Как да си активирам индикация на таблото?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
marchq
Автомобил:
Двигател:

Как да си активирам индикация на таблото?

Мнениеот marchq » Чет 08 сеп 2011 9:02

Здравейте искам да попитам как да си активирам индикацияа "Оставащи километри до бензиностанцията" Имам ваг ком 311.2. Но не знам точно как става? Със Half FIS съм. Доколкото разбрах ми трябва друг кабел (по-голям клас) с който мога да правя промени обучение на имобилайзер, сменяне на километри и т.н. Ако някой колега от Бургас има такъв кабел и може да ми активира функцията ще се радвам и ще почерпя :) :beer
Ето 2 линка, но немога да си ги разчета :)

http://forums.vwvortex.com/showthread.php?3568883-FAQ-Instrument-Cluster-Immobilizer-MFA-FIS-SKC-...-need-suggestions.
http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/vwmkIV.html

Потребителски аватар
marchq
Автомобил:
Двигател:

Re: Как да си активирам индикация на таблото?

Мнениеот marchq » Чет 08 сеп 2011 22:13

Никой ли не знае?

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Чет 08 сеп 2011 23:27

Таблото ти какво е IMMO II или IMMO III?
По-просто - индикацията на имобилайзера в оборотомера ли е или в километража?
Ако таблото ти е оригиналното от колата, така като гледам 2000 година, индикацията би трябвало да ти е вляво. Т.е. в оборотомера. На тези табла Distance to empty не е заложено софтуерно.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 08 сеп 2011 23:33

Дори и да е заложена това не става с VAG-COM кабел....

Иначе при мен е също допълнително активирано, върши добра работа ;)

Потребителски аватар
marchq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marchq » Пет 09 сеп 2011 8:54

Ей такова ми е таблото. Също така искам да попитам защо нямам лампа за "проблем в двигателя"
Изображение

Haralampi ти къде го активира и как ако трябва да ходя до някой сервиз с по-сериозна техника Bosch, VW?

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Пет 09 сеп 2011 9:20

Глупави въпроси може ли да задам?
За колата ти от гаража ли говорим? Това снимка на твоето табло ли е?
Като гледам в гаража си с 1.8 Т AGU, а това табло е Bosch-ово Motometer от дизел.
Иначе, ако контролата на имобилайзера ти свети в отдясно - в километража, всеки който има кабел Vag Tacho или VAG dash COM може да ти свърши работа, стига да знае какво трябва да направи. Там в един адрес $416 на EEProm-а се сменява едно C1 на E1 и т.н.
Не виждам защо ти е този зор. Екстрата не е кой знае какво. Аз я имам и не я ползвам, защото информацията не е съвсем точна. Показанията са кратни на десет и са приблизителни. Като качваш някое стръмно нагорнище може да ти покаже, че ти остават още 120 километра, а като почнеш да спускаш същия баир да ти покаже 140. Освен това всичко зависи и от това колко време си карал колата. Сметките ги прави на базата среден разход в MFA 1 - ниво в резервоара, така че колкото по-малко е работил двигателя, толкова по-неточни са показанията.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 09 сеп 2011 10:00

marchq написа:Ей такова ми е таблото. Също така искам да попитам защо нямам лампа за "проблем в двигателя"

Колега - вземи почерпи, че не знаеш къде е индикацията за "проблем в двигателя" :lol: Като му дойде времето ще разбереш, но ти пожелавам да не е скоро ;)) Но за информация - ей това дисплейче червеното се превръща в една голяма лампа на която пиш еедни лоши неща в зависимост от проблема ;))

pedalchobaba написа:Показанията са кратни на десет и са приблизителни. Като качваш някой баир може да ти покаже, че ти остават още само десет километра, а като почнеш да спускаш същия баир да ти покаже 30. Освен това всичко зависи и от това колко време си карал колата. Сметките ги прави на базата среден разход в MFA 1 - ниво в резервоара, така че колкото по-малко е работил двигателя, толкова по-неточни са показанията.

