Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот ABSOLUT » Нед 14 авг 2011 17:59

eminem94 написа:Бях питал преди за халогените и получих отговор,че може да ми направят проблем .... А в чужбина могат ли да се използват или закона е за всички държави ?

Пич, карай си нормално само на фарове и никой няма да се "заяде" с тебе, нито тук, нито в чужбина.
Ако пък вали и не се вижда, пътната обстановка е сложна, пускай си ги, пак не мисля че ще се "заяждат".
За какво са ви тия халогени, не мога да разбера. Фаровете светят къде къде по-високо и по-добре.
По-добре само на фарове, отколкото само на халогени ми се струва.

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Нед 14 авг 2011 18:23

Интересува ме,защото късите бият на доло ,а немогат да се регулират ....

пп.Халогените немогат да работят самостоятелно винаги са или с габарит или с къси .

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 14 авг 2011 19:56

eminem94 написа:Интересува ме,защото късите бият на доло ,а немогат да се регулират ....

1. Пише се "долУ" и "не могат".
2. Регулират се.

eminem94 написа:пп.Халогените немогат да работят самостоятелно винаги са или с габарит или с къси .

Направил си чудесно откритие, но все пак използването на светлини за мъгла е разрешено само в някои случаи. Освен това аз не намирам особена полза от тях при скорост над 10км/ч - все пак светят на 2-3 метра пред колата и при по-висока скорост използването им няма никакъв смисъл.

И накрая - ако смяташ да компенсираш лошо регулираните си фарове със светлините за мъгла, то мога само да ти кажа, че МНООООГО си се объркАл.

vw101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw101 » Нед 14 авг 2011 20:44

Има ли глоба или лихва за ненавременно/закъсняло/ плащане на глоба по наказателно постановление?

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Нед 14 авг 2011 20:50

Ако не ме лъже паметта, един виден адвокат във форума беше казал:
"в България, лихви върху глоби не се начисляват". :012:

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Нед 14 авг 2011 22:12

КОлега знам ,че се пише долУ,но .... Фаровете немогат да се регулират,защото врътките са се откъснали,пробвах но нямаше ефект ,а от както взехме колата и късите и дългите бият по-близо от колкото халогените светят .

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 15 авг 2011 7:16

А, значи фаровете ти са счупени и затова искаш да караш на светлини за мъгла ... ми кво да ти кажа освен рИспект, бро! :bowdown
И да се надявам, че ще те спре някой милиционер вечер и ще ти спре колата от движение за неизправни светлини. Т'ва преди да ме блъснеш, защото не си ме видял в тъмното. Защото аз желание от твоя страна да си ги оправиш не виждам, а само оправдания как не можели да се регулират ... сигурно светлините не са важни толкова, що наказанието е спиране от движение не мога да разбера ... пък и сигурно два фара за Сеат струват 50-60 лв ... колкото половин резервоар нафта ... :banghead:
П.С. Видях, че още нямаш 18 и вероятно колата не е твоя, а сигурно на баща ти ... жалко за него и жалко за теб, че крушата не пада по-далеч от дървото. :не:

valkimor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valkimor » Вто 16 авг 2011 15:50

wili98 написа:Та ако случайно са ви написали акт и се чудите дали да плащате как и защо.. ето ви малко рафинирана информация.
и преди да се чудите "колко точки" ще ми вземат моля прочетете

Наредба за контролни точки и наказания - 15.02.2008г.

Ако не сте си декларирали колата в данъчното след покупко продажбата...
трябва да изчакате 2г и 2м от датата на покупка, и тогава я декларирате спокойно, че няма да ви бъде написан АКТ.
Ако не съм си регистрирал МПС-то в данъчното?
интересното е 3,4, 5 страница.. където даже и 'двокатите признават ;)

с две думи минавате метър по чл. 34, ал.1 от ЗАНН
или:
Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 102 от 1995 г. и бр. 12 от 1996 г.,
доп. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а
образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт
за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на
нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за
митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за
публичното предлагане на ценни книжа и на нормативните актове по прилагането му -
две години.

според същият този текст, можете да отидете в КАТ след 1година + срока за прехвърляне на автомобил.

Ако ви изпратят призовка че са ви снимали или да се явите в стая Х в КАТ, съвсем спокойно отидете до чужбина, и след 1година вече не могат да ви съставят акт.

