват подобни заблуди. Още повече че цитираш някакво правило и на някого то може да прозвучи почти компетентно...

И ако си забелязал, помолил съм те да отговориш на един прост, мноооого прост въпрос:

Може ли да се затъмняват задни странични прозорци в България?
Защото според теб закона е Правило 43.... и според него НЕ МОЖЕ
Защото според мен закона е Закона за движение по пътищата и според него МОЖЕ

Така най-сетне ще изясним аджеба "твоето" правило ли е закон или Закона е закон :D :D :D

Бъди така добър да отговориш смислено и ако може не си променяй мнението както по-горе.
Като си решил да спориш, поне твърди едно и също (да не излезе че правило 43 не е законовото положение за допълнителното затъмняване и ти "винаги" си твърдял "единствено" това)

Разбери едно нещо: правило 43 се отнася за качествата на ново автостъкло.
Правило 43 НЕ регламентира допълнителното ограничаване на видимостта.
Допълнителното затъмняване се регулира от законите на всяка държава и НЯМА международно правило за него. Затова във всяка държава положението е различно, защото НЯМА общо международно правило
Не може да има два закона за едно и също нещо и те да казват различни неща.

Приеми че си се заблудил и че правило 43 не е международно правило за затъмняване а е това което е - стандарт за ФАБРИЧНИТЕ качества на автостъклата.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 24 авг 2011 10:21

Как ще докажеш на 1 заяждащ се гръцки полицай, че автомобилът е с фабрично тонирани стъкла, като в и в големия талон не е указано, нито във VIN a ???
Фабрично са тонирани и то тъмно/ не е фолио/ всички стъкла без предно , на водача и пасажера до водача.

Последна промяна от kris11 на Сря 24 авг 2011 13:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Nikurlq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nikurlq » Сря 24 авг 2011 10:32

Така .... колега извинявай но не съм чел всички коментари на другите колеги. Моят опит от началото на годината сочи, че шанса да минеш с затъмнени стъкла е 50 - 50 зависи от настроението на митничаря. От началото на годината имат закон за видимостта в колата (т.н. баничарки само с 2 места и осталото е товарно отделение ги пускат само през товарните пунктове). Мен ме върнаха с дачиа логан scare (без задни прозорци) само 2 места и другото багажник, половин ден ни мотаха докато разберем за какво става въпрос :talk: . Заедно с мен обикаляше и още един господин с опел астра комби с затъмнени прозорци (поради същата причина). С друг думи я мине, я не :062:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 24 авг 2011 13:32

@ Nikurlq
Е колега ти направи ме успокои. Аз заради тъпите гърци заводско тонирани тъмни стъкла няма да сменям.

Върни се в “Пътеводител”