Питане, относно Правилникът за движение по пътищата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Re: Питане, относно Правилникът за движение по пътищата

Мнениеот Mihailov78 » Чет 25 авг 2011 11:48

maxpayne написа:
Mihailov78 написа:

нещо си се пообъркал, лентите в конкретния пример НЕ СА съседни. На практика, червения автомобил, тъй като на схемата е даден малко преди синия, ще заеме средната лента по-напред в нея от синия

Явно за да се разтълкуват правилно нещата трябва да опростим схемата. Представи си двулентов път който се стеснява в еднолентов. Ти си червения, караш с 2-3 метра преди мен в лява лента. Аз съм синия в дясната, преди мен ли ще влезеш в стеснението? Белия въобще все едно го няма. Именно заради това в закона е измислен регламента, този от дясно винаги да е с предимство. Това, че се движиш в най-крайна лява лента и си с няколко метра преди дясно стоящите не ти дава никакво предимство на пътя. Прибирането от лява в дясна лента се осъществява с десен мигач, АКО си се убедил, че платното ОТ ДЯСНО е свободно и не застрашаваш с маневрата никой от участниците на пътя.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 25 авг 2011 11:50

ivo_555 написа:

Няма нужда да му дава предимство - до него няма автомобил и той започва престрояване. Този, който е по-назад вижда, че автомобилът пред него е започнал маневра, следователно лентата вече не е свободна, затова трябва да изчака. Аз не твърдя, че със сигурност червения е прав, обаче твоето изказване, че всичко е напълно ясно и не подлежи на интерпретация е смешно - както виждаш дадох ти интерпретация.

п.п. имах предвид мнението на михайлов за интерпретацията

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 25 авг 2011 11:57

А ами ако аз ти дам аргумент, ама в обратния ред, синия е започнал престрояване, червения и той почва, ама лентата вече се заема от синия? Това че е по напред не му дава предимство нали, пък и че не вижда синия, това си е негов проблем, значи не се е убедил че маневрата му няма да създаде опасност за другите, това пак не му дава предимство!

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Чет 25 авг 2011 12:01

vasstop написа:
slimmer написа:Тази картинка се отнася до магистрала или до трилентов път в населено място? Защото има разлика: На магистрала синият въобще няма право да изпреварва от дясната страна белия. Дори и да се движи по-бързо от белия (ако вече е пред него поради някаква причина) пак трябва да изчака червения, понеже той на практика изпреварва и двамата (даже не съм сигурен дали не трябва да изчака и белия, ама да кажем, че не е нужно).
В населено място такива правила не важат - всеки си кара където му е удобно в многолентови пътища (поне така пише в закона). Според мен синият е редно да изчака червения, най-малкото защото червеният няма да може да го види в огледалото...
Колега,
Моля прочетете закона и научете какво е изпреварване:

Раздел IХ
Изпреварване
Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.
(2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.

В града при път с две или повече ленти указаната на схемата ситуация не се води изпреварване. За мен тук важи правилото на дясностоящия.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 25 авг 2011 12:05

А логиката, че лентите не са съседни, нещо много ми издиша, така излиза, че като не са в съседни ленти, и не трябва да се съобразяват един с друг ли? Лентата и за двамата излиза че е празна, ама като започнат и двамата едновременно маневра, единия от тях ще трябва да я прекрати, и тъй като няма ясно правило за това, остава това за дясно стоящия, не виждам какви други аргументи трябва да има! Това че някой кара по бързо, по напред е от другия, кара в "скоростната" :D лента, кара S-класа, не му дава предимство нали???

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 25 авг 2011 12:16

ivo_555 написа:пък и че не вижда синия, това си е негов проблем, значи не се е убедил че маневрата му няма да създаде опасност за другите, това пак не му дава предимство!

Ми не, не е негов проблем, защото КАТ все още не пишат актове за липса на свръхестествени способности mhihi
Не знам дали си забелязъл, ама страничните огледала не дават видимост през една лента. Изпреварил е белия, няма никой в средната лента, пуска си мигач и се престроява. Лентата по средата в този момент е свободна. Ако стане катастрофа в крайна сметка ще опре до техническа експертиза кой къде е ударил другата кола. Впрочем такива ситуации са ежедневие по бул. България

ivo_555 написа:Лентата и за двамата излиза че е празна, ама като започнат и двамата едновременно маневра, единия от тях ще трябва да я прекрати

И аз точно така мисля и това трябва да е синия според мен

ivo_555 написа:и тъй като няма ясно правило за това, остава това за дясно стоящия, не виждам какви други аргументи трябва да има!

