колко км. карате с едни гуми?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

колко км. карате с едни гуми?

Мнениеот agent_kowalski » Пет 26 авг 2011 13:57

Здравейте колеги :beer
Сигурно има подобна тема,но не успях да намеря.Сега се замислих по този въпрос.
Колко км. ви изкарват гумите?Замислих се че задните дебица ги карам трето лято,това до тука съм минал 20к.,пътувах малко повече,предишното и по-предишното за цялото да съм минал по 15к,общо става 50к.А гумите не си личи да са особенно износени на око имат грайфер над 50%.Предните са второ лято значи поне 35к. и не им личи някакво износване.По принцип не карам "юнащки" ясно е че при по-високите скорости,по-честа и "груба" употреба на спирачките износват гумите допълнително,но все пак горе долу.Аз карам с 14"
:beer

Потребителски аватар
donMaranzano
Автомобил: Golf 4
Двигател: AQY

Re: колко км. карате с едни гуми?

Мнениеот donMaranzano » Пет 26 авг 2011 14:01

Аз не карам км и не ги броя на гумите. А гледам грайфера и дали са меки, с нормален каучук. Няма ли ги тези показатели, ако ще да са на 20К ги изхвърлям и това е.

Потребителски аватар
az-emo-pi4a
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот az-emo-pi4a » Пет 26 авг 2011 14:28

Не гледам километрите,а по протектора,стигне ли белега започвам да мисля от къде да си купя нови гуми и така,с гумите шега не бива,живота е само 1 :ahoy

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 26 авг 2011 15:00

ясно е че не се сменят след еди колко си,а по впечатления колко са изкарали.аз сменях днеска винтили,защото бяха много напукани и се замислих.помня това лято и миналото колко км съм минал.дот-а на задните е 09 на предните 10.нищо им няма външно нито са напукани,нито балони,нарези нищо.за задните спецялно 50к км. не ми се видяха като супер малко особенно по наще криви пътища.на око биха изкарали още толкова поне,което ми се вижда реално много и реших да питам при вас как е :)

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 26 авг 2011 15:21

Много зависи,какви са гумите.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 26 авг 2011 15:50

Въпросът ти няма еднозначен отговор, по-скоро е неправилно зададен. Както казват колегите, се гледа общото състояние на гумите, като се има предвид и възрастта им. Зависи и къде се карат - градско или на по-далечни преходи. За градско и нормално каране може да си позволиш и известен компромис, защото не е проблем да посетиш гумаджия наоколо. При извънградско каране и при по-високи скорости гумите трябва да са перфектни и без забележки, защото могат да създадат големи ядове на някое отдалечено място и съответно да възникнат доста разходи за решаване на проблема.
Освен дълбочината на протектора, от съществено значение е и възрастта. Гума над 5г. може да изглежда нова, но материалът се втвърдява, става като пластмаса и сцеплението с пътя е много зле.
:012:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 26 авг 2011 16:25

И не по-малко важно е, лятото с летни - зимата със зимни. Че един философ от форума ми разпъваше едни локуми, че зимните били ОК за лятото и, че по-мекият (от на летните) каучук правил добро сцепление с пътя, нищо, че били свирели доста често по асфалта :Mr Green Fun

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 26 авг 2011 17:42

на почти всичко гуми има надпис TREADWEAR 280
като числото е различно накрая- то определя колко лесно се износва дадена гума
гума с TREADWEAR 500......жива пластмаса,дълговечни и с лошо сцепление
обикновено гумите са с TREADWEAR 250-320 , A по хубавите и с по малко
състезателните семисликове и сликове са с TREADWEAR от 40 до 200,меки с хубаво сцепление ,лесно се износват и при интензивно каране имат малък живот,пример гумите в F1

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 26 авг 2011 18:35

moimoimoi мерси за информацита не я знаех :beer
иначе за зимните лятото е пълна тъпотия...при 30+ градуса яко набиеш спирачки яко се плъзгаш почти като на мокро..... :dummy:
иначе идеята на темата мисля че я изясних: ясно е че гумите не са като масло и ремък да се сменят на Х км,идеята е примерно карах 3 лета и еди колко си км с еди какво си и стана на галош,или не се изтъркаха но станаха много твърди и тн...

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 26 авг 2011 18:37

Докато не се покажат теловете на гумите, не ги сменям! Няма да прайме зИян я ! mhihi

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пет 26 авг 2011 18:52

my heart iS iCe написа:Докато не се покажат теловете на гумите, не ги сменям! Няма да прайме зИян я ! mhihi

на пътя единственото което държи колата освен гравитацията са гумите. всеки си има някаква цена(непарично измерено) а ти се оценяваш на четири гуми :shock
п.п нищо лично ,ама белите стават за норматив

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 26 авг 2011 18:55

niks76 написа:
my heart iS iCe написа:Докато не се покажат теловете на гумите, не ги сменям! Няма да прайме зИян я ! mhihi

на пътя единственото което държи колата освен гравитацията са гумите. всеки си има някаква цена(непарично измерено) а ти се оценяваш на четири гуми :shock
п.п нищо лично ,ама белите стават за норматив

Преди 2 години се прибирах от Гоце Делчев, и когато се прибрах гледам стърчат теловете на гумите, и съответно ги смених, като се има на предвид че съм минал с тях 300км ! Не се хваля с това, но така се е случило, и без това не шофирам екстремно! :wink: Просто пита колегата колко караме с едни гуми, и аз отговорих :да:

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Пет 26 авг 2011 19:12

Няма норматив .. различните гуми се търкат различно ...при различните коли
На Лендкруизера сменихме оригиналните гуми /Дънлоп мисля че бяха /на 84 000 км , бяха на две години . В момента още ги доизтъркват .
На мой познат Фокуса изтърка чисто нови гуми Кумхо за 40 000 км , бясно каране по магистрали .
Траял и Тигър са рекордьори ... няма да казвам защо :не:
На буса съм с Клебер отпред на 60 000 равномерно износени ... горе долу са наполовина . Отзад съм с Барумки ... едва на 7-8000 изобщо не си личи да са мръднали ...
Доколкото съм забелязал .. голям цолаж ниско профилни гуми имат поне 30 % по-бързо износване от нормални ...

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 26 авг 2011 19:32

Доколкото съм забелязал .. голям цолаж ниско профилни гуми имат поне 30 % по-бързо износване от нормални ...

е тука сигурно е от по-юнашко каране :beer

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пет 26 авг 2011 19:38

като ми се сторят достатъчно износени ги сменям с други
това е дереджето

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”