Г4 1.6 AKL, обороти

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
vito9
Автомобил:
Двигател:

Г4 1.6 AKL, обороти

Мнениеот vito9 » Чет 25 авг 2011 11:11

Здравейте, колеги,

Нов съм във форума, това ми е първа тема, надявам се да е на правилното място.
Прочетох доста подобни теми, но не съвсем, затова се престраших да пусна нова.
Моля, да бъда извинен ако има такава тема и ако модераторите преценят нека да я изтрият.
Започвам с малко предистория.
Купих колата преди около един месец, имаше някакъв малък (по мое мнение) проблем с оборотите, колебаеха се съвсем леко на празен ход и колата понякога гаснеше (тогава все още не бях запознат с пикантните подробности около дроселовата клапа). Първата ми работа беше да сменя консумативите, споменах на човека в сервиза и за проблема с оборотите, той каза че ще почисти клапата и ще направи диагностика. Когато отидох да я взема той ми обясни, че проблемът с оборотите е останал, имало е грешка - проблем в моторизацията на клапата, той я е изтрил и е повишил малко оборотите на празен ход (били са по ниски от нормалното), клапата е била чиста. Уговорихме се след няколко дни да мина пак, за да я погледне. Резултатът беше, че колата престана да гасне, оборотите пак варират съвсем леко (не дразнят), но когато загрее вдига оборотите до 1200 1400, когато подам малко газ оборотите се повишават, падат до нормалните за няколко секунди и пак се вдигат до гореспоменатите, а щом пусна климатика всичко се оправя :shock . Закарах му я пак, този път грешка нямаше, човека и направи някакви настройки, но проблемът си остана. Утре ще му я карам пак, но ми се иска преди това да чуя още някое мнение по въпроса, от хора във форума които са имали подобен проблем или имат някакво предположение.
От прочетените подобни теми стигнах до извода, че проблемът, би могъл да бъде:
- Напукан маркуч от Всмукателните тръби към сервото
- Термо датчик
- Маркуч от въздушния филтър към дросела
- Пръстени на всмукателните тръби
Моля, който има мнение по въпроса, нека потвърди или изключи някое от посочените предположения или да предложи друго.

Предварително благодаря на всеки отзовал се по темата!

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Re: Г4 1.6 AKL, обороти

Мнениеот k_garchev » Чет 25 авг 2011 11:16

Аз смених всичко възможно,когато карах такъв голф и не можах да отстраня проблема!Дросели,ламбда сонди,дебитомери,кабели,свещи...Общо взето само опръстените всмукателните тръби не ги смених!Пробвай с тях!

vito9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vito9 » Чет 25 авг 2011 11:38

Благодаря, колега, за бързия отговор.
Твоите симптоми същите ли бяха? Като цяло, доста теми прочетох, но никъде не срещнах абсолютно същия проблем.
Най - много ме озадачава фактът, че на климатик проблемът изчезва.

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Чет 25 авг 2011 17:03

Абсолютно същите проблеми!Така и не можах да ги реша!Също и сутрин когато колата е студена ми бяха много неспокойни оборотите и гаснеше!

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Чет 25 авг 2011 21:32

смени пръстените на всмукателните тръби и провери другите неща които си споменал!там е!

vito9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vito9 » Пет 26 авг 2011 9:21

Вчера докато се ровех из форума попаднах на темата за оборотите на dido_peichev. До този момент, не бях забелязал какво се случва с оборотите, като завъртя волана, когато го направих започнаха да варират между 900 и 1400. Та, мисля да започна от датчика на сервото, въпреки че не изкарва грешка и нещо работата с климатика и това че го прави на загрял двигател не ми се връзва, но симптомите са много подобни.
След смяната ще пиша какво е станало.