Стига с този дясностоящ, че е смешно вече. Ако сме в две ленти един до друг и дясностоящия реши да мине в моята лента да не би да е с предимство?!?

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Чет 25 авг 2011 12:17

ivo_555 написа:А логиката, че лентите не са съседни, нещо много ми издиша, така излиза, че като не са в съседни ленти, и не трябва да се съобразяват един с друг ли? Лентата и за двамата излиза че е празна, ама като започнат и двамата едновременно маневра, единия от тях ще трябва да я прекрати, и тъй като няма ясно правило за това, остава това за дясно стоящия, не виждам какви други аргументи трябва да има! Това че някой кара по бързо, по напред е от другия, кара в "скоростната" :D лента, кара S-класа, не му дава предимство нали???

Мисля, че на всички е ясно, че в населени места скоростни ленти и скорости като цяло не важат.
В случая синият не е в зрителното поле на червения, докато синият много ясно си вижда червения. В този случай синият по-бързо може да съобрази какво ще стане ако реши той да се престроява, при условие, че другият е тръгнал да прави същото (надявам се червеният да е дал мигач вече...) и не е редно да го прави очевидно (поне според това правило, че "трябва да се осигуриш, че няма да направиш някоя беля за околните ако се престроиш").
Ако двамата са наравно със сигурност са си в зрителното поле, така че тогава може би вече важи "десният с предимство".

Последна промяна от slimmer на Чет 25 авг 2011 12:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 25 авг 2011 12:25

maxpayne написа:
ivo_555 написа:
ivo_555 написа:и тъй като няма ясно правило за това, остава това за дясно стоящия, не виждам какви други аргументи трябва да има!

Стига с този дясностоящ, че е смешно вече. Ако сме в две ленти един до друг и дясностоящия реши да мине в моята лента да не би да е с предимство?!?

О стига ти колега, тук не важи правилото за дясно стоящия, а си има друго, съвсем ясно, но виждам че ти и него не знаеш!

чл.81(2) Преди престрояване водачът е длъжен да пропусне пътните превозни
средства, движещи се в лентата, в която той навлиза. Когато се извършва
едновременно престрояване на пътни превозни средства от две съседни пътни
ленти, сигнализирани с пътен знак Д1, първи се престроява водачът, който се намира
в дясната пътна лента.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 25 авг 2011 12:44

slimmer написа:
ivo_555 написа:А логиката, че лентите не са съседни, нещо много ми издиша, така излиза, че като не са в съседни ленти, и не трябва да се съобразяват един с друг ли? Лентата и за двамата излиза че е празна, ама като започнат и двамата едновременно маневра, единия от тях ще трябва да я прекрати, и тъй като няма ясно правило за това, остава това за дясно стоящия, не виждам какви други аргументи трябва да има! Това че някой кара по бързо, по напред е от другия, кара в "скоростната" :D лента, кара S-класа, не му дава предимство нали???

Мисля, че на всички е ясно, че в населени места скоростни ленти и скорости като цяло не важат.
В случая синият не е в зрителното поле на червения, докато синият много ясно си вижда червения. В този случай синият по-бързо може да съобрази какво ще стане ако реши той да се престроява, при условие, че другият е тръгнал да прави същото (надявам се червеният да е дал мигач вече...) и не е редно да го прави очевидно (поне според това правило, че "трябва да се осигуриш, че няма да направиш някоя беля за околните ако се престроиш").
Ако двамата са наравно със сигурност са си в зрителното поле, така че тогава може би вече важи "десният с предимство".

:да: Е това вече са сериозни аргументи, които всеки би се съгласил!

Потребителски аватар
ValBo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ValBo » Чет 25 авг 2011 13:04

А дали има служба към КАТ, която би могла да отговори на тези въпроси - официално?

