Гледах другите теми, но намерих точно това, което ме интересува. Карам passat b3 RP мотор 91г. Повдигачите тракат доста на студен мотор. Чак понякога срам ме хваща. Щом позагрее не се обаждат хич. Карам с масло Лики Моли 15-40 с MOS на 3000км е. Преди това бях с Mobile 15-40 с него пак тракаха, но по тихо. Та въпросът ми е има ли и можете ли да ми препоръчате някаква добавка с която да пооправя положението. Ако карам така може ли да навредя на двигателя. Как да процедирам?
Passat b3 тракат повдигачи добавка?
-
van4ov
- Автомобил:
- Двигател:
Passat b3 тракат повдигачи добавка?
Здравейте, колеги!
Гледах другите теми, но намерих точно това, което ме интересува. Карам passat b3 RP мотор 91г. Повдигачите тракат доста на студен мотор. Чак понякога срам ме хваща. Щом позагрее не се обаждат хич. Карам с масло Лики Моли 15-40 с MOS на 3000км е. Преди това бях с Mobile 15-40 с него пак тракаха, но по тихо. Та въпросът ми е има ли и можете ли да ми препоръчате някаква добавка с която да пооправя положението. Ако карам така може ли да навредя на двигателя. Как да процедирам?
- К.Одаджийски
- VW експерт

- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Passat b3 тракат повдигачи добавка?
Добрата новина е, че едва ли тракат всичките 8 повдигача, лошата е че ако тръгнеш да ги сменяш един по един пак ще трябва да ги смениш всичките докато разбереш кои точно тракат или да ги хванеш на късмет. Лошата новина е че хич не са евтини, нещо около 15 лв бройката ми се върти в главата някъде от форума прочетено.
Това е едната насока на полемиката, другата е маслото. Аз от както карам с мобил 15/40 ми се случва да изтракат не много силно сутрин при първото палене, докато преди 2-3 смени с Арал пак 15/40 си тракаха доволно. Та от тук нататък всеки ще почне да хвали неговото си масло и колко другите били скапани и в подкрепа на това си твърдение ще ти кажа че за Лики моли не съм чул хубава дума от познати които са карали с него, въпреки че тук в един сервиз на известен в града ни майстор само такова се предлагаше и хвалбите и рекламата му бяха на супер ниво. Така че сменяй маслото с някое по-хубаво дето си карал примерно с него и ако не спрат да тракат търсиш проблема в повдигачите.
Това е едната насока на полемиката, другата е маслото. Аз от както карам с мобил 15/40 ми се случва да изтракат не много силно сутрин при първото палене, докато преди 2-3 смени с Арал пак 15/40 си тракаха доволно. Та от тук нататък всеки ще почне да хвали неговото си масло и колко другите били скапани и в подкрепа на това си твърдение ще ти кажа че за Лики моли не съм чул хубава дума от познати които са карали с него, въпреки че тук в един сервиз на известен в града ни майстор само такова се предлагаше и хвалбите и рекламата му бяха на супер ниво. Така че сменяй маслото с някое по-хубаво дето си карал примерно с него и ако не спрат да тракат търсиш проблема в повдигачите.
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Както те е посъветвал колегата, опитай с друго масло, след като това ти изкара пробега за смяна. Не е проблем за двигателят, явно повдигачите са тръгнали. Лично аз бих сменял повдигачи чак като почнат да тропат и на загрял двигател
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Повдигачи сменяй като отваряш главата за смяна на гумички или нещо по-сериозно. Сложи хубаво масло, но вносно, че това в България от "официалните вносители" е боза. Усили музиката и да не ти пука! 
- dancing_niki
- Скиора
- Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
- Двигател: CASA
Ето добавка за повдигачи: http://www.protec-bg.com/wsdindex.html@ ... -Line.html
Аз лично ползвам само тази марка за каквато и да било химия.
Аз лично ползвам само тази марка за каквато и да било химия.
Тракането е досадно, но едва ли ще навреди на двигателя. Аз като си взех моя Голф2 си тракаха, минах 40 х.км и го продадох в същото състояние. После на приятел на Пасата му извадихме повдигачите, разглобихме ги за почистване и 2 от тях се бяха спекли двете цилиндърчета които влизат едно в друго. Сега на Пасата не му се чуват повдигачите. Цялата работа ни отне 5 часа , но нямаме почти никакъв опит в ремонтите и всичко четохме от форумите (най - вече руския , има много снимки).
Мисля си за проверка на налягането на маслото, с нагласа за биелни лагери...
Повдигачите едва ли са мръднали...
Повдигачите едва ли са мръднали...