maxpayne написа:ако още някой спомене правилото на дясностоящия ще е за първи път
да помоля пак радетелите на това правило да посочат според кой член от закона или правилника синия е с предимство? Че досега все не успяват
Колега, аз също не разбрах от "противниците" на това правило, защо пък червения трябва да е предимство? Само не казвай, че защото е по напред, или че не го вижда, и това също никъде не го пише в закона!
В закона, правилата за престрояване са само две:
Престрояване
Чл. 81. (1) Престрояването е преминаване от една пътна лента в друга, за да се продължи движението направо, да се завие или да се излезе от платното за движение.
(2) Преди престрояване водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, движещи се в лентата, в която той навлиза. Когато се извършва едновременно престрояване на пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, сигнализирани с пътен знак Д1, първи се престроява водачът, който се намира в дясната пътна лента.
Вярно "съседни пътни ленти" никъде не е дефинирано точно (търсих), следователно "съседни" би могло да се тълкуват и ленти през една, макар че и аз не съм напълно съгласен, но няма друго тълкуване! (то и аз нямам общи стени със съседа срещу мен в коридора, ама пак ми е съсед)
Това може би е някакъв пропуск в закона, дано да се сети някой да го отстрани, или пък просто се има предвид че и в такива ситуации, десния трябва да е пръв!
@maxpayne - Вярно ситуацията хич не е проста, но аз я тълкувам по този начин!
Сега е твой ред ти да обясниш, защо червения трябва да е с предимство!
п.п. Белия да го игнорираме, приема че го няма, или не пречи!