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 25 авг 2011 13:14

Предполагам, че на някой от всичките тези телефони, които са им на сайта, е на човек, който може да отговори. Въпросът е докато се стигне до точния човек... Тамън се чудех няма ли колеги пътни полицаи в този форум? :)

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 25 авг 2011 13:23

slimmer написа:Предполагам, че на някой от всичките тези телефони, които са им на сайта, е на човек, който може да отговори. Въпросът е докато се стигне до точния човек... Тамън се чудех няма ли колеги пътни полицаи в този форум? :)

То и един авто инструктор да имаше може би пак щеше доста да изясни нещата!

Потребителски аватар
blaze
Автомобил: Кораб Майка
Двигател: AHF BAU

Мнениеот blaze » Чет 25 авг 2011 17:20

Адски много интерпретаций могата да се направят, затова нека не палиме спора чак толкова. Ако бъдат дадени по конкретни факти в задачката може да се съди за въпроса, но на пръв поглед.... червения бърза, защо трябва да му се прави мръсно и десностоящия да е с предимство?! Десностоящия- синият изобщо не му е работата там. това е неправилно изпреварване.

Ако обаче синия се включва от друг път??? Съвсем различно става нали?

Ами ако белия кара по бързо и от другите???

Ако има стеснение, вариянтите са много. Инструктор ми е казвал: "при стеснение, този, чиято лента отпада е отговорен за маневрирането и никой друг не е длъжен по ЗАКОНОВ ред да се съобразява. Той ще си прецени дали да намали или на избърза и да се включи в другата лента.

Интерпретаций много има, така че....

А пък за десностоящия и предимството изобщо ... НИКОЙ не го спазва! Никой! ПО логиката на закона ако реши белия, че иска да изпревара и дава мигач, ама кара с 60 и ще изпревари със 65, ама в лентата има коли движещи се със 90. Трябва значи всички да го пуснат, защото им е десностоящ ли??!!!

Не е казано кой как се движи от къде на къде и защо. НЯма конкретен отговор на ситуацията!

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 25 авг 2011 19:52

blaze написа:Адски много интерпретаций могата да се направят, затова нека не палиме спора чак толкова. Ако бъдат дадени по конкретни факти в задачката може да се съди за въпроса, но на пръв поглед.... червения бърза, защо трябва да му се прави мръсно и десностоящия да е с предимство?! Десностоящия- синият изобщо не му е работата там. това е неправилно изпреварване.

Тц - синият си му е работата където си поиска, понеже е път в населено място няма значение откъде ще се изпреварва.

blaze написа:Ако обаче синия се включва от друг път??? Съвсем различно става нали?

Ами ако белия кара по бързо и от другите???

Ако има стеснение, вариянтите са много. Инструктор ми е казвал: "при стеснение, този, чиято лента отпада е отговорен за маневрирането и никой друг не е длъжен по ЗАКОНОВ ред да се съобразява. Той ще си прецени дали да намали или на избърза и да се включи в другата лента.

Интерпретаций много има, така че....

А пък за десностоящия и предимството изобщо ... НИКОЙ не го спазва! Никой! ПО логиката на закона ако реши белия, че иска да изпревара и дава мигач, ама кара с 60 и ще изпревари със 65, ама в лентата има коли движещи се със 90. Трябва значи всички да го пуснат, защото им е десностоящ ли??!!!

Не е казано кой как се движи от къде на къде и защо. НЯма конкретен отговор на ситуацията!

Колегата ValBo, ако се зачетеш в описанията му, доста точно обясни каква е била точно ситуацията... Това, че другите са си правили интерпретации, е отделен въпрос. И изпреварването в населено място на многолентов път в една посока е абсолютно възможно откъдето и да си го правиш. Въпросът е да се прави внимателно, понеже може тоя, който го изпреварваш, да иска да ходи в твоята лента и тогава... "задният е виновен" по default... В случая обаче няма такова нещо... Много разводнихме темата май...

Потребителски аватар
blaze
Автомобил: Кораб Майка
Двигател: AHF BAU

Мнениеот blaze » Чет 25 авг 2011 20:00

Е добре де... тогава този закон къде отива ????

Изпреварване
Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.
(2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”