Потребителски аватар
valio kita
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valio kita » Вто 30 авг 2011 10:40

Сменяй пръстените...моята заспа като ги смених(поне за 30к км сега пак играят)

vito9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vito9 » Вто 30 авг 2011 11:07

Вчера, карах колата на диагностика, човекът я закачи на компа, излезе грешка дросел клапа (отново). Той каза че датчика на сервото се пробва, като се откачи буксата (тогава всичко трябва да се оправи), направихме го и ефект нямаше, според него и според още един майстор, при когото ходих, проблема е клапата. Не ми се иска да повярвам, но май нещата отиват към нова клапа :( Цените който открих са - 760 нова и 100 лв втора употреба с гаранция до ден, два. Ако взема да я сменя и нещата не се оправят ще ми стане много тъпо. Чудя се има ли смисъл да я карам още някъде, да сменям ли пръстени или направо клапа да взимам :banghead:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 30 авг 2011 11:12

vito9 написа:Вчера, карах колата на диагностика, човекът я закачи на компа, излезе грешка дросел клапа (отново). Той каза че датчика на сервото се пробва, като се откачи буксата (тогава всичко трябва да се оправи), направихме го и ефект нямаше, според него и според още един майстор, при когото ходих, проблема е клапата. Не ми се иска да повярвам, но май нещата отиват към нова клапа :( Цените който открих са - 760 нова и 100 лв втора употреба с гаранция до ден, два. Ако взема да я сменя и нещата не се оправят ще ми стане много тъпо. Чудя се има ли смисъл да я карам още някъде, да сменям ли пръстени или направо клапа да взимам :banghead:

Цените на клапите страшно много скочиха преди 2-3 години за съжаление. До преди това беше на половин цена близо.
А защо не вземеш от някъде работеща клапа за проба..... ако се оправи - очевидно проблемът е там. Ако не..... си спестяваш ХХХ лева.

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Вто 30 авг 2011 11:25

- След като майсторите откачваха буксата и пробваха без нея, адаптираха ли после дросела?
- Как?
- Каква е тази грешка "дросел клапа"?

Най-вероятно смучеш отнякъде неотчетен от дебитомера въздух и ти се бърка сместта. За това подритва. Възможно е и дросела да е заминал, но това е най-малко вероятно.
Ако не можеш да намериш дросел за проба, ела в неделя до София и ще закачим моя, да видим какво ще стане.

vito9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vito9 » Вто 30 авг 2011 11:43

Ок, колега, много мерси за предложението, лошото е, че аз не съм много в час с тези работи, та въпросът ми е, ти дали знаеш точно как трябва да се направи всичко (демонтаж, монтаж, обучение).

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 30 авг 2011 12:01

vito9 написа:Ок, колега, много мерси за предложението, лошото е, че аз не съм много в час с тези работи, та въпросът ми е, ти дали знаеш точно как трябва да се направи всичко (демонтаж, монтаж, обучение).

Знае ;) :да:

vito9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vito9 » Сря 31 авг 2011 6:43

- След като майсторите откачваха буксата и пробваха без нея, адаптираха ли после дросела?
- Как?
- Каква е тази грешка "дросел клапа"?

1. Не я адаптира, само я откачи и я закачи.
2. Не знам точно, знам само, че не беше с vag com, а с някаква друга програма. Иначе адаптация и преди е правена на vag com и ефект нямаше.
3. Също не знам с точност :oops: това са думи на майстора, много бързо щракаше на компа и почти нищо не можах да видя.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Сря 31 авг 2011 20:49

бързо сменяй майстора!много бързо!

vito9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vito9 » Чет 01 сеп 2011 6:42

Не знам вече при кого да отида и какво да направя. Вчера установих още няколко неприятни неща - от ауспуха излиза черен дим, след 3000 оборота, маслото е чисто черно за 1000 км. и е намаляло с около 200 гр за същия пробег, освен това, като карам назад се чува много странно виене понякога (имам чувството че е от сервото, но само при заден ход го чувам) :shock . Взе ми здравето тая кола. :(
Моля, дайте предложение за майстор или сервиз в София.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”