Passat 2.0 tdi идентификация на двигателя

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
KingNothing
Автомобил: VW Passat Variant B5.5 [3BG] 2002
Двигател: 2.0i 8v AZM 115hp. manual

Passat 2.0 tdi идентификация на двигателя

Мнениеот KingNothing » Нед 04 сеп 2011 18:04

Здравейте,
харесъл съм един Passat за закупуване, но имам проблеми с идентификацията на мотора му.
Това което знам за колата е: Passat Variant, B6, 2006, 2.0 TDI, 103KW(140h.p.)
На самата глава на двигателя пише POLAND.
Капака на двигателя прилича на този от следната снимка(двата цвята на пластмасата са отделни елементи):
Изображение
При другите подобни пасати, които съм гледал, от порядъка на същите години, като че ли двигателя е друг.
При тях смукателният колектор е разположен пред двигателя, а при този пасат който съм набелязъл това като че ли не е така(както споменах отпред се вижда главата на двигателя с надпис POLAND)
Ако някой може да помогне благодаря предварително.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Re: Passat 2.0 tdi идентификация на двигателя

Мнениеот K » Нед 04 сеп 2011 20:26

Какво точно питаш все пак? Съобщаваш ни каква била главата и капака.
Притесняваш се дали въпросната кола попада в черния списък на "пукащите" глави? Виж какъв й е номера.
Въпреки, че спроед мен е най-добре да избегнеш този мотор. Но...все пак лично предпочитание. ;)

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Нед 04 сеп 2011 20:33

най-важното за този двигател е да не е с проблемната глава и дюзи
за главата виж тук http://www.skodaclub-bg.org/forum/viewt ... 0%B4%D0%B8
доколкото знам проблемните дюзите се монтират на двигател с код BKP

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 04 сеп 2011 22:03

Писано е много пъти - идентификация на кода на двигателя се прави по няколко начина:
1. Най-трудния - четеш на самия двигател;
2. Четеш какво пише в големия талон на автомобила, първите три букви от номера на двигателя са кода;
3. Същото важи и за сервизната лепенка, която най-често е в багажника и на нея има написани VIN, код на двигател, код на боята, описани са всички екстри с кодове и т.н.

KingNothing

Мнениеот KingNothing » Пон 05 сеп 2011 0:28

To K:
Ако не съм бил достатъчно ясен се ивинявам, целта на занятието е да разбера въпросната кола с какъв двигател е. И понеже нямам никакъв опит с ТДИ рещих да попитам.

To tdi fen:
Виждал съм кола с двигател "БКП" :) и мисля че той изглеждаше по следния начин:
Изображение
Утре сутрин ще изчета посочената тема.

To dobrin:
1. Опитах се да прочета нещо на двигателя, но не видях нищо от сорта на BKP, BJP, BKC, на вместо това само цифри.
2.Все още не съм виждал големия талон на колата.
3.За тази лепенка прочетох във форума - но уви тя липсва на колата.

KingNothing

Мнениеот KingNothing » Пон 05 сеп 2011 8:33

Все повече съм озадачен.
Въпросната кола е обявена за 2.0 тди 2006г.
А на практика двигателя изглежда по по-различен начин,няма го този колектор отпред:
Изображение
(ех как не мога да намеря снимка на подобен двигател в нета без капак за да ви го покажа)

Aimbotfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aimbotfan » Пон 05 сеп 2011 10:21

Аз мисля, че няма BKP с филтър за твърди частици ;)
Информацията ми е от Wikipedia(ако може да и се вярва)

BMP(2,0 TDI 8v 103kW) е с DPF и не е с пиезо-дюзи и системата му за управления на двигателя е Бош(2005-2008).
BKP(2,0 TDI 16v 103kW) е с пиезо-дюзи, но е с обикновен катализатор и системата му за управление на двигателя е Симос(2005-2008).
BKC(1,9 TDI 8v 77kW) е пак без пиезо-дюзи, но с обикновен катализатор(DPF се предлага като екстра), а системата му за управление е Бош(след 2005-2009 го слагат като двигател).
BMR(2,0 TDI 16v 130kW) е с пиезо-дюзи, и имa DPF. (2006-2008) го слагат като двигател.
Всички гореописани двигатели са Помпа-Дюза!