Ми то по тази логика и среден разход на сто не му трябва - той е точно толкова неточен и зависещ от същите фактори :roll: И все пак и едното и другото са полезни екстрички за ориентация. Разбира се средния разход е значително по-важен, но и тази екстра - стига да може да се активира - защо не.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 09 сеп 2011 10:35

Haralampi написа: и среден разход на сто не му трябва - той е точно толкова неточен и зависещ от същите фактори

Нещо си се объркал сериозно - средния разход е абсолютно точен и е измерен в милиграми :idea: .Оставащите километри верно не са нищо особенно.Иначе като му гледам на колегата таблото няма да стане - защото за мойта питах Vladko като му дадох номера на таблото.Също така и индикация check engine няма.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 09 сеп 2011 11:09

Rabbit_TDI написа:
Haralampi написа: и среден разход на сто не му трябва - той е точно толкова неточен и зависещ от същите фактори

Нещо си се объркал сериозно - средния разход е абсолютно точен и е измерен в милиграми :idea: .Оставащите километри верно не са нищо особенно.Иначе като му гледам на колегата таблото няма да стане - защото за мойта питах Vladko като му дадох номера на таблото.Също така и индикация check engine няма.

Не ме разбра. Имах предвид, че средния разход разбира се е пряко зависим от моментния - ако току що си запалил и седиш на светофара средният ти разход ще клони към 99,9, което реално си е вярно. Първите км разхода е голям, колата не е загряла. Поради този факт и оставащите километри, които показва ще са много по-малко и т.н.

И все пак го намирам за полезен ориентир, когато стила на каране и отсечките са що годе константни. Ако всеки ден палиш веднъж сутрин и веднъж вечер да отидеш и да се прибереш от работа и да караш 10км, то съответно и разхода ти винаги ще е относително еднакъв и индикацията за оставащи км ще е доста точна.
Съответно на дълъг път с що годе константна скорост - отново доста точна преценка!

Но че е второстепенна функция/индикация - съм съгласен. Въпросът е ако може да се активира - защо пък не :) Понякога е полезна :) Мен понякога ме ориентира добре и съм доволен, че я има :)

Потребителски аватар
marchq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marchq » Пет 09 сеп 2011 11:11

Това е примерно табло от нета, но моето е същото с халф фис дисплея до 260 и до 7000 оборота. Чек енджайн нямам 2-3 пъти на дисплея ми са се появявали грешки като липса на антифриз "STOP" и един път за свършване на накладките. Но функцията за накладките е деактивирах защото не са ми с датчик и съм затворил умишлено веригата.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 09 сеп 2011 11:16

marchq написа:Това е примерно табло от нета, но моето е същото с халф фис дисплея до 260 и до 7000 оборота. Чек енджайн нямам 2-3 пъти на дисплея ми са се появявали грешки като липса на антифриз "STOP" и един път за свършване на накладките. Но функцията за накладките е деактивирах защото не са ми с датчик и съм затворил умишлено веригата.

Ами това е индикацията за Check Engine ;) Не ти ли стига :) Съобщенията излизат на таблото.
Ето още две, които аз съм виждал:

"Abgas! Werkstatt"
"Motorstörung! Werkstatt"

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 09 сеп 2011 13:07

На AGU при грешка в мотора не светва нищо - той затова пита колегата - няма и как да се активира.Лошото е ,че като влезне колата в сервизен режим не надува турбото повече от 0,3 ,а ти дори не разбираш :(

Потребителски аватар
kat007
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU

Мнениеот kat007 » Пет 09 сеп 2011 14:26

И аз много искам да си активирам индикацията за CHECK ENGINE....но явно на AGU няма как да се направи :roll:

Потребителски аватар
marchq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marchq » Пет 09 сеп 2011 17:16

Rabbit_TDI написа:На AGU при грешка в мотора не светва нищо - той затова пита колегата - няма и как да се активира.Лошото е ,че като влезне колата в сервизен режим не надува турбото повече от 0,3 ,а ти дори не разбираш :(

Имам си сложен бууст метър за турбото и редовно го гледам. Интересното е, че понякога на пръва, втора и трета надува на 0.4бара, а на 4-та и 5-та на 0.5бара. Друг път на всички предавки си надува 0.5бара абе луда кола... понякога върви супер зверски, а някой път върви като атмосверка... не мога и не мога да открия причината... малко се отклоних от темата :)

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 09 сеп 2011 18:00

Не съм наясно със спецификата на индикацията при АГУ, но принципно всеки по-сериозен проблем по двигателя излиза като съобщения на дисплея, което замества неособено информативния check engine символ.

Едновременно с това знам, че и при TDI въпреки при надуване на турбината и влизане в авариен няма никаква индикация - нито check engine, нито каквото и да било друго...
Но пък за мен бе очевидно когато ми се случи..... и скоростта падна от 210 на 150 при пълна газ .... мисля, че е еднозначно и без лампичка на таблото :roll:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”