Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
bullyboybg
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот bullyboybg » Пон 25 юли 2011 21:57

Аз да попитам защо тогава меките гуми на състезания на писта са най бързи, еми щото прилепват най добре и спират най добре нали така, А от зимните гуми по меки няма, Друг е въпроса че се износват ама това е друго нещо!

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 26 юли 2011 8:52

bullyboybg написа:Аз да попитам защо тогава меките гуми на състезания на писта са най бързи, еми щото прилепват най добре и спират най добре нали така, А от зимните гуми по меки няма, Друг е въпроса че се износват ама това е друго нещо!

Темата е за Зимни гуми,не за меки.
Според теб,има ли разлика между класическата зимна гума с която караме аз и (предполагам) ти и меките гуми в Ф1 примерно.Меките състезателни гуми са летни меки,летни твърди и т.н.. За зимните състезателни е друга бира.
Гаранция едно Порше 911 (или каквато и да е друга кола) ще запише по-бърза обиколка на писта с летни гуми в сравнение със зимни.Просто ще е по-стабилна и от там по-бърза,в завоите особено.

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Нед 07 авг 2011 14:14

нов модел

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Нед 07 авг 2011 15:46

Аз откакто я взех колата 3 зими перках с регенерати(4 броя нови) и въпреки, че грайфера им е огромен не смятам засега да ги карам пак.
Засега съм се насочил към Nokian, каквито са ми летните, от които между другото съм много доволен(и тях ги карам вече трети сезон: отново 4 броя нови ги купих).

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 07 авг 2011 17:35

bullyboybg написа:Аз да попитам защо тогава меките гуми на състезания на писта са най бързи, еми щото прилепват най добре и спират най добре нали така, А от зимните гуми по меки няма, Друг е въпроса че се износват ама това е друго нещо!

Аз да те попитам тогава друго. Защо лятото с лятна гума спирачният път е сигурно с 15-20% по-къс, отколкото със зимна гума, същия размер? Щото зимната гума прилепва по-добре ли? :screwy Да не говорим пък на мокра настилка как се спира със зимна гума mhihi

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Нед 07 авг 2011 18:18

на мокро зимните гуми са много зле..колата си ходи където и е кеф..трябва много да се внимава особено в завои..
иначе за спирачен път на зимна гума ако колата е АБС що да има разлика?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 07 авг 2011 18:30

Явно не знаеш принципа на работа на АБС, щом задаваш такъв глупав въпрос. Попрочети малко как работи и пак заповядай mhihi

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Нед 07 авг 2011 23:09

ABS= анти блокираща система :arrow:

С ABS

И без ABS

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 08 авг 2011 6:18

Хайде да спрем да спорим за глупости и да откриваме топлата вода. Лятото се кара с летни, зимата - със зимни гуми.
http://www.youtube.com/watch?v=8ncga6UxlHM
Колата на клипа със сигурност има АБС и то последно поколение, който се вижда как работи с неподходящи гуми на мокро. Има изписано доста из форума за АБС, аз съм си направил своите изводи за този асистент, макар и не с последните му поколения. Който не му е ясно на какъв принцип работи - има търсачка. Да не разводняваме темата. :beer

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Пет 12 авг 2011 19:13

Когато карам служебната Фабия, която е със зимни гуми(мисля че няма ABS; произведена 2005/6; 1.9 дизел, 64коня) направо ме хвана страх още първия път като натиснах по-рязко спирачките. Вече намалявам от доста далеч, за да няма изкривени ламарини.
Сравнени с моите летни Nokian по 6-балната система, ако на моите дам 6 на тези бих дал със зор 3, защото е опасно да караш лятото с гуми които са предвидени да се карат зимата!
А това че са по-меки не значи, че спират по-добре и че не си влошават характеристиките при високи температури!
През моята неголяма шофьорска практика съм се убедил, че гумите са много важен фактор за сигурността, особенно при екстремни ситуации и може би не веднъж са ми помагали да предотвратя ПТП! Затова
Бъдете разумни и карайте с подходящите гуми за сезона!

А в клиповете за ABS бих казал, че трябва да си идиот, та да не отпуснеш спирачката щом усетиш че гумите блокират(аз поне карам на този принцип и моят ABS е десният ми крак :D ).

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Съб 10 сеп 2011 13:40

Колеги,някой може ли да ми съдейства с намирането на 4 зимни гуми с размер 265/75/16?

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Съб 10 сеп 2011 17:53

RANOPILE написа:А в клиповете за ABS бих казал, че трябва да си идиот, та да не отпуснеш спирачката щом усетиш че гумите блокират(аз поне карам на този принцип и моят ABS е десният ми крак :D ).

Трябва да се задълбочиш малко и да разбереш, че ABS-а върти/спира по различен начин отделните колела. Ако можеш с крак (и 1 педал) да натискаш различно ниво на спиране за всяко колело ще те призная за факир.

Потребителски аватар
Сашо Белята
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Сашо Белята » Съб 10 сеп 2011 19:35

Препоръчайте гуми за задно, има значение защото мин. зима карах с Континентал с ДОТ 2009 и бавареца едвам стоеше на пътя. Много твърди бяха грайферите.
Изображение

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Съб 10 сеп 2011 21:07

Сашо Белята написа:Препоръчайте гуми за задно, има значение защото мин. зима карах с Континентал с ДОТ 2009 и бавареца едвам стоеше на пътя. Много твърди бяха грайферите.

Dunlop 3D най-много се лепят сякаш.

Изображение

Ама незнам на ква база обвиняваш Континентала. Няма да станат чудеса квато и гума да сложиш, тва си е задно и зависи най-много от теб колко ще танцува :да:

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Нед 11 сеп 2011 0:56

Препоръчвам GY ultra grig 7+.Абсолютни са.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”