Polo 2000,1.4,16V,AUA-играещи обороти и загуба на мощност

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
kanchev.atanas
Автомобил:
Двигател:

Polo 2000,1.4,16V,AUA-играещи обороти и загуба на мощност

Мнениеот kanchev.atanas » Чет 01 сеп 2011 10:35

Здравейте колеги.

Моля ви, дайте мнения преди да тръгна по майстори, колата е Polo 2000, 1.4, 16V, двигател AUA, газова уредба Таратарини, слагана в Италия.

Проблемът е следния:

1. Преди месец колата трудно палеше загрята и оборотите на празен ход играеха като луди. Смених датчика за температурата на антифриза и всичко се оправи.

2. Преди няколко дни си карам аз по магистралата на бензин с изключена газова и ми светва Engine Check лампата. Преди ми бяха казали, че при включване, газовата чисти грешките и затова карах няколко дни само на бензин. Колата започна да мени обороти сутрин при студен старт /600-1100 оборота/ и я чувствам леко спъната(не толкова леко, като пусна климатика :shock ). Отидох на диагностика в сервиза на БОШ до ИСУЛ. Единствената грешка от диагностиката/газ анализатора, която излезе беше "богата смес" (нищо за дросела, дебитомера, темп. датчик,датчика за темп. на влизащия въздух в мотора) и чичката от сервиза ми вика "ами това може да е от много неща....не е ясно от какво...ще чакаме да се счупи нещо, тогава ще видим..." :screwy. Почисти ми дроселната клапа, но ме съмнява, че не го направи по мързеливия начин - някои разглобяват само тръбата за въздух идваща от въздушния филтър и пръскат с почистващ спрей само едната страна на клапата която се намира в тялото на дросела. Тази сутрин при палене на студено оборотите пак играеха.

Дайте някакви идеи каква може да е причината, да не ме метнат по сервизите... :Mr Green Fun

:beer

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Polo 2000,1.4,16V,AUA-играещи обороти и загуба на мощност

Мнениеот maslinkov » Чет 01 сеп 2011 10:46

МАП сензор е едно от многото работи.....ама има да чакаш да се "счупи".

Потребителски аватар
kanchev.atanas
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kanchev.atanas » Чет 01 сеп 2011 15:59

Значи възможните причини за проблема може да са:

:arrow: дросела,
:arrow: дебитомера,
:arrow: темп. датчик,
:arrow: датчика за темп. на влизащия въздух в мотора
:arrow: МАП сензор

:027:

kanchev.atanas написа:чичката от сервиза ми вика "ами това може да е от много неща....не е ясно от какво...ще чакаме да се счупи нещо, тогава ще видим..."

без коментар за "професионалното" изказване на техника в БОШ сервиза...поне ми взе само 30 лева за диагностиката+почистване на дросела..

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Чет 01 сеп 2011 16:16

kanchev.atanas написа:чичката от сервиза ми вика "ами това може да е от много неща....не е ясно от какво...ще чакаме да се счупи нещо, тогава ще видим..."

без коментар за "професионалното" изказване на техника в БОШ сервиза...поне ми взе само 30 лева за диагностиката+почистване на дросела..
---------------------------------
толкова е и почистил дросела ,това си е тарифата им за диагностика.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Чет 01 сеп 2011 16:19

Според мене дроселът отпада - ще забие грешка. Темп. датчика може да се сравни с темп. на таблото, или ще ти даде Ламбда грешка /фалшива/. Датчика за температура на вх. въздух много не виждам какво общо има. Остават другите 2 - започвай от по - евтиното. :D

Потребителски аватар
edi6504
Автомобил: VW PASSAT 5.5
Двигател: AVF 2003

Мнениеот edi6504 » Чет 01 сеп 2011 18:58

kanchev.atanas написа:Здравейте колеги.

Моля ви, дайте мнения преди да тръгна по майстори, колата е Polo 2000, 1.4, 16V, двигател AUA, газова уредба Таратарини, слагана в Италия.