CBAB(2,0 TDI 16v 130kW), е с пиезо-дюзи, но е Common Rail. Има DPF, и се слага от 2008 година насам.
CBBB(2,0 TDI 16v 130kW), е с пиезо-дюзи, но е Common Rail. Има DPF, и се слага от 2008 година насам.

Като гледам снимката от първият ти пост, много прилича на моят BMP;)
Ето го и него:
Изображение

Потребителски аватар
passat19911800
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passat19911800 » Пон 05 сеп 2011 11:01

Лепенката може да липсва само, ако някой нарочно я е свалил или колата е удряна и преправяна. Не е добре да липсва. Питай за нея, кой и защо я е махнал. Колата може да има проблем.

KingNothing

Мнениеот KingNothing » Пон 05 сеп 2011 11:40

Ето точно това ми трябваше, благодаря ти "Aimbotfan"
Малко по малко ми се разкрива причината за разликата в конструкцията на двата двигателя.
Мога само да предположа че наличието на два вала и 2 пъти повече клапани е причината колекторите да са решени по този начин при BKP.

След като вече на 90% съм сигурен че двигателя е тип BMP и не е с проблемните глави(не че има гаранция) и скъпите пиезо дюзи, колата започва все повече да ми харесва.

Имаме уговорка с продавача че колата ще мине диагностика. Ако някой иска да препоръча сервиз, нека пише (колата се намира в горубляне, но има номера и може да се кара).

Относно лепенката и аз се чудя дали да ме притеснява, това че я няма. Все пак това е една лепенка, а не метална плочка, каквато има между двете врати и където са записани допустимите маси на колата и едва ли е толкова трудно да се махне при миене на колата например.

Потребителски аватар
passat19911800
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passat19911800 » Пон 05 сеп 2011 17:11

Колега, на тази лепенка се изписва вин номера, номера на рама на автомобила, цвят, номер на двигател, номер на скоростна кутия и т.н. Не се маха лесно и на мойта бракма, както и на още много над двайсет годишни коли си стои. Ти ми кажи, защо да я отлепяш, като в случай че нещо се резвали, по нея лесно можеш да се ориентираш каква резервна част да търсиш. И не сега да се чудиш какав номер ти е двигателя, а оттам веднага щеше да го разбереш. За мен не е нормално да липсва. Затова те съветвам провери дали всичко и е точно на колата, да не се окаже после, че е крадена и ти хем без пари, па и без кола.

KingNothing

Мнениеот KingNothing » Пон 05 сеп 2011 17:23

Добре, а някакво предложение как да се уверя че на колата всичко и е наред?

Aimbotfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aimbotfan » Пон 05 сеп 2011 18:16

В сервизната книжка може да я има въпросната лепенка. Там освен изброените двигател, скоростна кутия, номер боя, VIN, са изброени и различните екстри по колата, за кой пазар е правена, ниво на оборудване и т.н. Може например да се види дали е с парктроник, и ако има, но няма датчиците по броните, да имаш едно наум, че е блъскана, или са сменявани броните и т.н. Просто ти давам пример.
Иначе и на нашият я няма въпросната лепенка, защото е удрян и е махната, но ако е направена кадърно в сервиз не виждам много голям повод за притеснение.

Иначе съвета ми е да я закарате в официален сервиз на Фолксваген, и там по VIN могат да намерят кога за последно е влизала в някой от другите им сервизи по Европа, и на колко километра е била, а също така и какви ремонти, смени и т.н. са и правени на самата кола.

KingNothing

Мнениеот KingNothing » Вто 06 сеп 2011 18:14

Какво мислите за "юнитрийд" в дружба, колата се води, че е обслужвана при тях.
Те дали могата да извадят такава статистика за ремонтите на колата и изобщо това място подходящо ли е за оглед на колата.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 06 сеп 2011 18:22

Те са принципно оторизиран сервиз на ФВ. Най-малкото, би трябвало да могат да ти дадат сервизна история на автомобила, включително и номера на двигателя.

Потребителски аватар
slavi13
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slavi13 » Вто 06 сеп 2011 20:17

на парвата снимка двигателят е 1.9 на него се чете Поланд, ако е от там, на третата снимка на капака на агренажниат ремък виждам бяла лепенка, на него е написан кода на двигателя, ако не при дилъра с номера на шасито и ще ти кажат какав мотор е монтиран на това купе. А ако ще си взимаш такава кола отиди с някой който е запознат с тях, специфични са. Късмет

Върни се в “Дизелови агрегати”