Ако случайно ви отлагат повече от 6 месеца, по някаква причина ви няма НП и се търкаляте с акта..излиза че пак се отървавате.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 12 от 1996 г.) Образуваното
административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно
постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

проблема тук, е НП може да е съставено но да не е придвижено до вас..в този случай не знам кой закон се гледа!!! 'двокатите да кажат

сега интересната част.
ДАВНОСТ НА НП.!!!!!
първо само да кажа че:

Чл. 64. Влизат в сила наказателните постановления, които:
а) не подлежат на обжалване;
б) не са били обжалвани в законния срок;
в) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1998 г.) са били обжалвани, но са били потвърдени или
изменени от съда.

Ето къде е истината за давността на НП.:
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

Давността са прекъсва при следните примерни действия на администрацията:
- писма с обратна разписка за връчване на наказателното постановление;
- при данъчните дела с уведомяването за образувано изпълнително дело;
- поканата за доброволно плащане/изпълнение;
- придружително писмо от митническите органи с описание на нарушението и др. подобни.

по точка 3 това значи максимум 3 години..

само не знам какво е "е образувано изпълнително производство"?
т.е. в какъв слуай не се прилага правилото за максимум 3 години!

Ако смятате, че са ви наложили АКТ неправомерно..
тук http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=37418 е описано как да се жалите...
mod edit: vaskoto1

Всичко това важи ли към днешна дата?

Последна промяна от IvanMan на Вто 16 авг 2011 21:02, променено общо 1 път.
Причина: Кирилицата е задължителна!

Потребителски аватар
Pokerstars
Автомобил: Audi A4 B7
Двигател: 2006

Мнениеот Pokerstars » Сря 17 авг 2011 22:14

plamen000000 написа:
Pokerstars написа:Да попитам и аз,писаха ми фиш за преминаване през маркировка,но изпуснах седем дневният срок,въпроса ми е сега какво трябва да направя?Пише че ако не се заплати в срок се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичен изпълнител???Едва ли трябва да чакам някой да дойде сам да ми вземе 20-те лева,къде трябва да отида и да си го заплатя?

Ами сега колега, фиша автоматически става Акт и няма да платиш 20 лева, а ще са повече и ще гърмят и точки от талона.

Страхотно ме Уплаши,малко ме съмнява да стане автоматично акт-на какво основание?За преминаване през маркировка?Дали са 20 или 50 няма значение,мен ме интересуваше къде да отида да си го платя :drunk

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Сря 17 авг 2011 22:18

Т'ва е закона. Ако не платиш фиш в 7 дневен срок става акт. Само не знам дали направо наказателно постановление ли ще ти връчат или първо трябва да идеш акта да си вземеш.

Потребителски аватар
STEYN
Автомобил: A4 B6
Двигател: AVF

Мнениеот STEYN » Чет 18 авг 2011 17:36

Един такъв въпрос имам - мога ли да си прехвърля скутер на мое име във ВАРНА със всички документи на мотора + номерата му + договор за покупко-продажба между мен и собственика му, който е от Ямбол? Задължително ли е да идва с мен в КАТ?

За нотариус знам, че не трябва да е заверен нотариално, щом е под 350 куб. см.

Та, мога или не :?:

Потребителски аватар
bulaki
Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Нед 21 авг 2011 21:16

Ето на това се натъкнах http://lex.bg/laws/ldoc/2134649345 -това е Закона за движение по пътищата и има всички изменеия от тази година-измененията са главно в чл.189,но също така са променени и глобите за превишена скорост.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пон 22 авг 2011 20:57

STEYN написа:Един такъв въпрос имам - мога ли да си прехвърля скутер на мое име във ВАРНА със всички документи на мотора + номерата му + договор за покупко-продажба между мен и собственика му, който е от Ямбол? Задължително ли е да идва с мен в КАТ?

За нотариус знам, че не трябва да е заверен нотариално, щом е под 350 куб. см.

Та, мога или не :?:

Ако питаш за бившият собственик-не, ако имаш изряден договор за покупко-продажба не трябва да идва с теб в КАТ.

Потребителски аватар
STEYN
Автомобил: A4 B6
Двигател: AVF

Мнениеот STEYN » Чет 01 сеп 2011 16:20

Ами колега договора за покупко-продажба е по образец от сайт в инернет. В него има всички данни на продавача, моите данни и данните на мотора по талон. Включително и подписите ни. Смятам това е изряден договор, нали?

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Чет 01 сеп 2011 21:33

Колеги колко точки взимат с акта за неправилно паркиране? Паяка тръгна да ми вдига колата и ми писаха акт :No

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”