Проблемът е следния:

1. Преди месец колата трудно палеше загрята и оборотите на празен ход играеха като луди. Смених датчика за температурата на антифриза и всичко се оправи.

2. Преди няколко дни си карам аз по магистралата на бензин с изключена газова и ми светва Engine Check лампата. Преди ми бяха казали, че при включване, газовата чисти грешките и затова карах няколко дни само на бензин. Колата започна да мени обороти сутрин при студен старт /600-1100 оборота/ и я чувствам леко спъната(не толкова леко, като пусна климатика :shock ). Отидох на диагностика в сервиза на БОШ до ИСУЛ. Единствената грешка от диагностиката/газ анализатора, която излезе беше "богата смес" (нищо за дросела, дебитомера, темп. датчик,датчика за темп. на влизащия въздух в мотора) и чичката от сервиза ми вика "ами това може да е от много неща....не е ясно от какво...ще чакаме да се счупи нещо, тогава ще видим..." :screwy. Почисти ми дроселната клапа, но ме съмнява, че не го направи по мързеливия начин - някои разглобяват само тръбата за въздух идваща от въздушния филтър и пръскат с почистващ спрей само едната страна на клапата която се намира в тялото на дросела. Тази сутрин при палене на студено оборотите пак играеха.

Дайте някакви идеи каква може да е причината, да не ме метнат по сервизите... :Mr Green Fun

:beer

Колега и моята кола е със същия двигател.Сутрин като паля всичко е ок,но след като загрее почват да играят оборотите едвам се усеща,че играят.Светна ми check и ходих на диагностика изкара ми 2 грешки за бедна горивна смес,майстора изчисти грешките и минах 210км и хоп пак светна чек-а.Смених до сега 2-те лабда сонди и пак светна чек-а вече така 5и или 6и път все на 210км след триене на грешките.Сега мисля да сменям гарнитурата да дросела може от там да изсмуква въздух и да дава бедна горивна смес.

ivan40_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan40_ » Чет 01 сеп 2011 21:07

Колега аз съм със същия мотор,и при мен има едно придърпване-пуснал съм го като тема "странно придърпване",та като ровичках насам натам установих че този мотор няма дебитомер или поне така си мисля.или дебитомера се намира някъде вътре в дросела.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пет 02 сеп 2011 8:01

Явно накрая все пак ще се окаже МАП-а. Дроселите ви са наистина по - различни от нашите.

powerstar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот powerstar » Пет 02 сеп 2011 9:14

Колега а пусна ли ти адаптация след това.....

gamena666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamena666 » Вто 04 дек 2012 18:40

Искам да попитам на AUA двигателите ,адаптацията на дроселовата клапа сама ли става при махнат минус на акумулатора ,или на компютър се прави?

Потребителски аватар
edi6504
Автомобил: VW PASSAT 5.5
Двигател: AVF 2003

Мнениеот edi6504 » Пет 07 дек 2012 21:52

На компютър се прави колега.

gamena666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamena666 » Чет 20 дек 2012 2:48

Колеги според стотиците теми ,които прочетох - ако не е МАП сензора значи е Дроселовата клапа.При мен тя се оказа проблема.Смениха я и сега колата пеее :).Bye the way взех си старата клапа и ще я нося на мой приятел електрончик да я поправи , голям мозък е от поне 25 години поправя техника и авто електроника ,така че очаквайте ремонтираната клапа на атрактивни цени!!!

gamena666
Автомобил:
Двигател:

Re: Polo 2000,1.4,16V,AUA-играещи обороти и загуба на мощнос

Мнениеот gamena666 » Пон 16 дек 2013 19:57

Колеги пак смених дроселовата клапа и не е проблема в нея.Няма други грешки ,а оборотите играят!
Въпрос имам MAP sensor /Дебитомер и датчик на входящият въздух не са ли едно и също?
И какъв е каталожният номер на MAP -а ,че да потърся и да видя за цени.Моят мотор също е AUA

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”